niż dania, które jemy każdego dnia. Coś, co sprzyja wytwarzaniu endorfin z racji tego, że jest słodkie i niezdrowe. Desery takie smakują wybornie przy użyciu śmietanki 30% lub serka mascarpone i dodatkowego cukru. Postanowiłam, że nie będę, aż tak nadwyrężać naszej codziennej diety i deser przygotuję na bazie serka śmietankowego, bez dodatku cukru, zaś w zamian użyję banana. Efekt? Deser(...)wraz z serkiem w misie blendera. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokrojonego na grubsze plastry banana, miksujemy. Po wydrążeniu, pozostały nam 24 ciasteczka, osiem z nich dodajemy do serowej masy i znów całość miksujemy. Sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli za mało – dosładzamy, czym chcemy. Pozostałe 16 ciasteczek umieszczamy w woreczku strunowym i rozdrabniamy (tłuczkiem lub ręką
Be Fit Be Strongpokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka soku z ananasa100g serka mascarpone lub philadelphia1 łyżka masłasól do smakuSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru i pieczemy 25 minut.Z obu pamarańczamy(...)gotujemy mieszając aż do roztopienia.Garnek zdejmujemy z ognia i czekamy aż zupa trochę wystygnie.Przelewamy całość do blendera, dolewamy sok z ananasa, solimy do smaku i miksujemy na gładką masę
W kuchni wieczoremłyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki(...)stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem
SzczyptaSmaQLucynka to jedno z moich ulubionych ciast. Już sama nazwa mi się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się
Kraina Tysiąca Smakówbiały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i zblendowałam je razem na jednolitą masę. Jeśli użyjecie sera z wiaderka wystarczy wymieszać łyżką. Mój ser był tylko jakby jednokrotnie zmielony i miał małe grudki, więc zdecydowałam się na blendowanie. Następnie masę serową zmiksowałam z miękkim masłem. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do utartych żółtek dodawałam po łyżce ser wymieszany z masłem. Gdy masa była jednolita dodałam sok z cytryny i proszek budyniowy. Wymieszałam do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę łyżką. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do formy na spód z krakersów. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam
Waniliowe Improwizacjeskładnikibiszkopt* 3 białka* 2 jajka* 200 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 200 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny(...)konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną.Jeżeli tort ma być
Mix smaku200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi. Pierwsze dwa blaty ciasta(...)budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj ) i zrobionymi z niej ozdobami
Z miłości do słodkościoddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy(...)ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy przez
Domowy Smak JedzeniaDodatkowego smaku tiramisu dodają kawałki gorzkiej czekolady. Smacznego! **** La torta tiramisù di ricotta e cioccolato è una variante del classico tiramisù a base di mascarpone. La torta è preparata con i savoiardi, inzuppati nel caffè e farcita con una golosa crema di ricotta, panna, tuorli e latte condensato. Il tiramisù è arricchito da cioccolato fondente(...)odstawiamy do wystygnięcia. Ricottę odsączamy na sitku. Przygotowujemy krem: miksujemy 2 żółtka, dodajemy mleko skondensowane i ponownie miksujemy stopniowo dodając ricottę. Masa powinna być dobrze zmiksowana. Miksujemy śmietanę, po czym dodajemy ją do kremu z ricotty. Wszystko dobrze mieszamy. Przygotowujemy formę o średnicy
La grande e la piccola cuocabiałka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzona 500 ml serka mascarpone / zimnego, z lodówki 4 płaskie łyżki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam(...)octem winnym. Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas ubijając łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia bardzo dokładnie połączy się z masą(!). Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 3 minuty, aby ustabilizować pianę. Na koniec piana powinna być gęsta i błyszcząca. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. W 2-3 partiach
cool and mintywanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem. Masło miksujemy w misie miksera na gładką i puszysta masę. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą(...)jednorazowych foremek aluminiowych. Są na szczęście bardzo tanie. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na krem z mascarpone i bitej śmietany: 900 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone kilka łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość do smaku
Marder&Marder Manufactureubitą śmietanką. *jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne Krem truskawkowy: - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml ) * ja użyłam domowego, jeżeli nie macie - szukajcie takiego z jak największą zawartością owoców Śmietanę ubić. Serek rozcierać mikserem(...)Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną: Masa maślana do pokrycia tortu: - 200 gr masła w temperaturze pokojowej
kawawszklance( Recipe in English ) Co czwartek z samego rana jeżdżę na gdański rynek i kupuję duże ilości pysznych owoców. Uwielbiam to miejsce i jest ono na stałe
Przepisy AleksandryTort ten przygotowałam na specjalne zamówienie dla małego Kibica, który zażyczył sobie toffi i czekoladę. Wszystkie przepisy na krem o smaku toffi zalecały użycie masy kajmakowej, lub gotowego kremu z torebki. Żadna z tych opcji mnie nie przekonała i musiałam trochę pokombinować i poszukać, czegoś co bardziej będzie przypominało toffi. Znalazłam, zmiksowałam i uzyskałam pyszny lekki krem, który idealnie komponował(...)delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Krem: 2 opakowania kremu Toffi Terravita (360 g.) 500 g. mascarpone do nasączenia woda z cukrem waniliowym W misie miksera umieszczamy krem i mascarpone miksujemy przez chwilę aż się połączą i gotowe. Biszkopt kroimy na 3 części. Nasączamy wodą z cukrem
Cynamonowe szczęścieładnie.Tak więc moi drodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce- brzmi zachęcająco, prawda?! :)Polecam!Biszkopt:* migdały- 200g* jajka- 6 szt.* cukier trzcinowy- 200g* kakao- 3 łyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy(...)delikatnie wmieszać pianę z białek.Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem wmieszać mascarpone.Polewa czekoladowa:Zagotować wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści, małymi porcjami dodawać masło, wymieszać
Kraina Miodem Płynącagalaretki brzoskwiniowe 1/4 szklanki wody 100 g czekolady mlecznej ok. 2 opakowania delicji brzoskwiniowej 500 g serka kremowego (typu Ostrowia, Philadelphia, Delfiko) 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę(...)Sery ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną mieszankę żelatynową. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy
Kubki smakuSEROWE W 10 MINUT Muffinki serowe np. w wersji na słodko robi się dosłownie 10 minut. Do tego wypieku idealnie nadaje się zwykły twarożek, ale również możemy użyć ser mascarpone, ricotta, ser z wiaderka do serników czy philadelphia. Do muffin serowych możemy użyć żurawiny suszonej lub mrożonej (wcześniej należy ją rozmrozić). Ja zazwyczaj mam w domu suszoną i taką użyłam(...)później wybierają kolorami, która muffinka jest czyja MUFFINKI SEROWE SKŁADNIKI: około 150 g białego sera dowolnego typu ( w przypadku tradycyjnego białego sera dokładnie blendujemy z mlekiem na gładką masę) 200 g cukru ( w tym około 50 g do zblendowania z serem) 2 jajka duża garść żurawiny lub rodzynek 200 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
W KawiarencePół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez(...)ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23x33 cm, odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w tem. Ok 140*C przez godzinę, beza powinna być krucha. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez
Idę coś wszamaćszklanki ciepłego mleka 2 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko cukier puder po obsypania ciasta Przygotowanie: Przygotowanie nadzienia: Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół. Przygotowanie ciasta: Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy(...)ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz
Słodkie okruszki