bardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :) Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 0,5 kg mascarpone 0,5 kg gładkiego sera twarogowego 400 ml mleczka kokosowego 100 g kokosu 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 4 jajka (osobno białka i żółtka) 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku(...)połączenia składników.Następnie dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, ponownie przez chwilę zmiksować.W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.Białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni.Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.POLEWA:Krówki roztopić
Ze smakiem i z pasjąkroimy na 3 blaty. Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera dajemy śmietanę i serek mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy(...)łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników musimy zagotować w rondelku. Dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie i studzimy. Lekko tężejącą masą polewamy tort. Smacznego
kruche babeczkitemperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek(...)bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia). Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 140 o C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić
Czerwień i błękitkokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle. Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie(...)Jajka roztrzepać, dodać serek, połączyć. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Na końcu dodać owoce, wymieszać delikatnie, aby ich nie rozgnieść. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCo zrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł
W kuchni wieczoremsami do końca nie wiecie na co konkretnie, chcielibyście coś domowego a zarazem myślicie o „kupnym” batoniku – koniecznie wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni Biszkopt : 280 g mąki(...)Rozdzielamy ciasto po równo. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut, lub to tzw. suchego patyczka. Krem śmietankowo – karmelowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyki cukru pudru 0,5 puszki karmelu (ok. 200 g) Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywno. Do ubitej dodajemy karmel. Mieszamy całość do połączenia. Jeśli będzie
Made By Mom And Sonkruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią krem cytrynowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 80g masła sok i skórka otarta z 3 cytryn(...)grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jajka, żółtka, cukier oraz sok i skórkę z cytryny umieszczamy w rondelku i roztrzepujemy na jednolitą masę. Dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki. Gotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, sok z cytryny oraz cukier i jeszcze chwilę
DefinicjaSmakudelikatnie słodkie. A to za sprawą kremu, którym nadziane są rurki. Można zrobić krem budyniowy, krem z bitej śmietanki, lub w połączeniu z serkiem mascarpone. Próbowałam różnymi kremami nadziewać rurki i każdemu smakowało inne nadzienie. Dzisiaj pokażę jaki tym razem krem wybrałam do moich rurek. Kiedyś w poszukiwaniu dobrego kremu znalazłam w jakiejś gazecie taki(...)długości 9 cm) Wykonanie: Do misy przesiałam mąkę, dodałam cukier waniliowy, masło i margarynę pokrojoną w kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowałam (między dwoma arkuszami papieru) na placki
Kuchnia u Krysiłyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania miski Składniki na nadzienie: 1/2 szklanki brązowego cukru 1 czubata łyżka cynamonu 20 g miękkiego masła Składniki na polewę: 40 g serka mascarpone 10 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko(...)wyrośnięcia na 45 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. W między czasie miksujemy składniki polewy na gładką masę. Bułeczki smarujemy polewą kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Bułeczki świetnie smakują już po 20 minutach od wyciągnięcia z piekarnika :) Smacznego
My Culinary Artmiksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do piany z jajek przesiewamy kakao i mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Czekoladową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ze wzorkiem, wygładzamy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 8 - 10 minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie(...)Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Żelatynę podgrzewamy lekko i mieszamy, aż będzie zupełnie płynna, dodajemy do niej łyżkę bitej śmietany i mieszamy. Mieszankę wlewamy do kremu i od razu miksujemy. Krem wkładamy
Ciastkozercysernika woli jednak zupę dyniową Sernik w przygotowaniu jest bardzo prosty, ja wykorzystałam zalegające zapasy serka wielskiego i jogurt grecki, ale Wy możecie użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche(...)mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kurkumy Ser zmielić, dodać cukier i jajka, zmiksować, tylko do połączenia. Powinno wyjść około 1,5 l masy serowej. Podzielić na dwie części, na 1/3 i 2/3 do mniejszej części dodać dynię, przyprawę do piernika i kurkumę, mąkę (4 łyżki). Wymieszać. Do drugiej masy dodać kakao, 2 łyżki
moj przepis naWybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło(...)dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut.Śmietana po tym czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam truskawki i wstawiam do lodówki
Magiczna kuchnia Dariiupiecze się bez problemu (próbowaliśmy tego przy większej porcji i było ok). Jak już macie zabezpieczoną formę, lekko wysmarujcie ją od środka masłem lub olejem. Wlejcie do niej gotową masę i całość włóżcie do większej formy. Następnie wlejcie do większej formy wrzącej wody do wysokości ok. połowy formy z ciastem. I teraz najtrudniejsze – trzeba bezpiecznie przetransportować całość do piekarnika(...)ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenupuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem(...)rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepyszne, klasyczne babeczki, mięciutkie, cytrynowe, nadziane marmoladą. Krem który zrobiłam to zdecydowanie mój ulubiony krem do cupcaków. Jest lżejszy od typowych kremów maślanych czy tych na bazie mascarpone. Jedyny jego minus to trwałość. Krócej utrzymuje się na babeczka, trzeba je przechowywać w lodówce, bo inaczej może nam spłynąć, nie jest również taki plastyczny jak inne kremy. Pomimo wszystko(...)łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody · 2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt, zaczynając i kończąc
Mania Gotowania