Dzisiejszy obiad, to ten z cyklu "na szybko". Jeden dzień wolnego w pracy, a rzeczy do zrobienia cała masa. Dodatkowo całe popołudnie, zarezerwowane na grzebanie w ziemi. Zioła czekają na swoje miejsce w skrzynkach, bratki na różową doniczkę, no i pelargonii też już nie mogłam się oprzeć. Uwielbiam wiosnę i swój balkonowy ogródek :) Może wspomnę o nim w kolejnym poście(...)uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub połączyć mieszając trzepaczką. Smażyć cienkie naleśniki. Mascarpone wymieszać
Kuchnia w opałachsłonawy w smaku dla mnie idealnie się komponuje z truskawkami. Deser z nim można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma niską zawartość tłuszczu w przeciwieństwie do swojego "kolegi" serka mascarpone. Warstwy można układać wg swoich upodobań. Składniki: 250 g sera ricotta ok. 1 łyżka cukru pudru 100 ml schłodzonej śmietanki 30 % kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka lub inne ulubione- ja upiekłam(...)innych ulubionych owoców Sposób przygotowania Ciastka pokrusz najlepiej blenderem. Truskawki pokrój w plastry lub kostki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż ciastka, odrobinę masy, następnie warstwę owoców. Na samą górę połóż warstwę masy, truskawki i pokruszone ciasteczka. Deser schładzaj w lodówce
Kubki smakudodać śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około godzine a w tym czasie przygotować krem i dżem porzeczkowy. Krem; 250 ml kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i serek i ubijać do połączenia składników. Nie za długo bo może się zdarzyć że śmietana nam się(...)szklanki cukru Porzeczki oderwać od szypułek i opłukać. Następnie wrzucić na patelnie lub do garnka o grubym dnie. Lekko rozgnieść je widelcem, zasypać cukrem i smażyc do momentu aż masa będzie gęsta. Słodkość dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować
Radość kipiąca uśmiechem.Ostatnio rozsmakowałam się w tiramisu z truskawkami. Było już czekoladowe tiramisu z truskawkami, dziś kolej na tiramisu z truskawkami, ale w bardziej polskiej wersji. Zamiast mascarpone użyłam zwykłego sera półtłustego oraz sporej ilości truskawek;) Deser wyszedł tak smaczny, że chłopcy już pytają kiedy następna porcja:) Składniki:200g podłużnych biszkoptów, 300g świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki(...)czekolady.PrzygotowanieTruskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz
Z miłości do słodkościlubimy, czyli czekoladki:) Wyszły obłędne! Pyszna czekolada i kremowe, jagodowe nadzienie... Składniki:100g mlecznej czekolady,50g białej czekolady,4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości po robieniu nalewki),łyżka serka mascarpone,3 łyżki śmietanki 30%. Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami), posmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić(...)nalewki, były więc mocno nasączone alkoholem. Jeśli używacie zwykłych jagód dodajcie 2 łyżki nalewki z jagód. Owoce zmiksować, dodać do czekolady wraz z serkiem. Zmiksować na gładką masę. Nakładać po trosze masy do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na do lodówki na kolejne 15minut. Następnie wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady. Wstawić na 2 godziny do lodówki
Z miłości do słodkościzapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu kremowe zdobienia nie ‘przyklapną’ nawet po upływie czasu lub pod wpływem wyższej temperatury(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz zapach. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pianę z białek
Domowe Tortymiodu. Mój jest mało słodki, ale doskonale komponuje się z owocami i słodkimi biszkoptami. Proporcje na tortownicę o średnicy około 25cm. 800 gram jogurtu naturalnego 250 gram serka mascarpone 250 gram borówek 1 galaretka np. leśna biszkopty okrągłe 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru lub miodu Galaretkę rozrobić w mniejszej ilości wody, np. 400 ml dla galaretki na 500ml(...)cukrem lub miodem, dodać jogurt naturalny. Na koniec cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, można ją wcześniej rozpuścić dodając 1 łyżeczkę gorącej wody. Tortownicę wyłożyć papierem, dno wypełnić biszkoptami. Wylać masę jogurtową i wstawić wszystko do lodówki. Owoce umyć. Gdy galaretka zacznie tężeć (będą widoczne "grudki" przy jej przelewaniu) wyciągnąć spód, powinien być lekko zastygnięty. Wyłożyć owoce, zalać galaretką i ponownie
Czerwony Gupikmąka amarantusowa prażona, pół szklanki,- mąka owsiana, 4-5 łyżek,- migdały mielone, 3/4 szklanki,- bezglutenowa mąka chlebowa, 2-3 łyżki (gdy są zbyt kruchutkie),- amaretto, do smaku,- śmietana/serek mascarpone - 2-3 łyżki,- mleko, pół szklanki,- masło, 1/4 kostki,- mleko w proszku pełne, 4-5 łyżek, opcjonalnie,- cukier trzcinowy, 3/4 szklanki,- cukier waniliowy domowy.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy z połową cukru(...)gęstość, pamiętając, że po chwili ona pęcznieje,3. Możemy dodać mleko w proszku - nada kremowego, aksamitnego posmaku,4. Ubijamy białka na sztywno z pozostałym cukrem,5. Delikatnie łączymy obie masy, starając się dokładnie wymieszać, ale nie "uszkodzić" puszystości,6. Przed każdym wylewaniem gofrowej masy na gofrownicę płytki smarowałyśmy masłem,Migdałowy aromat rozniósł się po całym domu, docierając chyba we wszystkie
Wypisz Wymalujbloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 350 g śmietanki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru ok. 350 gram kwaskowych owoców: jeżyn , borówek, poziomek Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą średniego talerza(...)soli. Do sztywnego białka bardzo powoli dodawaj po 1 łyżce cukru. Następnie wlej sok z cytryny i nadal ubijaj. Na końcu dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszaj. Masę bezową wyłóż równomiernie na narysowane koła. Piecz 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wszystkie
Kuchnia bezglutenowagorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie! Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru(...)żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego - ja użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze
sierotka maRysia w kuchniwięc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony(...)łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego
Kuba Gotujewięc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony(...)łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego
Kuba GotujeDziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.Dziś czekolada to
kolorowotorcikowokawy. Nie za słodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier
Blondynka Gotujełyżka oleju lnianego · różyczki z 1 brokuła · 2 łyżki mascarpone · feta (u mnie prostokącik 3 na 2 cm) · pieprz mielony(...)dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt i marynujemy z solą, pieprzem, ziołami i olejem. Ugotowany brokuł blendujemy w z serami i pieprzem na gładką masę i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni dosłownie 1-2 minuty z każdej strony (ja zawsze sprawdzam czy już jest gotowe przepoławiając
Bazując na smaku