masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:195/237)

Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem 183

tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone. Do kremu stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując do momentu uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Na wystudzony spód tarty wyłożyć krem z białej czekolady, wyrównać. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie(...)zmiksować blenderem. Przelać do garnuszka, dodając cukier, jajko oraz masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając trzepaczką. Proszek budyniowy rozpuścić w 3 łyżkach wody, a następnie wlać do masy grejpfrutowej i energicznie wymieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ostudzony grapefruit curd przełożyć do szprycy cukierniczej z grubą końcówką. Masę wyciskać na schłodzony krem z białej czekolady

Nastoletnie Wypiekanie
Tort orzechowy z kawą i whisky 434

pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140g orzechów laskowych Do nasączenia: 130ml zaparzonej kawy 4-5 łyżek whisky Środek: koło 180g dżemu morelowego (lub konfitury) 250g serka mascarpone 300ml śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 4-5 łyżek whisky 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach 3-4 łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub cukier(...)Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem stopniowo dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z orzechami i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz

Mała Cukierenka
Tarta Niebo 262

prosto z lodówki). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym  (fot.2(...)lodówki na minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy  (fot.4) . Smacznego. Gwarantuję, że będzie smakowało :) Źródło: mojeciacho   drukuj przepis

Świat Ciasta
Wuzetka z twarogiem 1277

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki

Ala piecze i gotuje
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 139

wszystkich, którym brakuje słodyczy na co dzień - słodki tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku(...)Gotować aż po wylaniu łyżeczki sosu na zimne naczynie będzie gęsty. Ostudzić.Śmietanę ubić i na koniec ubijania dodać cukier waniliowy.Na krem ubić kolejną porcję śmietany, dodać cukier, serek mascarpone i skórkę z cytryny. Wymieszać. Dolać sok z cytryny i wymieszać.Na koniec "składamy tort". Najpierw beza. Na nią 2/3 kremu z mascarpone. Druga beza, na nią 1/3 kremu mascarpone

W kuchni wieczorem
Biszkopt ala tiramisu 183

Składniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem(...)mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem

prawdziwe jedzenie
Malzenstwo doskonale... 141

bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie.Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie.Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac.Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem(...)upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie.Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc wedle uznania, ja dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz do smietany w proszku

Przysmaki Karolki
Ciasto Kinder Country 148

słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok. 200 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik 2 śmietanfixy Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę(...)składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą

Czerwień i błękit
Tort cytrynowo - bezowy 210

cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach łyżką lub przełożyć masę bezową do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M) . Piec obie blachy jednocześnie przez około 3 godziny. Po upływie 1,5 godziny najlepiej zamienić blachy miejscami. Wyjąć(...)upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc w zamkniętym piekarniku. Krem cytrynowy: 225 g kremu cytrynowego lemon curd np. z tego przepisu 250 g schłodzonego serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietany kremówki 36% oraz: do dekoracji: 2 - 3 łyżki kremu cytrynowego lemon curd Śmietanę ubić na sztywno. Lemon curd delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawać ubitą

maniapieczenia
Tiramisu made by MP. 299

trudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny.  Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie:Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm  papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo(...)szybko moczymy w przygotowanej  mieszaninie i układamy na dnie tortownicy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy skorupki.  Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy serek i dokładnie wszystko razem ucieramy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie mieszając z masą serowo- żółtkową.Biszkopty pokrywamy połową kremu i posypujemy kakao. Znów układamy warstwę

Malinowe Pocałunki
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 101

włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe, aż do gryczanych i pełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach (całe, blanszowane, tarte, płatki a także w postaci masy marcepanowej) i masło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć(...)ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj po prostu

Mania Wypiekania
Biszkopt z kremem mascarpone i owocami sezonowymi w galaretce. 748

naszych owoców) robimy pomniejszając ilość wody łącznie o szklankę (250ml) i odstawiamy do stężenia.KREM:500g mascarpone200ml śmietanki kremówki 36%100g cukru pudru (modyfikujemy w zależności od upodobań)Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do tego ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy i odstawiamy do lodówki.BISZKOPT:na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżek cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część

Z butelką mleczka w tle
Torcik owocowy a'la kopiec kreta 115

powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker(...)torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny.  Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik ;)  Do torciku polecam herbatę Earl grey Teekanne

Aga w kuchni
Morskie ciasteczka na patyku 128

Cake pops, czyli ciastka (lub bajaderki) na patykach - to po prostu pokruszone ciasto ponownie połączone masą/kremem i dowolnie uformowane. Na koniec osadzone na patyku i udekorowane według własnej fantazji. I za to najbardziej lubię te ciasteczkowe lizaki - są bardzo wdzięcznym produktem do dekorowania. Przez to same mogą stać się słodką dekoracją na różne okazje lub prezentem dla rodziny / przyjaciół(...)przepisu poniżej. Z podanych składników wychodzi ok.400g ciasta, a z tego 20 lizaków. Składniki na 20 sztuk: 400g okruszków ciasta (lub  ciasto czekoladowe  według przepisu poniżej) 120g mascarpone 1 łyżka (ok.30g) nutelli 30g gorzkiej czekolady 340g niebieskich czekoladowych drażetek (Candy melts) lub biała czekolada i barwnik spożywczy olej * Dodatkowo 20 patyków do lizaków cukrowe perełki cukrowe mini rybki

Pełny talerz
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 248

smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego(...)jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można sprawdzić patyczkiem. Wyciągamy od razu z piekarnika i upuszczamy blachę z biszkoptem

Ratunku obiad