mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone(...)wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce
Pobite gary Barbarycukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt kawowy. Pieczemy 50 minut w temp(...)śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp. pokojowej) - 2 łyżki cukru - 120 g serka mascarpone - 50 g masła czekoladowego Masło ucieramy na puch, dodajemy masło czekoladowe, cukier i na koniec serek mascarpone o temp. pokojowej. Wykładamy na dolny, wcześniej nasączony biszkopt. Przykrywamy biszkoptami, które
SMYKWKUCHNIszklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny Na krem 250ml kremówki (30 lub 36 %) 125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe(...)Składniki na krem trzymamy w lodówce. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Jajka i cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy
les mirabellesjuż tak słodkie jak latem ale w tym wypadku to nie przeszkadza, bo dobrze łączą się ze słodką bezą. Najczęściej bezowe blaty przekładam bitą śmietaną lub kremem z mascarpone ale tym razem postanowiłam na waniliowy krem patissiere. To taki jakby budyń z żółtek. Trochę rzadszy od tradycyjnego ale bardziej kremowy i delikatny. To tego wypieku pasował idealnie. Składniki(...)malin (lub innych miękkich owoców) listki mięty do dekoracji Białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna zacząć dosypywać cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa musi być sztywna i się nie rozpływać. Wyłożyć ją na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i uformować okrągły kształt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprosto. Każde dziecko go zrobi ;) Sernik na zimno z porzeczkami 2 opakowania herbatników ( 200 gram ) 60 gram masła 1 jogurt grecki 500 ml 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki(...)mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek. Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał w lodówce
Kuchnia na wzgórzuDziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia, Bieluch lub mascarpone :) W smaku przypomina połączenie lekkiego omleta z sernikiem i biszkoptem. Niebo w gębie <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 19 cm: 5 jajek, żółtka oddzielone(...)rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubijamy, następnie dodajemy serek i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Białka łączymy z kremową masą i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na najniższej półce umieszczamy naczynie żaroodporne
My Culinary Artsoli3 jajkaZagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę(...)czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny. Warstwa chrzanowa:200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)mały słoiczek chrzanuSerek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.Warstwa łososiowa
UgotujmyTo.plbitą śmietaną jeśli nie przeszkadza Wam kilka dodatkowych kalorii ;) W późniejszym okresie truskawki i rabarbar możecie zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, śliwkami, karmelizowanymi jabłkami. Składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 250 g dojrzałych truskawek 200 g rabarbaru 120 g brązowego cukru lub ksylitolu 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 100 ml wrzątku 25 g żelatyny skórka(...)cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem, duś na małym ogniu 5 minut, wystudź. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź. Do rabarbaru dodaj truskawki i ryż, zmiksuj na gładką masę. Dodaj serek, śmietanę, żelatynę, ponownie zmiksuj. Przelej do pucharków, odstaw do stężenia, przed podaniem przybierz ulubionymi dodatkami
SzczyptaSmaQDawno nie było u nas nic na biszkopcie dlatego postanowiliśmy wspólnie upiec jakiś torcik. Kombinacji smakowych było mnóstwo ale tym razem padło na smaki waniliowe, mleka
Kuchenne Wariacjedomu, a ja z szaleństwem w oczach skakałam w kuchni jak wariatka po stołach i krzesłach, żeby sfotografować przygotowaną aranżację ze wszystkimi smakołykami, przez przypadek dotknęłam palcem umazanym odrobiną mascarpone (nooo doooobrze, przyznaję,. podżerałam makaroniki!!!) obiektyw i, z takim oto odciskiem nieświadoma niczego, robiłam zdjęcia... A kiedy wieczorem odtworzyłam zdjęcia... (piiip piiiip cenzura)... reszta jest historią :DDD W każdym razie(...)tort zaś imitował konsolę Playstation 4 i Pad'a. Przy torcie też przeżyłam mnóstwo "emocji", gdyż upiekłam zbyt miękki biszkopt, więc musiałam trochę z nim powalczyć, żeby go obłożyć masą, przez co wyszedł grubszy niż zamierzałam i po dzień dzisiejszy się biczuję, że nie był równy i taki jak zaplanowałam... :(( Tort na pewno wielu z Was nie zachwyci, ot, czarne
Słodko-Słony Świat Ilonygorzkiej) ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego 70 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki (30-36%) 2 ½ łyżki cukru pudru 1 ½ łyżeczki żelatyny Dekoracja: 2 kostka białej czekolady (opcjonalnie) 6 szt. dekoracji czekoladowej (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać, aż przestygnie. Do czekolady dodać jogurt naturalny, serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować. Rozpuścić(...)kroku: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 2. Kremówkę ubić na sztywno 3. Żelatynę rozpuścić 4. Zmiksować czekoladę z resztą składników 5. Dodać do masy żelatynę (cały czas miksując) 6. Mus delikatnie wymieszać ze śmietaną 7. Przełożyć do filiżanek lub foremek Pobierz wersję do druku: Pobierz Mus czekoladowy Artykuł Mus czekoladowy pochodzi
KuchniaWeDwoje.plFree (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczonego łososia (lub wędzonego na gorąco) 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki(...)lekko osolonej wodzie, ale pozostaw je lekko twardawe. Łososia rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Serek zmiksuj z jajkami, posól i popieprz. Na podpieczony spód wyłóż kawałki łososia i zalej masą serowo-jajeczną. Na wierzch połóż podgotowane szparagi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 25 minut - tarta musi się zezłocić. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaWierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego Do przybrania ziarenka(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru. Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki". Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut
Codziennik Kuchennyschłodzonej w lodówce) 200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce) 5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej) WYKONANIE: KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek. BABECZKI: Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami(...)śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj. Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka. DEKOROWANIE: Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki
Słodko-Słony Świat Ilonybiałka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła. Ubijamy śmietanę i dodajemy serek, ma powstać gęsta, puszysta masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą
charlotte gotujeProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2
Kto ugości moich gości?gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest to naprawdę banalnie prosty przepis :)Serdecznie zachęcam do upieczenia! Sernik:* twaróg półtłusty- 450 g* mascarpone- 250 g* kremówka- 200 ml* jajka- 4 szt.* cukier- szklanka* kasza manna- 2 łyżki* ziarenka z całej laski waniliiKrem maślano-czekoladowy:* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 50 ml* masło(...)stopni.Foremkę o średnicy 23cm (ja upiekłam w większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki
Kraina Miodem Płynąca