gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie! Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru(...)żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego - ja użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze
sierotka maRysia w kuchniwięc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony(...)łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego
Kuba Gotujewięc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony(...)łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego
Kuba GotujeDziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.Dziś czekolada to
kolorowotorcikowokawy. Nie za słodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier
Blondynka Gotujełyżka oleju lnianego · różyczki z 1 brokuła · 2 łyżki mascarpone · feta (u mnie prostokącik 3 na 2 cm) · pieprz mielony(...)dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt i marynujemy z solą, pieprzem, ziołami i olejem. Ugotowany brokuł blendujemy w z serami i pieprzem na gładką masę i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni dosłownie 1-2 minuty z każdej strony (ja zawsze sprawdzam czy już jest gotowe przepoławiając
Bazując na smakubiałka 125 g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 30 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki wody różanej różowy barwnik spożywczy krem 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki wody różanej dodałam jeszcze 2 bardzo drobno pokrojone truskawki A jak to zrobić: Migdały połączyć z cukrem pudrem i najlepiej jeszcze(...)wcześniej). Gdy będą już na tyle sztywne, ze nie wypadną z miski po jej odwróceniu, stopniowo dosypywać cukier, ciągle miksując. Dodać barwnik i wodę różana, zmiksować. Do masy z białek dodawać mieszankę maki migdałowej i cukru pudru, delikatnie mieszając szpatułką, najlepiej silikonową. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Wypełnić ciastem krążki w macie do wypieków makaroników, jeśli takiej maty
Kuchnia w opałachbiałek (zważyłam – 281g)- 310g drobnego cukru do wypieków (nie pudru)- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej- sok wyciśnięty z cytryny- szczypta soli- ekstrakt waniliowy Składniki na krem: - 250g serka mascarpone- sok z 1 limonki- 5 łyżeczek Angel Delight Banana Flavour- 1 łyżeczka cukru pudru- do ozdoby niteczki skórki z limonki Zimne białka ubijamy, ze szczyptą soli, na bardzo sztywną(...)dodajemy kolejną porcję). Następnie, cały czas ubijając, dodajemy mąkę ziemniaczaną, potem (też po łyżce) sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z ekstraktem waniliowym (ubijając już robotem na najniższych obrotach). Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 100°C na 15 minut. Następnie zmniejszamy
mojewypiekiinietylkośrednicy 16-18 cm): Kakaowy biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 50 gram mąki pszennej 20 gram kakao szczypta soli Krem z masłem orzechowym: 250 gram mascarpone 125 gram masła orzechowego 4- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze desery) Dodatkowo: 1 banan + sok z ćwiartki cytryny 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego, użyłam z tego przepisu(...)Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję stopniowo cukier puder i na końcu żółtka. Mąkę i kakao przesiewam do miski z białkami i delikatnie mieszam szpatułką. Gotową masę przekładam do dwóch (lub jednej jeśli nie mamy) tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i piekę przez 22-24 minuty. Jeśli używam jednej tortownicy biszkopt piekę przez 40 minut, następnie studzę
Mango Papajapodwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka kakao • 1 czekolada gorzka • 1/3 szklanki mleka Spód • 100 g herbatników kakaowych petit beure(...)masłem na parze i zmiksować całość. • Totownicę okrągłą średnią wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Wysypać herbatniki na dno tortownicy – masa będzie jak kruszonka, ugnieść ręką. Masa serowa • Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem. • Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu
To co kochamkubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g) 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza: 1 kubek wiórków kokosowych limonka 2 białka 1 kubek cukru pudru oraz: 1 słoiczek(...)piekarnik ustawiamy na 200*C w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dolewamy mleczko kokosowe i aromat, białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo
Luźna KuchniaGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania Wypiekaniamikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki i kakao przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić(...)świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody 8 łyżeczek żelatyny w proszku 500 g serka mascarpone Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie
kulinarnyswiatdomiBeza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml śmietany kremówki – 30%, 1-2 łyżki cukru pudru, skórka starta z 1/2 cytryny owoce W 1926 i 1929 roku rosyjska primadonna Anna Matwiejewna Pavlova występowała w Australii i Nowej(...)specjalnie dla niej stworzony, czy też istniejący deser tak nazwano... teraz już nie rozstrzygniemy. Kształt bezy ma przypominać paczkę tutu – czyli krótką, sztywno sterczącą spódniczkę. Białka ubić na sztywną masę, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Następnie dodawać stopniowo cukier puder , należy pamiętać o zbieraniu cukru z boków miski. Następnie cały czas ubijając dodać skrobię kukurydzianą, ocet oraz esencję waniliowa. Blachę
królestwo garówpółproduktów i bez pieczenia. Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę. Składniki: 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) 500 g herbatników 400 ml śmietany 30% 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka) 50 - 70 g gorzkiej czekolady 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe(...)wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko. Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie. Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem. Krem wyłożyć równomiernie
Kuchcik gotuje