masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Kiedy ciasto się piecze przygotowuję krem i polewę.Krem: Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję po łyżce serka mascarpone
Magiczna kuchnia Darii180g zimnego masła - 4 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - szczypta soli Warstwa truskawkowa: - 1 kg truskawek - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki cukru Na krem: - 400ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 1 paczka cukru wanilinowego - sok z połowy cytryny Dodatkowo wiórki kokosowe B eza: - 4 białka (pozostałe z ciasta) - 170g drobnego cukru - 2 łyżeczki mąki(...)nakłuwa my je widelcem. P ieczemy w 200 st .C przez 15 min., aż lekko się zrumieni. Następnie na wierz kładziemy nadzienie truskawkowe i pieczemy ok. 12 minut, aż masa się lekko zetnie. Po tym czasie posypujemy wiórkami po całej masie truskawkowej. Studzimy. Czas na przygotowanie bezy. Białka ubija my, doda jemy sok z cytryny i partiami cukier. Ubijamy
tojestpyszne.blogspot.comprzez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180 o C. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas(...)pieczenia do góry), zerwać papier a gorącą roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone; 50 ml śmietany 18%; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników. Składniki na polewę: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
In my kitchenekstraktu waniliowego 280 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 400 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny+ 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 400 g truskawek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto waniliowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej(...)nadal ubijać. Następnie wbić po kolei jajka, za każdym razem miksując oraz wlać ekstrakt z wanilii i strumyczkiem mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać je do maślanej masy i krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie wykładać). Ciasto
Nastoletnie Wypiekaniewykładamy masę dzieląc równo na cztery części. Blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. 70 minut. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i studzimy blaty w piekarniku przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g mascarpone
Plate of Joyszklankę brązowego cukru trzcinowego demerara 1/3 szklanki białego cukru 3 kopiaste łyżki dobrej jakości kakao 3 jajka 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% Do kremu: 250 g serka mascarpone 4 dojrzałe banany ok. 4-6 płaskich łyżek cukru pudru (ilość w zależności od upodobań) ok. 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach(...)mieszanki z mąką najpierw dodajemy jajka i śmietanę, chwilę miksujemy na małych obrotach, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. Jeszcze trochę miksujemy, do uzyskania jednolitej masy, ale nie na najwyższych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. i 10 min. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli trzeba
Ratunku obiadwypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO(...)żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto
Moje-pitraszenietaki znak rozpoznawalny UK na miarę makaroników w Paryżu. Dzięki marchewce, która mięknie w czasie pieczenia, ciasto marchewkowe skrywa gesty i wilgotny środek. Marchewkowiec zwyczajowo wykańcza się masą serową, a samo ciasto doprawia się mieszanką korzeni. Ciasto przygotowuje się szybko, z podanej ilości produktów wychodzi dość sporej wielkości tort, można również zmniejszyć o połowę ilość podanych składników i upiec ciasto(...)mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów włoskich lub pekan Krem 250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej laska wanilii 100 g cukru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę
Słodki Kompromissoli Krem: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 250 gram ciastek Oreo Masło miksuję przez chwilę, następnie dodaję cukier i miksuję na puch. Teraz dodaję jajka i nadal miksuję składniki. Kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i mąkę przesiewam do drugiej miski i dodaję połowę suchych składników do masy maślanej, cały czas miksując
Mango Papajaserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
MyCookBook.pldomowym dżemem, serkiem mascarpone, kremem czekoladowym czy też świeżymi owocami. Przepis pochodzi ze zbiorów mistrza Michaela Roux :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 160 g mąki 270 ml mleka 50 g stopionego masła 1 łyżka cukru pudru Blenderem połączyć mąkę, żółtka, mleko i masło. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z masą za pomocą łyżki. Rozgrzać gofrownicę
Chocolate Muffin Blogcukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi łatami z masy plastycznej
Z miłości do słodkościserka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować do uzyskani gęstego kremu. Na paterze układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu
kulinarnyswiatdomimrożonych 250 g serka mascarpone 5 - 6 łyżeczek żelatyny ok. 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przestając ubijać. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Gotową masę na biszkopt wylać
Na słodko lub wytrawniebanan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru 1 dojrzała (miękka) gruszka A jak to zrobić: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Do lekko tężejącej dodać pokrojonego banana i przelać do pucharków. Serek z cukrem i malinami zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na stężałą galaretkę
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI (na 4 pucharki) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 12szt. biszkoptów okrągłych 10 truskawek, listki mięty 3 kostki białej czekolady(...)PRZYGOTOWANIE Biszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków. Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.Kremówkę ubijamy z serkiemi cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty. Posypujemy startą białą czekoladą- u mnie z ziarnami kakaowymi.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Moje Kuchenne Rewelacje