masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:200/237)

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem 122

Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego Do przybrania ziarenka(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru. Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki".  Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut

Codziennik Kuchenny
CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI (NP. NA DZIEŃ CHŁOPAKA) 463

schłodzonej w lodówce) 200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce) 5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej) WYKONANIE: KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek. BABECZKI: Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami(...)śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj.  Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka. DEKOROWANIE: Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada bezowa z truskawkami 181

białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła. Ubijamy śmietanę i dodajemy serek, ma powstać gęsta, puszysta masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą

charlotte gotuje
Profiterolki z kremem adwokatowym 173

Profiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2

Kto ugości moich gości?
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 357

gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest to naprawdę banalnie prosty przepis :)Serdecznie zachęcam do upieczenia! Sernik:* twaróg półtłusty- 450 g* mascarpone- 250 g* kremówka- 200 ml* jajka- 4 szt.* cukier- szklanka* kasza manna- 2 łyżki* ziarenka z całej laski waniliiKrem maślano-czekoladowy:* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 50 ml* masło(...)stopni.Foremkę o średnicy 23cm (ja upiekłam w większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki

Kraina Miodem Płynąca
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 330

bardziej dietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-)Ja piekę go w tortownicy 26cm.Składniki:- 500g sera mascarpone- 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone)- 6 jajek- 125ml mleka- 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru)- 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750)- 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)- skórka pomarańczowa lub cytrynowa(...)mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra

Smaczne Zdrowe
Tarta z truskawkami 222

Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Składniki na masę:1/2 kg serka mascarpone5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%Dodatkowo:1/2 kg truskawek2 łyżki cukruMąkę przesiać, wsypać cukier, dodać zimne masło i wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto(...)odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.Truskawki umyć. Usunąć

Świat Ciasta
5. Kokosowe love! 202

Masło z wiórków kokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść(...)Przygotowanie:  Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Należy pamiętać o przerwach, aby nie dopuścić do przegrzania silnika i co jakiś czas zeskrobywać ze ścianek blendera masę. Po kilkunastu minutach, wiórki zaczną zmieniać swoją konsystencje przez wydzielany olej. Zacznie robić się kremowa. Ja dodałam do tego małą łyżeczkę oleju, ale nie jest to konieczne.  Gdy masa

Symfonia Smaków
Ciasto mandarynkowe z makiem 177

użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 3 mandarynek 100ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek Krem: 250g serka mascarpone 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka startej skórki z mandarynki 2-3 krople aromatu pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny(...)obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę, aromat i wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, mak, skórkę z mandarynek i sok, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
709. Jaglane brownie& migawki z wyjazdu. 123

jeszcze ciepłe) Jaglane brownie* z jogurtem naturalnym z mascarpone i malinami  *z bananem, mleczkiem kokosowym i daktylami Na wiele rzeczy zabieram się zbyt długo, bo za bardzo lubię odkładać coś "na potem", czasami zbyt bardzo boję się zrobić ten "pierwszy krok", czasami jestem po prostu zbyt leniwa. Ale, ostatnio chcę zmian... małych, dużych.. wszelkich. Nie odkładam na później(...)prawa nie wyszło do końca jak chciałam, trochę się rozwala, ale wybaczam mu to i na pewno będę jeszcze z nim kombinować. A teraz zostawiam was z kolejną masą zdjęć.    te lody urzekły mnie swoimi pastelowymi kolorami  w Paryżu obowiązkowo bagietka być musiała, rwana przez każdego gdy pod wieżą siedzieliśmy, prawie jak w jakimś filmie bym powiedziała

More food, love and dreams
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 214

słodzimy (ja dałam 2 łyżeczki cukru) i odstawiamy.W odrobinie bardzo gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. (Nie jest to konieczne, ale tort lepiej się wtedy trzyma.) Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. Dodajemy przestygniętą żelatynę (dobrze, by wody nie było dużo, kilka łyżek), mieszamy i dzielimy na pół. Do jednej(...)resztę cukru pudru i znów mleko. Krem powinien być dość gęsty, ale jednocześnie musi się dać łatwo smarować. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru i znów miksujemy. Masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo

Ratunku obiad
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4104

szklanki wrzącej wody. Wystudzić, wsypać zamrożone maliny, wymieszać i tężejącą galaretkę równo wylać na wypieczone kruche ciasto. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki(...)pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Babeczki szpinakowe 99

450g cukier, 250g jajka, 3 sztuki mąka krupczatka, 1 szklanka mąka tortowa, 1 szklanka olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na krem śmietanka 30%, 300ml serek mascarpone, 500g cukier puder, 4 łyżki Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno olej i mąką wymieszaną(...)cukier puder i serek, szybko miksujemy (nie za długo bo się zważy). Z babeczek odcinamy ciasto powyżej linii papilotki i delikatnie wydrążamy trochę środka, rozkruszamy. Nakładamy po dwie łyżeczki masy kremowej i obsypujemy okruszkami ciasta. Ozdabiamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Kostka limonkowa 192

budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Krem limonkowy: 1/2 litra śmietany kremówki 2 limonki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek(...)minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem o wym 26/39 cm i piec 30 minut w temp 160*c. KREM: Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy

Wanilia i Kardamon
Makowa Panienka 203

pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ciasto biszkoptowe: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu   Dekoracja: 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia piekarnik nastawiamy(...)około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy do miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy na złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy nasz krem: śmietanę ubijamy z cukrem, serek łączymy z adwokatem, obie masy delikatnie

Luźna Kuchnia