Minęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy
Malinowa Kawiarenkaefekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe niejadki się skuszą. Duże pewnie też: :) A nawet jeśli(...)Dnia Dziecka :D Źródło: klik Tortownica o średnicy 20 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany
My simple kitchenjedno miejsce. Ułatwi to pracę zarówno Wam, jak i mnie 😊 Jeśli nie wiecie jaki sernik upiec 🍰- zapraszam do przeglądnięcia moich przepisów. Znajdziecie tu serniki z twarogu, z sera ricotty, mascarpone, serniki bez sera - z kaszy jaglanej lub tofu, pieczone oraz na zimno w formie deseru. 1) SERNIK Z PIERNIKAMI Sernik dwu-smakowy, czekoladowo-waniliowy z piernikami, na herbatnikowym spodzie(...)SERNIK A'LA MONTE Sernik czekoladowy z sera twarogowego, z dodatkiem deserów a'la Monte. Czytaj więcej >> 6) SERNIK DYNIOWY Delikatny i puszysty sernik z serka mascarpone i jogurtu greckiego, z dodatkiem puree z dyni, na cienkim biszkoptowym spodzie. Czytaj więcej >> 7) TOFURNIK Wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Smakuje
Kuchnia MagdaLenycoś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :)Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml bakalie - u mnie(...)energicznie zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma ) Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto. Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy
Proste Potrawypaście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone . SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 1 dojrzałe awokado (250 g) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki soku z limonki(...)limonki i blendujemy. Dolewamy mleko, dodajemy skórkę otartą z limonki oraz opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika. Mieszamy. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy
cool and mintykrótkiej chwili pudełko świeci pustką.. Przepisów na mleczko można znaleźć całe mnóstwo, ale większość bazuje niestety na składnikach, których w popularnym produkcie próżno szukać jak np. serek mascarpone czy też śmietana. Efekt na pewno jest bardzo smaczny, ale to nie to samo. Mój przepis zawiera prawie wszystkie składniki słynnego mleczka, pianka jest sprężysta, waniliowa, polewa czekoladowa przyjemnie chrupie(...)wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo 90 g cukru cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Do napęczniałej żelatyny lub agaru dodać pozostałe 90 g cukru i szczyptę kwasku cytrynowego. Podgrzać by cukier rozpuścił się - nie gotować żelatyny! W przypadku agaru
maniapieczeniasię bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru(...)lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy nim formę
W kuchni wieczoremupieczeniu. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oczywiście dotyczy to tylko tych, które zwyczajowo trzymamy w lodówce). Z powyższych produktów dokładnie wyrób ciasto, aby tworzyło zwartą, jednolitą masę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ja, osobnik niecierpliwy, wkładam do zamrażarki na 30 minut Formę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj(...)czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Temperatura pieczenia dokładnie taka sama, jak bez obciążenia. Upieczone ciasto dokładnie ostudź. Składniki na krem i całą resztę: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 130 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki) 100 g białej czekolady 5 łyżek dżemu z borówki (może być jagodowy) 300 ml śmietany kremówki 30% (prosto
gutfutpapryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa(...)gotować około 10 minut.Papryki wyjąć z miski, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem z listkami bazylii, całość zmiksować na gładką masę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii.Smacznego!W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest mleko kokosowe pisalam tutaj:kokosdomowe-mleko-i-wiorki-kokosowe.Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest swietna alternatywa dla smietany kremowki,czy serka mascarpone .Wasz organizm odetchnie od nadmiaru cholesterolu,a kokos przyspieszy metabolizm,co przy swiatecznym obciazeniu naszego ukladu trawiennego ma niebagatelne znaczenie.Sernik z dodatkiem tlustego,aksamitnego kremu z kokosa jest rowniez niezwykle(...)czekoladowa:70-100 g czekolady (45 % kakao)3-4 lyzki mlekaDo ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowyWykonanie:°Skladniki na spod sernika wrzucic do kielicha blendera i drobno zmiksowac.Powstala masa, dokladnie uciskajac wylepic dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wczesniej obrecz tortownicy posmarowac maslem.Ostawic do lodowki do stezenia.°Wyszorowac i sparzyc 2 pomarancze.Zetrzec skorke i odlozyc.Wycisnac sok. °Otworzyc puszke mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta(...)ekstraktu z wanilii 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko
moj przepis napotem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera pleśniowego, mascarpone albo ricotty lub innego ulubionego. Pamiętajcie tylko, żeby dodając fetę nie solić szpinaku za mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera(...)wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki. Zapiekankę piecz przez około 25-30 minut do zezłocenia się sera na wierzchu. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyjajko sól Nadzienie: 3 pory (białe i jasnozielone części) 2 łyżki masła 4-5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może też być śmietana 30%) 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać(...)folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone pory, wylać masę jajeczną i ułożyć plasterki sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (szczypiorki dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniły). Ostudzić przed pokrojeniem. Smacznego
Moja Mama Gotujeprzede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy(...)dołu do góry, aby wyznaczyć sufletowi kierunek rośnięcia. Wsypujemy drobny cukier – oprószamy dno, ścianki i ranty, a nadmiar cukru wysypujemy. Mąkę, masło i sól wygniatamy na jednolitą masę (najlepiej palcami, jak kruszonkę). Do rondelka wlewamy mleko i około 75 g cukru. Gdy się zagotuje dodajemy masę z mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy, ciągle mieszając ok. 2 minuty. Grudki powinny
Poezja smakuwypróbował niejeden. Zaufałam przepisowi, i się nie zawiodłam. Smakuje delikatnie, nie tłusto i ciężko, a przy tym idealnie zachowuje kształt. Nie jest tak smaczny jak ten na bazie mascarpone na przykład, ale i tak jest o niebo lepszy niż samo masło z cukrem. Szczególnie smakuje mi w wersji z dodatkiem kakao.Kremu mi zostało, proponuję więc przygotować z 3/4 porcji, albo(...)łyżki mąki250 ml mleka200 g miękkiego masła170 g cukru pudru1 łyżka ekstraktu z wanilii3 łyżki kakaoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrze