upiecze się bez problemu (próbowaliśmy tego przy większej porcji i było ok). Jak już macie zabezpieczoną formę, lekko wysmarujcie ją od środka masłem lub olejem. Wlejcie do niej gotową masę i całość włóżcie do większej formy. Następnie wlejcie do większej formy wrzącej wody do wysokości ok. połowy formy z ciastem. I teraz najtrudniejsze – trzeba bezpiecznie przetransportować całość do piekarnika(...)ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenupuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem(...)rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepyszne, klasyczne babeczki, mięciutkie, cytrynowe, nadziane marmoladą. Krem który zrobiłam to zdecydowanie mój ulubiony krem do cupcaków. Jest lżejszy od typowych kremów maślanych czy tych na bazie mascarpone. Jedyny jego minus to trwałość. Krócej utrzymuje się na babeczka, trzeba je przechowywać w lodówce, bo inaczej może nam spłynąć, nie jest również taki plastyczny jak inne kremy. Pomimo wszystko(...)łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody · 2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt, zaczynając i kończąc
Mania GotowaniaMinęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy
Malinowa Kawiarenkaefekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe niejadki się skuszą. Duże pewnie też: :) A nawet jeśli(...)Dnia Dziecka :D Źródło: klik Tortownica o średnicy 20 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany
My simple kitchenjedno miejsce. Ułatwi to pracę zarówno Wam, jak i mnie 😊 Jeśli nie wiecie jaki sernik upiec 🍰- zapraszam do przeglądnięcia moich przepisów. Znajdziecie tu serniki z twarogu, z sera ricotty, mascarpone, serniki bez sera - z kaszy jaglanej lub tofu, pieczone oraz na zimno w formie deseru. 1) SERNIK Z PIERNIKAMI Sernik dwu-smakowy, czekoladowo-waniliowy z piernikami, na herbatnikowym spodzie(...)SERNIK A'LA MONTE Sernik czekoladowy z sera twarogowego, z dodatkiem deserów a'la Monte. Czytaj więcej >> 6) SERNIK DYNIOWY Delikatny i puszysty sernik z serka mascarpone i jogurtu greckiego, z dodatkiem puree z dyni, na cienkim biszkoptowym spodzie. Czytaj więcej >> 7) TOFURNIK Wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Smakuje
Kuchnia MagdaLenycoś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :)Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml bakalie - u mnie(...)energicznie zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma ) Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto. Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy
Proste Potrawypaście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone . SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 1 dojrzałe awokado (250 g) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki soku z limonki(...)limonki i blendujemy. Dolewamy mleko, dodajemy skórkę otartą z limonki oraz opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika. Mieszamy. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy
cool and mintykrótkiej chwili pudełko świeci pustką.. Przepisów na mleczko można znaleźć całe mnóstwo, ale większość bazuje niestety na składnikach, których w popularnym produkcie próżno szukać jak np. serek mascarpone czy też śmietana. Efekt na pewno jest bardzo smaczny, ale to nie to samo. Mój przepis zawiera prawie wszystkie składniki słynnego mleczka, pianka jest sprężysta, waniliowa, polewa czekoladowa przyjemnie chrupie(...)wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo 90 g cukru cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Do napęczniałej żelatyny lub agaru dodać pozostałe 90 g cukru i szczyptę kwasku cytrynowego. Podgrzać by cukier rozpuścił się - nie gotować żelatyny! W przypadku agaru
maniapieczeniasię bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru(...)lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy nim formę
W kuchni wieczoremupieczeniu. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oczywiście dotyczy to tylko tych, które zwyczajowo trzymamy w lodówce). Z powyższych produktów dokładnie wyrób ciasto, aby tworzyło zwartą, jednolitą masę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ja, osobnik niecierpliwy, wkładam do zamrażarki na 30 minut Formę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj(...)czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Temperatura pieczenia dokładnie taka sama, jak bez obciążenia. Upieczone ciasto dokładnie ostudź. Składniki na krem i całą resztę: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 130 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki) 100 g białej czekolady 5 łyżek dżemu z borówki (może być jagodowy) 300 ml śmietany kremówki 30% (prosto
gutfutpapryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa(...)gotować około 10 minut.Papryki wyjąć z miski, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem z listkami bazylii, całość zmiksować na gładką masę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii.Smacznego!W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest mleko kokosowe pisalam tutaj:kokosdomowe-mleko-i-wiorki-kokosowe.Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest swietna alternatywa dla smietany kremowki,czy serka mascarpone .Wasz organizm odetchnie od nadmiaru cholesterolu,a kokos przyspieszy metabolizm,co przy swiatecznym obciazeniu naszego ukladu trawiennego ma niebagatelne znaczenie.Sernik z dodatkiem tlustego,aksamitnego kremu z kokosa jest rowniez niezwykle(...)czekoladowa:70-100 g czekolady (45 % kakao)3-4 lyzki mlekaDo ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowyWykonanie:°Skladniki na spod sernika wrzucic do kielicha blendera i drobno zmiksowac.Powstala masa, dokladnie uciskajac wylepic dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wczesniej obrecz tortownicy posmarowac maslem.Ostawic do lodowki do stezenia.°Wyszorowac i sparzyc 2 pomarancze.Zetrzec skorke i odlozyc.Wycisnac sok. °Otworzyc puszke mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta(...)ekstraktu z wanilii 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko
moj przepis napotem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera pleśniowego, mascarpone albo ricotty lub innego ulubionego. Pamiętajcie tylko, żeby dodając fetę nie solić szpinaku za mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera(...)wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki. Zapiekankę piecz przez około 25-30 minut do zezłocenia się sera na wierzchu. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilony