bieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :) Składniki Ciasto - 200 g mąki - 100 g masła - 60 g cukru pudru - 1 jajko Krem - 250 g serka mascarpone - 4 duże łyżki masła orzechowego - cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości - ja dodałam tylko jedną łyżkę) Do podania: - dwie łyżki Nutelli rozpuszczone w kilku łyżkach mleka - uprażone(...)piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego
Cook&LoveUwielbiamy bezy i bardzo często je robimy dlatego też kolejna nasza propozycja musiała zagościć na naszym blogu. Tym razem to torcik bezowy czarny las, którego smak
Kuchenne Wariacjepieczenia – Wykonanie: Śmietanę kremówkę (330ml) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix’y, cukier puder i 5 łyżek cappuccino, wymieszać łyżką. Następnie dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Na dno blaszki (wym. 20cm x 20cm) położyć herbatniki. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu i przykryć(...)godzin (najlepiej całą noc, by herbatniki odpowiednio zmiękły). Smacznego! Polecam również wypróbować inne ciasta bez pieczenia : Kostka królowej bez pieczenia Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem The post Ciasto cappuccino bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojektóre tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;) Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam mu najpierw przestać(...)łyżeczki proszku do pieczenia Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 200 g masła (1 kostka) ¾ szklanki
W kuchennej krainiemoje ciasto a la' Tiramisu -biszkopt upieczony w formie prostokątnej z tego przepisu z tego przepisu! -6 dużych jaj 120 g cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao do posypania Skworcu mocne espresso do pączowania biszkoptów u mnie Rafaello Skworcu likier typu rum, marsala all'uovo albo likier kawowy Najpierw pieczemy biszkopt genueński według tego przepisu(...)żółtek. Żółtka ubijamy na kogel mogel i dodajemy serek mascarpone.Ubijamy. Następnie należy ubić białka na sztywno z cukrem. Połączyć pianę z ubitymi żółtkami z serkiem, delikatnie aby nie przebić masy. Ja do mojej dodałam łyżeczkę kakao. Zaparzyć mocne espresso i wlać alkohol. Napączować biszkopt spryskując go po wierzchu kawą z likierem.Posmarować warstwą masy serowej. Następnie spryskać drugi kawałek biszkopta
Z Kuchni Do Kuchniwodnej, lekko przestudzonej Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zważyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Ponadto: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany(...)Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody/borówki. Na jagody/borówki pokruszyć bezy
Kubki smakuinternecie, więc stwierdziłam, że muszą być bardzo smaczne. Przygotowałam własną wersję trufli, która jest zdrowsza. Nie zawierają dużo cukru, a ser ricotta jest o wiele mniej tłustszy niż mascarpone czy śmietana kremówka. Środek pralinek jest delikatny o ewidentnym smaku kokosa, w którym znajduje się migdał. Polecam jak najbardziej. Wychodzi ich dużo, bo ok. 22-24 szt. i są większe(...)skórkę z migdałów. W dużym naczyniu umieścić drobne wiórki ( można zmielić blenderem/ malakserem na bardzo drobne wiórki ). Dodać ser ricotta oraz roztopiony olej kokosowy z miodem. Wymieszać. Łyżką nabrać masę na mokre dłonie. Ugnieść, do środka włożyć migdał i ponownie ugnieść/ zrolować kulkę ( warunek konieczny to wilgotne dłonie, wtedy masa nie będzie rozwarstwiać się ). Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ułożyć
Kuchnia Paulettesłasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru Dodatkowo: Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku. Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta. Należy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, zmniejszyć obroty i kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce(...)ściąć nożem powstałą górkę i rozdrobnić. Ubić śmietanę dodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone. Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami. Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając. Bon appetit
Garniec MagalieEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2(...)parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakoddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, wyciąć blaty o średnicy 20 cm lub przekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać(...)soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną
moj przepis naWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kochani, witam was serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej Dziś podaję wam przepis na przepyszne ciasto o nazwie kostka Rocher
Marta Gotujepęka i doskonale się roluje. Nadaję się także do tortów i innych ciast. Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :) Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :) Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka(...)kakao do posypania cukier puder 1 łyżka gorzka czekolada 2-3 kostki Sposób przygotowania: 1. BISZKOPT: Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Blachę o wym. 33x 45 cm ( z piekarnika ) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Kuchnia Paulettesnaprawdę smaczny. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, dlatego powstrzymajcie się z degustacją jeszcze z godzinkę lub dwie po upieczeniu. Jeśli nie macie dostępu do ricotty, to możecie użyć mascarpone czy zwykłego zmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru(...)następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną gruszkę kroimy na małe półksiężyce. Taki kawałeczek gruszki układamy na wierzchu serniczków. Babeczki pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu
upichcicwodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i orzechy. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy kwadratowej o średnicy 24 cm. Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu(...)dodałam niepełną 1/4 szklanki wody oraz zmniejszyłam ilość śmietany do 100 ml. Po zrobieniu karmelu, musicie koniecznie włożyć go do lodówki, by zgęstniał. Wystudzony karmel połączyłam z kilkoma łyżkami mascarpone - taki krem idealnie nadaje się do smarowania ciast i jest przepyszny! Polecam! CZEKOLADOWE KORONKI Do zrobienia czekoladowych koronek potrzebna jest oczywiście gorzka czekolada dobrej jakości. Czekoladę należy stopić w kąpieli
KUCHARNIA