łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szklanki płatków migdałowych. Ponieważ najwięcej czasu zajmuje tężenie galaretki - to od niej właśnie zaczniemy. Galaretkę zalać(...)bezy) ułożyć w formie, wyłożyć na niego mocno tężejącą galaretkę (fot.1) i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje. Kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek i miksować, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać przesiany cukier puder i ponownie miksować. Wyłożyć na galaretkę (fot.2) i wyrównać. Przykryć warstwą ciasta z bezą. Włożyć do lodówki na całą
Świat CiastaSzybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek z marmoladą Babka limonkowa (bez miksera) Pyszny waniliowy keks z żurawiną(...)niespodzianką Wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem Babeczki nadziewane krówką w tęczowych papilotkach Babeczki z jagodami Goji (na oleju kokosowym) Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki. Mini serniczki z mascarpone na ciasteczkowym spodzie Jabłkowe babeczki z korzenną nutą Czekoladowe babeczki z nutellą
Słodkie okruszkicukru 3 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok 50 g. płatków migdałowych Krem śmietankowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 25 dag schłodzonego serka mascarpone 1,5 szklanki kremówki 36%, schłodzonej Galaretka z malinami 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki malinowe (na każdą na 500 ml wody) ok 50-60 dag malin świeżych(...)łyżce cukier, Pod sam koniec ubijania dodajemy mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm. odwracamy do góry dnem. Smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 140º C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużamy
W kuchennym oknie Ewyłyżki lodowatej wody Składniki na karmelizowane pomarańcze: 1 duża pomarańcza, pokrojona w cienkie plastry 150 g cukru pudru 160 ml wody Składniki na nadzienie: 250 g ricotty 250 g mascarpone sok z 2 pomarańczy skórka z 2 pomarańczy 100 g cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA(...)stopni Celsjusza, pieczemy 8 minut, a następnie zdejmujemy papier do pieczenia i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Wszystkie składniki na nadzienie miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy na kruchy spód i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Gdy tarta jest już zimna, ubijamy śmietankę ze szczyptą soli na sztywną pianę
My Culinary Artbiały – serek kanapkowy, smarowny, pełnotłusty i delikatny, serek Philadelphia, czy serek z wiaderka, klasycznie używany do sernika. Ricotta też się sprawdzi, ale musi być kremowa, nie ziarnista. Serek mascarpone będzie za tłusty. Proporcje podane są na malutką blaszkę, o średnicy zaledwie 18cm. Na tortownicę powyżej 20cm użyjcie podwójnej ilości składników (6 jajek M, 250g czekolady, 250g kremowego serka, 4 łyżeczek(...)trzy razy, do serka, czekolady i żółtek dodajemy sztywną pianę z białek. Mieszamy wszystko razem delikatnie, do całkowitego połączenia, powoli i dokładnie, żeby piana nie opadła. Nie miksujemy! Masę wlewamy do zabezpieczonej tortownicy, tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez
Karo in the Kitchenprzecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Nooo, sporo składników, bo to jajka na bogato :) Gotujemy zatem jajka na twardo. I tutaj mała lekcja: jajka należy gotować (tzn. wkładamy jajka o temperaturze(...)sushi więc użyłem go do ozdoby jajek. Plasterek szynki bardzo drobno kroimy, parmezan bardzo drobno ścieramy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. No i mieszamy wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Wkładamy w wydrążone białka, ozdabiamy kawiorem i mamy gotową kolację. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureznów może być problem. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: Spód Tarty: 250g mąki pszennej, 150g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 1 jajko. Krem: 250g serka mascarpone, 250g słodzonego mleka (zagęszczonego) z puszki, 2 jajka, Dużo malin lub innych ulubionych owoców :) Jak przygotować? Spód: Formę o średnicy ok. 23-24cm musimy wysmarować masłem. Następnie wszystkie(...)temperaturę do 180st. Krem: Wszystkie składniki na krem łączymy razem za pomocą miksera. Następnie wylewamy na spód naszego ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim nasze ulubione owoce
Chocolate Stop Temptingsody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej(...)zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej. Ciasto przekroić na pół, rozsmarować porcję konfitury, na konfiturę wyłożyć połowę lekko stężałej masy serowej, pozostałą masę rozsmarować z wierzchu. Masa musi mieć odpowiednią konsystencję, żeby się nie rozpłynęła i żeby nie była zbyt ścięta bo mogą powstać grudki. Płatki migdałów
SzczyptaSmaQdziecka (zresztą nadal uwielbiam) i staram się nie myśleć, że to cholerstwo ma z milion kalorii :P Zresztą, nie można ciągle jeść tortów z kremem z bitej śmietany i mascarpone ;P Tort jest bardzo podzielny, gdyż żeby się nim nasycić wystarczy mały, cieniutki kawałek, także wszyscy dostaną swoją porcję :D Sok i otarta skórka z cytryny nadają ciastu delikatną, pachnąca(...)wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonyoleju roślinnego lub roztopionego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz wiókami kokosowymi. Dokładnie wymieszać Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej(...)czekolada troszkę zmiękła. Tak przygotowane słodkości można zapakować w pudełeczko, ozdobną folię i podarować bliskim lub po prostu zjeść :) METODA BEZ FOREMEK Nadzienie do czekoladek chłodzimy w lodówce, kiedy masa stężeje i stanie się plastyczna, przy pomocy łyżki i dłoni formujmey kuleczki. Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę
DefinicjaSmakutemperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie(...)minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. 7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch
Mała Cukierenkachciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy(...)pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i kawą. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch.Piec 25-35 minut w 160 st. C.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePolenta występuje w trzech głównych odmianach – żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera). Innym rodzajem jest polenta con la zucha, podobnie jak nera przygotowuje się ją z gryki, z dodatkiem masy dyniowej i serwuje z ciepłym mlekiem. Polentę gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać kaszkę kukurydzianą do gotującej się, osolonej wody(...)pęczek szparagów kawałek parmezanu płatki chilli Sos z pieczonych pomidorów 10 dojrzałych pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól morska gruboziarnista pieprz oliwa z oliwek gałązki świeżego oregano 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie) * na rynku można kupić polentę ekspresową, gotuje się ją jedynie 3 minuty, jednak ta przygotowana z kaszy jest smaczniejsza, ale dla zabieganych czemu nie ;) Przygotowanie: 1. Polenta - zagotowujemy
Słodki Kompromispianę, ale anim zaczniemy, to gotujemy syrop – 130 g cukru z wodą. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118° C, dodajemy go do białek, cały czas ubijając do momentu, aż masa wystygnie do temperatury około 40 stopni, na tym etapie możemy wlać odrobinę barwnika spożywczego. Odrobinę! Mi ręka drgnęła i zamiast słodkich, różowych makaroników, mam kolor purpury papieskiej. I tak, mój(...)Podobno są jeszcze lepsze niż świeże. Niestety niedane mi się było przekonać, bo zostały zjedzone. Makaroniki można przekładać różnymi kremami. Samą Nutellą, kremem waniliowym, serkiem. U mnie to było mascarpone z wanilią. Post Makaroniki francuskie pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenCiasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową(...)składniki, dodać orzechy i startą marchewkę, wymieszać. W oddzielnej miseczce utrzepać widelcem 2 jajka. Dolać olej i zamieszać. Mieszankę dodać do suchych składników. Zamieszać całość widelcem (nie za długo). Masę przelać do formy (u mnie tortownica ø20cm) wysmarowanej olejem z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45 min. (do suchego patyczka). Wystudzić. Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka
coolinarnastrefa.blogspot.com