krem) dodać łyżkę soku z kwaszonych ogórków. Nie zmieni to smaku zupy, a będzie mieć dobroczynny wpływ na zdrowie dziecka. Oprócz ogórków możemy ukisić też: czosnek, rzodkiewki, buraki, marchewkę czy kalafiora – nie ograniczajmy się tylko do klasyki gatunku. Poprzez proponowanie różnych jarzyn w takiej formie mamy większe szanse na to, że w końcu trafimy na to jedno, wyjątkowe(...)zupełnie inny gust. Starajmy się też przekonywać dziecko (a może i samych siebie), że surowe warzywa smakują doskonale, a dodatkiem do obiadu nie zawsze musi być zasmażana kapusta lub marchewka z groszkiem. Jak więc pamiętać o tej różnorodności? Ja mam na to prostą metodę: staram się kupować warzywa i owoce w różnych kolorach. Warzywa z różnych grup kolorystycznych
Wiszniówkafasolką Składniki: 200 gramów tofu, 2 ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru i tyle samo świeżej kurkumy (jeśli nie możesz zdobyć, pomiń), 1 duża cebula, 1 duża marchewka, około 200 gramów żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, papryczka chili, puszka mleka kokosowego (400 ml), łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry lub kopiasta łyżka proszku curry, 2 dojrzałe pomidory(...)pokroje w kostkę, pokrojoną papryczkę chili, smaż nadal aż wszystko delikatnie się zrumieni. Teraz na patelnię dodaj pastę lub proszek curry, wymieszkaj, aby połączył się z tłuszczem, dodaj pokrojoną marchewkę oraz fasolkę, z której uprzednio odetnij końcówki z łodyżką. Teraz do woka wlej mleczko kokosowe, a także niecałe pół szklanki wody, dopraw solą, dokładnie wymieszaj i gotuj wszystko pod przykryciem
Kulinarna PolskaKalorie 30 kcal Najlepsza chrupiąca surówka z białej kapusty i marchwi. Najzdrowsza wersja serwowania warzyw podczas obiadu. Bogactwo witamin. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 cebula szalotka 1 marchewka garść posiekanego koperku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 g gęstej, kwaśnej śmietany 12 % 1 łyżka płynnego miodu akacjowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)totalTime":"","recipeCategory":["Sur\u00f3wka"],"recipeCuisine":["Holenderska"],"recipeYield":["6","6 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"30 cal"},"recipeIngredient":["1\/2 g\u0142\u00f3wki bia\u0142ej kapusty","1 cebula szalotka","1 marchewka","gar\u015b\u0107 posiekanego koperku","gar\u015b\u0107 posiekanej natki pietruszki","3 \u0142y\u017cki majonezu","3 g g\u0119stej, kwa\u015bnej \u015bmietany 12 %","1 \u0142y\u017cka p\u0142ynnego miodu akacjowego
ProstePesto.plminut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca) 160 ml wytrawnego białego wina 80 g masła 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 plastry pomidorów suszonych w oleju 2-3 łyżki zielonego groszku około 80 g sera typu Parmezan lub Grana Padano sól, pieprz i świeże(...)patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu. 4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili, aż będzie miękkie
Cztery Fajeryminut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca) 160 ml wytrawnego białego wina 80 g masła 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 plastry pomidorów suszonych w oleju 2-3 łyżki zielonego groszku około 80 g sera typu Parmezan lub Grana Padano sól, pieprz i świeże(...)patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu. 4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili, aż będzie miękkie
Cztery Fajerystron na rumiano. Usmażone bitki przełożyć do garnka o odpowiedniej wielkości - kotlety powinny być ułożone jedną warstwą. Wlać tłuszcz ze smażenia. Krok 2. Cebulę pokroić w krążki lub posiekać. Marchew zetrzeć na tarce do jarzyn. Czosnek posiekać drobno. Krok 3. Do kotletów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchew oraz kminek. Bitki wieprzowe podlać około szklanką bulionu albo wody
Moja Książka Kucharskanajlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki. Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę. Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo(...)polecam również pyszną zapiekankę gyros z kapustą i kurczakiem : Domowa kapusta kiszona, składniki: 1 kg kapusty (waga po wycięciu głąba i poszatkowaniu), płaska łyżka soli, opcjonalnie 1-2 marchewki Domowa kapusta kiszona, przygotowanie: Poszatkowaną cienko kapustę posypać solą, odstawić na 10 minut. Po tym czasie zacząć ugniatanie kapusty (ja robię to rękoma, ale wiele osób robi to przy pomocy
Lekcje w kuchniWitam serdecznie, tym razem propozycja na sałatkę na zimę z buraczkami, marchewką i jabłkami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania, do ziemniaczków z mięsem i nie tylko. Sałatka jest łagodna w smaku, lekko winna i według mnie jak i domowników bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z buraczkami będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie(...)przelewam wrzątkiem i odstawiam do osączenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie sałatki: Zimne buraki obieram ze skórki, ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski. Obrane i umyte marchewki również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do buraczków. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję cebulę, letnią zalewę i całość dokładnie
Uwaga Babcia GotujeKalorie 230 kcal Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu. Składniki: GOTOWANA GOLONKA 4 golonki wieprzowe tylne ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek korzenia selera 1 cebula 1 por 3 ząbki czosnku ekologicznego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i granulki pieprzu MARYNATA DO PIECZENIA(...)PT3H","totalTime":"PT3H20M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["Bawarska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"230 cal"},"recipeIngredient":["4 golonki wieprzowe tylne ze sk\u00f3rk\u0105","2 marchewki","1 pietruszka korze\u0144","kawa\u0142ek korzenia selera","1 cebula","1 por","3 z\u0105bki czosnku ekologicznego","5 ziaren ziela angielskiego","3 li\u015bcie laurowe","s\u00f3l i granulki pieprzu
ProstePesto.plbulionie warzywnym, znam też osoby, które przygotowują ją na wędzonce. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - kawałek selera - 3-4 średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 większy ząbek czosnku - gałązka lubczyku - natka pietruszki - 0,5 łyżeczki majeranku - 70 ml śmietanki 30% - sól, pieprz(...)wody - łyżka masła - łyżka oleju Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaje ok. pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Warzywa obieram ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroję w słupki, ziemniaki w większą kostkę, cebulę i czosnek zostawiam w całości. Warzywa wraz z lubczykiem, ale bez ziemniaków dodaję do wywaru i gotuję na wolnym
Kuchnia z widokiem na ogródsami, że warto dodać minestrone do jesiennego menu. Przepis na minestrone 4 porcje Składniki: 100 g czarnej kapusty 150 g włoskiej kapusty 1 cebula 2 czosnki soli 1 duża marchewka 400 ml wody ok. 400 g ugotowanej białej fasoli z kartonu 100 g zielonej soczewicy, ugotowanej 150 g wędzonego boczku 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)makaronu, waga sucha Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Kiedy boczek będzie już rumiany dodaj pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę również pokrojoną w kostkę. Wlej pomidory, dodaj przecier pomidorowy i wrzątek. Wsyp warzywny bulion (może być ekologiczna kostka bulionowa), dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną
codojedzeniacukinii, składniki: 2 średnie cukinie, duża cebula, ok. 200 g kiełbasy dobrej jakości, 2-3 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi lub passatą), 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, marchewka, 1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1-2 szklanki wody, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, sporo majeranku, szczypta kminku (opcjonalnie) Przepis na szybki bigos(...)cukinii, przygotowanie: Kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę, smażyć z drobno posiekaną cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni po kiełbasie. Doprawić. Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat. Zalać całość pomidorami z puszki z zalewą oraz wodą (dolać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Włożyć
Lekcje w kuchni