marchewka - 20163 przepisów (strona:317/1345)

Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 273

małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek(...)Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz

Kolizje Smaków
Galart z karpia 197

warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe! Składniki: Kawałek ugotowanego karpia Jajko ugotowane na twardo Groszek Ugotowana marchewka 1 łyżka żelatyny 1 litr zupy rybnej W wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek groszku(...)pokrojoną ugotowaną marchewkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy rybnej. Przygotowanym płynem zalewamy rybę z warzywami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy tuż przed podaniem. Podajemy w przygotowanych naczyniach lub wyjmujemy na półmiski.* *My przygotowujemy galarty w małych szklankach. Tuż przed podanie oblewamy szklanki ciepłą woda z kranu. Wówczas galarty bez problemu „wyskoczą” na talerz. Można

Kolizje Smaków
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 166

pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku Nieco masła Sól, pieprz Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy(...)wyschnięcia. Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując połowę czasu podanego na opakowaniu (jeśli podane jest 15 minut to gotujemy około 8). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 354

sprawić trudności. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 400g piersi   z kurczaka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu(...)kostkę. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę dodając do pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy ciemnym sosem sojowym. Mieszamy składniki i odstawiamy do marynowania.  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy przez kilka chwil, dodajemy nieco wody i smażymy jeszcze około 5 minut. W tym czasie paprykę, ananasa oraz pędy bambusa kroimy

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 246

jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem(...)oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki.  Białą część pora kroimy w paseczki.  Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy

Kolizje Smaków
Zupa krem z kalafiora 138

zupę krem z tego warzywa. Efekt przeszedł moje oczekiwania: zupa była pyszna,  a maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje się ją ekspresowo. Składniki: Główka kalafiora 3 marchewki 0,5 litra bulionu Sól, świeżo mielony pieprz Kalafior tniemy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Warzywa gotujemy aż będą miękkie w lekko osolonej wodzie. Bulion w osobnym

Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 160

wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła ale dla wzbogacenia potrawy postanowiłam je dodać) *jeśli nie uda się kupić surowego boczku tylko wędzony należy go gotować na małym ogniu(...)kilka kawałków mięsa. Ich zbyt duża ilość zbytnio obniży temperaturę na patelni. Smażymy często obracając mięso, by przyrumieniło się równomiernie z każdej strony.  Przesmażoną wołowinę przekładamy do brytfanki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Przesmażamy na patelni kilka minut i dorzucamy do mięsa. Tłuszcz po smażeniu zlewamy z patelni. Nie myjąc jej wlewamy wino i zeskrobujemy aromatyczne pozostałości, całość

Kolizje Smaków
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 304

bastalenowe różowe okulary ustąpiły miejsca marchewkom. Nie sądziłam, że kiedyś to nastąpi, chyba się starzeję. Na blogu zaś witam mielonymi kulkami. Super! A gdzie przepisy na te cuda? Cuda nie cuda, ale jestem z nich dumna. Nie tylko kulinarnie. Jak już wcześniej pisałam, jaram się ostatnio kolażami. Czasem zabawa zdjęciami potrawy zajmuje mi więcej czasu niż jej przygotowanie. Dodatkowo Stwórca(...)pomysł z sercem wpadłam, przeglądając bloga Justy . Jednak, aby bezmyślnie nie małpować jej zdjęcia, pogoniłam trochę mojego chomika. Jeśli już kolaż to może pół na pół, surowe vs. upieczone? marchewki (chyba 7) oliwa z oliwy słodka papryka tymianek zioła prowansalskie Marchew umyłam, pocięłam w słupki. Wrzuciłam do miski, polałam oliwą, obsypałam przyprawami i wymieszałam, aby każda utaplała się w ziołowej

bastalena
Flaczki z boczniaków 399

jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku(...)proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez

Poezja smaku
Kolorowa przekąska 211

Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu(...)ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam

prawdziwe jedzenie
Pasztet z cukinii 315

dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 szklanki oliwy(...)oliwek lub oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut

Poezja smaku
Zupa ogórkowa 159

zajmuje maksymalnie 35 minut! Potrzebujemy (na 3 większe lub 4 mniejsze porcje): - 250 g ogórków kiszonych - 250 g ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę - 1 duża cebula - 150 g marchewki - 1 pierś z kurczaka - drobiowa kostka rosołowa - 20 g masła - vegeta - pieprz - 100 ml śmietany Nastawiamy w czajniku wodę. Cebulę oraz marchewkę kroimy na mniejsze kawałki po czym rozdrabniamy w robocie

W mojej holenderskiej kuchni
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 157

mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka  2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro  cebula  marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2  łyżki oliwy   przyprawy wg własnego gustu Cebulę  i marchewkę pokroić w plasterki, dodać przyprawy,  oliwę , ocet

Moje domowe kucharzenie
1438. Colesław z cukinii 181

Pierwszy raz robiłam surówkę z cukinii..ja mam akurat żółtą cukinię, ale można być zielona, a nawet można i dwa rodzaje.. cukinia  marchewka cebula sok z cytryny majonez śmietana natka pietruszki sól, pieprz  do smaku Cukinię zetrzeć na tarce ,skropić sokiem z cytryny ,posypać solą.Odstawić na pół godziny, aż lekko zmięknie i puści sok. Następnie odcisnąć(...)dodać starą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, natkę pietruszki.Dodać majonez wymieszany ze śmietaną, doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
1456. Bigos z cukinii 186

Zapraszam na pyszny bigos...ale z cukinii , a nie z kapusty...u mnie tym roku obrodziła cukinia, ale tylko żółta.. 1 cebula 3-4 marchewki  1 spora cukinia 3 pomidory 30 dkg kiełbasy sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą. Następnie odcisnąć sok.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać(...)marchewkę startą a tarce o dużych oczkach. Chwilę razem poddusić, dodać cukinię , przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku , dodać koperek i chwilę razem gotować

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania