zupę z soczewicy czerwonej Oto szczegółowy przepis na pyszną i kremową zupę z soczewicy czerwonej: Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 4 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz(...)dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj kurkumę i kumin, smaż przez chwilę, aż przyprawy uwalnią swój aromat. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj soczewicę czerwoną i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez
Podstawy Gotowaniautrzymania zdrowej wagi i poprawić ogólną kondycję organizmu. Przepisy na potrawy gotowane na parze Szczegółowy przepis na kurczaka gotowanego na parze z warzywami: Składniki: 2 filety z kurczaka 1 marchewka, pokrojona w paski 1 cukinia, pokrojona w plasterki 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, posiekane Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Świeże zioła(...)dolną część wodą i postaw go na gazie. Filety z kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem. Włóż filety na tackę parowaru. Na filety połóż pokrojone warzywa – marchewkę, cukinię i cebulę. Posyp warzywa posiekanym czosnkiem. Skrop wszystko oliwą z oliwek. Włącz parowar i gotuj potrawę przez około 15-20 minut, aż mięso będzie soczyste, a warzywa miękkie. Podawaj
Podstawy Gotowaniaokoło 15-20 minut. Przepis na soczewicę czerwoną z warzywami i aromatycznymi przyprawami Szczegółowy przepis na soczewicę czerwoną z warzywami: Składniki: 1 filiżanka soczewicy czerwonej 2 szklanki wody 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy Sól(...)dekoracji Sposób przygotowania: Przepłucz soczewicę czerwoną pod bieżącą wodą, aby usunąć zanieczyszczenia. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj soczewicę, przyprawę curry i kurkumę, mieszaj wszystkie składniki. Zalej wszystko wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem
Podstawy Gotowaniapozwolić, aby wolnowar samoczynnie przygotował pyszną kaszę. Szczegółowy przepis na Kaszę jęczmienną z warzywami: Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1 cebula, posiekana 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do dekoracji Sposób(...)rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i szklista. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż uwalni swój aromat. Dodaj do rondla marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Wsyp kaszę jęczmienną i chwilę smaż, mieszając, aby kasza się podsmażyła. Zalej kaszę 2 szklankami wody lub bulionu warzywnego i doprowadź
Podstawy Gotowaniawyśmienicie i zachwyci nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Jak gotować żurek - przepis Oto przepis na tradycyjny żurek: Składniki: 500 g kiełbasy białej 200 g wędzonej boczku 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 główka czosnku 2 litry wody 2 łyżki masła 2 łyżki mąki żytniej 1 szklanka zakwasu(...)gotujemy ją przez około 20 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę z garnka i odkładamy na bok. Do gotującej się wody dodajemy boczek, pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i por. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plastry i dodajemy
Podstawy Gotowaniagotowania ryżu lub w mikrofalówce, co znacznie skróci czas gotowania. Szczegółowy przepis na kaszę orkiszową z dodatkiem warzyw: Składniki: 1 filiżanka kaszy orkiszowej 2 filiżanki wody 1 mała marchewka, pokrojona w kostkę 1 mały seler naciowy, pokrojony w kostkę 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Przepłucz kaszę orkiszową pod bieżącą(...)wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, marchewkę i seler naciowy i smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie. Dodaj kaszę orkiszową i smaż ją przez chwilę, mieszając, aby dobrze się połączyła z warzywami. Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj kaszę przez około
Podstawy Gotowaniadodatek do obiadu, hot-dogów i hamburgerów. Ogórki przygotowane w ten sposób nie trzeba dodactkowo przyprawiać bo smakują doskonale. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 3 kg ogórków 3 marchewki 2 płaskie łyżki soli 1 i 1/2 szklanka cukru 3 szklanki gorącej wody 1 i 1/2 szklanka octu 10 % 1/2 łyżeczka gorczycy na każdy słoik(...)PRZYGOTOWANIE : Ogórki myjemy i szatkójemy łącznie z marchewką, wsypujemy sól i mieszamy. Pozostawiamy ogórki na około 1 godzinę. Składniki zalewy mieszamy z gorącą wodą, wlewamy ją do naszych ogórków i mieszamy. Do półlitrowych słoików wsypujemy około 1/2 łyżeczke gorczycy, nakładamy sałatkę łącznie z zalewą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10 minut w wodzie, licząc czas od zagotowania
Kulinarne Fantazje MarioliTaka surówka to smaczny i szybki sposób na przemycenia do diety sporej ilości zdrowych warzyw. Dzisiaj mamy CUKINIĘ, MARCHEWKĘ i CEBULĘ. Porcja zdrowia w pysznym sosie. SKŁADNIKI młoda cukinia 280 g młoda marchewka 140 g 2 małe czerwone cebule oliwa 2 łyżeczki sok z cytryny 2 łyżeczki musztarda francuska 1 łyżeczka czosnek staropolski ( lub zwykły suszony ) 1/2 łyżeczki cukier, pieprz
Smaczne mojepowstanie elastyczne ciasto. Uformuj kluski i gotuj je w osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulą, bułką tartą i odrobiną masła. Kotleciki z czerwoną soczewicą i warzywami: Składniki: czerwona soczewica, marchewka, seler, cebula, jajko, bułka tarta, przyprawy (czosnek w proszku, sól, pieprz), olej roślinny. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z marchewką, selerem i cebulą. Dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy, wymieszaj dobrze. Formuj
Podstawy Gotowaniałyżeczka cukru brązowego lub miodu – 3-4 łyżki sosu Sriracha lub podobnego (pikantny sos pomidorowy) – 150-180 g tofu – pół czerwonej papryki – pół żółtej papryki – 1 średnia marchewka – 1/2 brokuła – 2 ząbki czosnku – 2 cm świeżego imbiru lub 1 łyżka marynowanego imbiru – 1/2 łyżeczki chilli – ja wolę więcej ale jeśli nie jadasz zbyt pikantnie wsyp mniej(...)usmażeniu wylej większość oleju, zostawiając jedynie trochę. Nie myj patelni, pozostała na patelni mąką zagęści Twój sos. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Pokrój warzywa – brokuł w niewielkie różyczki, marchewkę w słupki, paprykę w cienkie paseczki. Na patelnię dodaj najpierw czosnek i imbir i podsmażaj przez minutę, po czym dodaj wszystkie pozostałe warzywa. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą
nietylkopasta.pltego przepisu będą smakowały tak dobrze jak wyglądają). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam drobiowego) 250 g liści szczawiu 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki śmietany 12% (ja użyłam tej w kartoniku) 5 jajek ugotowanych(...)twardo sól pieprz (przepis na 5 porcje) Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie półplasterki, seler w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę, wszystko smażymy na wolnym ogniu na maśle około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Szczaw bardzo dokładnie myjemy, szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy
Kardamonovychrupiących warzyw :) Warzywa możecie swobodnie dobierać według swoich upodobań, bo zdecydowana większość świetnie się tu odnajdzie. Polecam jednak najbardziej te, które współgrają z azjatyckimi smakami. Ja wykorzystałam słodką młodą marchewkę, chrupiące ogórki gruntowe, które kocham najmocniej, dwie ostatnie rzodkiewki z dna lodówki i końcówkę kukurydzy z puszki. Do tego jeszcze kapusta pekińska, mała cebula, garść natki pietruszki i kilka(...)uruchamiać piekarnik. Zachęcam zatem do spróbowania tej pysznej, prostej i chłodzącej sałatki! :D Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym Potrzebujesz: 100g suchego makaronu ryżowego typu vermicelli 1 średnia marchewka 1 mała cebula 2 ogórki gruntowe 2 duże rzodkiewki 1/4 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / kolendry kwiaty jadalne / inne zioła (opcjonalnie) Dressing: 2 łyżki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzykrycia i zagotowujemy. Kiedy na wywarze pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką. Ogień zmniejszamy na minimum. Cebulę obieramy i opalamy na ogniu, lub na suchej patelni aż zbrązowieje. Marchew obieramy, z pora odcinamy zielone liście. Te oraz pozostałe składniki takie jak posiekana pietruszka, ziele angielskie oraz liść laurowy przekładamy do gotującego się mięsa. Całość gotujemy przez ok. 2 godziny(...)kosteczkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy wątróbkę i całość dusimy przez około 10 minut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Z wywaru wyjmujemy mięso, marchew i pietruszkę. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę wraz z kajzerką, marchewką, pietruszką i usmażoną wątróbką. Białka z dwóch jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną
Alle Dobre!tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sol, pieprz Przygotowanie: Marchew trzemy na tarce do jarzyn. Cebulę i czosnek drobno siekamy i razem z pokrojonymi w kostkę pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju ( około 5 łyżek ). Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy(...)marchew i ostudzone pieczarki. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy (10x20) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym
R'n'G KitchenDĄBROWSKIEJ Dieta dr Dąbrowskiej – zasady Jadłospis diety warzywno-owocowej jest bardzo rygorystyczny i z uwagi na niewielką liczbę dozwolonych składników bywa monotonny. Bazę stanowią niskoskrobiowe warzywa: pomidor, marchew, ogórek, cukinia, kalafior, kapusta i w dekoracyjnych ilościach niskocukrowe owoce: jabłka, truskawki, kiwi i jagody. Dieta dr Dąbrowskiej zakłada spożywanie w nieograniczonych ilościach potraw ze świeżych, kiszonych lub poddawanych obróbce termicznej(...)zbożowe, mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, tłuszcze, cukier i słodycze. A także kawę, herbatę, napoje słodzone i alkohol. Dieta dr Dąbrowskiej – co można jeść? warzywa korzeniowe (seler, burak, marchew, pietruszka, rzodkiew, rzepa, kalarepa), warzywa psiankowate (pomidory, bakłażan, papryka) warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola, jarmuż, seler naciowy) warzywa dyniowate (kabaczek, cukinia, dynia, ogórki) warzywa kapustne (kalafior
smakowitehistorie.com