marchewka - 20163 przepisów (strona:321/1345)

Rogaliki drożdżowe z mięsem 85

jajka, 100 g śmietany 18%, 125 g masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. Mięsny farsz: 700 g mięsa gotowanego mieszanego (drobiowo-wołowego), 1 duża cebula, 1 ugotowana marchewka, 1 szklanka bulionu (opcjonalnie), sól, pieprz, majeranek, 1-2 łyżeczki oleju do smażenia. Dodatkowo do posmarowania pasztecików: 1 jajko, 1 łyżka mleka. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju(...)Mięso (pozbawione kości i zbędnych chrząstek), cebulę i marchewkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy - dodać ciepły bulion, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i posiekać całość nożem. Dodać pokruszone drożdże i ponownie posiekać całość. Kolejno dodać jajka

Świat Domowej Kuchni
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 104

pieczonych buraków Składniki na barszcz czerwony z pieczonych buraków 4 duże buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula pół małego selera 2 duże jabłka 3 marchewki 3 pietruszki biała część pora mały pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego 40 g suszonych grzybów(...)leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego garnka. Dodaj

okolicepalnika.pl
Halibut w soczewicy 124

jednak z czystym sumieniem delektować się tą pyszną rybą. Halibut w soczewicy - przepis na 3 porcje Do przygotowania halibuta będziesz potrzebować: 450g fileta z halibuta, 300g żółtej soczewicy, 2 marchewki, 2 cebule, łyżeczkę tymianku, 2 liście laurowe, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku, łyżkę posiekanej natki pietruszki.   1. Marchewki posiekaj w drobną kostkę, a cebulę posiekaj

Z notatnika dietetyka
Zupa dyniowa – najprostsza 202

Wiadomo, że kluczowym składnikiem jest dynia, ale pełny i głęboki smak zupy gwarantuje dopiero dodatek innych warzyw. Wyrazistości i aromatu dodają cebula, seler naciowy i czosnek, a słodkość podbija marchewka. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE Bulion . Smak zupy w ogromnej mierze zależy od bulionu, z dodatkiem którego ją przygotowujemy. Ja najchętniej korzystam(...)Porcje 6 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 dynia o wadze ok. 1 – 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa 1,5 litra bulionu warzywnego 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% starty kawałek imbiru wielkości 4 cm 1½ łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy Kroki

Na-talerzu.pl
Rybka pod warzywną pierzynką 89

przepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką – składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz(...)obsmażam kawałki ryby z oby stron. Później, zdejmuję rybę z patelni i przekładam ją do naczynia żaroodpornego. Następnie, na tej samej patelni przesmażam startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, pokrojonego w plastry pora oraz drobno posiekaną cebulkę. W trakcie doprawiam warzywa solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Po około 3 minutach podlewam warzywa wodą (około 1/5 szklanki) oraz dodaję śmietankę

Natka Pietruszki
Zupa szczawiowa z gnocchi 86

ziemniaków dodałem gnocchi               Składniki:         400 g świeżego szczawiu   1,5 l bulionu z kaczki   2 marchewki   pół małego selera   1 mały korzeń pietruszki   3 jajka   4 łyżki masła   łyżka mąki   150 ml śmietany 18 %   sól   pieprz   cukier(...)koperek   400 g gnocchi          Przygotowanie:       Warzywa umyłem, obrałem. Marchewki pokroiłem w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły

R'n'G Kitchen
Zbiór przepisów na pyszne i zdrowe posiłki 180

typie 450 😩 Dalej dorzuciłam łyżkę  płatków owsianych błyskawicznych , posłodziłam całość pysznym  syropem klonowym  🍯, a na wierzch dodałam przesłodką  konfiturkę poziomkową  🥰 ➡️ Składniki : 1 mała marchewka, 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka syropu klonowego, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kefiru, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika albo cynamonu, 1 jajko ➡️ Przygotowanie(...)marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na 10 minut. Kolejno masę wyłóż na małą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia podobną ilość czasu. Gotowego omleta posmaruj twarożkiem (chudy twaróg wymieszany z jogurtem

Zdrowie na języku :P
Cielęcina w sosie śmietanowym 117

Składniki:   500 g mięsa cielęcego   1 cebula czosnkowa   150 ml śmietany 18%   100 ml bulionu warzywnego   3 marchewki   1 liść laurowy   3 ziarna ziela angielskiego   olej rzepakowy   1 łyżeczka mąki pszennej   1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej   sól   pieprz   1 łyżeczka mąki pszennej(...)oleju przez około 2-3 minuty. Dodałem poszatkowaną cebulę i podsmażyłem kolejne 2 minuty. Całość zalałem bulionem warzywnym. Doprawiłem zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem. Pokroiłem marchewkę i wrzuciłem do reszty składników. Dusiłem pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości. Na sam koniec dodałem śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej , całość zagotowałem. Po 5 minutach zdjąłem z ognia

R'n'G Kitchen
Stir fry z wołowiną i kapustą 126

zastąpić nasza zwykła, biała kapusta. Więcej, stir fry z przesmażoną kapustą nabiera zupełnie innego wyrazu, jest bardziej chrupiące i lekko słodkie. Chrupkości i słodyczy dodaje też pokrojona w zapałki marchewka. Są jeszcze dwa kluczowe składniki tego dania: 1. mięso – musi być dobrej jakości, bardzo cienko pokrojone. Niekonieczna jest wołowina, możesz użyć np. indyka. 2. sos – emulsja o zrównoważonym(...)dente wówczas 10 minut na ostrzejszym ogniu spokojnie wystarczy. Składniki: 250 g wołowiny: polędwicy, rostbefu, antrykotu 1/2 opakowania makaronu ryżowego 2-centymetrowy plaster kapusty białej odkrojony z główki 1 marchewka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sos 3 łyżki sosu sojowego 1/3 szklanki wody 2 łyżki octu ryżowego lub winnego lub jabłkowego (byle nie spirytusowy) 1 łyżka miodu

Niedzielny kucharz
Zupa dyniowa z ryżem 135

Świetna sezonowa zupka dyniowa, do której możesz wrzucić swoje ulubione warzywa (np. marchewkę, kalafior, groszek) Jest smaczna, pożywna i jednocześnie lekka dla żołądka Doskonała do podania na obiad lub kolację.   Pomysły na zupy: ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Zupa pieczarkowa ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki: 1 kg dyni duża marchew(...)wysokiego pojemnika, wlej 500 ml wody i całkowicie zmiksuj. Do tego samego rondla ponownie wlej łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone lub starte na dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler) . Obsmaż je przez chwilę, a następnie wsyp ryż, wlej zmiksowaną dynię i dodatkowo 1,5 wody lub bulionu. Gotuj przez 15-20 minut mieszając co chwilę

Kulinarny S.O.S.
Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą 102

fasoli cannelini i słodkich ziemniaków batatów. Podana w nietypowy sposób z posypką zwaną gremolatą. Składniki: ZUPA KREM 1 szklanka białej fasoli cannelini ugotowanej na parze 1 niewielki batat 1 marchewka 2 pomidory 1 cebula 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku ekologicznego 50 g masła 1500 ml gorącego bulionu jarzynowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego kardamonu sól i pieprz GREMOLATA(...)recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"60 cal"},"recipeIngredient":["1 szklanka bia\u0142ej fasoli cannelini ugotowanej na parze","1 niewielki batat","1 marchewka","2 pomidory","1 cebula","1 papryczka chili","1 z\u0105bek czosnku ekologicznego","50 g mas\u0142a","1500 ml gor\u0105cego bulionu jarzynowego","1 \u0142y\u017ceczka kuminu","1 \u0142y\u017ceczka mielonego

ProstePesto.pl
Czerwona kapusta Stir Frying Faceta w Kuchni 132

kapustę z Woka. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 3-5 łyżek oliwy z oliwek ✅ 1 cebula pokrojona w talarki ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ Czerwona kapusta ✅ 1 marchewka starta na grubych oczkach lub obieraczką do warzyw ✅ 3-5 łyżek sosu sojowego ✅ 3-5 łyżek oleju sezamowego ✅ 1-2 łyżeczki curry ✅ Świeża kolendra ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony ✅ Orzechy nerkowca(...)mocno prażone ✅ Limonka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dość mocno wok, wlej oliwę i wrzuć cebulę, chwilę podsmaż. 🛠️ Dodaj czosnek, kapustę i marchewkę, często mieszając, smaż całość, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, curry, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Wlej mieszankę do kapusty, wymieszaj, gotuj, aż płyny odparują. 🛠️ Dodaj posiekaną kolendrę i prażone orzechy, skrop sokiem

RafalCook
Wietnamski Rosół czyli w Phò Ga Faceta w Kuchni 124

łyżeczka cukru pudru ✅ 3-5 łyżek sosu rybnego ✅ 1. 5 l bulionu warzywnego ✅ 4 duże piersi z kurczaka ✅ 400 g makaronu ryżowego ✅ 4 łodygi szczypiorku pokrojone pod kątem ✅ 1 marchewka, posiekana lub obrana obieraczką do warzyw ✅ 2 duże garście kiełków fasoli ✅ Świeża kolendra, posiekana ✅ Świeża mięta posiekane ✅ 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki ✅ 1 limonka, pokrojona w łódeczki(...)włóż do rondla. 🛠️ Trawę cytrynową połam i włóż do rondla. 🛠️ Dodaj piersi z kurczaka, przyprawę chińska, cukier i sos rybny, wlej bulion i gotuj ok. 25 minut. 🛠️ W międzyczasie marchewkę, szczypiorek i kiełki włóż do miski wypełnionej zimną wodą z lodem. 🛠️ Miętę wymieszaj z kolendrą. 🛠️ Wyjmij mięso z rondla na deskę, przy pomocy dwóch widelców po rozrywaj mięso na strzępy

RafalCook
Zupa dyniowa z prażonymi orzechami włoskimi w miodzie 168

przystępna cena i ciekawy design. Bardzo polecam J     Składniki: 70 dag dyni Hokkaido 900 ml bulionu warzywnego ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ¾ szklanki mleczka kokosowego 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku   Kawałek   świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego 2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala ½ łyżeczki   wędzonej papryki Szczypta(...)wlać miód, podgrzewać na małym ogniu  aż ściemnieje, wsypać pokrojone orzechy, i smażyć mieszając do momentu aż miód odparuje. Orzechy wyłożyć na papier pergaminowy, zostawić do wystudzenia.   Marchewkę i dynię   pokroić w grubą kostkę, cebulę,   i obrany imbir oraz czosnek posiekać.  W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulę, imbir   i czosnek, zeszklić, wsypać przyprawy

Wanilia i Kardamon
Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco 162

indyczym ragu bianco. Składniki: 100 g makaronu rigatoni 150 g mielonego udźca indyczego 40 ml wytrawnego białego wina 20 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 1 ząbek czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 20 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano do duszenia: ok. 400 ml wywaru(...)smażenia Wykonanie: Przygotuj wywar. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj wino, zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości. Następnie dodaj

Moja pasja smaku