czasie do rosołu wsypałam kaszę kuskus ..i rosołek z kaszą już gotowy..[ kaszy nie gotujemy, zostawiamy tak w rosole na kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 3-4 łyżki kaszy kuskus Kupiec Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka
Moje domowe kucharzenienatki pietruszki..a potem pocięłam je na cienkie paseczki...Takie naleśniki zrobię jeszcze na pewno..ale zrobię do nich jakiś farsz.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek naleśniki pomidorowe 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki(...)łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, natka pietruszki 1 łyżka oleju Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić
Moje domowe kucharzeniepodudzia z kurczaka 1/2 szkl. ketchupu 4-5 łyżek sosu sojowego odrobina sosu chili 2-3 łyżki miodu rzepakowego 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić na 2 części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą(...)wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości
Moje domowe kucharzeniespecjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa(...)gotować a małym ogniu do miękkości mięsa [ usunąć szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia. Poznaj młodego człowieka
Moje domowe kucharzeniePyszne żeberka.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana sól, pieprz listki laurowe ziele angielskie majeranek Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę
Moje domowe kucharzenieMiałam akurat mięso drobiowe gulaszowe, kawałek kapusty..No i obiad gotowy prawie w kilka minut.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki kawałek kapusty sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek sos Worcestershire Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy [ według gustu], podsmażyć na oliwie.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą
Moje domowe kucharzeniepyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego sok z cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka(...)dokładnie je natrzeć.Przykryć i odstawić do lodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Następnie wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce i polać marynatą, dodać marchewkę .Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości żeberek [ około 1 godz.].Podczas pieczenia żeberka obracać i polewać powstałym sosem
Moje domowe kucharzeniePyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć
Moje domowe kucharzenieprzypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 70 dag chudego mięsa wołowego [ dałam wieprzowe] 4 średnie cebule marchewka 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 250 ml jasnego piwa 150 ml rosołu z kostki 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki(...)gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki natka pietruszki puszka pomidorów pelati w całości 1 l wody 1 cebula biała łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy(...)drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy
Moja smaczna kuchniakasz. Składniki na 3 porcje: 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego 50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy(...)mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie. Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Marchew ścieramy na tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml
Ze smakiem i z pasjąinnym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy waniliowej 150 ml śmietanki(...)sól, a następnie partiami dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z masą. Na grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę, którą dorzucamy do miski. Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach. Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką
sama złodyczstając się ulubionym składnikiem wielu potraw. Jedną z nich były placki ziemniaczane, które zastępowały chłopom chleb. Początkowo jadano je tylko z solą i pieprzem, później dodawano do nich cebulę, marchewkę, jajka i mąkę. Placki smażono na smalcu lub oleju, podawano ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym. Placki ziemniaczane stały się częścią naszej kultury i tradycji. Były inspiracją dla poetów(...)papierowym ręczniku. Podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami. Ten przepis jest prosty i sprawdzony, ale można go modyfikować według własnego gustu i upodobań. Można np. dodać do masy startą marchewkę, cukinię, jabłko, ser żółty lub biały, mięso mielone, kiełbasę lub boczek. Można też zmienić rodzaj mąki na gryczaną, kukurydzianą lub bezglutenową. Można też piec placki w piekarniku, zamiast smażyć na patelni
Ugotowane pozamiataneprzepis na zupę z dyni oraz sugestie dotyczące jej podawania. Składniki: 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 2 średnie cebule, posiekane 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę około 4 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki cynamonu(...)łyżki masła 1 łyżka soku z limonki Przygotowanie zupy dyniowej: Krok 1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną dynię, marchewkę i ziemniaki. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Zalać warzywa bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Zblendować
Moja Książka Kucharska