mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na około 60 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski(...)poparzyć. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy i wsypujemy do miski. Mięso, marchewkę i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub rozdrabniamy w rozdrabniarce, dodajemy do kaszy. Ja najczęściej korzystam z rozdrabniarki, bo jest mniej dokładna niż maszynka do mielenia. Lubię w pierogach czuć
Kardamonovyulubionego sushi, albo po prostu dodać to co masz w kuchni, albo lubisz najbardziej. Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Użyliśmy jednak wędzonego łososia, a nie świeżego. Dorzuciliśmy też rzodkiewkę dla koloru i chrupkości. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje(...)majonezem jest pyszny. Nasza misa sushi bez zawijania powstała z kompilacji przepisów z kilku blogów, najwięcej wzięliśmy z Foxandbriar.com Składniki: 100 g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu 2 marchewki 1 ogórek 1 awokado Pęczek rzodkiewek 2 garści jarmużu Suche glony nori Sezam do posypania Sos do ryżu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżeczka cukru
Niedzielny kucharzgrecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej pikantnej – można nabyć tutaj 1 liść laurowy sól olej Jak zrobić(...)szybkowarze. Następnie czas na przygotowanie dania. Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Następnie cebulę szklimy na oleju w garnku z grubym dnem. Zaraz potem do cebuli dodajemy marchewkę pokrojona w kostkę oraz pokrojony drobno boczek i przesmażamy wszystko dwie minuty. W kolejnym kroku dodajemy fasolę razem z wodą – jeśli tej wody zostało mało, dolewamy szklankę. Potem dodajemy również
Dorota Smakujekostki zagłębimy się w mięsie. Smaż na oleju na ciemno złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. Rada: kotlety pożarskie podaliśmy z bardzo prostą surówką z marchewki – przepis znajdziecie na dole tego wpisu. Bardzo prosta surówka z tartej marchewki. Idealna do obiadu. PRZEPIS Artykuł Kotlety pożarskie według starego przepisu. Niesamowicie pyszne pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie
Kulinarna PolskaMahfe. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – 1-2 ⏰ – 60 minut 🇲🇷 – Mauretania Co potrzebujesz by zrobić Mahfe 125 g polędwicy wołowej 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 nie duża rzepa pokrojona w kostkę Małą główka białej kapusty pokrojona drobno Słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę(...)podsmaż. Oczywiście w międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej rondel, wlej dwie łyżki oliwy z orzeszków, dodaj masło orzechowe i kubek wody. Zagotuj i dodaj pomidory, cebulę, czosnek, marchewkę, rzepę i dynię. Skosztuj i bez wątpienia dopraw solą, pieprz i płatkami chili. Gotuj sos na średniej temperaturze, aż lekko zgęstnieje, pamiętaj by, często go mieszać
RafalCookzrobić Maru we-llham 300 g piersi z kurczaka pokrojonej na wielkość kęsa 1 cebula drobno pokrojona Mała główka kapusty pokrojona w cienkie paski 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego Marchewka pokrojona w kostkę Bakłażan pokrojony w kostkę 2-3 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki Tapioki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej z orzeszków ziemnych Ryż biały Poniżej dowiesz się jak zrobić(...)chwilę całość gotować, aż cebula zmięknie. Jeszcze chwila i będzie obiad. Dodaj musztardę, sól i pieprz, wymieszaj, wlej tyle wody by, przykryć mięso i zagotuj ją. Ostrożnie dodaj marchewkę, bakłażan, kapustę i tapiokę, wymieszaj, w razie potrzeby dolej wody, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie ugotuj ryż, według instrukcji na opakowaniu. Gotowego
RafalCookwiem, nie będę oceniać, nigdy nie jadłam takiej wersji. Póki co nie mam parcia na eksperymenty. Może kiedyś. Składniki: 1,5 l wody 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki mały kawałek selera pół szklanki kaszy jęczmiennej (ja użyłam wiejskiej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz (przepis na 4 porcje(...)Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę tej samej wielkości. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy jarzyny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 5 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Do gotujących warzyw wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 10 minut). Następnie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy
Kardamonovyłyżki czerwonej soczewicy 1/2 główki białej kapusty 3 ziemniaki cebula pojedyncza pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów z zalewy marchewka puszka pomidorów krojonych litr wody masło klarowane koperek sól pieprz curry słodka papryka Przygotowanie: Kapustę poszatkowałem. Marchewkę umyłem , po obraniu
R'n'G Kitchentrybowanych filetów z udek kurczaka 3 łyżki oleju 6 łyżek ryżu arborio 50 ml metaxy 1 papryka czerwona 2 pomidory malinowe 1 por biała część 2 marchewki 150 g różyczek kalafiora 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka fasoli w pomidorach 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski. Mniej więcej 5 mm. Podobnie czynimy z papryką, selerem, marchewką i porem. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, również kroimy w paski. Kukurydzę osączamy, kalafior dzielimy na różyczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, podlewamy metaxą, alkohol odparowujemy. Dodajemy warzywa
R'n'G Kitchensmażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu). Gładzica pieczona z warzywami w papilotach Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 gładzice 1 marchewka 1 cebula masło świeży rozmaryn - 2 gałązki sól grubo mielony pieprz plasterki cytryny Wykonanie: Ryby patroszymy i płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w cienkie
Kulinarne przygody Gatitymięsa z łopatki wieprzowej · ½ kg ziemniaków · ½ kg kapusty kiszonej · 3 marchewki · 1 cebula · 2 papryki czerwone · 200 g przecieru pomidorowego(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków. 3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem . 4. Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką
Kulinarna ChwilaSałatka warzywna z makaronem i pieczarkami marynowanymi - składniki: około 200-250 ugotowanego makaronu 1 słoiczek pieczarek marynowanych (średni) 1 puszka groszku konserwowego 2 ogórki kiszone 2 ugotowane marchewki (średni) 1 ugotowana pietruszka 1 papryka (średnia) biała część pora Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: 100g żółtego sera (startego) 100g szynki/pieczonego lub wędzonego kurczaka Sałatka warzywna(...)makaronem i pieczarkami marynowanymi - przygotowanie: Pieczarki z groszkiem odcedzić z zalewy. Pieczarki z porem pokroić w plasterki, a marchewki, pietruszkę oraz paprykę w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą soli oraz pieprzu
Di gotujesprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 900 g mięsa mielonego 4 średnie jajka 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – 70 g 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 szklanki bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, majeranek 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Marchew i pietruszkę obieram, zalewam wodą i gotuję(...)miękkości z liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Trzy z czterech jajek gotuję na twardo. Wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję niecałe 10 minut. Gdy marchewka i pietruszka będą miękkie odcedzam je, kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa wkładam do misy blendera, wlewam śmietankę, dodaję surowe, całe jajko i miksuję na gładko. Na 2 łyżkach oleju przesmażam
Zasmakuj Kuchnipodnosi również odporność. W składzie tego koktajlu mamy dla odmiany seler naciowy, który ma zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i zaburzeń. Bombę witaminy C zapewnią nam pomarańcze, marchewka, jabłko i kiwi. Odnośnie jabłka nigdy nie rezygnuje ze skórki, wycinam jedynie gniazdo nasienne. SKŁADNIKI: 2 pomarańcze kiwi 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 jabłka 3-4 cm kawałek
W Kawiarencesmaczny obiad – gulasz z serc drobiowych. Można podawać go z ziemniakami, kaszą, lub z ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 0.5 kg serc indyczych pociętych w drobne paski 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, troszkę estragonu, może być lubczyk 1 łyżka oleju mąka do zagęszczenia sosu śmietanka 30% Sposób przygotowania: Serduszka(...)smażę na oleju na rumiano i w międzyczasie dorzucam cebulę w kostkę i rozdrobniony czosnek, zalewam wodą, dodaję przyprawy i marchewkę. Gotuję do miękkości serc, tak około 2,5 godziny. Dodaję śmietankę i zaciągam mąką. Autor przepisu: Magda Bk Artykuł Gulasz z serc drobiowych pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy