marchewka - 20163 przepisów (strona:332/1345)

Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 96

danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:) Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami : Przepis na bigos z młodej kapusty, składniki: mała główka młodej kapusty, duża marchewka, kilka cienkich kiełbasek, duży pęczek koperku, 2-4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, duża cebula lub biała część pora, ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek (do smaku(...)wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki), kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać.  Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę

Lekcje w kuchni
Sok z tych owoców i warzyw poprawi Twoją odporność! 110

wyciskarce wolnoobrotowej? czarne porzeczki - doskonałe źródło witaminy C (nie lubię ich zjadać, ale sok wypiję z przyjemnością), jest on bardzo kwaśny w smaku dlatego warto dodać jabłko lub marchew truskawki - doskonałe źródło witaminy C, ciężko spotkać sok truskawkowy do kupienia, a warto go pić, truskawki zawierają mnóstwo soku kiwi - zawiera dużo witaminy C, niejedna osoba na samą myśl ma ślinotok(...)śliwkowy jest znakomity, nie spotkacie go w sklepach. Jakie warzywa warto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej? czerwona papryka - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Oczywiście warto zmieszać ją z marchwią, pomarańczą, bananem, czy grejpfrutem. Pyszny sok owocowo warzywny wypijesz ze smakiem. natka pietruszki - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Doskonale uzupełnia każdy sok, czy koktajl w witaminy i minerały jakie zawiera

MamaOskarka
Galaretka drobiowa z fileta 167

Moja ulubiona wersja drobiowej galaretki.  2 filety z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) vegeta 1. Filety gotujemy w 1,5 litra wody wraz z pokrojonymi w plastry marchewką, pietruszką i selerem. Wodę odlewamy, przecedzamy przez sitko. Filety i warzywa studzimy. Filety rwiemy widelcem na małe kawałki, warzywa rozgniatamy widelcem

Szefowa kuchni
Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 106

ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam olej i przesmażam cebulę z czosnkiem i porem. Dodaję polędwicę(...)kabanosy pokrojone i smażę chwilę, dodaję ziemniaki, seler, marchew, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewam bulion i przecier pomidorowy, dodaję papryczkę chili. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką, rozmarynem. Gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Podaję z natką pietruszki i chlebem na zakwasie

wesoła kuchnia
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

często sprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA.     Potrawy najczęściej są DUSZONE(...)narzędziu zwanym couscoussiera. Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając co jakiś

Ostra na Słodko
Kasza bulgur z kiełbasą – kaszotto 83

oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy pokrojony

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet z cukinii 116

grama mięsa, smakuje tak, jakby to właśnie mięso było jego głównym składnikiem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii 3 jajka duża marchew 3 ząbki czosnku duża cebula 1/4 szklanki oleju rzepakowego szklanka płatków owsianych 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ulubione zioła Sposób wykonania: Cukinię i marchewkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj(...)tarce o grubych oczkach. Cukinię włóż do miski, lekko posól i odstaw na ok. 30 minut, aby puściła sok. Marchew włóż do innego naczynia. W tym czasie obierz czosnek i cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim czosnek i cebulę. Pozostaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij je na sztywna

365 dni dookoła kuchni
Bekonowa fantazja 154

Serek śmietankowy Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. 4.    Szczypiorek siekamy. 5.    Paprykę drobno kroimy. 6.    Na każdym kawałku mięsa układamy po kolei: Jedna łyżeczka serka, marchew, papryka, szczypiorek

Kulinarna Chwila
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 87

mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula 1 marchew pokrojona w paseczki 1 jajko 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki mąki Sól i pieprz 1 łyżka masła 3 łyżki oleju 1 szklanka sosu marinara (super prosty przepis(...)znajdziesz tutaj ) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondu łyżkę masła. Kiedy się zapieni wysyp na nie posiekaną marchew i smaż przez 3 minuty. Dodaj startą lub drobno posiekaną cebulę i starty ząbek czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku i pół szklanki kaszy. Wymieszaj i smaż razem chwilę. Zalej całość szklanką wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Odkryj, spulchnij

Niedzielny kucharz
Sałatka z rukolą i marchewką 192

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PAPPARDELLE Z MARCHEWKI 137

obiadu. Polecam bardzo gorąco. Składniki: - 3-4 średnie marchewki - 1-2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - sól (u mnie himalajska) - czarny sezam do posypania (można pominąć) Marchew dokładnie umyć, obrać, odciąć końcówki. Obieraczką do warzyw pociąć na cienkie paski. Na patelni roztopić masło klarowane, na rozgrzany tłuszcz wrzucić paski marchwi i mieszając kilka minut podsmażyć. Delikatnie posolić

Smaczne Zdrowe
Spaghetti bolognese 185

smakuje równie dobrze jak to na badzie oryginalnego włoskiego sosu a la ragu. Czas przygotowania to około 45 minut Składniki/4 porcje: – 300 g mięsa mielonego – 1 marchew – 1 puszka krojonych pomidorów w puszce – 2 ząbki czosnku – ok. 300 g makaronu spaghetti – tarty parmezan, olej rzepakowy – sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, papryka ostra(...)kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso mielone, które wcześniej doprawiamy solą pieprzem i papryką. Gdy mięso nabierze jasnego koloru, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach marchew oraz pomidory z puszki. Chwilę wszystko smażymy. Możemy dodać troszkę wody aby sos był rzadszy. Na koniec doprawiamy do smaku i gotowe. Na talerze wyciągamy makaron, sos i wszystko posypujmy

I LOVE LIFE
Pasztet z gęsi 169

wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 7 ziarenek jałowca 3 gałązki świeżego tymianku 50ml brandy lub koniaku 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól pieprz gałka(...)tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również przyrumienić. Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę. Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na 4 kawałki, dodać do mięsa.  Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek, ziele, jałowiec), zalać gorącą wodą, żeby mięso było na prawie całe przykryte płynem

Obiad gotowy
Zupa gołąbkowa 183

Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)  Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ziaren kminku pół łyżeczki oregano 2 liście laurowe kilka kulek(...)obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy

Czerwień i błękit
Zupa fasolowa z zasmażką 108

bardzo…jednak w tym wykonie jest sto na sto <3 I super ;) Składniki 200 g surowego boczku wędzonego 2 pętka wędzonej kiełbasy ( około 300-350 g ) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łodygi natki pietruszki 1 duża puszka białej fasoli(...)łyżka mąki majeranek mielony kminek sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również   marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą). Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela. Wszystko przez kilka smażymy przez

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania