marchewka - 20163 przepisów (strona:332/1345)

Pasta marchewkowo-serowa 94

Znudziły się Wam pasty jajeczne, wege smalczyki oraz zwykłe sery? Wege wędlina jest za droga? Wypróbujcie przepis na tę nietypową pastę kanapkową na bazie marchewki i sera! Składniki : 2 duże marchewki 5-10 dag żółtego sera w kawałku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka natki pietruszki sól do smaku Przygotowanie : - marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym 102

makaronowa z mięsem mielonym Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki pół główki kapusty 3 ząbki czosnku cebula marchewka 1/4 selera 400 g mięsa mielonego wołowego 500 g passaty pomidorowej 300 ml bulionu/wody łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka majeranku 200 g ryżu 400 ml kwaśnej śmietany(...)pół. Gotujemy około 30-40 minut w osolonej wodzie. Kapusta musi być miękka. Po ostudzeniu oddzielamy liście kapusty i wykładamy nimi naczynie do zapiekania. 2 Czosnek drobno siekamy, cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy warzywa do zeszklenia. Następnie dodajemy wołowinę, aby podsmażyła się na rumiano. Całość przekładamy do garnka. 3 Zalewamy passatą

Kuchnia Bazylii
Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 102

szpinakiem i kurczakiem Tradycyjny sos bolognese Składniki: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g surowego dojrzewającego boczku (ostatecznie można zastąpić surowym wędzonym) 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 500ml passaty pomidorowej 100ml białego wytrawnego wina 3 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Seler pokroić w kawałki ok 0,5cm. Marchew obrać(...)koniec doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać zioła (tymianek, oregano, bazylia). Sos alla bolognese na szybko: Składniki: 500g mielonego mięsa z indyka (lub wieprzowego) 1 duża cebula 2 marchewki 1 duży ząbek czosnku 500ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 3 łyżki oleju lub oliwy kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) świeża bazylia sól pieprz Cebulę obrać, pokroić

Obiad gotowy
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 90

danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:) Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami : Przepis na bigos z młodej kapusty, składniki: mała główka młodej kapusty, duża marchewka, kilka cienkich kiełbasek, duży pęczek koperku, 2-4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, duża cebula lub biała część pora, ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek (do smaku(...)wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki), kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać.  Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę

Lekcje w kuchni
Sok z tych owoców i warzyw poprawi Twoją odporność! 104

wyciskarce wolnoobrotowej? czarne porzeczki - doskonałe źródło witaminy C (nie lubię ich zjadać, ale sok wypiję z przyjemnością), jest on bardzo kwaśny w smaku dlatego warto dodać jabłko lub marchew truskawki - doskonałe źródło witaminy C, ciężko spotkać sok truskawkowy do kupienia, a warto go pić, truskawki zawierają mnóstwo soku kiwi - zawiera dużo witaminy C, niejedna osoba na samą myśl ma ślinotok(...)śliwkowy jest znakomity, nie spotkacie go w sklepach. Jakie warzywa warto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej? czerwona papryka - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Oczywiście warto zmieszać ją z marchwią, pomarańczą, bananem, czy grejpfrutem. Pyszny sok owocowo warzywny wypijesz ze smakiem. natka pietruszki - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Doskonale uzupełnia każdy sok, czy koktajl w witaminy i minerały jakie zawiera

MamaOskarka
Galaretka drobiowa z fileta 164

Moja ulubiona wersja drobiowej galaretki.  2 filety z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) vegeta 1. Filety gotujemy w 1,5 litra wody wraz z pokrojonymi w plastry marchewką, pietruszką i selerem. Wodę odlewamy, przecedzamy przez sitko. Filety i warzywa studzimy. Filety rwiemy widelcem na małe kawałki, warzywa rozgniatamy widelcem

Szefowa kuchni
Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 103

ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam olej i przesmażam cebulę z czosnkiem i porem. Dodaję polędwicę(...)kabanosy pokrojone i smażę chwilę, dodaję ziemniaki, seler, marchew, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewam bulion i przecier pomidorowy, dodaję papryczkę chili. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką, rozmarynem. Gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Podaję z natką pietruszki i chlebem na zakwasie

wesoła kuchnia
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 86

często sprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA.     Potrawy najczęściej są DUSZONE(...)narzędziu zwanym couscoussiera. Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając co jakiś

Ostra na Słodko
Kasza bulgur z kiełbasą – kaszotto 79

oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy pokrojony

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet z cukinii 112

grama mięsa, smakuje tak, jakby to właśnie mięso było jego głównym składnikiem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii 3 jajka duża marchew 3 ząbki czosnku duża cebula 1/4 szklanki oleju rzepakowego szklanka płatków owsianych 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ulubione zioła Sposób wykonania: Cukinię i marchewkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj(...)tarce o grubych oczkach. Cukinię włóż do miski, lekko posól i odstaw na ok. 30 minut, aby puściła sok. Marchew włóż do innego naczynia. W tym czasie obierz czosnek i cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim czosnek i cebulę. Pozostaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij je na sztywna

365 dni dookoła kuchni
Bekonowa fantazja 151

Serek śmietankowy Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. 4.    Szczypiorek siekamy. 5.    Paprykę drobno kroimy. 6.    Na każdym kawałku mięsa układamy po kolei: Jedna łyżeczka serka, marchew, papryka, szczypiorek

Kulinarna Chwila
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 84

mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula 1 marchew pokrojona w paseczki 1 jajko 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki mąki Sól i pieprz 1 łyżka masła 3 łyżki oleju 1 szklanka sosu marinara (super prosty przepis(...)znajdziesz tutaj ) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondu łyżkę masła. Kiedy się zapieni wysyp na nie posiekaną marchew i smaż przez 3 minuty. Dodaj startą lub drobno posiekaną cebulę i starty ząbek czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku i pół szklanki kaszy. Wymieszaj i smaż razem chwilę. Zalej całość szklanką wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Odkryj, spulchnij

Niedzielny kucharz
Sałatka z rukolą i marchewką 185

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PAPPARDELLE Z MARCHEWKI 133

obiadu. Polecam bardzo gorąco. Składniki: - 3-4 średnie marchewki - 1-2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - sól (u mnie himalajska) - czarny sezam do posypania (można pominąć) Marchew dokładnie umyć, obrać, odciąć końcówki. Obieraczką do warzyw pociąć na cienkie paski. Na patelni roztopić masło klarowane, na rozgrzany tłuszcz wrzucić paski marchwi i mieszając kilka minut podsmażyć. Delikatnie posolić

Smaczne Zdrowe
Spaghetti bolognese 176

smakuje równie dobrze jak to na badzie oryginalnego włoskiego sosu a la ragu. Czas przygotowania to około 45 minut Składniki/4 porcje: – 300 g mięsa mielonego – 1 marchew – 1 puszka krojonych pomidorów w puszce – 2 ząbki czosnku – ok. 300 g makaronu spaghetti – tarty parmezan, olej rzepakowy – sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, papryka ostra(...)kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso mielone, które wcześniej doprawiamy solą pieprzem i papryką. Gdy mięso nabierze jasnego koloru, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach marchew oraz pomidory z puszki. Chwilę wszystko smażymy. Możemy dodać troszkę wody aby sos był rzadszy. Na koniec doprawiamy do smaku i gotowe. Na talerze wyciągamy makaron, sos i wszystko posypujmy

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania