create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor -5 małych ziemniaków -szklanka śmietany 18% -sól, pieprz -zielenina: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Kalafior moczymy(...)kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy roztrzepaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy obficie
Kulinarne przemysleniaprzetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku. Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 3 łyżki soli niejodowanej garść posiekanej natki pietruszki 2 główki czosnku kilka ziarenek pieprzu ziarnistego zalewa: 1 szklanka octu (można dodać trochę mniej) 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru PRZYGOTOWANIE(...)Krok 1. Ogórki oraz cebulę kroimy w talarki, marchew ścieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, wszystko przesypujemy solą, dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką oraz pieprzem do warzyw. Następnie do sałatki wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny. Krok 2. W ciągu tych
Moja Książka Kucharskałączy si ę z kremowym sosem na bazie kurkumy, jaj i śmietany. Tarta jest niezwykle smaczna, pożywna i pełnowartościowa, dzięki dodatkowi kolorowych warzyw, cukinii, marchewki, bakłażana oraz kwiatów cukinii. Polecam serdecznie, zwłaszcza wielbicielom tart ;) Smacznego! **** La quiche con crema di curcuma e verdure è una torta salata sfiziosa e stuzzicante. La quiche(...)migdałowej 50 g m ą ki gryczanej 50 ml oliwy extravergine d'oliva 100 ml wody szczypta soli Nadzienie 10 kwiatów cukinii 2 marchewki 2 bakłażany 2 cukinie 2 jaja 40 g startego parmezanu 120 g śmietany 1 łyżeczka kurkumy s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Pasta brisé 150 g di farina tipo
La grande e la piccola cuocaogórków oraz papryki z dodatkiem gęstego przecieru pomidorowego - polecam z czystym sumieniem. Składniki: 2 kg cukinii 1 kg ogórków zielonych 50 dag papryki 50 dag cebuli 60 dag marchewki 5-6 ząbków czosnku 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki soli 4 łyżki cukru 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka octu winnego 6% 500 g gęstego przecieru pomidorowego Marchewkę
Niespełnione zdolności kulinarneobiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera - szklanka bulionu - sól - pieprz - oliwa 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i drobno(...)kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny
Apetyczna babeczkaSkładniki: makaron rurki razowy 1 opakowanie, marchewka ugotowana 4 średnie, fasolka szparagowa mamut 15 dag, ogórek gruntowy 2 średnie, jaja na twardo 5 sztuk, kukurydza w puszce 1 puszka, groszek konserwowy 1 puszka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki, sos sałatkowy włoski 1 opakowanie, majonez 4 łyżki, maślanka 1 szklanka, pieprz czarny grubo mielony(...)łyżeczka makaron razowy rurki ugotować wg opisu, na durszlaku przelać zimną wodą, wsypać do większej miski dodać pokrojone w talarki marchewki, ogórek gruntowy, fasolę mamut ugotowaną pokroić na kawałki dodać posiekany koperek i pietruszkę, wyciśnięte w prasce 4 ząbki czosnku, jajka pokrojone na ćwiartki 4 łyżki majonezu, 1 szklanka maślanki, sos sałatkowy włoski przyprawa - wszystko dobrze wymieszać i wlać
W Mojej Kuchni LubięSzczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien i tłuszczu. Osuszamy skórę(...)zaczynamy duszenie – od momentu zagotowania płynu zmniejszamy gaz na minimalny. Patelni po golonkach nie myjemy – wrzucamy na nią 2 łyżki masła i pokrojone warzywa – smażymy do czasu jak marchewka zmieni kolor a seler stanie się lekko szklisty, 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Partiami, na trzy razy, smażymy na tej samej patelni pieczarki
Karo in the Kitchenekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 l wody 8 liści botwinki 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 4-6 listków mięty(...)ząbek czosnku 250 ml schłodzonego, płynnego mleka kokosowego sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie 1 Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram a następnie kroję w półcentymetrowe plasterki. 2 Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa
Book of spellsSkładniki: -patisony małe -kilka pomidorków koktajlowych -3-4 nieduże marchewki -5 małych cebul -garść fasolki szparagowej -zielone gałązki selera -kilka ziaren pieprzu kolorowego -kilka ziaren kolendry -kilka liści laurowych Zalewa: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 l wody przegotowanej -1 szklanka (220 ml ) octu 10% -1 szklanka ( 220 ml ) cukru -1 łyżka soli Marchewkę i fasolkę gotujemy na półtwardo. Patisony malutkie wkładamy do słoika w całości, większe przekrawamy na pół lub ćwiartki. Do słoika wsypujemy przyprawy i układamy warzywa na przemian. Składniki
Kulinarne przemysleniasycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – 3 liście laurowe(...)łyżki oleju – 1 szklanka makaronu kokardki lub innego – kilka łyżek słodkiej śmietanki Wykonanie: – Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. – Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować
To co kochamkuchni wszystkich gotowych mieszanek przypraw, kostek rosołowych i przypraw w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia. Piąty smak Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki(...)naturalną kostkę rosołową możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie Domowa kostka rosołowa Będziesz potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam
Pani domowamąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli łyżeczka bazylii 30 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru ok. 110 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 100 g fasolki szparagowej 50 g marchewki 1/2 papryki 150 g pieczarek 1 cebula 1 pomidor na wierzch: marchewka, cukinia, pieczarki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz
Via GustoSkładniki : ok. 70 dag mięsa z królika 3 marchwie 2 duże pietruszki 5 ząbków czosnku 2 średnie cukinie 4 cebule sól, pieprz, tymianek, cząber, oregano tłuszcz do smażenia natka pietruszki, koper Przygotowanie : Pokrojone mięso z królika umyć, osuszyć i wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przykryć pokrywką i obsmażać z obu stron, podlać wodą i gotować do miękkości Ugotowane, przestudzone(...)mięso oddzielić od kości, rozdrobnić Dodać do mięsa pokrojone w plastry marchwie, cebulę i pietruszki, dołożyć rozdrobniony czosnek, gotować do miękkości warzyw Na koniec dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię- dogotować, doprawić do smaku solą i ziołami
Proste Potrawyognia, dodajemy cukier i żółtka. Dobrze mieszamy i znów zagotowujemy. Przekładamy do naczynia, dekorujemy cynamonem. Smacznego Sonhos – czyli marzenia * coś na kształt naszych pączków Składniki: 1 kg marchwi 250g cukru 500g mąki 3 pomarańcze 1 cytryna (skórka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron) cukier i cynamon do posypania(...)olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Gotujemy marchew (obraną i pokrojoną) oraz skórkę z 3 pomarańczy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito na gładką masę. Dodajemy sok z 3 pomarańczy, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, sól, cukier oraz kieliszek aguardente. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy masę w ciepłym miejscu, aby wyrosła. Nakładając
Słodkie okruszkiniedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) bazylia sól pieprz tłuszcz do smażenia 200 g żółtego startego sera Przygotowanie: Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć(...)gniazda nasienne, posolić. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i cebulę w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec na grillu lub w piekarniku
Malinowo w kuchni