najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ Ciasto 1/3 kostki masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól, tłuszcz do formy Farsz 2 marchewki średnia cukinia mały kawałek pora 15 dag szynki 1 szklanka śmietany 30 % 4 jajka 10 dag startego sera żółtego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz, sól Z masła, mąki i jajka(...)zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę, by powstał rant i nakłuć ciasto kilkakrotnie widelcem. Zapiec przez kilka minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Oczyszczone marchewki oraz por pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w paski. Składniki wymieszać i położyć na zapieczone ciasto. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać zioła, żółty ser, wymieszać i doprawić solą oraz
Pieguskowa Kuchniamyślę o tej zupie to mam wrażenie, że to już jesień, a przecież tak jakoś mało tego lata w tym roku było :((. Zupa grzybowa podgrzybki 1 cebula masło ziemniaki marchewka sól i pieprz Oczyszczone i umyte podgrzybki pokroić na paski i obgotować w osolonej wodzie. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać grzybki, nieco poddusić i podlać wodą. Dodać(...)marchewkę i ziemniaki, ugotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz zabielić śmietaną. Można ją wzbogacić o makaron ale ja tym razem tego nie zrobiłam. Smacznego. Artykuł Zupa grzybowa pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniataką naszą tradycyjną rybę na bazie warzyw korzeniowych. Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati(...)pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty
Pieguskowa Kuchniasoczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :). Kaczka duszona z grzybami sprawiona i podzielona kaczka grzyby suszone marchewka por mąka śmietana sól, pieprz, majeranek olej Grzyby namoczyć i odcedzić. Mięso kacze natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jakiś czas aby nieco przeszło przyprawami po czym obsmażyć na złoty kolor(...)Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego Artykuł Kaczka duszona z grzybami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniajest świetna propozycja na szybki obiad. Dania z ziemniakami cieszą się u mnie zawsze powodzeniem, więc polecam na obiad:) Krem ziemniaczany 30 dag boczku wędzonego 3 duże cebule 2 marchewki 1,5 kg ziemniaków 1 l bulionu przyprawy Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu z boczku. Dodać pokrojone w plasterki(...)ziemniaki i marchewkę. Obsmażyć przez 5-10 minut i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw po czym dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażonymi kostkami boczku. Artykuł Krem ziemniaczany pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniagulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 2 średnie cebule liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki sól. pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy olej Starannie oczyścić żołądki drobiowe, pokroić je w paski(...)garnka, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pogotować przez 30-40 minut, aż zmiękną. W międzyczasie pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Por pokroić w paski a cebulę w kostkę. Podsmażyć warzywa na patelni po żołądkach, a gdy zmiękną dodać do garnka z mięsem. Pogotować przez 15 minut, doprawić
Pieguskowa Kuchniajuż gotową całkiem sporą porcję pysznego, świeżutkiego pasztetu. PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK /keksówka 28×9 wg Magdy 4 udka z kurczaka 250 g pieczarek 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 50 g masła gałka muszkatołowa, pieprz, sól Udka z kurczaka posolić, popieprzyć i ułożyć w garnku. Dodać pokrojoną(...)większe kawałki marchewkę, cebulę i pieczarki. Udusić do miękkości ( około 1 godziny ). Oddzielić mięso od kości, a w wywarze z duszenia namoczyć kajzerkę. Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez
Pieguskowa Kuchniapiękną skórkę powinnyśmy się zdrowo odżywiać. Na stałe wprowadzić do naszego menu koktajle i soki, które możemy przygotować w zaciszu kuchennym z dostępnych sezonowych owoców i warzyw. Składniki 1 marchewka 1 pomarańcza 1 jabłko 1/2 cytryny mięta Wykonanie Marchewkę, pomarańczę, jabłko wyciskamy za pomocą
Kulinarne pyszności MolkiCiasto z warzywem? Dlaczego nie! Świetna alternatywa dla słodkich wypieków z owocami. Marchewka dodaje wspaniałego uroku dla ciasta, a w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 6 łyżek mąki jaglanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleczka kokosowego aromat marchewka Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę
Truskawkowa Fiestakostkę do sałatki. Dzięki curry i kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;) Składniki: 3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym na słoik Liść laurowy- po jednym na słoik Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik Zalewa: 1,25 l wody 3½ szklanki cukru kryształu 3 szklanki(...)podłużne plastry ok 4mm. Na dno każdego słoika dajemy po gałązce kopru, ząbku czosnku i liściu laurowym. Ciasno obok siebie układamy ogórki, upychamy także po plastrze (lub dwa) marchewki. Z podanych składników za wyjątkiem octu sporządzamy zalewę. Gdy się zagotuje dolewamy ocet i gotujemy jeszcze kilka minut (ok 5), studzimy. Ogórki zalewamy zostawiając trochę miejsca od góry. Zakręcamy i pasteryzujemy
Kuchnia w czekoladziepewnie już wiecie dużo zupek u mnie się gotuje...no i jest kolejna.. biała kiełbasa kilka łyżek płatków owsianych lub jęczmiennych ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany sól,pieprz, listek, ziele domowa vegeta Białą kiełbasę zalać wodą ,dodać przyprawy. Chwilę pogotować ,dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotować przez około 15- 20 minut
Moje domowe kucharzenieSzybki, prosty do zrobienia. Bardzo dobry dla dzieci, i nie tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu. 25 dkg filetu z dorsza 1 cukinia mała 1 marchewka 1/2 kalafiora sól, pieprz koper świeży 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka przyprawa do ryb 1 jajko Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję aldente. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej(...)miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut. Przekładam na sitko i odciskam sok z cukinii. Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę
wesoła kuchniapomidory swoje (przetwory jeszcze z zeszłego roku) i niedokładnie odsączyłam - błąd :) Moim zdaniem należy dokładnie odsączyć pomidory, ale na początek je trochę same poddusić, żeby odparował nadmiar wody. I marchewkę zetrę na małych oczkach, albo pół na pół. W smaku jeszcze coś muszę dodać, ale to już na drugi sort. Składniki: podam cały przepis - mi z połowy wyszły 6 słoików(...)kosteczkę i ugotować (woda musi tylko przykryć cebulę) po ugotowaniu zmiksować marchew poszatkować pomidory pokroić w kostkę i włożyć do dużego (bardzo dużego garnka) razem z cebulą i marchewką dodać tuńczyka, ryż (ja wcześniej ugotowałam) i pozostałe składniki wymieszać i gotować 1 h (uwaga trzeba od czasu do czasu wymieszać żeby się nie przypaliło ;-) ) gorący paprykarz przekładamy do słoiczków
Gotowanie z pasjąSKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min. Na grubych oczkach szatkujemy buraczki oraz
Dziś Ja gotujeleczo. Zamrażam sobie pojedyncze porcje i zjadamy kiedy brak pomysłu na obiad. Kto uwielbia leczo tak jak ja? Składniki : * 2 czerwone papryki * 2 cukinie * szklanka małych marchewek * 2 czerwone cebule * 1 żółta cebula * 2 łyżki oleju kokosowego * podwójny filet z kurczaka * 6 parówek z szynki * sól, pieprz * puszka pokrojonych pomidorów(...)Przygotowanie : Warzywa pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić. Parówki pokroić w plastry. Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, mięso i parówki. Dodać marchewkę, paprykę i przyprawić. Poddusić, dodać cukinie. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pomidory. Zagotować
Magiczne Życie Marty