Składniki: -patisony małe -kilka pomidorków koktajlowych -3-4 nieduże marchewki -5 małych cebul -garść fasolki szparagowej -zielone gałązki selera -kilka ziaren pieprzu kolorowego -kilka ziaren kolendry -kilka liści laurowych Zalewa: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 l wody przegotowanej -1 szklanka (220 ml ) octu 10% -1 szklanka ( 220 ml ) cukru -1 łyżka soli Marchewkę i fasolkę gotujemy na półtwardo. Patisony malutkie wkładamy do słoika w całości, większe przekrawamy na pół lub ćwiartki. Do słoika wsypujemy przyprawy i układamy warzywa na przemian. Składniki
Kulinarne przemysleniasycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – 3 liście laurowe(...)łyżki oleju – 1 szklanka makaronu kokardki lub innego – kilka łyżek słodkiej śmietanki Wykonanie: – Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. – Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować
To co kochamkuchni wszystkich gotowych mieszanek przypraw, kostek rosołowych i przypraw w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia. Piąty smak Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki(...)naturalną kostkę rosołową możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie Domowa kostka rosołowa Będziesz potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam
Pani domowamąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli łyżeczka bazylii 30 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru ok. 110 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 100 g fasolki szparagowej 50 g marchewki 1/2 papryki 150 g pieczarek 1 cebula 1 pomidor na wierzch: marchewka, cukinia, pieczarki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz
Via GustoSkładniki : ok. 70 dag mięsa z królika 3 marchwie 2 duże pietruszki 5 ząbków czosnku 2 średnie cukinie 4 cebule sól, pieprz, tymianek, cząber, oregano tłuszcz do smażenia natka pietruszki, koper Przygotowanie : Pokrojone mięso z królika umyć, osuszyć i wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przykryć pokrywką i obsmażać z obu stron, podlać wodą i gotować do miękkości Ugotowane, przestudzone(...)mięso oddzielić od kości, rozdrobnić Dodać do mięsa pokrojone w plastry marchwie, cebulę i pietruszki, dołożyć rozdrobniony czosnek, gotować do miękkości warzyw Na koniec dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię- dogotować, doprawić do smaku solą i ziołami
Proste Potrawyognia, dodajemy cukier i żółtka. Dobrze mieszamy i znów zagotowujemy. Przekładamy do naczynia, dekorujemy cynamonem. Smacznego Sonhos – czyli marzenia * coś na kształt naszych pączków Składniki: 1 kg marchwi 250g cukru 500g mąki 3 pomarańcze 1 cytryna (skórka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron) cukier i cynamon do posypania(...)olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Gotujemy marchew (obraną i pokrojoną) oraz skórkę z 3 pomarańczy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito na gładką masę. Dodajemy sok z 3 pomarańczy, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, sól, cukier oraz kieliszek aguardente. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy masę w ciepłym miejscu, aby wyrosła. Nakładając
Słodkie okruszkiniedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) bazylia sól pieprz tłuszcz do smażenia 200 g żółtego startego sera Przygotowanie: Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć(...)gniazda nasienne, posolić. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i cebulę w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec na grillu lub w piekarniku
Malinowo w kuchniziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest przepyszne, a do tego syte i treściwe, zaspokoi głód nawet największych głodomorów 😉 Składniki: 4-5 ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule pęczek szczypiorku 400 g piersi z indyka 100 g sera żółtego 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz przyprawa kebab-gyros masło(...)przez około 15-20 min. (nie muszą być całkiem miękkie). Następnie lekko studzimy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy do momentu, aż stracą jędrność. Na końcu dodajemy posiekany
Kuchnia MagdaLenymalinowych z dodatkiem koziego sera, który ostatnio często gości w mojej kuchni. Świetnie pasuje do tej aromatycznej i pikantnej zupy! Składniki: 1 mały seler lub pół dużego 2 średnie marchwie 4 ząbki czosnku 1 mała cebula cukier, sól i pieprz po 2 gałązki natki i lubczyku 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki włoskich ziół(...)pizzy 2 łyżki oliwy, np. pikantnej z papryką pół kostki sera koziego typu feta Cebulę, czosnek, selera i marchew umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Zalać wodą do 3/4 wysokości garnka i ugotować do miękkości. Dodać również gałązki natki i lubczyku Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, włożyć do dupy i gotować ok. 10 minut. Zupę zmiksować, dodać zioła, sól, cukier
Czerwień i błękitdobre gołąbki namawiać mnie nie trzeba. Składniki: główka kapusty 600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 2 pomidory malinowe mocno dojrzałe 2 marchewki kilka gałązek koperku ziele ang- 2 ziarna liść laurowy- 1 listek Wykonanie: *Kapustę sparzamy. * Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy(...)każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki. *W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle aby zakryło gołąbki. Gotujemy ok 1 godz 15 minut, jeśli mamy młoda kapustę wystarczy 40 minut. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką
Z Majeczką w kuchnijakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe lub pominąć mięsne dodatki i przygotować znakomita wersję wegeteriańską. Polecam jest pyszna! Składniki: 1/2 młodej kapusty - około 1 kg 2 marchewki mała pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1/2 łyżeczka kminku - opcjonalnie(...)pęczek koperku 1,5-2 l bulionu/wywaru z wędzonki Wykonanie: obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku , w którym gotujesz zupę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wcześniej obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej oraz obrane i pokrojone w kostę ziemniaki. Przesmażyć razem przez kilka minut, następnie zalać bulionem. Jednego ziemniaka można zetrzeć na tarce lub drobno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wodzie, w której się moczyły przez około 30 min., a później dopiero smażę z cebulką. Zupka jest naprawdę pyszna - pachnąca grzybami i wędzonką. Koniecznie ją spróbujcie 😊 Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 2-3 ziemniaki 2 litry bulionu ok. 200 g grzybów 200-250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula pęczek szczypiorku olej do smażenia sól, pieprz liść(...)laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy
Kuchnia MagdaLenysię i są. No, no, po prostu pysznie. Potrzebujemy: 1 kalafiora 1 jajko 1 saszetka kaszy jaglanej sól pieprz zioła (z przewagą estragonu) suszona papryka ziarna słonecznika 1 starta marchewka Woreczek z kaszą jaglaną płuczemy pod zimnym strumieniem wody i potem gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu dodajemy starty kalafior, marchewkę, zioła, jajko i przyprawy. Formujemy kotleciki i układamy
Tylko pyszniepokazać jeden z nich. Prosta i bardzo smaczna sałatka z piersią kurczaka i ananasem z puszki. Dodatkowo oczywiście sałata i gotowa sałatka meksykańska, w której znajduje się groszek, kukurydza, marchew, czerwona fasola, papryka. Przygotowanie takiej sałatki nie trwa dłużej niż 20-25 minut, a efekt jest bardzo zadowalający. Dodatkowym atutem jest fakt, że tak przygotowany posiłek możemy zabrać ze sobą(...)pracy czy na trening. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 liście zielonej sałaty 1 puszka sałatki meksykańskiej (groszek, kukurydza, marchew, czerwona fasola, papryka) Sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka Olej lub oliwa z oliwek do natłuszczenia patelni Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczki. Doprawiamy
Programista w kuchniskrzydełka. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy obrać warzywa, doprawić mięso i włożyć wszystko na godzinę do piekarnika. Składniki 500 g podudzia z kurczaka (4 szt.) 200 g pieczarek 2 marchewki 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pietruszka 1/2 pora 1/2 selera Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy(...)praskę ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki w pół plastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę
Programista w kuchni