nieco podkręić jej smak bo wydawała mi się trochę mdła. składniki: 1,5 l bulionu 350 g szpinaku 80 g szczawiu 2 łyżki masła 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 1 cebula sól śmietanka 30 % do zabielenia, ok 50-100 ml Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone warzywa. Gotować
Monia miesza i gotujeniemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo antrykot)* ćwiartka z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki pół selera por 4 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Wołowinę oraz kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka. Mięso zalewamy 5 litrami wody i stawiamy na najmniejszym gazie(...)zagotowaniu ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy tak przez 2,5 godziny. W trakcie gotowania zbieramy z powierzchni bulionu szumy. W międzyczasie obieramy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Selera w kostkę. Gdy wywar mięsny jest gotowy dorzucamy warzywa oraz 1,5 płaskiej łyżki soli i gotujemy całość jeszcze przez godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy 4 ząbki czosnku. Sprawdzamy
Dieta bez mlekabłon komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy. SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: około 1/2 woreczka kaszy gryczanej 2-3 małe marchewki 6 średnich pieczarek 1 cykoria biała koperek tymianek świeżo mielony pieprz kolorowy sól 2 łyżki śmietany 12 % około 2 łyżek cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek starty twardy(...)posypania potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej pokrojoną marchewkę, a gdy lekko się zarumieni dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cykorię, garść koperku i tymianek. Doprawiamy cukrem pudrem w takiej ilości aby nie czuć goryczy cykorii. Do całości dolewamy odrobinę wody
wege i kropkakaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli(...)drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) i kawałek ząbka czosnku; kolendrę
Even Better FoodSezon cukiniowy w pełni, więc koniecznie muszą być sałatki na zimę. U mnie najlepiej schodzą takie z marchewką i cebulą w zalewie.Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu(...)Zapraszam :) około 2 kg młodej cukini około 1/2 kg marchewki około 1/2 kg cebuli Do słoików po : 1 łyżeczce gorczycy 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu 10% olej Cukinię dobrze myjemy i kroimy w plasterki jeśli jest malutka jeśli większa
Sama słodycz i szczypta chiliziemniakami i surówkami, albo jako wkład do kanapki, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę Składniki: 350 g suchego ziarna soi 1 duża cebula 1 duża marchewka 5 łyżek sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 3-5 łyżek mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) sól pieprz olej do smażenia(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a obraną i umytą marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i smażymy aż zmięknie, następnie dodajemy marchewkę, przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do dna naczynia i dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty. W blenderze miksujemy ugotowaną soję z sosem sojowym (ja blenduję
Lamarida.pltamari (lub sos sojowy w wersji z glutenem) 2 łyżki cukru kokosowego 1/4 szklanki (60 ml) soku z ananasów (z puszki) 1/4 szklanki (60 ml) ciepłej wody Warzywa: 2 marchewki 1 biała rzodkiew 6 cebulek dymek Wykonanie: Kapustę przekrawamy u nasady, a następnie rozrywamy rękami na podłużne cztery części. Każdą z nich dokładnie solimy zwracając uwagę, aby przestrzenie między liśćmi(...)naczynia np. garnka, ciasno pakujemy i odstawiamy na 90 minut. Co 20 minut przewracamy całość w jednym kierunku, tak aby kapusta była jednorodnie nasolona. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewki, rzodkiew i kroimy w słupki, a szczypiorek myjemy i siekamy na większe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i dzielimy na większe części. Następnie, przygotowujemy wegański sos rybny miksując wszystkie jego
Lamarida.plkasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję(...)niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki. Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak verrine. Smacznego ;) Ps. Sos miętowy, sos z mango i tamaryndowca, komosa ryżowa są dostępne m.in
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataEkspresowy dodatek do drugiego dania. Surówka w 5 minut. A do jej przygotowana potrzebujemy wyłącznie białej rzodkwi i marchewki. Biała rzodkiew różni się od dobrze znanej nam rzodkiewki nie tylko wielkością, ale również ostrzejszym smakiem. Jednak warto ją spożywać, gdyż jest bogactwem witamin. Wspomaga odchudzanie, gdyż jest niskokaloryczna, lekkostrawna i sycąca. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odporność dzięki zawartości(...)dodajemy szczypiorek i jogurt. Mieszamy. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO! Do przygotowywania surówek i innych potraw z warzyw polecam tarkę spiralną marki KINGHOFF. Tarka pozwala wyczarować nieskończonej długości paseczki z marchewki, rzodkiewek, ogórków i wszelkich innych rodzajów twardych warzyw. Do kupienia w sklepie MAKOWSKI KREDENS
Smak mojej kuchnikoperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana 18% niepełna łyżka octu pieprz ziołowy sól himalajska różowa 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie 1 mała marchewka Do garnka włóż żeberko,marchewkę- posól i popieprz, zalej wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę
Z Kuchni Do Kuchniwarto jeść kaszę jaglaną, a te kotleciki są poprostu pyszne. Na przepis natrafiłam na blogu Smak-zdrowia szukając inspiracji. Składniki: 100g kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 jajko sól pieprz 1-2 łyżki bułki tartej do obsypania kotletów Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą i przelać wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według(...)więc trzeba na nią uważać, a najlepiej pod koniec gotowania zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki i marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na patelnię, podlać delikatnie wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się
kuchnia doskiopisanych zdjęć potraw..muszę kiedyś się zmobilizować i to nadrobić.Dziś zapraszam na szybką do zrobienia zupkę, no i oczywiście nie tylko szybką, a także smaczną. 1-2 marchewki 20-30 dkg żółtej fasolki szparagowej 0,5 szkl. ryżu sól,pieprz domowa vegeta listek, ziele śmietanka 18% koperek Do garnka wlać bulion, pokrojoną marchewkę, fasolkę, ryż i przyprawy.Doda
Moje domowe kucharzeniemożna sobie odmawiać smakołyków, wystarczy je odpowiednio podmienić aby niechciane kalorie nam nie zaszkodziły 😇 Składniki: (2 porcje) 120 g mąki gryczanej 150 g papryki 100 g cebuli 150 g marchewki 210 g mięsa (u mnie kurczak) 50 g goudy 5 g oleju, reszta do smażenia pół opakowania drożdży instant 20 g koncentratu pomidorowego woda,przyprawy Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić(...)Dolewać wody aby powstała masa na ciasto. Odstawić na 30 min aby ciasto urosło 2. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć 3. Paprykę i cebulę w kostkę, marchewkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 4. Z ciasta wałkujemy placki, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i nakładamy dodatki. Piec 20 min 200 stopni potem ostatnie
Zdrowie i pysznie na talerzudaniu przypraw niewiele, ale za to konkretnie, aromatycznie, ryż maślany (nie mogłam się oprzeć, dodałam masło uzyskując maślany aromat brązowego ryżu), do tego kuszące zdrowe warzywa strączkowe, marchewka dla koloru i wzbogacenia smaku swą słodyczą. Składniki warzyw mrożonych podaję w garściach, na oko, cóż, nie mierzyłam na szklanki, nie ważyłam, danie powstało na oko. I wyszło. Wyszło pycha! więc(...)zalewy z oleju pokrojony w drobną kostkę opcjonalnie: kilka talarków papryczki chili z pestkami zaczynamy garści: spora garść żółtej fasolki szparagowej spora garść zielonej ciętej fasolki szparagowej spora garść marchewki kostki przyprawy: vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek oliwa z oliwek opcjonalnie do ryżu: nieduża łyżka masła do podania: ser tarty żółty, natka Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam oliwę
Zasmakuj Kuchnisamą schrupać a dzisiaj polecam pyszną zupkę z kalarepką w roli głównej, w której wykorzystałam także jej listki. składniki: 2 kalarepy z liśćmi (ok 500 g po obraniu) 2 marchewki (200 g) 3 ziemniaki (300 g) 1 cebula 1 mały pęczek koperku 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól do smaku 50 ml śmietanki 30 % Kalarepę obrać i pokroić(...)kostkę. Liście kalarepy odłożyć. Marchewkę, ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę aby liście zmiękły. Garnek zestawić z ognia, zupę
Monia miesza i gotuje