składniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól, pieprz dodatkowo: ugotowane na twardo jajko do podania pieczywo do podania wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce
Domowy Smak Jedzeniagulasz. Możemy do niego wrzucić dosłownie wszystko. Przy tym nie jest pracochłonny i zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowałam z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiłam go aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne, działa antywirusowo, antybakteryjnie(...)domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, słodka papryka
Smak mojej kuchnispełnia rolę filtra słonecznego, który zmiejsza wrażliwość na promieniowanie UV. Proste, pożywne, idealne letnie owocowe śniadanko. Zatem do dzieła i miksuj na zdrowie! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 4-6 moreli 1/4 melona cantalupa 1 banan 1 szklanka wody mineralnej 2 cm imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: marchewkę obrać, pokroić w plasterki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obfita i zdrowa, kolacja , kiedy potrzeba ciepła dla ciała i duszy. 2 średnie i duże słodkie ziemniaki, pociętych na kostki garść pieczarek w plasterkach około 200gr. 1 cebula 2 marchewki pokrojone w talarki parę pomidorki małe przecięte na pół 6 dużych, pomidorów obranych ze skóry jedna mała chili ,lub w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki wędzonej papryki kawałek(...)piórka , umyte pieczarki w plasterki pokroić. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć najpierw cebulkę ,a potem pieczarki na złoty kolor. Do garnka dodać obrane pomidory, pomidory cherry, słodkie ziemniaki, marchewkę ,seler,zioła i przyprawy na duży płomień ,obsmażyć 2-3 minuty,wymieszać ,dodać cebulę i pieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez
w mojej kuchninieco podkręić jej smak bo wydawała mi się trochę mdła. składniki: 1,5 l bulionu 350 g szpinaku 80 g szczawiu 2 łyżki masła 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 1 cebula sól śmietanka 30 % do zabielenia, ok 50-100 ml Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone warzywa. Gotować
Monia miesza i gotujeniemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo antrykot)* ćwiartka z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki pół selera por 4 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Wołowinę oraz kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka. Mięso zalewamy 5 litrami wody i stawiamy na najmniejszym gazie(...)zagotowaniu ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy tak przez 2,5 godziny. W trakcie gotowania zbieramy z powierzchni bulionu szumy. W międzyczasie obieramy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Selera w kostkę. Gdy wywar mięsny jest gotowy dorzucamy warzywa oraz 1,5 płaskiej łyżki soli i gotujemy całość jeszcze przez godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy 4 ząbki czosnku. Sprawdzamy
Dieta bez mlekabłon komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy. SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: około 1/2 woreczka kaszy gryczanej 2-3 małe marchewki 6 średnich pieczarek 1 cykoria biała koperek tymianek świeżo mielony pieprz kolorowy sól 2 łyżki śmietany 12 % około 2 łyżek cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek starty twardy(...)posypania potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej pokrojoną marchewkę, a gdy lekko się zarumieni dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cykorię, garść koperku i tymianek. Doprawiamy cukrem pudrem w takiej ilości aby nie czuć goryczy cykorii. Do całości dolewamy odrobinę wody
wege i kropkakaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli(...)drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) i kawałek ząbka czosnku; kolendrę
Even Better FoodSezon cukiniowy w pełni, więc koniecznie muszą być sałatki na zimę. U mnie najlepiej schodzą takie z marchewką i cebulą w zalewie.Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu(...)Zapraszam :) około 2 kg młodej cukini około 1/2 kg marchewki około 1/2 kg cebuli Do słoików po : 1 łyżeczce gorczycy 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu 10% olej Cukinię dobrze myjemy i kroimy w plasterki jeśli jest malutka jeśli większa
Sama słodycz i szczypta chiliziemniakami i surówkami, albo jako wkład do kanapki, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę Składniki: 350 g suchego ziarna soi 1 duża cebula 1 duża marchewka 5 łyżek sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 3-5 łyżek mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) sól pieprz olej do smażenia(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a obraną i umytą marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i smażymy aż zmięknie, następnie dodajemy marchewkę, przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do dna naczynia i dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty. W blenderze miksujemy ugotowaną soję z sosem sojowym (ja blenduję
Lamarida.pltamari (lub sos sojowy w wersji z glutenem) 2 łyżki cukru kokosowego 1/4 szklanki (60 ml) soku z ananasów (z puszki) 1/4 szklanki (60 ml) ciepłej wody Warzywa: 2 marchewki 1 biała rzodkiew 6 cebulek dymek Wykonanie: Kapustę przekrawamy u nasady, a następnie rozrywamy rękami na podłużne cztery części. Każdą z nich dokładnie solimy zwracając uwagę, aby przestrzenie między liśćmi(...)naczynia np. garnka, ciasno pakujemy i odstawiamy na 90 minut. Co 20 minut przewracamy całość w jednym kierunku, tak aby kapusta była jednorodnie nasolona. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewki, rzodkiew i kroimy w słupki, a szczypiorek myjemy i siekamy na większe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i dzielimy na większe części. Następnie, przygotowujemy wegański sos rybny miksując wszystkie jego
Lamarida.plkasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję(...)niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki. Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak verrine. Smacznego ;) Ps. Sos miętowy, sos z mango i tamaryndowca, komosa ryżowa są dostępne m.in
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataEkspresowy dodatek do drugiego dania. Surówka w 5 minut. A do jej przygotowana potrzebujemy wyłącznie białej rzodkwi i marchewki. Biała rzodkiew różni się od dobrze znanej nam rzodkiewki nie tylko wielkością, ale również ostrzejszym smakiem. Jednak warto ją spożywać, gdyż jest bogactwem witamin. Wspomaga odchudzanie, gdyż jest niskokaloryczna, lekkostrawna i sycąca. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odporność dzięki zawartości(...)dodajemy szczypiorek i jogurt. Mieszamy. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO! Do przygotowywania surówek i innych potraw z warzyw polecam tarkę spiralną marki KINGHOFF. Tarka pozwala wyczarować nieskończonej długości paseczki z marchewki, rzodkiewek, ogórków i wszelkich innych rodzajów twardych warzyw. Do kupienia w sklepie MAKOWSKI KREDENS
Smak mojej kuchnikoperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana 18% niepełna łyżka octu pieprz ziołowy sól himalajska różowa 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie 1 mała marchewka Do garnka włóż żeberko,marchewkę- posól i popieprz, zalej wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę
Z Kuchni Do Kuchniwarto jeść kaszę jaglaną, a te kotleciki są poprostu pyszne. Na przepis natrafiłam na blogu Smak-zdrowia szukając inspiracji. Składniki: 100g kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 jajko sól pieprz 1-2 łyżki bułki tartej do obsypania kotletów Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą i przelać wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według(...)więc trzeba na nią uważać, a najlepiej pod koniec gotowania zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki i marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na patelnię, podlać delikatnie wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się
kuchnia doski