smakował wybornie. Przy okazji jedzenia mięsa możemy jeść przecież zdrowo. Składniki na schab duszony z warzywami (3 porcje): schab bez kości 360 g (5 plastrów) 3 cebule 2 duże marchewki pietruszka (biała) por pieprz sól Mięso podzielić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni do zarumienienia. Pokroić cebulę na średniej wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę
Karola gotujeCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4 marchewki 1 seler 3 pietruszki (korzeń) 3 buraki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE warzyw: Warzywa (marchewka, burak, seler, pietruszka) myjemy, obieramy i osuszamy. Warzywa
kulinarnyJadelikatne, zasmakują każdemu! Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę
Gotuj z Mąkąsię katujemy, w imię wyżej wspomnianych spodenek. Jako że jest to galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy wodą z łyżka soli i zostawiamy
Pora na porajest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny. Polecam! 2 ćwiartki z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 łyżeczki domowej vegety (ew. soli; ilość w zależności od ilości wody) Kurczaka włożyć do garnka(...)wodą i gotować (od momentu zagotowania się wody) przez kilka minut aż powstanie "szum". Następnie wodę zlać i nalać świeżej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę w plastry oraz wszystkie przyprawy. Całość gotować (na niewielkim ogniu) do miękkości mięsa. (Uważać, aby kurczak się nie rozgotował.) Przed podaniem z mięsa zdjąć skórę. Jeśli szukacie dobrego garnka, szczerze mogę Wam polecić
Di gotujetemu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz.Wy też na pewno macie ochotę,zapraszam. Składniki: botwinka 1 pęczek 400 g buraczek 1 szt marchewka pietruszka wywar rosołowy 2 litry sól i pieprz do smaku śmietana 30% 200 ml sok z cytryny 2 łyżki Dodatkowo: ziemniaki 1 kg masło 2 łyżki sól 1 łyżeczka(...)garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe. Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były już miękkie odlałam
Różowa kuchniaprzygotowania tylko w 15 minut! 🙃 4 porcje: * woda- 1,2 litra * pikantna kiełbaska chorizo- 140 g * młoda kapusta- 300 g (około 1/2 średniej główki) * ziemniaki- 2 bardzo duże * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 mała szt. * seler- 1/4 małej szt. * cebula- 1 szt. * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * suszony majeranek- 1 łyżka * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 2 szt. * sól, pieprz(...)suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, suszony majeranek oraz listek laurowy i zagotować. Gotować około 12 minut (a najlepiej do miękkości warzyw), a 2 minuty przed końcem dorzucić startą na tarce marchewkę z pietruszką i selerem. Doprawić solą, pieprzem i posypać świeżym koperkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącatrochę zmienioną wersję ale równie smaczną. Składniki: 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp) 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 3 średnie ziemniaki 1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj) 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)smaku: sól pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Dodatkowo: 150 g zielonej soczewicy Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz
Ala piecze i gotujepostarałam się, by czuć było aromat wędzonego żeberka i nieskromnie powiem, że mi to bardzo dobrze wyszło :P Składniki dla 4 osób: ½ kg wędzonych żeberek 700ml wody 1 marchewka 1 pietruszka Mały kawałek selera 1 większy ząbek czosnku Ok 100g liści szczawiu 4 ziemniaki 100ml słodkiej śmietanki 30% Sól, pieprze do smaku 1 łyżka masła np. klarowanego Jajka(...)twardo do podania Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia umieszczamy najpierw nóż ultra blade (przyda się w dalszej części gotowania), a następnie wędzone żeberko oraz warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki oraz czosnek. Zalewamy wodą, ustawiamy temperaturę 100⁰C, czas 45minut. Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie, a następnie papierowym ręczniku. Przesmażamy na rozgrzanym maśle tylko
Kuchnia w czekoladziekurczakiem w sosie z masłem orzechowym (4 porcje) Składniki na kurczaka: 1-2 łyżki oleju sezamowego 2 piersi kurczaka, pokrojone w grubą kostkę 2-3 dymki, posiekane 1 marchewka, obrana i starta na tarce sok z 1/2 cytryny Składniki na sos: 1/2 szklanki masła orzechowego 250 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka(...)odstaw. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej sezamowy po czym włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dopraw sokiem z cytryny i dodaj połowę dymki, marchewkę i smaż aż warzywa zmiękną a kurczak przestanie być różowy w środku. Na koniec wmieszaj makaron i sos i podgrzej całość. Podawaj danie posypane resztą dymki i posiekanymi orzeszkami. Smacznego
karmelowydoprawienie. Zupę zrobiłam w 15 minut (1 porcję z użyciem rozdrabniacza), nawet zdążyłam pospiesznie zrobić parę zdjęć dla Was ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szalotki 1 mała marchewka 1 mała puszka kałamarnicy w oleju kawałek pikantnego chorizo (ok 8 cm) 2 małe pomidory 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml dowolnego bulionu(...)też je zastąpić passatą, będzie jeszcze szybciej) Szalotki i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy w rozdrabniaczu (jeśli nie macie takiego sprzętu, szalotki trzeba drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce). Podsmażamy je na oliwie z oliwek kilka minut, delikatnie solimy, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, następnie zalewamy bulionem. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Quinoa Raz!być pikantny dlatego polecam zwłaszcza osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Taka zupa-krem fajnie się sprawdzi też na domówce jako przystawka. *dla 4 osób: Składniki: 2 puszki kukurydzy 2 marchewki kawałek selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka paczka pikantnych nachos zielona cebulka Marchewki, seler, pietruszkę i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZupa jest szybka, łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Do tego zawiera dużo białka, potasu i kwasu foliowego :) Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 L bulionu 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz cayenne sól Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz(...)zeszklić cebulę razem z marchewką, następnie dodać czosnek, chwile razem podsmażyć. Wsypać soczewicę i całość zalać bulionem, zagotować. Pod koniec gotowania gdy soczewica będzie już prawie miękka, dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i słodką paprykę. Ponownie zagotować, na koniec doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypać natką. Smacznego
magiczna kuchnia Kasisurówka pasuje także do kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiu. Składniki: 700 g kapusty kwaszonej 1 cebula (może być czerwona) 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 średnie marchewki pęczek świeżego kopru sól, pieprz, płaska łyżka cukru - dla kontrastu smaku olej rzepakowy, wg uznania Przygotowanie: Kapustę odciskam, drobno szatkuję. Możecie ją przepłukać jeśli wolicie lżejszy smak. Cebulę obieram, razem(...)papryką kroję w drobną kosteczkę, obraną marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Koper siekam drobniutko. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję olej, mieszam. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwszystkiego, co wymaga smażenia lub podgrzania, szczególnie, że nie potrzebuję używać dużo tłuszczu! To chyba jej największa zaleta obok rozmiaru ;) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki 1 cebula 2 garście jarmużu ciętego 5 suszonych pomidorów z oleju + 1 łyżka oleju spod nich 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę i przesmażamy na łyżce oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę i razem dusimy do miękkości warzyw. Wrzucamy posiekany jarmuż, plastry mozzarelli i kawałki suszonych pomidorów, razem dusimy do rozpuszczenia się sera
Kolorowy Przepisownik