wszystkich... a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szczypta chili olej kokosowy 2 kg pomidorów malinowych pół łyżeczki soli 125 ml mleczka kokosowego kilka łodyżek koperku Cebule kroimy w półplasterki, seler i marchewkę kroimy w cienkie plasterki
Dzieje kuchennej Wiewióryidealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny! 5 udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 szklanki wody Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy(...)mące i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, oraz plasterki marchewki i pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut. Warzywa podlewamy wodą, zagotowujemy. Przelewamy je do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy, ponieważ mięso może przywierać do dna. Gdy zabrakłoby wody
VioletoweKucharzeniepojemnik, albo duży słoik i 3-4 dni oczekiwania na młodą kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty. Składniki na pojemnik 1,5 litrowy: ok. 1 kg młoda kapusta 3 młode marchewki- 300 g. 1 łyżka soli morskiej (ok. 25 g) na 1 kg kapusty Jak przygotować młodą kapustę kiszoną ? Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski. Umytą, obraną marchewkę ścieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroku postanowiłam zrobić taką sałatkę samodzielnie bo wcześniej kupowałam w sklepie. SKŁADNIKI 2,5 kg ogórków gruntowych 8 szklanek wody(szklanka 250ml) 1/2 szklanki soli kamiennej do przetworów duża marchewka ziele angielskie,pieprz w ziarenkach gorczyca do zalewy: 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% WYKONANIE Na początek przygotowujemy zalewę.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy(...)godziny,w między czasie mieszamy parę razy. Po tym czasie odsączamy ogóreczki na durszlaku lub na sitku.Czas na nasze słoiczki :).Na dno każdego z nich kładziemy po 4 plasterki marchewki,parę ziarenek ziela angielskiego i pieprzu i po pół łyżeczki gorczycy,następnie wkładamy nasze ogórki.Wkładamy je luźno nie dociskamy i wlewamy do słoików naszą zalewę.Słoiczki dobrze zakręcamy
Mała w garnku mieszamdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę(...)namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Mięso połączyć z namoczona bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając trochę zimnej wody (ok. 100 ml), aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu. W garnku zagotować ok. 2 litry wody
Codzienna kuchnia niecodziennaistny raj dla podniebienia 💗 Składniki : 6 plastrów schabu ok. 1 cm grubości sól pieprz ziołowy majeranek masło klarowane Na sos śmietanowo-kurkowy: 250 g kurek 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku sól pieprz liść laurowy ziele angielskie śmietana 30% (ilość zależy od tego ile sosu chcemy uzyskać) 1 łyżka śmietany 18% ukwaszonej natka pietruszki Wykonanie: Schab solimy(...)mocno rozgrzane kładziemy plastry schabu i obsmażamy z obu stron. Podsmażony schab przekładamy do niskiego garnka. Podlewamy szklanką bulionu lub wody. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i obraną marchewkę (doda ona słodyczy do naszego sosu). Dusimy na małym ogniu około 40 minut. Kurki czyścimy z ewentualnego piasku. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło, na którym smażyliśmy mięso. Podsmażamy
Walijskie Pichceniedzisiaj przygotowałam je pieczone z warzywami i pysznym bobem. Ala gulasz wyszedł bardzo smaczny a podałam go z kaszą. SKŁADNIKI : 500 g żołądków drobiowych 3 łyżki oleju 2 marchewki 1/2 l bulionu lub więcej 250 g młodego bobu 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku, kolendra 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka słodkiej i ostrej(...)przyprawy. Lekko podpiekamy, wlewamy część bulionu, nakrywamy patelnię i dusimy żołądki około 1 godziny, wlewając bulion co jakiś czas. Kiedy żołądki są już miękkie dodajemy do nich pokrojoną cebulę, marchewkę i młody bób. Wlewamy jeszcze bulion i dalej dusimy aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy żołądki jeszcze chwilę aż płyny odparują. Doprawiamy danie jeszcze do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliNiezwykle prosta do przygotowania surówka z młodej kapusty. Wystarczy posiekać kapustę i marchewkę i delikatnie doprawić. Kapustę posiekać. Nie należy szatkować jej zbyt drobno. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce
Bulliocukinii i ziemniaków, to bardzo aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje, podana z podpieczonymi na patelni, pestkami dyni i słonecznika. Składniki: 3 ziemniaki (około 300 g) 2 średnie cebule 1 marchewka oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku sól pieprz 600 ml - 700 ml bulionu warzywnego ziarna słonecznika pestki dyni (polecam Skworcu ) Wykonanie: Cebulę kroimy(...)piórka. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy na dużym ogniu, aż się lekko zarumienią. Warzywa przekładamy do garnka. Cukinię, bez obierania, kroimy w kostkę i wrzucamy na tą samą patelnię. Cukinię lekko solimy, dolewamy łyżkę oliwy i podsmażamy, aż się przyrumieni. Ja zawsze używam
Smak mojego domunaszego organizmu i dzięki temu mamy lepsza odporność, wolniej się starzejemy, zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Sok zrobiony wyciskarką wolnoobrotową CR 4117 CAMRY PREMIUM. Składniki: 2 buraki czerwone 2 jabłka 1 marchewka Przygotowanie: Buraki umyć, cieniutko obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Marchewkę umyć, cieniutko obrać i również pokroić
Ala piecze i gotujeresztek zalegających w lodówce. Bazą jest kapusta pekińska, która nie potrzebuje długiego czasu gotowania aby być kruchą. Dodatki do niej można dowolnie modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina(...)Wykonanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy a następnie ścieramy na tarce. Por kroimy w półplasterki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy starte warzywa. Całość podsmażamy około 10 minut. Między czasie kroimy kapustę pekińską - w dość większe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską. Dolewamy około 1,5 szklanki
Health-Fit-LifeŚwieżutkie i pachnące latem ogórki z pikantnymi warzywami to bardzo odświeżająca potrawa. Polecam Składniki: Ogórki: 8-10 średnich ogórków gruntowych 2 łyżki soli Warzywa: 4 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 duża cebula garść szczypiorku 1 łyżka ziaren sezamu płatki chilli (kilka łyżek w zależności od upodobań) Wegański sos rybny (1/2 porcji sosu rybnego do kimchi ): 1 łyżka tamari(...)większego naczynia i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu przewracamy je o 180 stopni i zostawiamy na kolejne 10 minut. W międzyczasie obieramy warzywa. Czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy na zapałki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno kroimy. Warzywa przekładamy do większego naczynia. W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki na sos rybny i polewamy nim pokrojone warzywa. Dodajemy
Lamarida.pljogurtowym! Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja! Składniki: 3-4 okrągłe cukinie 300 g mielonego mięsa z indyczego udźca 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 łyżka tłuszczu 1 marchewka 1 szalotka 1/2 pora 2-3 garście zielonego groszku natka zielonej pietruszki lub koperku suszone oregano sól, pieprz parmezan Składniki na dip: 400 g jogurtu greckiego 2 duże ząbki czosnku(...)zmiękły). Ściąć wierzchołki cukinii z ogonkami, następnie przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ pozostawiając około 1-cm rant. Wnętrze cukinii posolić, oprószyć pieprzem i suszonym oregano warzywa umyć i obrać. Marchewkę zertzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, por i cebulkę pokroić w drobną kostkę zeszklić cebulkę na rozgrzanym oleju, następnie dodać marchewke, por, pod koniec smażenia dodać zielony groszek. Mrożony groszek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka oleju, oregano(...)bazylia. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam. Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję
JejKuchnia