Sałatka z ogórków z dodatkiem marchewki i natki pietruszki idealnie pasuje do obiadu. Wykonanie jest prosta i raczej mało czasochłonne jak na sałatkę na zimę, więc każdy może się skusić na wykonanie. Składniki: (8 słoików 900 ml) 5 kg ogórków gruntowych 1/2 kg marchwi 1/2 kg cebuli 2 główki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki soli kilka ziaren pieprzu(...)dużą miskę. Ogórki dokładnie umyć, odciąć dupki i posiekać w plasterki (ja robię to na szatkownicy, ale można też na tarce, mandolinie). Cebulę obrać i pokroić w piórka, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko posolić i dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Posiekaną natkę, pokrojony czosnek, pieprz
talerz przyjemnościpłaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 4 jajka 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w niedużą kostkę 100 g suszonej żurawiny Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sodę(...)proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wymieszać z olejem. Mokre składniki przelać do suchych, dodać startą marchewkę i wymieszać szybko i niedokładnie, w trakcie mieszania dodając jabłka i żurawinę. Wymieszać do połączenia, nie dłużej. Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 3 filety z dorsza 300g kapusty z grzybami (może być bigos bez mięsa) 2 cebule, marchewka, sól, pieprz Przygotowanie: Filet dzielimy na 2-3 części. Opruszamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Podsmażamy do miękkości, następnie dodajemy kapustę i mieszamy. Na oddzielnej patelni podsmażamy rybę - około 3-4 minuty z każdej
Lena GotujeSkładniki: na zupę: 3 duże buraki, 2 duże marchewki 2 udka z kurczaka, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku. na makaron: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 jajko, kilka łyżek letniej wody Przygotowanie: Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem
Lena GotujeSkładniki: 1 litr wywaru warzywnego, 0,5 kg ogórków kiszonych, 1 marchewka, kilka ziemniaków, łyżeczka posiekanego koperku, pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy w wywarze około 20minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy ogórki, przyprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze kilka
Lena Gotujesmak papryki i natki. Pyszne! Składniki: 9 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 papryki (jedna czerwona, jedna żółta), 300 g pieczarek, duży pęczek natki pietruszki, 2 duże marchewki, 150 g sera żółtego duża cebula, 150 g kiełbasy 2 jajka, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Marchewkę obieramy i wraz z serem ścieramy na grubych oczkach na tartce. Natkę pietruszki
Lena GotujeŚwietnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie. Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki w proszku(...)majeranku, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Por kroimy w większe kawałki. Podsmażamy na maśle, aż zeszkli nam się cebula. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach na tartce. Dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy majeranek, sól, pieprz
Lena GotujeAromatyczna, słodko - pikantna. Najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i mini sucharkami. Składniki: 1 udo z kurczaka, 1 kostka rosołowa, 3 średniej wielkości marchewki, duża czerwona papryka, pół bakłażana, łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki ostrej papryczki w proszku sól, pieprz do smaku, Przygotowanie: Udo z kurczaka gotujemy w około 1250 ml wody. Dodajemy kostkę rosołową(...)czasie obieramy marchewkę, kroimy w kostkę. Bakłażana dokładnie myjemy i też kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w większe kawałki. Udko wyjmujemy i dodajemy warzywa wraz z paprykami słodką i ostrą. Gotujemy do miękkości - około 25 minut. Całość blendujemy - doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Lena GotujePyszna, chrupiąca surówka - sprawdzi się i do obiadu i do grilla. Składniki: pół główki sałaty lodowej, duża marchewka, 2 ogórki kiszone, 4-5 rzodkiewek, mała cebula, 2 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka olejku Przygotowanie: Sałatkę szatkujemy. Marchewkę obieramy i wraz z ogórkiem i rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach na tartce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy olej, szczyporek i wszystko razem
Lena Gotujenapoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając się podwyższenia poziom cholesterolu we krwi…. Polecam Składniki (na naczynie(...)wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): Sos serowy: 2 ugotowane ziemniaki (około 550 g) 1 duża ugotowana marchewka (około 150 g) 1 łyżka musztardy (sarepska lub dijon) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku Zapiekanka: 2 bataty (około
Lamarida.plsię dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe! 1 główka kapusty 200g ryżu 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki 4 marchewki 2 duże cebule 500g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany 2 łyżki masła(...)Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając. 3. Potrawę doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnicebula, – kawałek pora – 2 garści jarmużu – 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku – pęczek zielonej pietruszki – 1 opakowanie mrożonych mini marchewek – 5 ogórków kiszonych, sok z ogórków – kilka suszonych pomidorów Wykonanie: – Cebulę i por pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni, posolić(...)pieprzem i sokiem z ogórków. Zagotować z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. – Na koniec do gotowej zupy dodać pokrojone ogórki kiszone i obgotowane marchewki
To co kochambotwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera – 1 cebula, 1/2 pora – sól, pieprz do smaku, tymianek, cząber, lubczyk – 2 łyżki octu winnego – pęczek natki pietruszki Wykonanie(...)paski, buraczki w plasterki. – Cebulę pokroić w kostkę, por w paski i podsmażyć na suchej patelni z pokrojoną w plastry marchewką, pietruszką i selerem. – Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet, gotować 20 minut. – Pod koniec gotowania dodać
To co kochamWykonanie: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka (lub ogórki, paprykę i cebulę zetrzeć w plasterki na szatkownicy), a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać (wcześniej usunąć większe łodyżki). Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą(...)odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać wcześniej startą marchewkę i paprykę, wymieszać. Następnie dodać cukier, olej, ocet, drobno posiekany czosnek (wcześniej obrany), posiekany koperek oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, ponownie wymieszać całość. Odstawić sałatkę na kilka godzin (u mnie na całą noc). Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać
Kulinarne PrzebojeMakaron z sosem to najprostsze i najszybsze danie, szczególnie latem szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni. Składniki dzisiejszego sosu to plony prosto z ogrodu - młoda marchewka i kwiaty nagietka. Nagietek to kwiatek z ogromnym potencjałem zdrowotnym i szkoda by było tego nie wykorzystać (wiecej przeczytasz tutaj . Zapraszam na oryginalny sos do makaronu, a ponieważ sos dość niezwykły makaron(...)się na pewno spodoba! Kuchnia nie może być nudna! Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 duża cebula (pokroić na ćwiartki) 4 łyżki stołowe płatków nagietka 2 duże marchewki (pokroić wzdłuż) listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki 3/4 szklanki tartego sera sól, pieprz 250 g makaronu Wykonanie: mleko, cebulę, płatki kwiatów, liść laurowy i marchew gotować na wolnym ogniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!