zwłaszcza płynną część takiego bigosiku, tak powstał pomysł na zupę. Jedna z lepszych jaka powstała w mojej kuchni:). 1 główka kapusty 400g kiełbasy, u mnie drobiowa 4 marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól, pieprz 1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy(...)oczkach tarki. 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy kapustę, posypujemy vegetą i solą. Mieszamy, zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy aż kapusta zmniejszy objętość, po czym dodajemy kiełbasę, marchewkę, cebulę i koper. Dolewamy 1 litr wody, dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie, przez około 40 minut. 3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało
Szefowa kuchnisłabość do tych przypraw, a poza tym są bardzo zdrowe. Składniki na zupę: - 2 litry dobrego bulionu, warzywnego lub mięsnego - 2 szklanki małych kurek - 4 ziemniaki - 2 marchewki - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka curry i kurkumy - sól - pieprz - natka pietruszki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki Przyprawy dobrej jakości znajdziecie u mojego ulubionego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. W bulionie gotujemy(...)ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kurki. Gdy ziemniaki nieco zmiękną dodać przyprawy, obsmażone grzyby i przygotować śmietanę z mąka do zabielenia. 2. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną i natkę pietruszki, dodatkowo zawsze zostawiam kilka łyżek grzybów i dodaję je dopiero na talerz jak podaję na stół
Apetyczna babeczkawtedy trzeba będzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych 1 ostra papryczka(można pominąć jak wolicie łagodniejszą ) ok pół szkl. zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku sól pieprz 60 ml śmietanki 30% bulion lub 2 kostki rosołowe 1 duży liść laurowy 2-3 ziela angielskie olej lub smalec do smażenia Przygotowanie(...)wlać na patelnie po mięsie ok pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia,zamieszać i przelać również do garnka-w taki sposób zachowamy cały smak ze smażenia mięsa),dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki,liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy ok 30 min. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki i również przesmażamy na patelni i dorzucamy do mięsa
Swojskie jedzonkotroszkę inny smak niż normalna , ale jest tak samo smaczna jak ta zwykła owocowa.Dzis polecam Wam kochani galaretkę z bobu .Zdrową , z minimum kalorii.Zapraszam. 30 dag.bobu zielonego surowego 2 marchewki słodkie 2 łyżki miodu sok z limonki wanilią ( może być z olejku do pieczenia ) 0,5 litra gorącej wody 2 łyżki żelatyny spożywczej kakao do posypania **"*********************************** Marchewki obrać ,umyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej po połowie czerwonej i zółtej papryki 1 marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól(...)Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Cebulę i paprykę pokroić w około 2 cm kawałki, a marchewkę i pora w cienkie słupki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek i papryczkę chili pokroić w plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki
kuchnia doskiProsty przepis na pyszny makaron. Podstawą jej sos pomidorowy, do którego dodajemy słono-kwaśne kapary, słodką paprykę i marchewkę pociętą w wstążki. Warzywa zostają lekko twarde i chrupiące a przez to danie jest świeże i delikatne. W sam raz na sezon letni gdy mamy świeże papryki i marchewki, ale można też zrobić je jesienią lub zimą. Będzie niestety mniej słodsze
Milion Smakówlasach teraz jest dużo kurek, więc warto je zamrozić i zamknąć w słoikach. Można je wykorzystać później na wiele sposobów. SKŁADNIKI: 0,5kg kurek 2 marchewki 1 cebula NA ZALEWĘ: 2 szkl. wody 0,5 szkl. octu 10% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki soli 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu kolorowego WYKONANIE: przygotować(...)zalewę ze wszystkich produktów, dodać cebulę pokrojoną w piórka, i marchewkę w plastrach, kurki oczyścić, umyć, gotować 10 min w wodzie z dodatkiem soli, odsączyć, przelać zimną wodą, na dno słoiczka włożyć cebulę, następnie kurki, zalać gorącą zalewą, słoiki gotować
Kuchnia Beatygłówka młodej kapusty 30 dag.bobu świeżego 2 pętli kiełbasy lepszej jakości 2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona sypka ostra Pieprz ************************************* Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody ,posolić ,dodać listek laurowy i gotować(...)małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób i pokrojone wpół pomidorki koktajlowe.Wymieszac , przyprawić.Wlać olej , przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać ,dusić na małym ogniu. Na koniec wsypać majeranek i jeszcze raz przyprawić.Podajemy że świeżym chlebkiem lub z ziemniakami z wody .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszna, delikatna, szybka do zrobienia Składniki: 2 małe ziemniaki kawałek selera – korzeń – wielkości małego ziemniaczka 1 marchewka sól pieprz 1 czubata łyżka serka mascarpone 1 łyżka śmietany 18% 150 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka startego parmezanu szczypiorek bagietka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 listki bazylii 1/2 cebula W garnku z wodą gotuję obrane(...)pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku. Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek topiony, blenduję. Chwilę gotuję. Dodaję mascarpone, śmietanę i parmezan. Blenduję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam
MojaQchnia.plLekka, pożywna i baaaardzo smaczna! SKŁADNIKI: 300g pieczarek 2 marchewki 1 duża, lub dwie małe pietruszki 1 mały seler Biała część pora 1 średnia cebula Kilka ziemniaków 2 łyżki posiekane koperku 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szklanka mleka 2 łyżki jogurtu greckiego 3 listki lazurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, (Maggi, wegeta(...)chcecie) Marchewkę, pietruszkę, seler, por drobno kroimy. Do garnka wlewamy około 2l wody, wrzucamy kostkę, liście lazurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa. Na patelni rozgrzewa oliwę i masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki (pokrojone, ale na grubsze plastry) całość podsmażamy na dużym ogniu. Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodajemy zawartość patelni oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości
Mamuśka wraca do formymniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy -śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -sok z limonki -mąka kokosowa Karmelizowane marchewki -duża marchew (z niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE Mąki, mix ziaren, proszek, sodę i marchewkę wymieszać razem. Płynny olej kokosowy, mus jabłkowy i ksylitol również wymieszać osobno. Następnie(...)pewnym czasie powinny się połączyć). Teraz dodawać mąkę kokosową po łyżce po każdej mieszając i czekając kilka minut. Każda mąka chłonie płyny w różnym stopniu. KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z dużej marchwi wystrugać kilka małych marchewek. Ugotuj je al’dente na parze. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej syrop klonowy i wrzuć marchewki. Smaż je przez kilka minut i wystudź na talerzu. Ciasto przekrój
Candy Pandasprzepisy na surówki. Szczególnie polecam surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem . A jakie Wy lubicie surówki do obiadu? Życzę smacznego! Składniki 1 mała główka białej kapusty 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano sól pieprz Kapustę drobno posiekać posypać solą do smaku i bardzo dokładnie wymieszać ręką, ugniatając. Dodać startą(...)tarce marchewkę, pokrojoną drobno cebulę, posiekany koperek. Wymieszać, wlać oliwę, dodać oregano, pieprz i dokładnie wymieszać. surówka z kapusty
O kuchni z uczuciemProsta zupa, która kojarzy mi się z jesienią . Po dodaniu przyprawy do ziemniaków zrobiła się jeszcze smaczniejsza . Składniki: * kość ze schabu, * 5 ziemniaków, * 2 marchewki, * 1 cebula, * kawałek korzenia selera, * kawałek korzenia pietruszki, * 2 laski kiełbasy, * 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków, * pęczek natki pietruszki, * liść lubczyku, * 2 małe serki topione śmietankowe, * kilka łyżek śmietany. Sposób(...)przygotowania przepisu: Kartoflanka 1. Koś ze schabu zalać wodą (ok. 3 l ), zagotować ciągnąć szumowinę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku. Gotować wszystko aż zmiękną warzywa. 2. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojoną kiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni. Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy
W królestwie smaków BeatyBardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 2-3 łodygi selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 2/3 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa warzywna(...)glutaminianu sodu Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku
Czerwień i błękitmój wakacyjny wyjazd do września, ale póki co spędzam czas na przejażdżkach hulajnogą po mieście. Zabieram na nie fantastyczne przekąski inspirowane sajgonakami. W środku umieszczam smażone pieczarki, quinoę, marchewkę i mój ulubiony bezglutenowy pasztet Profi z królikiem. Polecam ze względu na smak, bardzo dobry skład i certyfikat przekreślonego kłosa :) Pakuję sajgonki w pudełko i w drogę. Świetnie nadadzą się też(...)misce z wodą, lub zwilżyć mokrymi dłońmi). Mniej więcej na środek arkusza (trochę bliżej siebie, żeby było łatwo zawijać), nakładamy podłużnie farsz (jak przy krokietach) dwie łyżki tartej marchewki, łyżkę białek quinoy, łyżkę czerwonej quinoy, łyżkę pasztetu, łyżkę pieczarek, posypujemy zieleniną. Zawijamy sajgonkę tak, jak krokieta, a następnie zawijamy ją jeszcze raz w drugi zwilżony arkusz (zawsze zawijam
Quinoa Raz!