marchewka - 20163 przepisów (strona:345/1345)

Pierś z kurczaka z warzywami 151

przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. SKŁADNIKI warzywne 1 papryka 1 spora cebula Kukurydza w  puszce 2 pomidory obrane że skóry Mała cukinia 2 marchewki 1/2 kostki rosółowej (rozpuszczone w szklance wody) Warzywa kroimy w mała kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę i pomidory. Zalewamy je bulionem i dusimy 15min. Po tym czasie

Mamuśka wraca do formy
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 157

najważniejsze piernikowa nuta wcale w nim nie dominuje :)  Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 750 g łopatki wołowej dobrej jakości 1 duża cebula 1 ząbek czosnku ew. marchewka pokrojona na plasterki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 ml wody 3 pierniczki Katarzynki (bez żadnej polewy i lukru) sól, pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w pólplasterki(...)rondlu lub żeliwnym garze rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i lekko ją szklimy. Dorzucamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek oraz opcjonalnie marchewkę. Smażymy 2 minuty. Mięso kroimy w kawałki 3 na 3 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła. Wkładamy kawałki mięsa i na dużym ogniu rumienimy je ze wszystkich stron a następnie przekładamy do garnka z cebulą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 480

mnie bigos Składniki: 1 kg mięsa mielonego 3 torebki ryżu 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki pieprzu 1 cebula 1 duża kapusta 2 marchewki 1 pietruszka – korzeń 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka rosołowa kawałek selera 2 łyżki śmietany 3 łyżki mąki   Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, jajka, sól, pieprz, czerwoną(...)dużym garnku gotujemy wodę. Odkrawamy liście kapusty od korzenia, odcinamy liście. Wkładamy do wody, liście same odejdą gdy będą miękkie. W rondelku z wodą gotuję kostkę rosołową z marchewką pokrojoną w kostkę, pietruszką, selerem. Gdy liście są miękkie wyjmuję je z wody, odkrawam łykowatą twardą część, nakładam łyżką porcję mięsa od strony wyciętej części, zawijam boki do środka a później

MojaQchnia.pl
Leśne grzyby marynowane. 139

woda Marynata : 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy 1 nieduża marchewka 1 średnia cebula 1 mała papryczka chili Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz w zimnej wodzie ( najlepiej dwa razy ). Jeśli masz duże grzyby pokrój na kawałki, małe możesz(...)całości. Grzyby wsyp do garnka, zalej wodą ( tak, aby wszystkie były w wodzie ), dodaj łyżkę soli, postaw na ogniu i gotuj przez 15 minut. Odcedź. Teraz przygotuj marynatę. Marchewkę i cebulę obierz, opłucz, pokrój na cienkie plasterki. Do garnka wlej wodę , dodaj pokrojone warzywa, ocet oraz pozostałe składniki przeznaczone na marynatę , zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze około 5 minut

Przepisy i porady kulinarne
Klasyczna zupa zacierkowa 364

sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek koperku sól pieprz zacierki (ok. 125 g) Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki(...)obieramy i kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce na największych oczkach. Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w talarki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody, dosypujemy 1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut. W międzyczasie na suchej patelni

Dieta bez mleka
Kurczak w sosie estragonowym 111

Danie z kuchni francuskiej  Składniki kurczak 2 marchewki 4 szalotki pół pęczka estragonu 50 g masła 3 łyżki oleju 2 szklanki wytrawnego białego wina kieliszek koniaku pół szklanki śmietany sól pieprz     Przygotowanie   Kurczaka pokroiłem na porcje, szalotki na połówki, a marchewki w słupki. W rondlu rozgrzałem połowę masła z 2 łyżkami oleju. Zrumieniłem porcje kurczaka, wyjąłem

R'n'G Kitchen
Klopsiki w sosie śmietanowym 93

mojej najmłodszej pociechy. Jest życzenie – jest realizacja Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól pieprz mąka olej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli śmietana ok 2 łyżki 1/3 łyżeczki musztardy Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą namoczoną w wodzie, paprykę, sól(...)pieprz. Mieszam, formuję kulki. Kulki obtaczam w mące i smażę z każdej strony na oleju. W rondelku gotuję wodę z dodatkiem 1 pietruszki – korzeń, 1 marchewki – pokrojonej w małe kawałki i kawałka selera, dodaję także 1 obrany ząbek czosnku i 1/2 małej cebuli. Gotuję wywar warzywny, dodaje trochę soli i pieprzu do smaku. Obsmażone klopsiki przekładam do wywaru

MojaQchnia.pl
Zupa "bigos" / Zupa z młodej kapusty 851

zwłaszcza płynną część takiego bigosiku, tak powstał pomysł na zupę. Jedna z lepszych jaka powstała w mojej kuchni:).  1 główka kapusty  400g kiełbasy, u mnie drobiowa 4 marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku  3 łyżki masła 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól, pieprz  1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy(...)oczkach tarki.  2. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy kapustę, posypujemy vegetą i solą. Mieszamy, zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy aż kapusta zmniejszy objętość, po czym dodajemy kiełbasę, marchewkę, cebulę i koper. Dolewamy 1 litr wody, dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie, przez około 40 minut.   3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało

Szefowa kuchni
Kurkowa, zupa z kurkami 143

słabość do tych przypraw, a poza tym są bardzo zdrowe. Składniki na zupę: - 2 litry dobrego bulionu, warzywnego lub mięsnego - 2 szklanki małych kurek - 4 ziemniaki - 2 marchewki - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka curry i kurkumy - sól - pieprz - natka pietruszki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki Przyprawy dobrej jakości znajdziecie u mojego ulubionego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl . 1. W bulionie gotujemy(...)ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kurki. Gdy ziemniaki nieco zmiękną dodać przyprawy, obsmażone grzyby i przygotować śmietanę z mąka do zabielenia. 2. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną i natkę pietruszki, dodatkowo zawsze zostawiam kilka łyżek grzybów i dodaję je dopiero na talerz jak podaję na stół

Apetyczna babeczka
Domowy kociołek-pyszna i sycąca zupa 253

wtedy trzeba będzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych  1 ostra papryczka(można pominąć jak wolicie łagodniejszą ) ok pół szkl. zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku sól pieprz 60 ml śmietanki 30% bulion lub 2 kostki rosołowe 1 duży liść laurowy 2-3 ziela angielskie olej lub smalec do smażenia Przygotowanie(...)wlać na patelnie po mięsie ok pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia,zamieszać i przelać również do garnka-w taki sposób zachowamy cały smak ze smażenia mięsa),dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki,liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy ok 30 min. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki i również przesmażamy na patelni i dorzucamy do mięsa

Swojskie jedzonko
GALARETKA NA SŁODKO Z BOBU 115

troszkę inny smak niż normalna , ale jest tak samo smaczna jak ta zwykła owocowa.Dzis polecam Wam kochani galaretkę z bobu .Zdrową , z minimum kalorii.Zapraszam. 30 dag.bobu zielonego surowego 2 marchewki słodkie 2 łyżki miodu sok z limonki wanilią ( może być z olejku do pieczenia ) 0,5 litra gorącej wody 2 łyżki żelatyny spożywczej kakao do posypania **"*********************************** Marchewki obrać ,umyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wieprzowina po chińsku 506

Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej po połowie czerwonej i zółtej papryki 1 marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól(...)Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Cebulę i paprykę pokroić w około 2 cm kawałki, a marchewkę i pora w cienkie słupki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek i papryczkę chili pokroić w plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki

kuchnia doski
Makaron z sosem pomidorowym, kaparami, papryką i wstążkami marchewki 102

Prosty przepis na pyszny makaron. Podstawą jej sos pomidorowy, do którego dodajemy słono-kwaśne kapary, słodką paprykę i marchewkę pociętą w wstążki. Warzywa zostają lekko twarde i chrupiące a przez to danie jest świeże i delikatne. W sam raz na sezon letni gdy mamy świeże papryki i marchewki, ale można też zrobić je jesienią lub zimą. Będzie niestety mniej słodsze

Milion Smaków
Marynowane kurki 99

lasach teraz jest dużo kurek, więc warto je zamrozić i zamknąć w słoikach. Można je wykorzystać później na wiele sposobów. SKŁADNIKI: 0,5kg kurek 2 marchewki 1 cebula NA ZALEWĘ: 2 szkl. wody 0,5 szkl. octu 10% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki soli 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu kolorowego WYKONANIE: przygotować(...)zalewę ze wszystkich produktów, dodać cebulę pokrojoną w piórka, i marchewkę w plastrach, kurki oczyścić, umyć, gotować 10 min w wodzie z dodatkiem soli, odsączyć, przelać zimną wodą, na dno słoiczka włożyć cebulę, następnie kurki, zalać gorącą zalewą, słoiki gotować

Kuchnia Beaty
BIGOS Z KALAREPKI Z BOBEM 180

główka młodej kapusty 30 dag.bobu świeżego 2 pętli kiełbasy lepszej jakości  2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona sypka ostra Pieprz *************************************  Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody ,posolić ,dodać listek laurowy i gotować(...)małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób i pokrojone wpół pomidorki koktajlowe.Wymieszac , przyprawić.Wlać olej , przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać ,dusić na małym ogniu. Na koniec wsypać majeranek i jeszcze raz przyprawić.Podajemy że świeżym chlebkiem lub z ziemniakami z wody .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania