cebula, – kawałek pora – 2 garści jarmużu – 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku – pęczek zielonej pietruszki – 1 opakowanie mrożonych mini marchewek – 5 ogórków kiszonych, sok z ogórków – kilka suszonych pomidorów Wykonanie: – Cebulę i por pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni, posolić(...)pieprzem i sokiem z ogórków. Zagotować z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. – Na koniec do gotowej zupy dodać pokrojone ogórki kiszone i obgotowane marchewki
To co kochambotwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera – 1 cebula, 1/2 pora – sól, pieprz do smaku, tymianek, cząber, lubczyk – 2 łyżki octu winnego – pęczek natki pietruszki Wykonanie(...)paski, buraczki w plasterki. – Cebulę pokroić w kostkę, por w paski i podsmażyć na suchej patelni z pokrojoną w plastry marchewką, pietruszką i selerem. – Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet, gotować 20 minut. – Pod koniec gotowania dodać
To co kochamWykonanie: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka (lub ogórki, paprykę i cebulę zetrzeć w plasterki na szatkownicy), a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać (wcześniej usunąć większe łodyżki). Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą(...)odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać wcześniej startą marchewkę i paprykę, wymieszać. Następnie dodać cukier, olej, ocet, drobno posiekany czosnek (wcześniej obrany), posiekany koperek oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, ponownie wymieszać całość. Odstawić sałatkę na kilka godzin (u mnie na całą noc). Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać
Kulinarne PrzebojeMakaron z sosem to najprostsze i najszybsze danie, szczególnie latem szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni. Składniki dzisiejszego sosu to plony prosto z ogrodu - młoda marchewka i kwiaty nagietka. Nagietek to kwiatek z ogromnym potencjałem zdrowotnym i szkoda by było tego nie wykorzystać (wiecej przeczytasz tutaj . Zapraszam na oryginalny sos do makaronu, a ponieważ sos dość niezwykły makaron(...)się na pewno spodoba! Kuchnia nie może być nudna! Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 duża cebula (pokroić na ćwiartki) 4 łyżki stołowe płatków nagietka 2 duże marchewki (pokroić wzdłuż) listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki 3/4 szklanki tartego sera sól, pieprz 250 g makaronu Wykonanie: mleko, cebulę, płatki kwiatów, liść laurowy i marchew gotować na wolnym ogniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona 3 sztuki, pomidory 3 większe, ugotowane mini marchewki mrożone 1/2 opakowania, ugotowana fasolka szparagowa z tartą bułką 15 dag, sos pomidorowy 1 opakowanie, woda 3/4 szklanki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - do smaku, jogurt naturalny 4 łyżki(...)kostkę i na oleju zeszklić, dodać pokrojoną pierś z rosołu, dodać pokrojone papryki oczyszczone, umyte pomidory blenderem zmiksować i wlać do wywaru, gotować z 5 minut, dodać ugotowane mini marchewki, wsypać paprykę ostrą, wlać przyprawę w płynie sos pomidorowy wsypać do 3/4 szklanki wody, wymieszać i wlać do wywaru, mieszać do zagęstnienia, wymieszać z wodą i mąką i wlać
W Mojej Kuchni Lubiękaszą świetnie smakuje na ciepło, jak również i na zimno, jako sałatka. Składniki: (5 - 6 porcji) 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki) 1 duża czerwona papryka 2 średnie marchewki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek mała wiązka natki pietruszki 2 małe gałązki koperku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku(...)minut, aby kasza wchłonęła wodę. Marchew obrać i pokroić na drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na słupki zbliżone wielkością do marchewki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory pokroić na drobną kostkę. Od cukinii odciąć twardą pozostałość łodygi i pokroić na półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i podsmażyć
Kuchcik gotujewołowiny z łopatki 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżka sproszkowanych grzybków 1 puszka czerwonej fasoli smalec do smażenia sól pieprz chili majeranek hyzop estragon 1 łyżka mąki Wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy cebulę , czosnek. Wkładamy łyżkę smalcu i smażymy aż odparuje cały płyn i wołowina lekko się przyrumieni, podlewamy wodą ok 0,5 l dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchewkę, grzybki i przyprawy bez soli. Przykrywamy i dusimy gulasz aż do miękkości, w razie potrzeby dodajemy wody, pod koniec dodajemy fasolę i zagęszczamy odrobiną mąki
Gotowanie jest łatwePieczarki – 100 g (5 x Sztuka) Cukinia – 300 g (1 x Sztuka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. 4. Na maśle podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki(...)się poddusiły. 5. Dodaj do cukinii i marchewki podduszone warzywa, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 6. Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe. 7. Przypraw do smaku solą, kurkumą, pieprzem czarnym i ziołowym, estragonem, tymiankiem i słodką czerwoną papryką. 8. Na talerzu posyp koperkiem. SUMA Kalorie : 1551 kcal Białko : 71.7 g Tłuszcz : 60.4 g Węglowodany : 174. g Błonnik
Powiedz dietom nieblogu nie miałam.Urozmaiciłam go troszkę botwinką i jajem sadzonym , które nadały jakby całości daniu.Bardzo polecam ten przepis. 0.5 kg.ziemniaków 2 łyżki mąki 1 jabłko 1 duża marchewka Kawałek selera 1 jajko sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku papryka sypka czerwona szczypta gałki muszkatołowej Dodatki : **************************** 2 cebule 2 pęczki botwinki Pomidorki koktajlowe Jajka w zależności ile wyjdzie placków masełko(...)oliwa ******************************* Ziemniaki obrać , opłukać ,osuszyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać przyprawy, jajko ,mąkę , startą marchewkę , jabłko obrane i starte oraz seler starty na tarce o dużych oczkach.Wymieszać masę ziemniaczaną dokładnie.Patelnię wraz z oliwą rozgrzać i smażyć placki na złoty kolor.Po usmażeniu trzymamy w ciepłe. Botwinkę opłukać , pokroić grubo.Cebulę posiekać w pióra.W rondelku rozgrzać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipotrzeba oczyszczone żołądki, podudzia włożyć do garnka, zalać do zakrycia żołądków wodą i zagotować, wodę wylać i żołądki opłukać opłukane żołądki i podudzia włożyć do szybkowara, dodać obrane marchewki, ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie wylać wywar przez durszlak(...)odcedzone podroby pokroić a`la flaczki, wsypać do wywaru i zagotować pomidory ze skórką umyte pałką blendera zmiksować dokładnie do wywaru wsypać przyprawę do flaków, kostki rosołowe, pokrojone drobno marchewki , wlać zmiksowane pomidory i gotować z 10 minut 4 łyżki masła stopić na patelni, wsypać 3 łyżki mąki i podsmażyć złocistą zasmażkę mieszając do wywaru gotującego się przelać z patelni
W Mojej Kuchni Lubięfirmy są bardzo ostre, niezwykle wytrzymałe i doskonale wyważone, co przekłada się na wyjątkowo wygodne i niewymagające wysiłku siekanie. SAŁATKA z KAPUSTY Składniki: 1 główka białej kapusty 3 marchewki około pół łyżki soli i odrobina pieprzu 1,5 szkl oliwy 1,5 szkl octu 1 szkl cukru łyżeczka musztardy (opcjonalnie) papryczka chilli 2 ząbki czosnku natka pietruszki (opcjonalnie) Przygotowanie(...)Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno. Kapustę, marchew i chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem. Ocet,oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę. Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie
Bon appetit mon amiezupa wyszła bardzo smaczna. Lubicie ogórkową? Gotowaliście ją kiedyś z ogórków małosolnych? Spróbujcie, polecam. Zupa ogórkowa Składniki: na 4 porcje 1,2 l wywaru z kurczaka na warzywach 1 marchewka 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6-8 ogórków małosolnych po łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Ugotowany(...)wywar z kurczak odcedź i wlej z powrotem do garnka. Ewentualne mięso obierz z kości i skóry. Obierz ziemniaki i marchewkę, czosnek, cebulę, pokrój i wrzuć do wywaru. Gotuj przez 15 minut. Ogórki zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem, wlej oliwę i wsyp posiekane zioła. Rozlej
codojedzeniaryżu (u mnie brązowy) 0, 5 szklanki kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 0,5 szklanki soczewicy (najlepiej zielonej, ale możesz też użyć czerwonej) 1 duża marchewka 2 cebule 4 szklanki gorącej wody przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek osolona woda do sparzenia liści kapusty Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście(...)gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, soczewicę i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry i ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody (około 15 minut). Następnie przykryj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Następnie
Via Gustomożemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ciecierzycę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie(...)kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion nam wyparuje ponownie podlewamy. Na końcu dodajemy ciecierzycę (ugotowaną), śmietankę i serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu
VioletoweKucharzeniejako pierwsze danie. Zawsze to dodatkowa porcja warzyw. Dodatkowo zawiera żywe kultury bakterii, które są niezmiernie ważne w prawidłowym funkcjonowaniu naszych jelit. Składniki: 8 ogórków kiszonych 3 średniej wielkości marchewki pół szklanki kaszy jaglanej 4 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek cebula sól, pieprz Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekana cebulę a następnie czosnek. Dodaj tartą(...)grubych oczkach marchewkę. Zalej wodą. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj aż ta napęcznieje. Na koniec dodaj tarte ogórki oraz wodę po ogórkach. Dopraw solą i pieprzem
wysmienity