marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa nie muszą stać kilka godzin w zaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 5 cebul do słoika po : 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 baldach kopru Zalewa(...)szklanka octu 10 łyżek cukru 4 łyżki soli kamiennej O sole, Cenos 2 łyżki soli do warzyw Do garnka wlewamy wodę, dodajemy, ocet, sól i cukier, zagotowujemy. Warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy. Pomidory i marchew kroimy w pół plasterki jeśli są małe w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paseczki. Wszystko posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.Do wyparzonych słoików
Sama słodycz i szczypta chilidziś nawet za bardzo nie marudził, chyba w tym upale mu się nie chciało :) Składniki: 2 piersi z kurczaka pojedyncze 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 marchewka garść pomidorków papryczkowych 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz, tymianek 3 łyżki oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na pół(...)godziny, następnie podsmażyć na oleju. Usmażone piersi przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić masło, na to wrzucić pokrojona w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilę i zalać bulionem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidorki pokrojone na ćwiartki. Przykryć pokrywką i dusić
Agusiowe smakołykicukiniową. Zrobiłam ją na koncentracie bulionu drobiowego Krakus . Zupka wyszła pyszna. Jak to dobrze, że czasem można skorzystać z takich smacznych "pomocy". Składniki: 1 l bulionu 2 małe marchewki 4 małe ziemniaki 3 średnie cukinie 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na gazie stawiamy garnek z bulionem. Obieramy ze skórki ziemniaki(...)marchewkę, myjemy i kroimy w kosteczkę a potem znowu wkładamy do zimnej wody. Do gotującego się bulionu wkładamy marchew i ziemniaki, zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, odciskamy i dodajemy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ziołami i solą i pieprzem do smaku. Gotujemy razem jeszcze przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneobiad proponuję pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Gulasz zasmakuje wszystkim, nawet osobom, które nie lubią podrobów. Można go podać z ziemniakami lub pieczywem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żołądków drobiowych. 1 marchewka, 4 ogórki kiszone, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki mąki, oliwa, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żołądki(...)żołądków. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę słodką mieloną. Całość gotuję około 45 minut. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Warzywa dodaję do żołądków. Całość gotuję do momentu, aż żołądki będą miękkie. 4. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Tradycyjna kuchnia Kasicebula 1/2 szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 cukinia mała puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki. Na początek obieramy i siekamy cebulkę, którą krótko podsmażamy(...)orzecha włoskiego lub nieco większe. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym i odstawiamy. Na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w paseczki i kurkumę. Smażymy około 5 minut. Podlewamy odrobiną wody i prużymy tak przez kolejne 5 minut. Dodajemy pomidory z kartonika. Ja uprzednio je zmiksowałam, ale nie trzeba
Przysmaki Karolkismaków wiosny i lata. Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą:). Danie wbrew pozorom szybkie i bardzo łatwe. 1 duża główka kapusty 400g dobrej jakości kiełbasy 2 młode marchewki 2 młode cebule 2-3 łyżki masła vegeta, pieprz 1 pęczek koperku 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę. 2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem) rozpuszczamy masło(...)Przekładamy kapustę, startą na tarce marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę i posiekany koperek. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka. 3. Na koniec doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem
Szefowa kuchnibeszamel: puszka ciecierzycy łyżka oleju rzepakowego małą cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka musztardy sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów 2 duże marchewki 3 gałązki selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju rzepakowego oregano, sól, pieprz, łyżeczka miodu (można pominąć jeżeli ma być wersja wegańska) Dodatkowo: 2 średniej wielości bakłażany olej(...)natłuszczenia foremki Sposób przygotowania: Sos pomidorowy: na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj startą na tarce marchewkę oraz seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami z puszki. Gotuj aż warzywa zmiękną Dopraw do smaku. Beszamel: Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksuj. Bakłażana pokrój wzdłuż, posól i odstaw
wysmienityzupy: 1 duży kalafior lub kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, ogonków nie wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała uwaga, niech(...)będą miarę równiej wielkości, około pół centymetra. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki, marchew, seler i ogonki kalafiora. Smaż przez 5 minut cały czas mieszając (surowe ziemniaki lubią przywrzeć do dna). Następnie dodaj kozieradkę, wymieszaj i dorzuć kalafior. Do Warzyw dodaj 1,5- 2 litry wody, tak, żeby było jej 2 cm ponad poziom warzyw. Dodaj sól. Przykryj
greenscarfsprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar. W tym celu nastawiamy garnek z 5 l wody i gotujemy w nim przez(...)ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości
Ania i Marcin gotujądostępna bo to super warzywo w nieoceniony sposób zadba o stan naszego zdrowia a w dodatku poprawi także nastrój. Wystarczy tylko spojrzeć na ten piękny czerwony kolor! :) Botwinka z marchewką, jabłkiem i pomarańczą Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 cała łodyga botwinki wraz z buraczkiem 1 pomarańcza 4 marchewki 2 jabłka Przygotowanie 1 Wszystkie składniki myję bardzo
Book of spellsdanie mojego młodszego synka. Sam degustował podczas gotowania czy smak jest taki jakiego oczekuje Mój mały kucharz Składniki: 4 łyżki mąki olej do smażenia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1/4 pietruszki korzeń garść natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)obtaczam je w mące. Smażę na oleju z każdej strony. W małym garnku, lub rondelku gotuję wodę, dodaje kostkę rosołową i starte na tarce o dużych oczkach – marchewkę i pietruszkę. Dodaję podsmażone klopsiki, chwilę gotuję na małym ogniu. Wywar powinien przykrywać pulpeciki jeśli tak się nie dzieje obracam je. Doprawiam wywar solą i pieprzem. Dodaję koncentrat. W oddzielnym
MojaQchnia.plnią sięgam. Dużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek. Składniki: 1 główka świeżej młodej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej wiązka świeżego koperku 1 papryka czerwona 2 marchewki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz i sól do smaku(...)odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu mięso włożyć do garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym dodać przyprawy
Kuchcik gotujepolecam. Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie na moim blogu w zakładce ZUPY. Smacznego! Składniki: 600 g karkówki bez kości 1 czerwona papryka kawałek selera 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 łyżka kaparów 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 200 g kwaśnej śmietany 5 ogórków kiszonych szczypta chilli sól pieprz słodka(...)papryka 1 liść laurowy 150 g koncentratu pomidorowego cytryna W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować. Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojone mięso. Przyrumienić je z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Podsmażyć
O kuchni z uczuciemByły pyszne. Razem z quinoą i żabimi udkami stworzyły wyjątkowy obiad. Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 16 żabich udek (na 2 porcje) 2 młode buraczki 3 młode marchewki 1 młoda pietruszka 2 małe młode ziemniaczki 1 mała dymka ze szczypiorkiem garść świeżych listków mięty 2 łyżki musu z rabarbaru ( TU przepis) 1 łyżka ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego(...)zimno mąka z czerwonej soczewicy klarowane masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Warzywa (ziemniaki, buraki, marchewkę i pietruszkę) starannie szorujemy, gotujemy na parze i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w plasterki, układamy na talerzach, posypujemy quinoą, miętą, siekaną dymką ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy emulsją rabarbarową (mieszamy mus rabarbarowy z olejem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję
Quinoa Raz!słonecznik*, sezam naturalny*, cebula 11%*, czosnek 1%*, sól morska* pomidor i bazylia – siemię lniane 86%*, suszone pomidory 6%*, bazylia 2%*, sól morska, szczypiorek*, słodka papryka. buraczek – burak*, siemię lniane*, marchewka*, słonecznik*, cebula*, czosnek*, sól morska, majeranek*, imbir*. * produkt ekologiczny Masa netto: 70g Wartości odżywcze: cebula i czosnek - 100g/ 506 kcal, tłuszcz – 38g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4g, węglowodany(...)buraki! Mogłybyśmy jeść je niemalże codziennie, dlatego potencjalnie najlepszą wersję zostawiłyśmy na koniec. Dobrze zrobiłyśmy, bo te chlebki to absolutny hit. Są delikatnie słodkie jak to na buraczka i marchewkę przystało a dodatek cebuli i czosnku idealnie sprawił, że nie były one mdłe a miały fajny charakter. Świetnie smakują i jedzone solo i z jakimiś dodatkami (wraz z zupą krem
Candy Pandas