marchewka - 20163 przepisów (strona:353/1345)

Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne 601

słoika ;) Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu i jeszcze w tym roku dorobię kilka słoiczków, bo na próbę zrobiłam tylko 7 - za mało :) Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Składniki: ogórki marchewka czosnek ziele angielskie liście laurowe gorczyca natka pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki soli kamiennej 1 gałązka świeżej bazylii Zalewa: 6 szkl. wody(...)słoików, niezbyt ciasno, bo przy tak pokrojonych i długich plastrach może być potem problem z dotarciem zalewy w każdy zakamarek. Do każdej słoika wkładamy 2 ząbki czosnku, kilka plasterków marchewki, 1-2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki gorczycy i po gałązce natki pietruszki. Z podanych składników gotujemy zalewę i gorącą wlewamy do słoików. Dobrze jest

Kolorowy Przepisownik
SOK Z MARCHEWKI I MANGO. TEST URZĄDZENIA PANASONIC MJ-L500 SLOW JUICER 167

DOMOWY WYCISKANY SOK Z MARCHEWKI, MELISY I MANGO! WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA PANASONIC Wyciskarka wolnoobrotowa u Nas w domu działa non stop. Teraz kiedy możemy dostać świeże, pyszne i jędrne, młode warzywa i owoce, grzech by było nie skorzystać! Specyfikację urządzenia już Wam prezentowałam na blogu, ale pokrótce przypomnę. PANASONIC MJ-L500 SLOW JUICER Wyciskarka wolnoobrotowa PANASONIC MJ-L500 o mocy 150W(...)załączona jest szczotka, która ułatwia mycie filtra Więcej informacji znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI NA SOK: - 1 kg marchwi młodej najlepiej ekologicznej - garść listków melisy - ponad połowa dużego mango (bardzo dojrzałego) Marchewkę umyłam pod bieżącą wodę, nie obieram ze skóry.  Z mango usunęłam skórę i pestkę. Pokroiłam na elementy, które będą się mieścić w urządzeniu. Wycisnęłam sok, również z listków melisy

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA MAKARONOWA PODAWANA W OGRODZIE WARZYWNYM 125

ziołami (180 g), 2 łyżki oleju, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól. Dekoracja: Kilka liści sałaty strzępiastej, 3 mniejsze rzodkiewki, natka pietruszki, mała cebula czerwona, 2 pomidorki koktajlowe, duża marchewka, kilka wykałaczek. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Cukinię i papryki kroję w średniej wielkości kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, czosnku niedźwiedziego i odrobiny pieprzu cayenne(...)niedużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, mieszam. Z cebuli czerwonej, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek wycinam kwiatki - małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło). Przygotowuję kwiatki z marchewki za pomocą specjalnej temperówki do warzyw. Sałatę myję i dokładnie osuszam, następnie zwijam i spinam wykałaczkami. Na paterze lub dużym talerzu układam sałatkę, puste miejsca dekoruję sałatą i natką pietruszki, następnie układam

JejKuchnia
Włoska zupa minestrone 217

zupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki:  2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej

Kulinarne Inspiracje
Sałatka konserwowa z pomidoró, marchewki, cebuli i papryki. 173

marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa nie muszą stać kilka godzin w zaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 5 cebul do słoika po : 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 baldach kopru Zalewa(...)szklanka octu 10 łyżek cukru 4 łyżki soli kamiennej O sole, Cenos 2 łyżki soli do warzyw Do garnka wlewamy wodę, dodajemy, ocet, sól i cukier, zagotowujemy. Warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy. Pomidory i marchew kroimy w pół plasterki jeśli są małe w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paseczki. Wszystko posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.Do wyparzonych słoików

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś z kurczaka z warzywami. 140

dziś nawet za bardzo nie marudził, chyba w tym upale mu się nie chciało :) Składniki: 2 piersi z kurczaka pojedyncze 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 marchewka garść pomidorków papryczkowych 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz, tymianek 3 łyżki oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na pół(...)godziny, następnie podsmażyć na oleju. Usmażone piersi przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić masło, na to wrzucić pokrojona w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilę i zalać bulionem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidorki pokrojone na ćwiartki. Przykryć pokrywką i dusić

Agusiowe smakołyki
Lekka zupa cukiniowa 95

cukiniową. Zrobiłam ją na koncentracie bulionu drobiowego  Krakus . Zupka wyszła pyszna. Jak to dobrze, że czasem można skorzystać z takich smacznych "pomocy". Składniki: 1 l bulionu 2 małe marchewki 4 małe ziemniaki 3 średnie cukinie 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na gazie stawiamy garnek z bulionem. Obieramy ze skórki ziemniaki(...)marchewkę, myjemy i kroimy w kosteczkę a potem znowu wkładamy do zimnej wody. Do gotującego się bulionu wkładamy marchew i ziemniaki, zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, odciskamy i dodajemy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ziołami i solą i pieprzem do smaku. Gotujemy razem jeszcze przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gulasz z żołądków drobiowych z ogórkiem kiszonym, pieczarkami i marchewką 196

obiad proponuję pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Gulasz zasmakuje wszystkim, nawet osobom, które nie lubią podrobów. Można go podać z ziemniakami lub pieczywem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żołądków drobiowych. 1 marchewka, 4 ogórki kiszone, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki mąki, oliwa, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żołądki(...)żołądków. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę słodką mieloną. Całość gotuję około 45 minut. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Warzywa dodaję do żołądków. Całość gotuję do momentu, aż żołądki będą miękkie. 4. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ulubiony obiad moich dzieci 139

cebula 1/2 szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 cukinia mała puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki. Na początek obieramy i siekamy cebulkę, którą krótko podsmażamy(...)orzecha włoskiego lub nieco większe. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym i odstawiamy. Na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w paseczki i kurkumę. Smażymy około 5 minut. Podlewamy odrobiną wody i prużymy tak przez kolejne 5 minut. Dodajemy pomidory z kartonika. Ja uprzednio je zmiksowałam, ale nie trzeba

Przysmaki Karolki
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 135

smaków wiosny i lata. Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą:). Danie wbrew pozorom szybkie i bardzo łatwe.  1 duża główka kapusty 400g dobrej jakości kiełbasy 2 młode marchewki 2 młode cebule 2-3 łyżki masła vegeta, pieprz 1 pęczek koperku 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę.  2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem) rozpuszczamy masło(...)Przekładamy kapustę, startą na tarce marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę i posiekany koperek. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka.  3. Na koniec doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
Wege lasagne – bezglutenowa, bez mleczna, nisko węglowodanowa. 135

beszamel: puszka ciecierzycy łyżka oleju rzepakowego małą cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka musztardy sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów 2 duże marchewki 3 gałązki selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju rzepakowego oregano, sól, pieprz, łyżeczka miodu (można pominąć jeżeli ma być wersja wegańska) Dodatkowo: 2 średniej wielości bakłażany olej(...)natłuszczenia foremki Sposób przygotowania: Sos pomidorowy: na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj startą na tarce marchewkę oraz seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami z puszki. Gotuj aż warzywa zmiękną Dopraw do smaku. Beszamel: Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksuj. Bakłażana pokrój wzdłuż, posól i odstaw

wysmienity
Kremowa zupa kalafiorowa 115

zupy: 1 duży kalafior lub kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, ogonków nie wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała uwaga, niech(...)będą miarę równiej wielkości, około pół centymetra. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki, marchew, seler i ogonki kalafiora. Smaż przez 5 minut cały czas mieszając (surowe ziemniaki lubią przywrzeć do dna). Następnie dodaj kozieradkę, wymieszaj i dorzuć kalafior. Do Warzyw dodaj 1,5- 2 litry wody, tak, żeby było jej 2 cm ponad poziom warzyw. Dodaj sól. Przykryj

greenscarf
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową 257

sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar. W tym celu nastawiamy garnek z 5 l wody i gotujemy w nim przez(...)ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości

Ania i Marcin gotują
Super botwinka 269

dostępna bo to super warzywo w nieoceniony sposób zadba o stan naszego zdrowia a w dodatku poprawi także nastrój. Wystarczy tylko spojrzeć na ten piękny czerwony kolor! :) Botwinka z marchewką, jabłkiem i pomarańczą Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 cała łodyga botwinki wraz z buraczkiem 1 pomarańcza 4 marchewki 2 jabłka Przygotowanie 1 Wszystkie składniki myję bardzo

Book of spells
Klopsiki w sosie pomidorowym 524

danie mojego młodszego synka. Sam degustował podczas gotowania czy smak jest taki jakiego oczekuje Mój mały kucharz Składniki: 4 łyżki mąki olej do smażenia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1/4 pietruszki korzeń garść natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki   Składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)obtaczam je w mące. Smażę na oleju z każdej strony.   W małym garnku, lub rondelku gotuję wodę, dodaje kostkę rosołową i starte na tarce o dużych oczkach – marchewkę i pietruszkę. Dodaję podsmażone klopsiki, chwilę gotuję na małym ogniu. Wywar powinien przykrywać pulpeciki jeśli tak się nie dzieje obracam je. Doprawiam wywar solą i pieprzem. Dodaję koncentrat. W oddzielnym

MojaQchnia.pl

Proponowane wyszukiwania