marchewka - 20163 przepisów (strona:353/1345)

Gulasz z dynią i czarnuszką 152

gulasz. Możemy do niego wrzucić dosłownie wszystko. Przy tym nie jest pracochłonny i zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowałam z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiłam go aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne, działa antywirusowo, antybakteryjnie(...)domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych  dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, słodka papryka

Smak mojej kuchni
Koktajl "morelka" 207

spełnia rolę filtra słonecznego, który zmiejsza wrażliwość na promieniowanie UV. Proste, pożywne, idealne letnie owocowe  śniadanko. Zatem do dzieła i miksuj na zdrowie! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 4-6 moreli 1/4 melona cantalupa 1 banan 1 szklanka wody mineralnej 2 cm imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: marchewkę obrać, pokroić w plasterki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
zdrowy ,smaczny gulasz z patatow-batatow,czyli ze slodkich ziemniakow 120

obfita i zdrowa, kolacja , kiedy potrzeba ciepła dla ciała i duszy. 2 średnie i duże słodkie ziemniaki, pociętych na kostki garść pieczarek w plasterkach około 200gr. 1 cebula 2 marchewki pokrojone w talarki parę pomidorki małe przecięte na pół 6 dużych, pomidorów obranych ze skóry jedna mała chili ,lub w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki wędzonej papryki kawałek(...)piórka , umyte pieczarki w plasterki pokroić. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć najpierw cebulkę ,a potem pieczarki na złoty kolor. Do garnka dodać obrane pomidory, pomidory cherry, słodkie ziemniaki, marchewkę ,seler,zioła i przyprawy na duży płomień ,obsmażyć 2-3 minuty,wymieszać ,dodać cebulę i pieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez

w mojej kuchni
Zupa szpinakowo-szczawiowa 156

nieco podkręić jej smak bo wydawała mi się trochę mdła. składniki: 1,5 l bulionu 350 g szpinaku 80 g szczawiu 2 łyżki masła 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 1 cebula sól śmietanka 30 % do zabielenia, ok 50-100 ml Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone warzywa. Gotować

Monia miesza i gotuje
Rosół 243

niemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo antrykot)* ćwiartka z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki pół selera por 4 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Wołowinę oraz kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka. Mięso zalewamy 5 litrami wody i stawiamy na najmniejszym gazie(...)zagotowaniu ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy tak przez 2,5 godziny. W trakcie gotowania zbieramy z powierzchni bulionu szumy. W międzyczasie obieramy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Selera w kostkę. Gdy wywar mięsny jest gotowy dorzucamy warzywa oraz 1,5 płaskiej łyżki soli i gotujemy całość jeszcze przez godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy 4 ząbki czosnku. Sprawdzamy

Dieta bez mleka
KASZA GRYCZANA Z CYKORIĄ I PIECZARKAMI 184

błon komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy. SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: około 1/2 woreczka kaszy gryczanej 2-3 małe marchewki 6 średnich pieczarek 1 cykoria biała koperek tymianek świeżo mielony pieprz kolorowy sól 2 łyżki śmietany 12 % około 2 łyżek cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek starty twardy(...)posypania potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej pokrojoną marchewkę, a gdy lekko się zarumieni dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cykorię, garść koperku i tymianek. Doprawiamy cukrem pudrem w takiej ilości aby nie czuć goryczy cykorii. Do całości dolewamy odrobinę wody

wege i kropka
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 235

kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli(...)drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) i kawałek ząbka czosnku; kolendrę

Even Better Food
Sałatka z cukini, marchewki i cebuli, w zalewie octowo-olejowej. 823

Sezon cukiniowy w pełni, więc koniecznie muszą być sałatki na zimę. U mnie najlepiej schodzą takie z marchewką i cebulą w zalewie.Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu(...)Zapraszam :) około 2 kg młodej cukini około 1/2 kg marchewki około 1/2 kg cebuli Do słoików po : 1 łyżeczce gorczycy 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Zalewa: 12 szklanek  wody 2 szklanki cukru 2  łyżki soli 2 szklanki octu 10% olej Cukinię dobrze myjemy i kroimy w plasterki jeśli jest malutka jeśli większa

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe kotlety sojowe 238

ziemniakami i surówkami, albo jako wkład do kanapki, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę Składniki: 350 g suchego ziarna soi 1 duża cebula 1 duża marchewka 5 łyżek sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 3-5 łyżek mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) sól pieprz olej do smażenia(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a obraną i umytą marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i smażymy aż zmięknie, następnie dodajemy marchewkę, przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do dna naczynia i dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty. W blenderze miksujemy ugotowaną soję z sosem sojowym (ja blenduję

Lamarida.pl
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 221

tamari (lub sos sojowy w wersji z glutenem) 2 łyżki cukru kokosowego 1/4 szklanki (60 ml) soku z ananasów (z puszki) 1/4 szklanki (60 ml) ciepłej wody Warzywa: 2 marchewki 1 biała rzodkiew 6 cebulek dymek Wykonanie: Kapustę przekrawamy u nasady, a następnie rozrywamy rękami na podłużne cztery części. Każdą z nich dokładnie solimy zwracając uwagę, aby przestrzenie między liśćmi(...)naczynia np. garnka, ciasno pakujemy i odstawiamy na 90 minut. Co 20 minut przewracamy całość w jednym kierunku, tak aby kapusta była jednorodnie nasolona. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewki, rzodkiew i kroimy w słupki, a szczypiorek myjemy i siekamy na większe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i dzielimy na większe części. Następnie, przygotowujemy wegański sos rybny miksując wszystkie jego

Lamarida.pl
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 157

kasza bulgur lub kuskus  natka pietruszki lub świeża mięta  zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka  oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki  marchewka  sól i pieprz do smaku  opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję(...)niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki. Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak verrine. Smacznego ;)  Ps. Sos miętowy, sos z mango i tamaryndowca, komosa ryżowa są dostępne m.in

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z białej rzodkwi 134

Ekspresowy dodatek do drugiego dania. Surówka w 5 minut. A do jej przygotowana potrzebujemy wyłącznie białej rzodkwi i marchewki. Biała rzodkiew różni się od dobrze znanej nam rzodkiewki nie tylko wielkością, ale również ostrzejszym smakiem. Jednak warto ją spożywać, gdyż jest bogactwem witamin. Wspomaga odchudzanie, gdyż jest niskokaloryczna, lekkostrawna i sycąca. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odporność dzięki zawartości(...)dodajemy szczypiorek i jogurt. Mieszamy. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO! Do przygotowywania surówek i innych potraw z warzyw polecam tarkę spiralną marki KINGHOFF. Tarka pozwala wyczarować nieskończonej długości paseczki z marchewki, rzodkiewek, ogórków i wszelkich innych rodzajów twardych warzyw. Do kupienia w sklepie MAKOWSKI KREDENS

Smak mojej kuchni
Botwinka 169

koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana 18% niepełna łyżka octu pieprz ziołowy sól himalajska różowa 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie 1 mała marchewka Do garnka włóż żeberko,marchewkę- posól i popieprz, zalej wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek 190

warto jeść kaszę jaglaną, a te kotleciki są poprostu pyszne. Na przepis natrafiłam na blogu  Smak-zdrowia  szukając inspiracji. Składniki: 100g kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 jajko sól pieprz 1-2 łyżki bułki tartej do obsypania kotletów Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą i przelać wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według(...)więc trzeba na nią uważać, a najlepiej pod koniec gotowania zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki i marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na patelnię, podlać delikatnie wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się

kuchnia doski
Zupa pomidorowa z ryżem i fasolką szparagową 129

opisanych zdjęć potraw..muszę kiedyś się zmobilizować i to nadrobić.Dziś zapraszam na szybką do zrobienia zupkę, no i oczywiście nie tylko szybką, a także smaczną. 1-2 marchewki 20-30 dkg żółtej fasolki szparagowej 0,5  szkl. ryżu sól,pieprz domowa vegeta listek, ziele  śmietanka 18% koperek Do garnka wlać bulion, pokrojoną marchewkę, fasolkę, ryż i przyprawy.Doda

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania