stole pod różnymi postaciami. Surówka z niej to jeden ze sposobów na wykorzystanie jej jako dodatek do obiadu. Składniki na 1 sporą miskę: ½ główki większej młodej kapusty 1-2 marchewki w zależności od wielkości 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać
Fabryka pomysłówpasty również jako bazę do sosów 😊 Składniki: ok. 300 g polędwiczki z dorsza 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 limonka 3 młode marchewki 1/2 cukinii 1 op. pasty warzywnej curry Rolnik 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka wrzątku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej(...)tarce i dodajemy do cebuli z czosnkiem razem z sokiem z limonki. Następnie dodajemy pastę curry i zalewamy wszystko wrzątkiem. Doprawiamy obiema paprykami, pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do sosu. Dusimy około 5 min. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dusimy kolejne 5 min. Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy
Kuchnia MagdaLenymnie w połączeniu z pysznymi warzywami pieczonymi. Skusicie się??? Kolorowe rurki z pieczonymi warzywami 200 g kolorowych rurek MINI Lubella po 200 g młodej kapusty i kalafiora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz pomidor koperek Kapustę kroimy podłużnie, kalafiora i marchewkę myjemy i kroimy w spore kawałki, podobnie robimy z papryką
Dzieje kuchennej Wiewiórydania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Pierogi z soczewicą Sos do makaronu z soczewicy Gulasz z soczewicy Składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka pomidorów 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soczewicę płuczemy i namaczamy na przynajmniej 30 minut. Następnie(...)szklankach wody przez około 30 minut, solimy 10 minut przed końcem gotowania. Jeżeli trzeba można dodać trochę wody, ale należy uważać, gdyż cała woda powinna być wchłonięta przez strączki. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do soczewicy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Doprawiamy pieprzem, ostrą i słodką papryka, oregano. Całość dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt mokre można dodać
Delusional Trinewymieszać całość. Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną w sosie z nerkowców ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 ogórek, 2 pomidory pęczek rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 papryka 1 duża marchewka SOS: ½ szklanki nerkowców (namoczonych w wodzie na 2 godziny) 2 łyżki soku z cytryny 125 ml mleka kokosowego 1 posiekany ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kaszę gryczana(...)ugotować na sypko. Ogórek i rzodkiewki pokroić w półplasterki Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować przez kilka minut na gładki sos. Składniki sałatki pomieszać, a jeżeli bierzecie na wynos to można je też ułożyć warstwowo w słoku zaczynając od sosu i wymieszać przed zjedzeniem. Sałatka z ciecierzycą, kalafiorem
Cooking for Emilypodpieńki) 3-4 kostki rosołowe drobiowe (licząc, że 1 kostka jest na 1/2 litra wody) 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula drobno posiekana 2 marchewki starte na grubych oczkach (ok. 4 łyżek) kawałek selera startego na grubych oczkach (ok. 4 łyżek) 2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone 3-4 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku(...)czosnkiem oraz suszone grzybki. Ja ich nie namaczam wcześniej. Gdy kasza jest już miękka zdjąć zupę z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem i dopiero teraz dodać startą marchewkę i seler. Zawsze starte warzywa dodaję już do gotowej zupy na końcu by niepotrzebnie nie wygotowywać ich witamin i by zachowały jędrność. Starte i tak zmiękną nieco od samej wysokiej
Sztuka gotowania w/g Samirynabiera gorzkiego smaku.” Spring rolls z awokado i krewetkami. Składniki: - papier ryżowy – ilość według potrzeb (dałam arkusze o średnicy 22 cm) - krewetki smażone lub gotowne - dojrzałe awokado - makaron ryżowy - marchewka…. - czerwona papryka - sałata rzymska lub masłowa - świeże listki bazylii - szczypiorek - skórka z cytryny - czarny sezam - różowa sól himalajska Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy(...)spring rollsa użyjemy 3 połówki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę. Posypujemy czarnym sezamem, nakładamy nadzienie: krewetki, listki bazylii, sałatę, awokado, marchewkę, makaron ryżowy, szczypior, paprykę, paski skórki cytrynowej. Kolejność nakładania składników jest w zasadzie dowolna, poza krewetkami. Powiny być kładzione pierwsze, aby były widoczne po zrolowaniu. Dodatkowo możemy posypać całość czarnym
mojewypiekiinietylkolekkie dania na bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki Lubella , a mianowicie mini makaron z warzywami . Mini rurki przygotowane zostały z dodatkiem pięciu warzyw - szpinaku, brokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno, jak zapiekanki czy sałatki oraz klasyczne dania makaronowe z sosem. Jeśli(...)rurki z warzywami. Całość doprawiłam lekko pikantnie. PRZEPIS NA SPRING ROLLS Z MAKARONEM I WARZYWAMI Składniki na spring rolls: 100 g makaronu mini rurki z warzywami Lubella 1 nieduża marchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls
kolorowotorcikowomarynaty, tu całym sekretem jest świeży tymianek, jeśli zastąpisz go suszonym to już nie będzie to samo (sprawdzałam). Pierś podałam z pieczonymi warzywami, Młody ziemniaki, a ja swoje ulubione marchewki ;) Do tego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula szalotka, pomidor, ogórek i kawałek sera feta(...)oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego tymianku (same listki) pieprz sól (u mnie różowa himalajska ) Dodatkowo: pieczone ziemniaczki, np. ziemniaczki niedźwiedzie frytki z warzyw ( u mnie marchewka, tym razem zamiast w słupki pokroiłam warzywa w talarki) ulubiona sałatka Sposób przygotowania: U mnie bywa różnie. Czasami marynuję mięso kilka godzin przed pieczeniem, czasami tuż przed. Wszystko zależy
Blondynka Gotujeoraz siemienia lnianego złocistego. Nic się oczywiście nie stanie, jak wykorzystasz migdały ze skórką i nasiona zwykłego siemienia – ciasto po prostu będzie ciemniejsze, choć równie pyszne. Składniki: 250g marchewki 300g blanszowanych migdałów 3 łyżki siemienia lnianego złocistego 70g płynnego oleju kokosowego 100g ksylitolu 40g rodzynek sułtanek (moczonych w ciepłej wodzie przez kilka minut) skórka i sok z 1/2 cytryny(...)laski wanilii opcjonalnie: 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych lub płatków migdałowych Tortownicę o wymiarach 23cm natłuść, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Migdały przełóż do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Siemię lniane zalej 9 łyżkami ciepłej wody i odstaw. Do dużej miski wlej olej
Roślinna - blog wegańskisłoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie : Mięsa włożyć do garnka z wodą słoniny (słoniny nie gotować(...)tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz 3 cebule w całości. Ugotować na pół miękko. Jeśli trzeba zszumować. Następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyciągnąć z wywaru, wystudzić i zmielić ( jeśli mięso było bardzo chude zmielić jeszcze do tego słoninę ), najlepiej dwukrotnie. Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem
Proste PotrawyPrzygotowane na rosole. Są delikatne nawet dla małego brzuszka. Smacznego :) SKŁADNIKI: 🍴1.5 kg flaków wołowych 🍴1 kg udźca z indyka 🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot 🍴2 marchewki 🍴1 pietruszka 🍴1 seler 🍴natka pietruszki 🍴3 ziele angielskie 🍴2 liście laurowe 🍴Sól i pieprz do smaku 🍴1 opakowanie przyprawy do flaków 🍴4 łyżki majeranku i lubczyku PRZYGOTOWANIE: Flaki(...)sól i pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotuję aż mięso będzie miękkie. Mięso wyciągam z rosołu obieram i kroję w mniejsze kawałki lub paski. Rosół odcedzam. Marchewkę kroję w plastry a następnie ponownie dodaję do rosołu. Mięso również przekładam do rosołu. Flaki odcedzam i dodaję do rosołu. Dodaję przyprawę do flaków oraz majeranek i lubczyk. Całość gotuję
Gotowanie Patkizarazem wyrazista. Taką botwinkę mogłabym jadać niemal codziennie J SKŁADNIKI : (4- 5 porcji) 1 duży pęczek botwiny (2 buraczki + zielone liście i gałązki) Pół pęczka koperku Włoszczyzna na bulion (marchewka, pietruszka, seler) Kawałek indyka (opcjonalnie) 400-500 g młodych ziemniaków 2 litry wody przyprawy: łyżka cukru, pieprz, sól ok. 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki(...)oliwie lub maśle i odstaw. Odetnij liście botwinki od buraczków, dokładnie umyj liście i obierz buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokrój na cienkie plasterki, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraczków. Jak mięso zacznie się gotować
Calzonella.comdomu, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Uwielbiam takie dania z dużą ilością warzyw, potrawka smakuje najlepiej na drugi dzień. Składniki: 300 gram piesi z indyka 2 cukinie 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram kaszy bulgur 1 puszka ciecierzycy 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Przyprawa do leczo Sól, pieprz 1 łyżka(...)cebulę i czosnek, smażymy do momentu aż będzie szklista. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, marchewki obieramy, kroimy w pół plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości. Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy
Bajeczna Kuchniakoloru. Do tego ulubione przyprawy i mamy gotowy pomysł na śniadania lub kolacje. Pasztet warzywny jest znakomity na zimno z dodatkiem ostrej musztardy, chrzanu lub domowego keczupu . 4 duże marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 puszka czerwonej fasoli pół szklanki pieczonej dyni (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 żółtka sól pieprz papryka wędzona papryka słodka ulubiona mieszanka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość i ostudzić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. Ugotowane warzywa wyjąć z wody (wywar warzywny można wykorzystać np. do zupy). Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie