rekompensuje czas poświęcony na moczenie garnka, rozgrzewanie go i samo gotowanie. „Slow food” jak zwykle procentuje! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki kawałek selera 2 średnie pietruszki 2 średnie szalotki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyzki oliwy 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy chmeli sumeli pieprz do smaku WYKONANIE(...)oliwy i przypraw robimy marynatę i nacieramy nią mięso, odstawiamy przynajmniej na 3 godz. do lodówki(można zostawić na noc), marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na równej wielkości słupki, ziemniaki w kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki, mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy, przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz
Kuchnia Beatydodatek do obiadu. Surówka ta z pewnością doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla. Prosta, pyszna i błyskawiczna w wykonaniu. Spróbujcie a przekonacie się sami ;) Składniki: * 3 większe marchewki * sałata lodowa (można również użyć kapusty pekińskiej) * 7-8 pomidorków koktajlowych * pół ogórka świeżego * kilka rzodkiewek * sól * płaska łyżka majonezu Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych
Zrób to smacznieszczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki masła rozpuszczonego 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% albo 24% może być jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu 100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji Przygotowanie: ciasto w misce połączyć(...)sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem
Niezły Młynekdelikatną cytrusową nutką - a to za sprawą aromatycznych liści limonki. Mimo iż użyłam suszonych aromat w daniu był wyczuwalny. Zapraszam! Składniki; 50 dag karkówki lub szynki 2 marchewki 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach Skworcu 20 dag fasoli szparagowej 2 listki limonki Skworcu pieprz biały Skworcu do smaku 3 łyżki oleju mąka do oprószenia mięsa(...)osuszamy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso, oprószamy lekko mąką po wierzchu i rumienimy z każdej strony. Zalewamy ciepłą woda. Dorzucamy listki limonki i pokrojoną marchewkę a także płatki cebuli. Dusimy do miękkości. Kiedy wszystko jest już miękkie dorzucamy oczyszczoną fasolę szparagową (może być mrożona). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości fasoli
Radość kipiąca uśmiechem.czasu zmieniam lekko składniki, dodaję nowe przypraw by „odświeżyć” nasz ulubiony przepis i wzbogacić jego smak. Spróbujcie mojej dzisiejszej wersji Składniki: 8 mniejszych ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 cm pora (biała część) 2 większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól(...)wzbogacają smak) Przygotowanie: Kolejność dodawanych składników do sałatki jest dowolna, a ilość orientacyjne (zawsze można dodać np. 1 jajko więcej). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane
Słodkie okruszkiZupa szczawiowa z jajkiem, u mnie akurat z jajkiem w koszulce..można także jajka ugotować w skorupkach, obrać i pokroić,a następnie dodać do zupy. ziemniaki marchewka słoiczek szczawiu lub w sezonie 2 duże garście szczawiu 1/2 szkl. śmietany 2 łyżki kaszy manny sól, domowa vegeta listek, ziele Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą.Dodać przyprawy
Moje domowe kucharzeniedodatkiem warzyw. Ma fajny delikatny smak i aromat, zupełnie inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania(...)gotujemy do miękkości fasoli, czerwoną fasolę odsączamy z na sicie, dodajemy do garnka z białą fasolą. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw
Bajeczna Kuchniamacie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki selera naciowego 2 duże cebule 3 średnie marchewki 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody sól pieprz papryka słodka Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. W garnku rozgrzać(...)masło i lekko zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić do miękkości warzyw. garnek rybny
O kuchni z uczuciemjedliście, koniecznie spróbujcie :) Do przyprawienia piersi z kurczaka użyłam przypraw od Skworcu . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 1/2 czerwonej papryki * 1/2 zielonej papryki * 1/2 żółtej papryki * 1 marchewka * 1 mała cebula * 1/2 puszki ananasa+ sok * sól * około 3 łyżek octu * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 łyżki cukru * przyprawa do kurczaka * odrobina pieprzu cayenne * około 1 łyżki(...)kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, przyprawy do kurczaka i pieprzu cayenne. wszystkie trzy papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, cebulę również w kosteczkę a marchewkę w cienkie słupki. Dodać warzywa do mięsa i podsmażyć wszystko razem. Następnie wszystko zalać sokiem z ananasa i odrobina wody. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać
Zrób to smacznieSałatka warzywna z orzechami Sałatka warzywna, która jest prosta i smaczna. Do tej sałatki można dodać zamiast jabłek, gruszki i ziarna sezamu. Składniki: marchewka - 1 szt buraki - 2 szt orzechy włoskie - 4 szt koperek pokrojony - 1 łyżka szczypiorek - 1 łyżka Sos : oliwa z oliwek - 3 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki i marchewkę
Kuchnia Danusisody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 duże jajka 2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki startej marchewki 230 gr rozdrobnionego ananasa, osuszony-nie miałam ananasa ,wiec dałam rodzynki w tej ilości gr. 100 gr wiórek kokosa 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan Wykonanie Blacha 35x26 Blaszkę(...)zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem ,sodą i solą . Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 45 do 50 minut lub do momentu suchego patyczka=wszystko zależy
w mojej kuchniprzemycić trochę zdrowego jedzonka. Ale się rozgadałam, zaczynamy! :) Składniki: 1 cały kurczak (1.8 kg) 100 g masełka smakowego 1 cytryna 2 gałązki świeżego rozmarynu Sos pieczeniowy: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 główka czosnku 1/2 pół pęczka (15 g) świeżych ziół, np.: szałwii, rozmarynu lub tymianku 150 ml białego lub czerwonego wina 600 ml bulionu drobiowego opcjonalnie(...)patent od tamtej pory świetnie się sprawdza w moim domu, bo to moje antywarzywne dziecko wcina sos aż mu się uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy i z paloną kaszą gryczaną i kaszą bulgur, ale będzie równie świetnie smakował z innymi kaszami bądź ziemniakami. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujepomidorowego 1 łyżka ketchupu 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej sól pieprz kolorowy 1 mała marchewka kawałek selera bulion warzywny lub mięsny Do zagęszczenia: mąka pszenna Przygotowanie: Mięso włożyć na godzinę do zamrażarki, żeby się lekko zmroziło dzięki czemu łatwiej będzie nam je kroić. Mięso(...)drobno pokrojony czosnek i podsmażać. Gdy całe mięso się podsmaży zalać bulionem dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, suszone pomidory, paprykę słodką i ostrą, trochę soli, pieprzu, marchewkę, seler i gotować do miękkości mięsa. Co jakiś czas przemieszać i w razie potrzeby podlewać bulionem. Powinno być tyle bulionu, żeby wszystko było zalane. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać
Ala piecze i gotujeobieram pieczarek. Myję je jedynie dokładnie pod bieżącą wodą. Kroję całe, łącznie z nóżkami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Kotlety podaj z ziemniakami i Prostą surówką z kapusty i marchewki Prosta surówka z kapusty i marchewki
Gospodyni MiejskaZawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów sól,pieprz listek, ziele Grzyby dzień wcześniej zalać ciepłą, przegotowaną wodą.Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić, ale wodę zostawić.Grzyby pokroić. Kapustę kiszoną opłukać lekko(...)odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów i gotować aż będzie miękka.Świeżą kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać marchewkę ,przyprawy i gotować do miękkości w drugim garnku, pod koniec dodać kiełbasę. Gdy kapusty będą miękkie, przełożyć do jednego garnka, dodać ugotowane wcześniej grzyby.Wszystko ze sobą wymieszać, chwilę jeszcze podgotować,doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenie