Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych. Składniki na pełny talerz / 4-6 porcji (danie samodzielne lub dodatek): 2 marchewki 1 pietruszka 1 pasternak 1 skorzonera 3 małe buraki 1-2 łyżki oleju rzepakowego suszony tymianek sól morska 2 ząbki czosnku 1 szklanka białej kaszy gryczanej po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki Piekarnik(...)rozgrzać do 200C Warzywa dokładnie umyć, cienko obrać ze skórki. Skorzonerę od razu włożyć do lodowatej wody, buraki odłożyć osobno. Marchewki, pietruszkę, pasternak i skorzonerę pokroić na niezbyt duże kawałki. Przełożyć do naczynia do pieczenia, zostawiając wolną przestrzeń na buraki. Buraki również pokroić, dołożyć do pozostałych.* Olej wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polać warzywa. Wstawić do nagrzanego
Pełny talerzbiałej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :) Składniki - 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół ) - 3-4 pętka białej kiełbasy - 1 większa marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - cebula - 2 ząbki czosnku - listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - pół łyżeczki majeranku - sól - 0,5 litra zakwasu na żurek - 2,5 - 3 litry wody - 2 łyżki(...)Wykonanie Wędzonki, boczek i kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę i czosnek w całości. Kiedy warzywa są już miękkie do zupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku
Kuchnia z widokiem na ogródGrillowany schab sprawdzi się na obiad, jak i na szybką kolację. Zjeść go możesz klasycznie - z ziemniakami, lub z lekką sałatką warzywną. Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem od Fit&Easy . Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i miodu. Spaghetti z marchewki dusiłam kilka minut, na koniec doprawiłam odrobiną ostrego sosu
kolorowotorcikowokwaśnej, gęstej śmietany 18 % i/lub drobno posiekanego, świeżego koperku. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Wątróbkę podaj z ziemniakami i Surówką z pora, marchewki i jabłek Surówka z pora, marchewki i jabłek
Gospodyni Miejskałyżka oliwy 200 g passaty pomidorowej 200 g ajwaru (najlepiej domowego, ale jeżeli sklepowy to wiecie, bez konserwantów itp. czytajcie skład) opakowanie (200g) smażonego tofu w kawałkach 2 ugotowane marchewki (jeśli nie gotowaliście akurat bulionu, to możecie użyć dowolnych warzyw jako dodatek) papryka wędzona pikantna sól i pieprz posiekany szczypiorek 120 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) Przygotowujemy kaszę. Płuczemy(...)sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Posiekane szalotki szklimy na oliwie. Dadajemy kawałki tofu, pokrojone marchewki, passatę i ajwar i dusimy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku przyprawami oraz szczypiorkiem. Podajemy na ciepło z ugotowaną kaszą jaglaną. Smacznego :) Artykuł Tofu z ajwarem
Mienta blogwięc łatwo będzie zrobić zakupy. Co bym wzięła do mojego bento z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda hummus z warzywami, sałatka z ziemniaków i kalafiora, lub z ziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem i wzór na sałatkę, czyli baza(...)będziemy jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy
Ugotowane pozamiatanekonkursu Galeo i mam nadzieję, że tradycja w tak fajnym i ciekawym wydaniu przypadnie do gustu jurorom i przypomni o zbliżających się wielkimi krokami świętach! Składniki: 6 udek 3 marchewki 2 pietruszki Mały kawałek selera 2 ziela angielskie 2 liście laurowe np. Galeo 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mały kawałek pora Sól, pieprz np. Galeo 20g żelatyny Dodatkowo: 200g(...)rosołu kroimy w kostkę i łączymy z groszkiem. Kukurydzę odcedzamy. W metalowej formie na babkę układamy w żłobieniach zrolowaną szynkę. Na przemiennie z kukurydzą dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas stopniowo zalewamy. Przy końcu, wyżej szynki układamy małe, odcedzone z zalewy grzybki (kapeluszami do dołu) i pierś z kurczaka. Zalewamy rosołem do końca i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy
Menu ZdrowiaSkładniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego • 2 łyżki żelatyny • 8 dużych plastrów szynki • 8 plastrów sera żółtego • 2 duże jajka • 1/2 puszki kukurydzy • ½ puszki groszku konserwowego • Ugotowana marchewka • 10 oliwek zielonych • Zielona pietruszka • Sól, pieprz • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Żelatynę namaczamy w pół szklanki bulionu. Zostawiamy do napęcznienia. Resztę bulionu zagotowujemy, doprawiamy i wlewamy rozpuszczoną na parze(...)partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Na środku układamy zrolowaną szynkę z serem, ugotowane pokrojone w ćwiartkę jajka, po bokach posypujemy odsączoną kukurydzę i groszek, oraz ugotowaną pokrojoną marchewkę. Zalewamy kilkoma łyżkami bulionu na dno naczynia i ponownie chłodzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy kolejne warstwy warzyw, które przekładami gałązkami zielonej pietruszki. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Podróż w kulinariaPODCZOS - MŁODA KAPUSTA DO OBIADU. W Mojej Książce Kucharskiej przepis na młodą kapustę do obiadu; kapustę zasmażamy z cebulką, pomidorem oraz marchewką, do tego aromatyczny koperek oraz ziarna kminku. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami, idealnie pasuje do wszelkich mięs duszonych lub smażonych np.: do duszonej karkówki, kotletów schabowych lub żeberek. Przepis na tą kapustę polecam jako dodatek(...)obiadu lub jako samodzielne danie. ---------------------------------------------- Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 1 godzina ---------------------------------------------- SKŁADNIKI : 1 główka młodej kapusty 3 duże cebule 1 pomidor 2 marchewki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka kminku całego 50g stopionej słoniny 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kapustę obieramy ze zwiędłych
Moja Książka Kucharskarównież zachęcam do eksperymentowania. Dzielę się dzisiaj z Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam ! 1) WIELKANOCNY ŻUREK: 0,7 litra kiszonego żuru 2 marchewki 1 niewielki korzeń pietruszki niewielki kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu(...)pieprz do smaku dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około
Moja Książka Kucharskawyciśniętym czosnkiem, musztardą, posiekaną chilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok(...)Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Krok 2. Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być pikantnie - chwilę podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia Krok 3. Osączone z zalewy śledzie
Moja Książka Kucharskatroszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe 8 jagód jałowca 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku kminek(...)kroimy na kawałki. Krok 5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy. Smacznego
Moja Książka Kucharskamożna przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem. SKŁADNIKI: 1 sprawiony kurczak 2 cebule 3 marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie(...)ręcznik. Krok 5. Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Moja Książka Kucharska