udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek Składniki / na 4 porcje: 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego oliwa 2 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku (lub rozmarynu) 4 duże pieczarki portobello (ok. 250 g, można zamienić na zwykłe(...)koncentratu pomidorowego 400 ml wywaru warzywnego 400 g makaronu tagliatelle (u mnie razowy), ewentualnie pappardelle lub fettuccine garść liści bazylii do podania: parmezan (wegetariański lub zwykły) Przygotowanie tagliatelle bolognese: Marchewkę, cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na duże kawałki, następnie rozdrobnij w malakserze na małe kawałeczki. Alternatywnie możesz pokroić warzywa nożem w drobną kosteczkę. Na dużej patelni o wysokich
Chilli Czosnek i Oliwadania można je przyrządzić z różnymi dodatkami. Składniki: 250 gram makaronu razowego 1 różyczka brokuła 1 papryka czerwona Pół puszki kukurydzy konserwowej 250 gram zielonej fasolki szparagowej 2-3 marchewki 1 cebula Sól himalajska Pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę obieramy i kroimy w paski, warzywa układamy
Bajeczna Kuchniasię hitem internetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje. Oto moja wersja tej sałatki. 1 średni słoik marynowanych pieczarek 2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez sól pieprz przyprawa(...)użyłam o śred. 17cm) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry a w przerwy między nimi wsypać posiekany szczypiorek. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę,lekko docisnąć,oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone w kosteczkę ziemniaki,sól,pieprz i majonez. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone
Kolorowa kuchnia Elkistole gościły jajka z galarety drobiowej. 10 szt wydmuszek z jajek 1/2 l bulionu drobiowego 200 g gotowanego mięsa drobiowego( u mnie filet z kurczaka) 2 ugotowane marchewki 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżeczki żelatyny Wcześniej,kiedy używamy jajka do wypieków możemy przy okazji przygotować wydmuszki. Jajko szerszą stroną wziąć do góry zrobić dziurę(...)użycia. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia. Wydmuszki umieścić we wkładce do jaj by stały pionowo,w każde nałożyć porcję pokrojonego mięsa,posiekanej w kosteczkę marchewki i groszek. Można też dać kukurydzę konserwową jeśli ktoś lubi. Zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie delikatnie oskubać skorupki i galaretkowe jajka ułożyć
Kolorowa kuchnia Elkiświeżej lub kiszonej kapusty. Może być z mięsem lub bez mięsa. Ja zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki: 1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka wędzonej papryki szynka wieprzowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku 3 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 100 ml oleju(...)odrobinę oleju, wrzucamy cebule, marchew. Podsmażamy często mieszając. W tym czasie kroimy kapustę w cienkie paseczki. Ja używam do tego elektrycznej szatkownicy. Dodajemy do garnka z cebulą i marchewką, wlewamy wodę tyle, aby zakryła kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, dodaje listki i ziele. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni przez cały czas dusimy mięso z szynki
Życie zaczyna się w kuchninamaczać. Zieloną soję kupuję mrożoną. Spotkaliście takie mrożonki? Sałatka z pęczaku Składniki: na 4 porcje 100 g suchego pęczaku małe opakowanie mieszanej sałaty 100 g zielonej soi 1 marchewka 100 g białej fasoli, gotowanej 100 g czarnej fasoli, gotowanej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej rukoli 2 łyżki winnego octu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy(...)pamiętaj aby namoczyć je na noc i w osobnych garnuszkach. Czarna fasola farbuje. Do dużej miski wlej ocet i oliwę. Dodaj posiekane zioła, soję, obie fasole i pęczak. Obierz marchewkę, pokrój w cienkie słupki i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj opłukaną i osączoną sałatę, lekko wymieszaj. Na koniec pokrusz ser. Podawaj sałatkę od razu
codojedzeniadelikatny rybny aromat. Składniki: 2 puszki wędzonego tuńczyka, w oleju (po odsączeniu łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (u mnie przyprawy Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej(...)Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę oraz marchewkę i podsmażamy kolejne 10 minut. Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 1-2 minuty, do momentu
Smak mojego domuSKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 1 kotlet np z fileta z kurczaka 1 garść mix sałat np z marchewką Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Tortillę polewam ulubionym sosem na całej długości. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Kotleta z kurczaka kroję w plastry, układam na sałacie. Zawijam w rulon. Kroję na pół. Podaję na zimno np do pracy na drugie
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 1 plaster sera żółtego 6 plastrów chorizo 1 mala czerwona papryka ketchup do posmarowania 1 garść mix sałat np z marchewką PRZYGOTOWANIE: Tortillę smaruję ketchupem. Następnie kładę plaster sera żółtego. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Układam plastry chorizo pikantnego. Następnie układam plastry papryki czerwonej. Całość dokładnie zawijam w rulon. Tortillę kroję na pół
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 6 plasterków chorizo 1 Garść mix sałat z marchewką 1 plaster sera żółtego Chrzan i ketchup do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Tortille pszenną dokładnie smaruję ketchupem a potem tartym chrzanem. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Następnie kładę plastry chorizo. Następnie kładę plaster sera żółtego. Całość dokładnie zawijam w rulon. Przekrajam na pół. Zabieram
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 3 plastry polędwicy sopockiej 3 plastry ogórka konserwowego 1 Garść mix sałat np z marchewką Chrzan tarty do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Tortillę smaruję chrzanem a następnie układam plastry polędwicy. Następnie kładę plastry ogórka konserwowego. Na sam koniec dodaję mix sałat z marchewką. Całość dokładnie zawijam w rulon. Przekrawam na pół. Zawijam w folię aluminiową
Gotowanie PatkiApetyczna dekoracja Wielkanocnego Śniadania. SKŁADNIKI: Jajka ugotowane na twardo ugotowana marchewka pieprz ziarnisty majonez szczypiorek Wykonanie: Z marchewki wycinamy dzióbki, nóżki. Nożykiem do dekorowania z jajek wycinamy białko starając się nie uszkodzić żółtka. Połowę białka ściągamy, w żółtkach robimy małe dziurki w miejscach w których mają być oczy oraz dzióbki w nie wkładamy pieprz będą to oczy i marchewkowe
RAROSSAtylko. Przyrządzony na samodzielnie przygotowanym zakwasie , doprawiony wędzoną papryką i świeżym chrzanem smakuje wybornie. Polecamy! Żurek dla wegetarian (i nie tylko) Z puree ziemniaczanym Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku ½ l żurku ok. 1/5 l wody 2-3 listki laurowe 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki 5 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczka soli Dodatkowo: 70 dag ziemniaków 1 cebula ½ łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: Obrane, opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, 3 gałązki natki, 2 gałązki koperku, 2 ząbki czosnku) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól i oliwę zagotowujemy
Moja Mama Gotujemoże zabraknąć jajek faszerowanych, białej kiełbasy, żurku i smażonego chrzanu. Ale co roku staram się znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako
Mama z miasta