Zapraszam. A więc zaczynamy... :) Kurczak z warzywami: Składniki: 3 połówki fileta z kurczaka 2 papryki czerwone (ja dałam jedną czerwoną, jedną żółtą, żeby było bardziej kolorowo :) ) 3-4 marchewki 1 cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego ( jeśli nie macie możecie opcjonalnie rozpuścić 1 kostkę rosołową/warzywną w 500 ml gorącej wody(...)Przygotowanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy solą i pieprzem oraz papryką. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na łyżeczce oliwy kurczaka, czosnek i cebulę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy
Gotuj z Mąkąchęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy - do smaku Przygotowanie: Dwie - trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy grzybki. Następnie pierś - tradycyjnie kroimy(...)brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go. W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę. Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki. Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru. Obiad gotowy
My World by Dagmara RekKAPUŚNIAK ! Tak, to za mną chodziło od wczorajszej nocy ! Składniki: Kości wieprzowe 40 dag kapusty kiszonej 3 duże ziemniaki (ja miałam ziemniaki bardzo duże więc trzy mi wystarczyły) 1 marchewka 1 pietruszka przyprawy - kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie można dodać kostkę rosołową Przygotowanie: Smakujemy kapustę, jeżeli jest za kwaśna - moczymy ją w ciepłej wodzie. Kości płukamy(...)wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy. W międzyczasie tarkujemy marchewkę oraz pietruszkę. Kroimy ziemniaki na kosteczkę. Następnie wrzucamy wszystko do garnka (kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę) Doprawiamy do smaku i gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie
My World by Dagmara Reknocach ;) Poszłam do piwnicy sprawdzić, czy mam potarte ogóraski i.. ohh radość była wielka ! Od razu zabrałam się do działania !! Składniki: słoik ogórków potartych 1 śmietana 1 marchewka ziemniaki przyprawy Przygotowanie: Do garnka nalewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę tarkujemy na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki
My World by Dagmara RekSkładniki: (na około 3 osoby) 3 szt cukinii 8-10 dag szynki (szynka dowolna i moze być jej nawet więcej jak kto woli) 2 jajka zielona pietruszka 1-2 marchewki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) 1-2 łyżeczki papryki w proszku - ostra słodka, jak wolicie sol,pieprz, olej Cukinie obieramy i trzemy na tarce(...)dużym oczku, solimy i jak puści sok to nalezy go odlać - w innym wypadku placuszki będą się rozpadać. Marchewkę także obieramy i trzemy na tarce o dużym oczku. Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy jajka i posiekaną na drobno zieloną pietruszkę. Mieszamy składniki razem, dosypujemy mąki, paprykę, pieprz - można także dosolić. Jeśli okaże się że konsystencja naszej mieszanki jest za rzadka
Justa próbuje gotowaćmąki pszennej 1 niecała szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu - ja jeszcze lubię sobie sypnąć przyprawy do piernika. 1 i 1/2 marchewki średniej wielkości - wychodzi około szklanki 2 plastry ananasa z puszki 1/2 szklanki oleju 2 jaja 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich szczypta soli Krem : około(...)Wykonanie : Składniki przygotować zdecydowanie wcześniej rozpoczynając od wyciągnięcia jajek z lodówki oraz masła (tak godzinę wcześniej przynajmniej). Chodzi o to aby składniki te miały temperaturę pokojową! Następnie proponuję zetrzeć marchewkę na drobnym oczku i odsączyć trochę z soku - uwaga, przy tarciu marchwi robi się straszny bałagan :) Potem posiekać osobno orzechy i osobno ananasa w drobną kostkę. Nastawiamy piekarnik na około
Justa próbuje gotowaćmnie podstawa pysznego kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku pokrojonego w krótsze paseczki, bądź kosteczkę 3 marchewki 4 pietruszki seler duża cebula 2 większe ziemniaki ziele angielskie 3 sztuki 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz i sól do smaku szczypta ugniecionego w moździerzu kminku łyżka masła(...)czego wodę możecie później dolać, ja tak zrobiłam, aby zupa nie była za gęsta. Wrzucam ziele i liście laurowe. Zagotowuję, zbieram szumowiny. Po tym czasie dodaję włoszczyznę, tj. marchewkę, pietruszkę, seler. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości al dente warzyw. Wtedy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie rozgrzewam na patelni łyżkę masła, smażę na nim boczek
Zasmakuj Kuchniktóre przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża(...)ostrą papryką i zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut (a najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc). W międzyczasie papryki oraz obraną marchewkę pokroić w cienkie paski, a czosnek i ostrą papryczkę pokroić w krążki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy, przełożyć mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać pokrojone warzywa
Kraina Miodem PłynącaDzień 21 Super szybki domowej roboty napój typu "kubuś" 1,5 szkl. soku pomarańczowego (100% dobrej jakości) 1 jabłko 1 marchew 1 banan Marchewkę i banana obrać,marchewkę rozdrobnić i umieścić w kielichu blendera. Jabłko porządnie umyć,wyciąć gniazdo nasienne i pokrojone wraz ze skórką dodać do kielicha. Wlać sok i zmiksować wszystko na gładki koktajl. Przelać do szklanek
Kolorowa kuchnia Elkiefekt. Aczkolwiek w związku z wiekiem ,który porządnie ogranicza mój jadłospis , zmieniłam majonez na jogurt grecki. Jednak przyznać muszę z majonezem jest lepsza. Składniki na 4 porcje - 4 średnie marchewki - 10 cm pora z jasnej strony - mały jogurt grecki - sol , pieprz do smaku - odrobinę cukru dla równowagi Wykonanie - Umytą i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. - Por przekroić
Eli Gotowanieczasem wieczorem lub rano "pakuję " składniki potrawy do wolnowaru i idę spać lub idę do pracy, a obiadek gotuje się sam.. 70 dkg mięsa wieprzowego 1- 2 marchewki 1 cebula 1 pomidor 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy vegeta Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z przyprawami.Odstawić do lodówki, a następnie(...)podsmażyć na patelni , dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilkę razem smażyć.Przełożyć do wolnowaru, dodać pokrojoną marchewkę, pomidora, koncentrat , listek, ziele.Dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie
Moje domowe kucharzeniepieprz do smaku opcjonalnie 1/2-1 łyżeczki oleju sezamowego Składniki rosołu szyjka, skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa 1/2 kg kostek wieprzowych 1 mała cebula 1 mała marchewka średnia kalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński(...)makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun. Uwaga - zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór chińskich i japońskich makaronów znaleźć można m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie rosołu Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabłyskawicznie i chociaż bez mięsa -to jest bardzo sycąca i naprawdę pyszn a Składniki: 250 g zielonej soczewicy (suchej!) puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 2 cebule pokrojone w kostkę 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól(...)czerwonego wina Przygotowanie: W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut. Do prawie miękkiej soczewicy
Swojskie jedzonkomięsie, ale jeśli macie ochotę, możecie wywar na zupę ugotować na mięsie lub wrzucić wędzonkę do zupy. Składniki: 500 g suchej fasoli 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie olej do podsmażenia cebuli oraz do zrobienia zasmażki 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Dzień wcześniej(...)angielskie oraz pełną łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy przez 30 minut. W tym czasie kiedy na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz przygotowujemy warzywa - ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewki i pietruszkę w słupki. Po tych 30 minutach do fasoli dodajemy warzywa, cebulę, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
Życie zaczyna się w kuchniprodukty potrzebne do przygotowania tego dania, znalazłam w korzystnej cenie TUTAJ . Składniki: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka kolendry 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej(...)wodą lub bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. Płyn ma zakrywać mięso. Na patelni roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim marchewkę, następnie dodać ją do garnka z mięsem. Po około 50 minutach od rozpoczęcia gotowania dodać wszystkie przyprawy i rozmieszany w małej ilości wody koncentrat. Gotować bez przykrycia, aby zredukować płyn
Kuchcik gotuje