pieprz do smaku opcjonalnie 1/2-1 łyżeczki oleju sezamowego Składniki rosołu szyjka, skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa 1/2 kg kostek wieprzowych 1 mała cebula 1 mała marchewka średnia kalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński(...)makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun. Uwaga - zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór chińskich i japońskich makaronów znaleźć można m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie rosołu Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabłyskawicznie i chociaż bez mięsa -to jest bardzo sycąca i naprawdę pyszn a Składniki: 250 g zielonej soczewicy (suchej!) puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 2 cebule pokrojone w kostkę 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól(...)czerwonego wina Przygotowanie: W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut. Do prawie miękkiej soczewicy
Swojskie jedzonkomięsie, ale jeśli macie ochotę, możecie wywar na zupę ugotować na mięsie lub wrzucić wędzonkę do zupy. Składniki: 500 g suchej fasoli 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie olej do podsmażenia cebuli oraz do zrobienia zasmażki 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Dzień wcześniej(...)angielskie oraz pełną łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy przez 30 minut. W tym czasie kiedy na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz przygotowujemy warzywa - ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewki i pietruszkę w słupki. Po tych 30 minutach do fasoli dodajemy warzywa, cebulę, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
Życie zaczyna się w kuchniprodukty potrzebne do przygotowania tego dania, znalazłam w korzystnej cenie TUTAJ . Składniki: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka kolendry 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej(...)wodą lub bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. Płyn ma zakrywać mięso. Na patelni roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim marchewkę, następnie dodać ją do garnka z mięsem. Po około 50 minutach od rozpoczęcia gotowania dodać wszystkie przyprawy i rozmieszany w małej ilości wody koncentrat. Gotować bez przykrycia, aby zredukować płyn
Kuchcik gotujekonkretnego. Taka karkówka zapieczona z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa. Składniki: 6 plastrów karkówki przyprawa do karkówki pół kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 marchewki pieprz, listek laurowy, ziele ang łyżka cukru 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Karkówkę rozbijamy, oprószamy przyprawą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę odciskamy, dodajemy do niej starta marchewkę
Z Majeczką w kuchniwyraźne w smaku. Można podawać je jako samodzielne danie, lub z makaronem. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 brokuły (każdy o wadze 500 g) 4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem cebulki dymki- 3 szt. 2 puszki pomidorów w puszcze (u mnie krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz mozzarella tarta- ok. 5 łyżek Sposób przygotowania: Cebulki kroimy(...)oliwie. Kurczaka kroimy w kostkę. Dokładamy do cebulki. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Dodajemy do mięsa. Dokładamy marchewkę z groszkiem. Wlewamy pomidory (razem z sokiem). Dusimy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy mozzarellą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Pobite gary Barbaryzupkę od czasu do czasu lubię zjeść :) 400 g grochu łuskanego Cenos 15-20 dag boczku wędzonego 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3-4 suszone grzybki duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przyprawy do dań z fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku(...)zmielony pieprz natka pietruszki Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować ok 2,5-3l wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką
Smakołyki AsiKoktajl z papayą, pomarańczą i marchewką to pożywne i zdrowe śniadanie. Śniadanie będzie pełne, gdy zamiast wody użyjesz mleka kokosowego. Papaya nie tylko doskonale smakuje, dostarczy również sporej dawki witamin, minerałów i antyoksydantów. Ten egzotyczny owoc świetnie wpływa na trawienie, podniesie odporność, poprawi wygląd skóry i zadba o oczy. Pomarańcza i marchewka dodatkowo zwiększy zdrowotne i upiększające działanie koktajlu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wywarze ze zrazów zupkę chrzanową..tak więc dla odmiany zupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było.. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana boczek gotowany ogórek kiszony domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść(...)paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka 1 żółtko śmietana jajka gotowane Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzenieKolejna szybka i dietetyczna propozycja:) Składniki: 250 g zielonej soczewicy 2 marchewki 4 pomidory 1/4 szklanki oliwy czosnek liść laurowy sól, pieprz 1 łyżka octu winnego Marchewkę pokroić w cienkie plastry, dodać czosnek, poddusić razem na rozgrzanej oliwie, dodać przepłukaną soczewicę, pomidory, zalać wodą dodając liść laurowy i gotować do miękkości ok 30 minut. Doprawić solą, pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Połączenie kaszy z słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Placki robi się na prawdę bardzo szybko , a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie . Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam(...)Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki marchewkowe wyszły pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem chrzanowym i surówką. Polecam. Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej 2 duże marchewki 4 jajka łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz natka pietruszki masło klarowane lub oliwa do smażenia sos 20 dag twarożku kremowego 3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę opłukujemy
Pobite gary BarbarySkładniki (na 4 porcje) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - boczniaki (ok. 400 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 2. Myjemy dokładnie boczniaki. 3. Boczniaki kroimy w cienkie paski a obraną marchewkę w kostkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy się bigosikiem, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 marchewki 1/2 pora 2 selery naciowe 2 łyżki smalcu/oleju 1 łyżeczka soli, pieprz 1/2 łyżeczki miodu majeranek sól, pieprz 1/2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki bulionu warzywnego - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie(...)warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, seler naciowy i por cienko pokroić, kapuste pekińską poszatkować w grube paski pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego smalcu. Dodać pozostałe warzywa i podsmażyć razem przez kilka minut dodać poszatkowaną kapustę, pomidory z puszki, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut. W przypadku bardzo dużej kapusty można dodakowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupę, która zaspokoi każdego. U nas gotowana jest na ryżu, ale można pominąć ten krok i zjeść ją samą lub z makaronem, wybór jest Wasz. Składniki * 2 marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora (opcjonalnie) * 2 saszetki ryżu białego * 2 puszki pomidorów * 3 litry wody * śmietana * sól, pieprz i wegeta Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i wkładamy do garnka
Klasyka Gotowaniakaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, 1,5 dużej marchewki, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej(...)rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut
Jeść, by żyć w zdrowiu