urozmaicenia. Wyszło smacznie, bo jak mogłoby być inaczej. Polecam. Składniki: Kukurydza z puszki – mała 100 gram sera typu ementaler 100 gram sera gouda ½ opakowania sera fety 2 ugotowane marchewki ½ korzenia ugotowanej pietruszki Kawałek gotowanego selera 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 ogórek kiszony 1 spora łyżeczka chrzanu ze słoika Majonez Wykonanie: Kukurydzę odsączymy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w małą kostkę
Smaki Ewyktórym jak kopiec były układane i łączone ze sobą wszystkie warstwy. Użyte składniki są proste i ogólnodostępne – Dijon to tutaj moja kropka nad i. Dodawania do tej prostej sałatki marchewki a tym bardziej kukurydzy – nie rozumiałam i nie zrozumiem. Marchewka służyła pewnie jako dodatkowy kolor – ale z nią dla mnie ta sałatka traci na smaku, a zyskuje tylko na słodkości
Karo in the Kitchenwarzywna zupa z dodatkiem pierożków tortellini. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady. 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 brokuł 4 ziemniaki 250 g makaronu tortellini o smaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól(...)Pieprz Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej rolady (przepis tutaj) . Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy
VioletoweKucharzeniePoniżej możecie zapoznać nieco szerzej na temat warzywnych chipsów Crispy Natural . Nowością wśród poniższych smaków był dal mnie topinambur , natomiast inne próbowałam już wcześniej. Bez konkurencyjnie najpyszniejsza okazała się marchewka , którą polubiłam już spory czas temu. A jak wypadają inne smaki? O tym poniżej. Marchewkowe marchew * cebula suszona * ekstrakt drożdżowy suszony * przyprawy: papryka suszona, pieprz czarny mielony, pieprz Cayenne * zioła(...)koncentrat soku cytrynowego * suszony sok czosnku Te chipsy mają bardzo aromatyczny zapach, ale nic dziwnego skoro w składzie znajdziemy mnóstwo przypraw i ziół, które się do tego przyczyniają. Marchewka jest bardzo chrupiąca, słodkawa z wyczuwalnym akcentem ostrości, o który mówi sama nazwa produktu. I ta ostrość utrzymuję się jeszcze przez chwilkę w ustach. Nie obawiajcie się o czosnek, gdyż
Zdrowie na języku :PDzisiaj propozycja na obiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem. Składniki : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia
Różne smaki w kuchnipasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem jego smaku. Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Składniki: 200 g suchej czerwonej soczewicy 4-5 marchewki 1 cebula 4 łyżki oleju 3 jajka sól ziołowa pieprz 1 łyżka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Soczewicę należy ugotować na papkę(...)niewielkiej ilości wody. ( ok. 30 minut). Odsączyć Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i smażyć na oleju ok. 10 minut na średnim ogniu. Doprawić solą , pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem , curry i rozgniecioną kolendrą. Smażyć jeszcze przez chwilkę, po czym wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przełożyć do podłużnej foremki. Piec ok. 50 minut
Różne smaki w kuchniWspominałam, że kocham zupy krem? Na pewno! Są szybkie, pożywne i rewelacyjnie smakują! U mnie praktycznie co drugi dzień :) Składniki: 1 kg pietruszki 2-3 marchewki 2 cebule 2 łyżki oleju 6-7 szt pieczarek liść laurowy 3-4 ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w talarki. 2. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. 3. Cebule zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem, następnie dodać pokrojone pieczarki. 4. Ugotowaną pietruszkę z marchewką odstawiamy do ostygnięcia, następnie dokładnie blendujemy. Doprawiamy do smaku. 5. Podajemy z przygotowanym farszem cebulowo-pieczarkowym. Smacznego
FITBUuKdeskę do krojenia, łyżkę, dekoracyjną miskę lub formę do pieczenia babki, kubek, ewentualnie płaski talerz lub półmisek. Przygotuj składniki: ½ kg szynki (gotowanej, konserwowej lub dowolnej ulubionej), 1-2 marchewki, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1-2 liski laurowe, kilka ziarenek pieprzu czarnego, ok. ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki), żelatynę spożywczą. Szynkę obierz ze skórki (wyjątkiem jest szynka(...)ognia. Do wrzącego, ale już nie gotującego się bulionu, dodaj żelatynę i dokładnie ją rozmieszaj. Bulion odstaw do przestygnięcia. W misce lub formie na babkę rozłóż warstwami szynkę i marchewkę. Zalej je przestudzonym bulionem z żelatyną. Całość odstaw do całkowitego zastygnięcia. Jeśli używasz formy do pieczenia babek, przed podaniem wyjmij galaretkę z formy i przełóż ją na talerz lub półmisek
blog.moje-pasje.infoSałatka jarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu(...)łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu Marchewkę, pietruszkę i seler przełożyć do garnka. Zalać bulionem do przykrycia warzyw, dodać przyprawy. Jeżeli trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne
Pełny talerzzaskoczycie w tym roku rodzinę podając takie jajeczka? ;) wydmuszki: 10 sztuk 15 dag szynki parzonej (lub innej, może być kurczak) 1/2 puszki groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki 1/2l bulionu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Jajka sparzyć. Przygotować wydmuszki: z jaj odciąć szerszą część skorupki. Umyć i odstawić do wyschnięcia. Przed napełnieniem jeszcze(...)sparzyć wrzątkiem. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Wydmuszki poukładać w pudełku do jajek i napełniać szynką, groszkiem, marchewką i natką do 2/3 wysokości. Zalać zimnym bulionem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia. Przed podaniem obrać jak zwykłe jajka ze skorupki i układać na półmisku
Smakołyki Asikurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy(...)marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki. Selera, marchewkę kroimy w pół plasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, tak aby były al dente. Kuskus zalewamy gorącą wodą (1 cm ponad powierzchnię kuskusu) i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny i kruchy schab w wyrazistym sosie cebulowym jest świetną propozycją na obiad. Dzięki serkowi sos jest kremowy. 500 g schabu wieprzowego 2 marchewki 1 duża cebula Mąka do obtoczenia Przyprawa do wieprzowiny Suszona natka pietruszki 2 szklanki wody 1 kostka grzybowa 100 g serka topionego gouda Sól Pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do dekoracji Schab kroimy na mniejsze(...)smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy na patelnię wodę. Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, Na końcu dodajemy kawałki serka topionego i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Podajemy z ryżem z warzywami. Wierzch
VioletoweKucharzeniezdrowe i delikatne kotleciki z kaszy jęczmiennej z pewnością skradną Wasze serca, a Wasze pociechy na pewno będą najedzone. Wypróbujcie! Składniki: * 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej * 1 starta marchewka * 2 łyżki twarogu * sól, pieprz * 2 plastry wędzonego boczku (opcjonalnie) * 1 cebula Szklankę nieugotowanej kaszy zalewamy wodą, 1/2 pojemności garnka, gotując na wolnym ogniu przez około 30 minut (ALE! Najelpiej(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Boczek również kroimy w kostkę i podsmażamy, tak aby nie był za bardzo przypieczony. Ugotowaną kasze mieszamy z twarogiem, startą marchewką, boczkiem, cebulą oraz przyprawami. Smażymy na oleju. Smacznego
Klasyka Gotowaniatradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny. Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy
Szefowa kuchnisałatka jest naszą drugą, udoskonaloną wersją. Nie dodaję do sałatki selera w korzeniu (nie przepadamy za jego smakiem), pomijam także ziemniaki. Sałatka jarzynowa w naszej wersji zawiera dużo pietruszki, marchewki, ogórków i jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy(...)słoików, szczelnie zamykam i przechowuję w lodówce, tak przechowywana sałatka zachowuje zdecydowanie dłużej świeżość. Ostatnio jedliśmy ją po 8 dniach i nadal była jak świeża. Składniki: - ok.1250 g obranej marchewki - ok.1250 obranej pietruszki - 10-12 jajek ugotowanych na twardo - kawałek białej części pora - 1 większy słoik ogórków kiszonych lub 2 mniejsze (po ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej
Smaczne Zdrowe