przygotowany na bazie nerkowców. Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): 1 dojrzały banan 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 4 większe marchewki (powinniśmy otrzymać 350 g startej marchewki) 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 150 g mąki gryczanej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Domowa Cookierenka Agiprawie wszystkie warzywa z rosołu oraz mięso, co oznacza, że nic nam się nie zmarnuje. Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości i bardzo drobno kroimy, prawie, że na mielone. Marchewki, pietruszki, cebulę oraz por również kroimy na bardzo małą
Klasyka Gotowaniajest pyszna. Czekamy na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki słodkiej papryki(...)wody sól pieprz Przygotowanie Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodałem pomidory
R'n'G Kitchenpróbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny 2 średnie marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g boczku surowego 2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju(...)kawałki i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać
O kuchni z uczuciemilości proszku do pieczenia, soda pozostawia specyficzny zapach, którego nie lubię 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu - nadał ciastu posmaku piernika, w przyszłości również z niego zrezygnuję... wolę czuć marchewkę 2 szkl startej marchwi opcjonalnie - rodzynki Marchew obrałam i starłam na jarzynówce o najdrobniejszych oczkach. Wyszło mi trochę więcej ale, jak widać, ciastu to nie zaszkodziło. Jajka zmiksowałam z cukrem(...)ubitych jajek dodawałam stopniowo olej i dalej miksowałam. Następnie dodawałam partami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Dodałam startą marchewkę i wymieszałam. Na końcu dodałam rodzynki i wymieszałam. Ze względu na liczbę łasuchów zrobiłam ciasto z podwójnej ilości składników. Blacha, której użyłam była z tych największych... Ciasto przełożyłam do nasmarowanej
Ze smakiem bez glutenupieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę
Ze smakiem bez glutenuMożna ją zrobić w wersji bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem. Składniki - na ok 3 litry zupy ok 400 g świeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 4 łyżki tłuszczu: smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz biały(...)garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Jak będzie mocno rozgrzany wrzucić pokrojone pieczarki
Ze smakiem bez glutenuposiłkować własnym produktem. Składniki na ok 3 litry zupy: 1/2 małego słoiczka szczawiu - ok 2 czubate łyżki 1 litr bulionu i 1 litr wody lub 2 litry wody 1 marchewka 1 duży ziemniak 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 1/2 małej cebulki 2 łyżki smalcu jajka na twardo Do garnka wlać rosół i wodę(...)więcej niż 2 litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce. Zagotować i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać szczaw i podgotować chwilę. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Cebulkę dodać do zupy, zbierając jak najmniejszą część tłuszczu z patelni. Na patelnię dołożyć łyżkę
Ze smakiem bez glutenubezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki 100 g wyraźnego w smaku sera - użyłam kawałka parmezanu i małego oscypka 4 jaja 100 ml mąki - pszennej lub bezglutenowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatowej, 3 łyżki koperku suszonego Mrożone warzywa rozmrozić i odsączyć z nich wodę. Posiekać. Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na jarzynówce. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Parówki pokroić na plasterki do 0,5 cm grubości. Ser zetrzeć na jarzynówce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać gałkę
Ze smakiem bez glutenusosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz olej koperek Wykonanie: Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 3 szklanki wody, lekko osolić, dodać łyżkę oleju i wsypać kaszę. Zagotować, zmniejszyć(...)patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na złoto. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy, startą na tarce o najmniejszych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość podsmażamy około 10 minut, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowaną
Walijskie PichcenieZapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście(...)siekanych świeżych listków bazylii ----------------------------------- 8 łyżek oliwy extra vergine 2 kulki mozzarelli 350 g makarony fusilli (świderki) Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w małą kostkę. Warzywa solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia cebulki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy 8 -10 minut. Dodajemy pomidory (można
Smak mojego domuPojawiła się już młoda kapustka. Uwielbiam ją w każdej postaci. Tym razem surówka. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1/2 pęczka szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki sól, pieprz, trochę oleju, kilka kropel soku z cytryny Kapustę i szczypiorek pokroić, wrzucić do miski. Marchewkę i rzodkiewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Przyprawić sola i pieprzem. Wlać trochę
Agusiowe smakołykiLekka i syta sałatka która możemy zastąpić obiad. Z delikatnymi klopsikami i makaronem i aromatycznym sosem czosnkowym. 50 g makaronu świderki 1 marchewka 5 pomidorów koktajlowych 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie roszponki ser lazur klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku bazylia świeża bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)każdej strony. Na każdym gorącym klopsie układam kawałek sera lazur. Ser rozpuści się delikatnie. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Na roszponce układam makaron, dodaję klopsiki, cienkie paski marchewki, pomidorki koktajlowe, pokrojony drobno seler naciowy. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, dodaję jogurt, czosnek, sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, dodaję natkę. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniachce się gotować :) Zielono i wiosennie za oknem i w naszych talerzach również. Króluje niepodzielnie zupa krem z brokułów :) Krem brokułowy Składniki: brokuł 2 małe ziemniaki marchewka pół pietruszki kostka rosołowa pieprz sól grzanki Przygotowanie: Kostkę rosołową lub bulion gotujemy. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojonego na różyczki brokuła, w kostkę ziemniaka, marchewkę i pietruszkę. Wszystkie składniki gotujemy
Lawendowe Niebo