zupkę od czasu do czasu lubię zjeść :) 400 g grochu łuskanego Cenos 15-20 dag boczku wędzonego 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3-4 suszone grzybki duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przyprawy do dań z fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku(...)zmielony pieprz natka pietruszki Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować ok 2,5-3l wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką
Smakołyki AsiKoktajl z papayą, pomarańczą i marchewką to pożywne i zdrowe śniadanie. Śniadanie będzie pełne, gdy zamiast wody użyjesz mleka kokosowego. Papaya nie tylko doskonale smakuje, dostarczy również sporej dawki witamin, minerałów i antyoksydantów. Ten egzotyczny owoc świetnie wpływa na trawienie, podniesie odporność, poprawi wygląd skóry i zadba o oczy. Pomarańcza i marchewka dodatkowo zwiększy zdrowotne i upiększające działanie koktajlu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wywarze ze zrazów zupkę chrzanową..tak więc dla odmiany zupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było.. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana boczek gotowany ogórek kiszony domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść(...)paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka 1 żółtko śmietana jajka gotowane Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzenieKolejna szybka i dietetyczna propozycja:) Składniki: 250 g zielonej soczewicy 2 marchewki 4 pomidory 1/4 szklanki oliwy czosnek liść laurowy sól, pieprz 1 łyżka octu winnego Marchewkę pokroić w cienkie plastry, dodać czosnek, poddusić razem na rozgrzanej oliwie, dodać przepłukaną soczewicę, pomidory, zalać wodą dodając liść laurowy i gotować do miękkości ok 30 minut. Doprawić solą, pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Połączenie kaszy z słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Placki robi się na prawdę bardzo szybko , a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie . Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam(...)Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki marchewkowe wyszły pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem chrzanowym i surówką. Polecam. Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej 2 duże marchewki 4 jajka łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz natka pietruszki masło klarowane lub oliwa do smażenia sos 20 dag twarożku kremowego 3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę opłukujemy
Pobite gary BarbarySkładniki (na 4 porcje) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - boczniaki (ok. 400 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 2. Myjemy dokładnie boczniaki. 3. Boczniaki kroimy w cienkie paski a obraną marchewkę w kostkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy się bigosikiem, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 marchewki 1/2 pora 2 selery naciowe 2 łyżki smalcu/oleju 1 łyżeczka soli, pieprz 1/2 łyżeczki miodu majeranek sól, pieprz 1/2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki bulionu warzywnego - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie(...)warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, seler naciowy i por cienko pokroić, kapuste pekińską poszatkować w grube paski pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego smalcu. Dodać pozostałe warzywa i podsmażyć razem przez kilka minut dodać poszatkowaną kapustę, pomidory z puszki, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut. W przypadku bardzo dużej kapusty można dodakowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupę, która zaspokoi każdego. U nas gotowana jest na ryżu, ale można pominąć ten krok i zjeść ją samą lub z makaronem, wybór jest Wasz. Składniki * 2 marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora (opcjonalnie) * 2 saszetki ryżu białego * 2 puszki pomidorów * 3 litry wody * śmietana * sól, pieprz i wegeta Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i wkładamy do garnka
Klasyka Gotowaniakaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, 1,5 dużej marchewki, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej(...)rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut
Jeść, by żyć w zdrowiurosół a reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego 500 g ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek pęto kiełbasy ulubionej 1 łyżka mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypiorek do posypania(...)łyżki oliwy do smażenia Wykonanie: Warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Czosnek posiekałam i szczypiorek a pieczarki i kiełbasę pokroiłam w talarki. Bulion zagotowałam. Odstawiłam. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i po chwili dodałam czosnek. Wymieszałam. Ma się tylko zeszklić. Po chwili wsypałam wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut
Kuchnia u Krysigarnku do mnie mruga. I tak oto powstał najlepszy domowy rosół jaki kiedykolwiek jadłam (babcinego nie licząc:) Tak długo gotowany rosół wychodzi klarowny, esencjonalny. Podaje go z makaronem, marchewką i kawałkami mięsa, a czasem po prostu nalewam do kubków, bo lubimy popijać czystym rosołem krokiety albo paszteciki. Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 korpus kury (najlepiej wiejskiej, domowej) 1 skrzydło(...)indyka 1 szyja indyka kawałek (ok 200g) wołowiny z kością 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek łodyg pietruszki i selera gałązka lubczyku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren pieprzu 1 goździk sól do smaku Mięso umyć, włożyć do dużego
Obiad gotowykolejna pyszna zupka..tym razem ogórkowa z dodatkiem pora i ziemniaków. bulion 1 marchewka por kilka ziemniaków 2 -3 łyżki ryżu kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele Marchew, pora pokroić, ogórki zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować, gdy warzywa będą
Moje domowe kucharzenieśmietaną, maślanką, tartym seler, jabłkiem czy ananasem. Oto nowy przepis na coleslawa w wersji fit z jogurtem greckim, szalotkami i koperkiem. Składniki ½ główki białej kapusty 1 mała marchewka 2 szalotki 1 małe opakowanie odtłuszczonego jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka białego octu balsamicznego kilka gałązek koperku sól pieprz Białą kapustę ścieramy(...)dużych oczkach tarki - to najszybszy sposób na szybkie rozdrobnienie kapusty. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Szalotki kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy w jednej misce. Dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, miód i biały ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut
My Chcemy JeśćWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: około 250 g polędwicy wieprzowej, mały por, mała marchewka, 2 ząbki czosnku, 3/4 średniej papryki czerwonej, około 1,5-2 cm imbiru, 2 cebule szalotki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki oleju, 3 torebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny(...)ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Paprykę kroję w większe kawałki, cebulę oraz czosnek siekam, imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Pora i marchewkę dzielę na trzy części, następnie kroję wzdłuż, aby powstały bardzo cienkie słupki. Przygotowuję sos z podanych składników. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu
JejKuchniamieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 450 g mięsa z kurczaka (z udek) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili oregano majeranek tłuszcz do smażenia 1 op mozzarelli Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, dodajemy startą(...)tarce marchewkę podlewamy tłuszczem i smażymy, dodając zioła. Kiedy mięso odparuje, dolewamy pół szkl wody i dusimy pod przykryciem ok 20 min. Studzimy. Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki
Gotowanie jest łatwe