marchewka - 20163 przepisów (strona:358/1345)

Shoarma z kurczaka z frytkami i surówką z marchewki i jabłka 163

Dzisiejszy pomysł na danie to shoarma z kurczaka podana z frytkami, a do tego surówka z marchewki i jabłka. Obiad prawie jak z restauracji Sphinx, ale domowe, a takie dania są najlepsze.  Mocno doprawiony filet w połączeniu z frytkami i surówką to coś, co zasmakuje na pewno dużej części osób! Zapraszam ! Składniki: 1 filet z kurczaka jest przyprawa Kamis(...)Kebab-Shoarma oliwa z oliwek sól pieprz Na surówkę: 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Umieścić w misce, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-shoarma. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by filet się zamarynował. Na rozgrzaną oliwę/olej wkładamy fileta i smażymy z każdej strony

Gotuj z Mąką
Spaghetti bolognese 166

sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto  oliwa do podsmażenia ser do posypania (żółty/mozzarella/parmezan) Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć przez chwilę na kilku łyżach oleju. Następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilka minut. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min. Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

Ze smakiem i z pasją
Wegańska Zupa Kalafiorowa 133

mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1/2 korzenia pietruszki kawałeczek selera kawałek pora około 2 litry wody 1/2 posiekanego pęczka koperku 1 łyżka domowego lub sklepowego warzywka/vegety natur itp. sól(...)smaku 1.  Najpierw zagotowujemy wodę i na gotująca się wrzucamy ziemniaki, marchewkę, seler, por i pietruszkę. Dodajemy jedną łyżkę warzywka (używam domowego) i gotujemy z 10-15 minut. W tym czasie myjemy i dzielimy kalafior na mniejsze różyczki. 2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy kalafior i połowę koperku (lubię jak koperek oddaje cześć swojego smaku innym warzywom już

Gotowanie...to proste !
Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 174

nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;)  Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania: ok 3 h 1,5 schabu bez kości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów  pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku  2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz(...)czosnku Przygotowanie: 1. Schab pozbywamy błon, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i roztartymi 2 ząbkami czosnku, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc 2. Pesto - 1/2 naci marchewki dobrze płuczemy, razem z 2 ząbkami czosnku, pestkami słonecznika i olejem lnianym miksujemy całość na pastę, jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze oleju, doprawiamy solą i pieprzem 2. Następnego

Słodki Kompromis
WOK NOODLES Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 199

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu wok noodles, 2 kiełbasy śląskie, średniej wielkości marchewka, kawałek pora, 1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej), łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu lekkiego przyrumienienia, dodaję warzywa, smażę około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez 2 minuty. Na koniec dodaję ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę. Gotowy sos łączę z makaronem

JejKuchnia
Pieczona fasola w sosie BBQ 162

był za smak!!! Pełnia smaku, mnogość zapachów. Cudowne połączenie!  Pomysł z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". Pieczona fasola w sosie BBQ 2czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki oliwa po 1 łyżeczce wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz chili w płatkach 1 słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych(...)ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, u mnie był to gar żeliwny, i stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy trochę oliwy, wsypujemy kmin, paprykę oraz chili. Dusimy warzywa ok 20 minut mieszając aż do momentu gdy zmiękną. W tym czasie myjemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulion warzywny - podstawa do zup i składnik do niektórych dań 162

pewno smaczniejsze! Taki wywar można zawekować i przechowywać w lodówce i kiedy zajdzie potrzeba możemy go użyć.  Składniki (wychodzi ok. 2 litrów): 2 litry wody 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler kawałek pora  1/2 cebuli 2 gałązki natki pietruszki 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu czarnego sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy około(...)litry wody (można dać odrobinę więcej, bo trochę wody odparuje przy gotowaniu). Marchewkę, por, korzenie pietruszki i seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się wody. Natkę pietruszki myjemy i również kroimy na mniejsze części i dodajemy do garnka. Wrzucamy również liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu i tak gotujemy około 30-35 minut

Gotuj z Mąką
Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 158

należy poddawać krótkiej obróbce termicznej, dzięki temu mają odpowiedni konsystencję, aromat i kolor.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1,5 kg kości i mięsa cielęcego 2 młode marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 mała cebulka kawałek pora (około 15 cm) garść liści selera 2 łodygi lubczyku 1 niewielkie kłącze świeżej kurkumy szczypta szafranu (około pół łyżeczki) 2 garście(...)sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić solą. Boczniaki lekko solimy i obsmażamy parę minut z obu stron na klarowanym maśle. Nakładamy je do głębokich talerzy, razem w quinoą, plasterkami ugotowanych marchewek z rosołu i pokrojoną cielęciną, zalewamy rosołem. Już tylko wystarczy posypać wszystko siekaną natką pietruszki i gotowe

Quinoa Raz!
Zupa brokułowa 130

dodawałam do zupy całego brokuła , tylko same różyczki-ale gdzieś w necie widziałam , że można dodać także i pokrojony trzon brokuła. bulion 1 duży brokuł kilka  ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka śmietana sól, pieprz listek, ziele Marchewki, pietruszkę obrać obrać i pokroić w kostkę.Różyczki brokuła oddzielić od trzon, a trzon pokroić na kawałki.Do bulionu dodać pokrojone warzywa

Moje domowe kucharzenie
Co Lila jadła w środę? 35 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 144

drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku 😉 Kolacja 19:00 Sałata pekińska z ogórkiem, pomidorem

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę? 36 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 129

skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki ryżowe + jogurt naturalny + amarantus + rodzynki + bananowe gwiazdki + płatki kokosowe. II Śniadanie 10:30 Banan, marchewka i jabłko zmiksowane na papkę. Zupa 13:00 Zupa z dodatkiem kaszy jaglanej. II Danie 16:00 Dorsz, kasza bulgur z cebulką i pietruszką, marchewka z jabłkiem. Podwieczorek

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Duszona młoda marchewka 183

Uwielbiam chrupiące rzeczy. Począwszy od dodatków w czekoladzie, poprzez panierki, a skończywszy na warzywach i owocach. Ale nie tym razem. Jest jeden wyjątek w postaci duszonej marchewki. Mięciutka, częściowo wręcz rozgotowana, rozpływająca się

gotować!
Młoda kiszona kapusta ze słoika 187

słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska, do zapiekanki... Słoik 1 litrowy: * młoda kapusta- 1 kg (1 mniejsza główka) * marchewka- 1 mała szt. * sól- 4 łyżeczki* Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut (dzięki czemu kapusta zmięknie i szybciej puści sok podczas(...)ugniatania). Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kapusty i całość dokładnie ubijać ręką bądź drewnianym tłuczkiem/łyżką, aż kapusta puści soki. Przełożyć ciasno do (wcześniej wyparzonego) litrowego słoika, zalać powstałym sokiem i obciążyć** np. małym talerzykiem/czystym kamieniem, po to, aby kapusta była poniżej poziomu soku (inaczej spleśnieje). Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazować, czyli długim

Kraina Miodem Płynąca
Krewetki w białym winie 141

krewetek dużych 1 marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól pieprz pół kieliszka białego wina oliwa do smażenia natka pietruszki szczypiorek oregano ( świeże) Krewetki rozmrażamy, i myjemy. Osączamy na durszlaku. Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i smażymy przez kilka minut, gasimy winem i wkładamy krewetki, doprawiamy przyprawami

Gotowanie jest łatwe
Surówka z młodej kapusty do obiadu 186

młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Polecam w wersji a'la Coleslaw. Składniki: 1 młoda kapusta 1  duża marchewka  1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu spirytusowego 2 płaskie łyżeczki cukru pudru sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa.   Starannie wymieszać i odstawić do lodówki

Gosia gotuje