marchewka - 20163 przepisów (strona:358/1345)

Zupa krem z kukurydzy z orzeszkami z ciecierzycy 103

wegetarian jak i dla wegan.  Do zupy polecam również podać chrupiącą czosnkową bagietkę.  Zapraszam na przepis :-) Życzę miłego gotowania :-)    Składniki: kukurydza Bonduelle 1,5 puszki, marchew 2 szt, ziemniak 3 szt, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie szczypta, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie do smaku, orzeszki z ciecierzycy: ciecierzyca sucha 1,5 szklanki, oliwa(...)oliwek 5 łyżek, kolendra mielona 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem

kulinarne odsłony pati
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 141

dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować duże klopsy, w środek każdego włożyć jedną pieczarkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia. Na marchewkach rozłożyć klopsy. Dodać pozostałe pieczarki. Drugą połówkę dużej cebuli pokroić w piórka i rozłożyć naokoło klopsów

Kuchnia Pokoleń
Sałatka warzywna z kuskusem pod rzepakiem 153

Zainspiruj się olejem rzepakowym . Składniki na 1 porcję: 25g kuskusu razowego - przyrządzić zg. z instrukcją z opakowania 8 szt pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki - duże 1/4 czerwonej papryki - małej 1/2 marchewki - małej 10 strąków świeżego groszku 1 łyżka szczypiorku  1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz kolorowy - do smaku Wszystkie warzywa wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą. Kuskus przygotować zg. z instrukcją(...)opakowania - czyli odważyć odpowiednią ilość do salaterki; zalać wrzątkiem aby poziom wody przekraczał 1/2 cm ponad kuskus; odczekać 5 minut do napęcznienia. Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać. Strąki świeżego groszku wyłuskać. Do miseczki wrzucić napęczniały kuskus oraz warzywa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać olej rzepakowy

Grunt to przepis!
Shoarma z kurczaka z frytkami i surówką z marchewki i jabłka 151

Dzisiejszy pomysł na danie to shoarma z kurczaka podana z frytkami, a do tego surówka z marchewki i jabłka. Obiad prawie jak z restauracji Sphinx, ale domowe, a takie dania są najlepsze.  Mocno doprawiony filet w połączeniu z frytkami i surówką to coś, co zasmakuje na pewno dużej części osób! Zapraszam ! Składniki: 1 filet z kurczaka jest przyprawa Kamis(...)Kebab-Shoarma oliwa z oliwek sól pieprz Na surówkę: 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Umieścić w misce, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-shoarma. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by filet się zamarynował. Na rozgrzaną oliwę/olej wkładamy fileta i smażymy z każdej strony

Gotuj z Mąką
Spaghetti bolognese 159

sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto  oliwa do podsmażenia ser do posypania (żółty/mozzarella/parmezan) Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć przez chwilę na kilku łyżach oleju. Następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilka minut. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min. Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

Ze smakiem i z pasją
Wegańska Zupa Kalafiorowa 128

mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1/2 korzenia pietruszki kawałeczek selera kawałek pora około 2 litry wody 1/2 posiekanego pęczka koperku 1 łyżka domowego lub sklepowego warzywka/vegety natur itp. sól(...)smaku 1.  Najpierw zagotowujemy wodę i na gotująca się wrzucamy ziemniaki, marchewkę, seler, por i pietruszkę. Dodajemy jedną łyżkę warzywka (używam domowego) i gotujemy z 10-15 minut. W tym czasie myjemy i dzielimy kalafior na mniejsze różyczki. 2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy kalafior i połowę koperku (lubię jak koperek oddaje cześć swojego smaku innym warzywom już

Gotowanie...to proste !
Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 169

nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;)  Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania: ok 3 h 1,5 schabu bez kości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów  pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku  2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz(...)czosnku Przygotowanie: 1. Schab pozbywamy błon, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i roztartymi 2 ząbkami czosnku, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc 2. Pesto - 1/2 naci marchewki dobrze płuczemy, razem z 2 ząbkami czosnku, pestkami słonecznika i olejem lnianym miksujemy całość na pastę, jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze oleju, doprawiamy solą i pieprzem 2. Następnego

Słodki Kompromis
WOK NOODLES Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 193

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu wok noodles, 2 kiełbasy śląskie, średniej wielkości marchewka, kawałek pora, 1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej), łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu lekkiego przyrumienienia, dodaję warzywa, smażę około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez 2 minuty. Na koniec dodaję ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę. Gotowy sos łączę z makaronem

JejKuchnia
Pieczona fasola w sosie BBQ 158

był za smak!!! Pełnia smaku, mnogość zapachów. Cudowne połączenie!  Pomysł z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". Pieczona fasola w sosie BBQ 2czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki oliwa po 1 łyżeczce wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz chili w płatkach 1 słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych(...)ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, u mnie był to gar żeliwny, i stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy trochę oliwy, wsypujemy kmin, paprykę oraz chili. Dusimy warzywa ok 20 minut mieszając aż do momentu gdy zmiękną. W tym czasie myjemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulion warzywny - podstawa do zup i składnik do niektórych dań 151

pewno smaczniejsze! Taki wywar można zawekować i przechowywać w lodówce i kiedy zajdzie potrzeba możemy go użyć.  Składniki (wychodzi ok. 2 litrów): 2 litry wody 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler kawałek pora  1/2 cebuli 2 gałązki natki pietruszki 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu czarnego sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy około(...)litry wody (można dać odrobinę więcej, bo trochę wody odparuje przy gotowaniu). Marchewkę, por, korzenie pietruszki i seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się wody. Natkę pietruszki myjemy i również kroimy na mniejsze części i dodajemy do garnka. Wrzucamy również liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu i tak gotujemy około 30-35 minut

Gotuj z Mąką
Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 154

należy poddawać krótkiej obróbce termicznej, dzięki temu mają odpowiedni konsystencję, aromat i kolor.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1,5 kg kości i mięsa cielęcego 2 młode marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 mała cebulka kawałek pora (około 15 cm) garść liści selera 2 łodygi lubczyku 1 niewielkie kłącze świeżej kurkumy szczypta szafranu (około pół łyżeczki) 2 garście(...)sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić solą. Boczniaki lekko solimy i obsmażamy parę minut z obu stron na klarowanym maśle. Nakładamy je do głębokich talerzy, razem w quinoą, plasterkami ugotowanych marchewek z rosołu i pokrojoną cielęciną, zalewamy rosołem. Już tylko wystarczy posypać wszystko siekaną natką pietruszki i gotowe

Quinoa Raz!
Zupa brokułowa 126

dodawałam do zupy całego brokuła , tylko same różyczki-ale gdzieś w necie widziałam , że można dodać także i pokrojony trzon brokuła. bulion 1 duży brokuł kilka  ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka śmietana sól, pieprz listek, ziele Marchewki, pietruszkę obrać obrać i pokroić w kostkę.Różyczki brokuła oddzielić od trzon, a trzon pokroić na kawałki.Do bulionu dodać pokrojone warzywa

Moje domowe kucharzenie
Co Lila jadła w środę? 35 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 137

drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku 😉 Kolacja 19:00 Sałata pekińska z ogórkiem, pomidorem

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę? 36 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 125

skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki ryżowe + jogurt naturalny + amarantus + rodzynki + bananowe gwiazdki + płatki kokosowe. II Śniadanie 10:30 Banan, marchewka i jabłko zmiksowane na papkę. Zupa 13:00 Zupa z dodatkiem kaszy jaglanej. II Danie 16:00 Dorsz, kasza bulgur z cebulką i pietruszką, marchewka z jabłkiem. Podwieczorek

lady-och-mistrzyni.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania