Składniki 600 g karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym(...)przez praskę czosnek - wszystko wymieszać. Na patelnię wlać ok łyżkę oleju, kiedy będzie gorący podsmażyć mięso na mocno brązowy kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, a marchewkę w krążki. Tak podsmażone mięso przełożyć do większego garnka zalać bulionem warzywnym. Dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy i dusić ok 1,5 - 2 godzin na małym ogniu mieszając
Gaździnka warzymłodą kiszoną kapustę z łatwością samodzielnie przygotujesz ją w domu! Przynajmniej masz pewność, że jest bez dodatku octu! Młoda kapusta właściwie nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli. Dododałam jedynie marchewkę, by surówka cieszyła nie tylko smakiem ale i kolorem. Główki młodej kapusty są na tyle luźne, że do poszatkowania wystarczy zwykły nóż. Im cieniej poszatkowana, tym szybciej się ukisi. Składniki(...)kapusty 2 łyżki soli kamiennej 2 marchewki Wykonanie: odrzucić uszkodzone, wierzchnie liście, pokroić kapustę na ćwiartki i cienko poszatkować odrzucając głąb. Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dodać do kapusty. Poszatkowaną marchew z kapustą wymieszać z solą, wygnieść, ucisnąć i odstawić na 1-2 godziny, by puściła sok wyparzyć dwa 1-litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razu pojawia się rozwiązanie. Szczególnie dobre, gdy mamy w rodzinie osobę, która mięsa nie jada. Propozycja idealna na niedzielny obiad. Składniki: 2 szklanki białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 10 pieczarek 3 suszone pomidory natka pietruszki kapusta - włoska, biała lub pekińska przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry masło lub olej Przygotowanie: kapustę sparzamy(...)minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą
Gotowanie z pasjąserce moje ma zdobyte. Tym razem lekka kombinacja z tradycyjnego paprykarza, tylko bez postaci mięsnej i zamiast ryżu właśnie nasza królowa 😊 Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki pomidorów sól i pieprz do smaku papryka słodka, kurkuma lub curry(...)olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu cebulę pokroić w kostkę i zezłocić w garnku dodać posiekany czosnek marchewkę i pietruszkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach paprykę pokroić w drobną kostkę do zeszklonejcebuli i czosnku dodać warzywa i chwilkę poddusić po chwili dodać pomidory, dokładnie wymieszać i dalej dusić
Gotowanie z pasjąwody pól szklanki octu 10% 6 łyżek cukru 1i1/2 łyżki soli do przetworów Pozostałe składniki; 2 kg niewielkich ogórków ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego 1 cebula 2 marchewki kilka ząbków czosnku 2-3 gałązki kopru gorczyca biała liście chrzanu korzeń chrzanu Przygotowanie; Ogórki umyć. Marchew, czosnek ,chrzan i cebulę pokroić w kostkę lub plasterki.Do słoików najlepiej(...)litrowych wkładać na dno po kawałku cebuli, chrzanu, czosnku i marchewki. Dorzucić kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki. Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie
Radość kipiąca uśmiechem.śmiało mogę powiedzieć (to co potarzam z uporem maniaka), że sezon w pełni! Składniki: bulion * 2 filety z pstrąga 250 g świeżych kurek 2 - 3 marchewki * duża puszka cieciorki świeży koperek ulubiony makaron Przygotowanie: 1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki 2. Cieciorkę odsączamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą 3. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki(...)jeśli trzeba 4. Wszystko razem gotujemy z 10 - 15 minut 5. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu 6. Podajemy z ugotowanym, ulubionym rodzajem makaronem * rdtfygnjk
Karczma Honoriettyobiadu dla trzech osób :) Składniki : 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 brokuł Pół cukinii Pół cebuli Dwa ząbki czosnku ( u mnie dziś granulowany bo... Zapomniałam kupić :)) 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 sredni ziemniak 1 spora łyżka serka kremowego naturalnego, lub poprostu jogurt grecki 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kostka warzywna/rosołowa Sól i pieprz Dzien(...)ciecierzyce wodą, musi moczyć się całą noc. Później wystarczy ją gotować w osolonej wodzie około godziny (musi być poprostu miekka) Cukinię, marchewkę, pietruszkę i ziemniaka kroję w plastry, brokuła dzielę na różyczki, zalewam wodą tak by warzywa były przykryte, wrzucam kostkę ( niewiedzac dlaczego- nie lubie
Mamuśka wraca do formymnie filety bez skóry, 400g Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany SOS: Pomidory w puszce 3 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego Duża cebula Średnia marchewka Sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, pół łyżeczki cukru Rybę myjemy i osuszamy, obsypujemy solą, pieprzem i czosnkiem, odstawiamy na pół h. Pomidory przelewam(...)rondelka, dodajemy jogurt i przyprawy. Całość blendujemy, marchewkę kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też dość cienko:) Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C Rybę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe filety proponuję przeciąć na pól. Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy
Mamuśka wraca do formymięsa mielonego z indyka Puszka pomidorów, lub 4 świeże Puszka czerwonej fasoli, zamiast niej może byc 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka 2 zabki czosnku, lub granulowany 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie) Bazylia suszona ( spora ilość) Papryka słodka suszona Pieprz cayenne (dla tych(...)mężowi :) Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy do mięsa i zaczynamy dusić. Marchewkę scieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli dodajemy paprykę to ją także kroimi drobno i wrzucamy do reszty. Z fasolą chwile czekamy:) Doprawiamy bazylią
Mamuśka wraca do formymnie. W takich sytuacjach zazwyczaj robie właśnie to, szybkie, smaczne i nie wymagające wielu składników "danie" Skladniki na jedną porcję : 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1/4 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki KMINU RZYMSKIEGO 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku Szczypta ziół(...)prowansalskich 6 łyżeczek suchego kuskusu Sól Łyżeczka oliwy z oliwek Marchewkę i pietruszkę za pomocą obieraka do warzyw "scieram" na paseczki, papryka w drobną kostkę. Warzywa wrzucam na rozgrzaną oliwę i smażę na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Wsypuje przyprawy. Kuskus w miedzyczasie zalewam wrzatkiem ( czyli robimy jak zawsze) Kuskus
Mamuśka wraca do formyMięsko MNIAM! Zwłaszcza jeśli chodzi o cielęcinke, i to w takim wydaniu:) SKŁADNIKI: Cielęcina (u mnie 1kg) 3 marchewki Biała cześć pora Garść suszonych pomidorów 1 cebula (u mnie czerwona bo białej jakby brakło) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek Czosnek granulowany, tymianek, (przyprawa do gulaszu-dla opornych, czyli dla mnie) Mięso czyścimy, osuszamy i podsmażamy(...)dobrze rozgrzanej oliwie,przekładamy do garnka. Marchewkę, pora, cebulę i pomidory suszone kroimi w drobną kostkę i wrzucamy do mięsa, przyprawiamy i zalewamy wodą tak, by zakryła mięso. Dusimy ok. 40-50 min do miękkości mięsa, zabielamy jogurtem:) U mnie z trendy lunch
Mamuśka wraca do formysłoika ;) Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu i jeszcze w tym roku dorobię kilka słoiczków, bo na próbę zrobiłam tylko 7 - za mało :) Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Składniki: ogórki marchewka czosnek ziele angielskie liście laurowe gorczyca natka pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki soli kamiennej 1 gałązka świeżej bazylii Zalewa: 6 szkl. wody(...)słoików, niezbyt ciasno, bo przy tak pokrojonych i długich plastrach może być potem problem z dotarciem zalewy w każdy zakamarek. Do każdej słoika wkładamy 2 ząbki czosnku, kilka plasterków marchewki, 1-2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki gorczycy i po gałązce natki pietruszki. Z podanych składników gotujemy zalewę i gorącą wlewamy do słoików. Dobrze jest
Kolorowy PrzepisownikDOMOWY WYCISKANY SOK Z MARCHEWKI, MELISY I MANGO! WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA PANASONIC Wyciskarka wolnoobrotowa u Nas w domu działa non stop. Teraz kiedy możemy dostać świeże, pyszne i jędrne, młode warzywa i owoce, grzech by było nie skorzystać! Specyfikację urządzenia już Wam prezentowałam na blogu, ale pokrótce przypomnę. PANASONIC MJ-L500 SLOW JUICER Wyciskarka wolnoobrotowa PANASONIC MJ-L500 o mocy 150W(...)załączona jest szczotka, która ułatwia mycie filtra Więcej informacji znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI NA SOK: - 1 kg marchwi młodej najlepiej ekologicznej - garść listków melisy - ponad połowa dużego mango (bardzo dojrzałego) Marchewkę umyłam pod bieżącą wodę, nie obieram ze skóry. Z mango usunęłam skórę i pestkę. Pokroiłam na elementy, które będą się mieścić w urządzeniu. Wycisnęłam sok, również z listków melisy
SMYKWKUCHNIziołami (180 g), 2 łyżki oleju, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól. Dekoracja: Kilka liści sałaty strzępiastej, 3 mniejsze rzodkiewki, natka pietruszki, mała cebula czerwona, 2 pomidorki koktajlowe, duża marchewka, kilka wykałaczek. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Cukinię i papryki kroję w średniej wielkości kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, czosnku niedźwiedziego i odrobiny pieprzu cayenne(...)niedużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, mieszam. Z cebuli czerwonej, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek wycinam kwiatki - małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło). Przygotowuję kwiatki z marchewki za pomocą specjalnej temperówki do warzyw. Sałatę myję i dokładnie osuszam, następnie zwijam i spinam wykałaczkami. Na paterze lub dużym talerzu układam sałatkę, puste miejsca dekoruję sałatą i natką pietruszki, następnie układam
JejKuchniazupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej
Kulinarne Inspiracje