marchewka - 20163 przepisów (strona:350/1345)

Zupa kalafiorowa 142

create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor -5 małych  ziemniaków -szklanka śmietany 18% -sól, pieprz -zielenina: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Kalafior moczymy(...)kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy roztrzepaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy obficie

Kulinarne przemyslenia
SALATKA Z OGORKOW OBIADOWA - do sloikow na zime 2439

przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku. Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 3 łyżki soli niejodowanej garść posiekanej natki pietruszki 2 główki czosnku kilka ziarenek pieprzu ziarnistego zalewa: 1 szklanka octu (można dodać trochę mniej) 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru PRZYGOTOWANIE(...)Krok 1. Ogórki oraz cebulę kroimy w talarki, marchew ścieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, wszystko przesypujemy solą, dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką oraz pieprzem do warzyw. Następnie do sałatki wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny. Krok 2. W ciągu tych

Moja Książka Kucharska
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 165

łączy si ę  z kremowym sosem na bazie kurkumy, jaj i  śmietany. Tarta jest niezwykle smaczna, pożywna i pełnowartościowa, dzięki dodatkowi kolorowych warzyw, cukinii, marchewki, bakłażana oraz kwiatów cukinii.  Polecam serdecznie, zwłaszcza wielbicielom tart ;) Smacznego! **** La quiche con crema di curcuma e verdure è una torta salata sfiziosa e stuzzicante. La quiche(...)migdałowej 50 g m ą ki gryczanej 50 ml oliwy extravergine d'oliva 100 ml wody szczypta soli Nadzienie 10 kwiatów cukinii 2 marchewki 2 bakłażany 2 cukinie 2 jaja 40 g startego parmezanu 120 g śmietany 1 łyżeczka kurkumy s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI Pasta brisé 150 g di farina tipo

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem z cukinii 154

przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw . Składniki: cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek) ziemniaki 4 szt marchew 4 szt natka pietruszki pęczek czosnek 4 ząbki seler 100 g pestki dyni 2 garście   Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki

Różowa kuchnia
Pałki z kurczaka zapiekane w warzywach 193

Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe , połączenie kilku warzyw daje bardzo ładny i smaczny efekt końcowy. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 1 por 2 marchewki 8 pałek z kurczaka przyprawa do kurczaka pół puszki groszku zielonego 1 mały kalafior pół papryki czerwonej sól pieprz kminek mielony majeranek lub dowolne przyprawy 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki, układamy(...)naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. 2. Pora kroimy na półplasterki, marchewkę ścieramy na grubej tarce i układamy na ziemniakach. 3. Pałki z kurczaka układamy na warzywach i posypujemy przyprawą do kurczaka. 4. Pomiędzy pałki z kurczaka układamy różyczki kalafiora, pokrojoną drobno paprykę i groszek zielony. 5. Po wierzchu posypujemy wszystko pieprzem, solą, kminkiem mielonym, majerankiem

Kuchnia u Bietki
SAŁATKA Z CUKINII W ZALEWIE POMIDOROWEJ 1309

ogórków oraz papryki z dodatkiem gęstego przecieru pomidorowego - polecam z czystym sumieniem. Składniki:   2 kg cukinii 1 kg ogórków zielonych 50 dag papryki 50 dag cebuli 60 dag marchewki 5-6 ząbków czosnku 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki soli 4 łyżki cukru 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka octu winnego 6%  500 g gęstego przecieru pomidorowego Marchewkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa buraczkowa z młodych warzyw. BLW na pierwsze danie. 225

który nie widział kostki rosołowej. 4 małe buraki 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka wody 1 młody, mały por 1 młody, mały seler wraz z liśćmi 2 młode, małe marchewki 1 koper ( /duży z ogrodu, albo pęczek ze sklepu) 4 młode, małe ziemniaki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki śmietany do zup 2 liście laurowe 4 ziela angielskie(...)Wyjmujemy z zamrażarki i rozmrażamy bulion. Obieramy i kroimy w małą kostkę: buraki, ziemniaki, marchewkę i selera. Por, liście odcięte z młodego selera i koper związujemy nitką kucharską bądź sparzonym liściem pora albo sparzonym szczypiorem. Składamy na pół. Gotujemy bulion wraz z szklanką wody. Wrzucamy wszystkie warzywa. Związane warzywa nie muszą być przykryte wywarem. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę

Krupeczki
Lasange, zapiekanka z cukinii 131

obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera - szklanka bulionu - sól - pieprz - oliwa 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i drobno(...)kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny

Apetyczna babeczka
sałatka z razowego makaronu z warzywami i sosem majonezowo-maślankowym... 146

Składniki: makaron rurki razowy 1 opakowanie, marchewka ugotowana 4 średnie, fasolka szparagowa mamut 15 dag, ogórek gruntowy 2 średnie, jaja na twardo 5 sztuk, kukurydza w puszce 1 puszka, groszek konserwowy 1 puszka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki, sos sałatkowy włoski 1 opakowanie, majonez 4 łyżki, maślanka 1 szklanka, pieprz czarny grubo mielony(...)łyżeczka makaron razowy rurki ugotować wg opisu, na durszlaku przelać zimną wodą, wsypać do większej miski dodać pokrojone w talarki marchewki, ogórek gruntowy, fasolę mamut ugotowaną pokroić na kawałki dodać posiekany koperek i pietruszkę, wyciśnięte w prasce 4 ząbki czosnku, jajka pokrojone na ćwiartki 4 łyżki majonezu, 1 szklanka maślanki, sos sałatkowy włoski przyprawa - wszystko dobrze wymieszać i wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 155

Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien i tłuszczu. Osuszamy skórę(...)zaczynamy duszenie – od momentu zagotowania płynu zmniejszamy gaz na minimalny. Patelni po golonkach nie myjemy – wrzucamy na nią 2 łyżki masła i pokrojone warzywa – smażymy do czasu jak marchewka zmieni kolor a seler stanie się lekko szklisty, 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Partiami, na trzy razy, smażymy na tej samej patelni pieczarki

Karo in the Kitchen
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 190

ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 l wody 8 liści botwinki 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 4-6 listków mięty(...)ząbek czosnku 250 ml schłodzonego, płynnego mleka kokosowego sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie 1 Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram a następnie kroję w półcentymetrowe plasterki. 2 Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa

Book of spells
Patison w marynacie 134

Składniki: -patisony małe  -kilka pomidorków koktajlowych -3-4 nieduże marchewki -5 małych cebul -garść fasolki szparagowej -zielone gałązki selera -kilka ziaren pieprzu kolorowego -kilka ziaren kolendry -kilka liści laurowych Zalewa: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 l wody przegotowanej -1 szklanka (220 ml ) octu 10% -1 szklanka ( 220 ml ) cukru -1 łyżka soli Marchewkę i fasolkę gotujemy na półtwardo. Patisony malutkie wkładamy do słoika w całości, większe przekrawamy na pół lub ćwiartki. Do słoika wsypujemy przyprawy  i układamy warzywa na przemian. Składniki

Kulinarne przemyslenia
Zupa z bobem 164

sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – 3 liście laurowe(...)łyżki oleju – 1 szklanka makaronu kokardki lub innego – kilka łyżek słodkiej śmietanki   Wykonanie: – Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. – Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować

To co kocham
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 151

kuchni wszystkich gotowych mieszanek przypraw, kostek rosołowych i przypraw w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior  Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia. Piąty smak Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki(...)naturalną kostkę rosołową możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie  Domowa kostka rosołowa Będziesz potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam

Pani domowa
WYTRAWNA TARTA DROŻDŻOWA z warzywami (orkiszowa, wegańska) 143

mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli łyżeczka bazylii 30 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru ok. 110 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 100 g fasolki szparagowej 50 g marchewki 1/2 papryki 150 g pieczarek 1 cebula 1 pomidor na wierzch: marchewka, cukinia, pieczarki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania