ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest przepyszne, a do tego syte i treściwe, zaspokoi głód nawet największych głodomorów 😉 Składniki: 4-5 ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule pęczek szczypiorku 400 g piersi z indyka 100 g sera żółtego 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz przyprawa kebab-gyros masło(...)przez około 15-20 min. (nie muszą być całkiem miękkie). Następnie lekko studzimy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy do momentu, aż stracą jędrność. Na końcu dodajemy posiekany
Kuchnia MagdaLenydobre gołąbki namawiać mnie nie trzeba. Składniki: główka kapusty 600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 2 pomidory malinowe mocno dojrzałe 2 marchewki kilka gałązek koperku ziele ang- 2 ziarna liść laurowy- 1 listek Wykonanie: *Kapustę sparzamy. * Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy(...)każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki. *W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle aby zakryło gołąbki. Gotujemy ok 1 godz 15 minut, jeśli mamy młoda kapustę wystarczy 40 minut. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką
Z Majeczką w kuchnijakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe lub pominąć mięsne dodatki i przygotować znakomita wersję wegeteriańską. Polecam jest pyszna! Składniki: 1/2 młodej kapusty - około 1 kg 2 marchewki mała pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1/2 łyżeczka kminku - opcjonalnie(...)pęczek koperku 1,5-2 l bulionu/wywaru z wędzonki Wykonanie: obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku , w którym gotujesz zupę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wcześniej obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej oraz obrane i pokrojone w kostę ziemniaki. Przesmażyć razem przez kilka minut, następnie zalać bulionem. Jednego ziemniaka można zetrzeć na tarce lub drobno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wodzie, w której się moczyły przez około 30 min., a później dopiero smażę z cebulką. Zupka jest naprawdę pyszna - pachnąca grzybami i wędzonką. Koniecznie ją spróbujcie 😊 Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 2-3 ziemniaki 2 litry bulionu ok. 200 g grzybów 200-250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula pęczek szczypiorku olej do smażenia sól, pieprz liść(...)laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy
Kuchnia MagdaLenysię i są. No, no, po prostu pysznie. Potrzebujemy: 1 kalafiora 1 jajko 1 saszetka kaszy jaglanej sól pieprz zioła (z przewagą estragonu) suszona papryka ziarna słonecznika 1 starta marchewka Woreczek z kaszą jaglaną płuczemy pod zimnym strumieniem wody i potem gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu dodajemy starty kalafior, marchewkę, zioła, jajko i przyprawy. Formujemy kotleciki i układamy
Tylko pyszniepokazać jeden z nich. Prosta i bardzo smaczna sałatka z piersią kurczaka i ananasem z puszki. Dodatkowo oczywiście sałata i gotowa sałatka meksykańska, w której znajduje się groszek, kukurydza, marchew, czerwona fasola, papryka. Przygotowanie takiej sałatki nie trwa dłużej niż 20-25 minut, a efekt jest bardzo zadowalający. Dodatkowym atutem jest fakt, że tak przygotowany posiłek możemy zabrać ze sobą(...)pracy czy na trening. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 liście zielonej sałaty 1 puszka sałatki meksykańskiej (groszek, kukurydza, marchew, czerwona fasola, papryka) Sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka Olej lub oliwa z oliwek do natłuszczenia patelni Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczki. Doprawiamy
Programista w kuchniskrzydełka. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy obrać warzywa, doprawić mięso i włożyć wszystko na godzinę do piekarnika. Składniki 500 g podudzia z kurczaka (4 szt.) 200 g pieczarek 2 marchewki 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pietruszka 1/2 pora 1/2 selera Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy(...)praskę ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki w pół plastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę
Programista w kuchnimłode marchewki 1 pietruszka 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę skrobiemy, wraz z porem kroimy w plasterki. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę, koperek siekamy. 2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę(...)marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą
Szefowa kuchninajważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe Do garnka włożyłam pierś z indyka, zalałam wodą i chwilkę podgotowała. Następnie obrałam warzywa. Ziemniaki pokroiłam(...)półksiężyce, marchewkę i cebulę w plastry, poszatkowałam por, a pietruszkę starłam na tarce. Dodałam do wywaru ziele angielskie i listek laurowy. Wszystkie warzywa wrzuciłam do podgotowanego bulionu i gotowałam przez 15 minut. Następnie umyłam szpinak i brokuła, którego pokroiłam na mniejsze kawałki. Szpinak wrzuciłam do garnka z bulionem i gotowałam jeszcze 4 minuty. Brokuła gotowałam w osobnym garnku
Receptura smakufasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek olej 1. Łopatkę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew skrobiemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, kapustę, koperek i natkę siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy, kroimy
Szefowa kuchnimięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia(...)patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś) 3. Kiedy pierś jest gotowa, dodaje z powrotem warzywa oraz wsypuje ryż
Gotowanie...to proste !Składniki 600 g karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym(...)przez praskę czosnek - wszystko wymieszać. Na patelnię wlać ok łyżkę oleju, kiedy będzie gorący podsmażyć mięso na mocno brązowy kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, a marchewkę w krążki. Tak podsmażone mięso przełożyć do większego garnka zalać bulionem warzywnym. Dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy i dusić ok 1,5 - 2 godzin na małym ogniu mieszając
Gaździnka warzymłodą kiszoną kapustę z łatwością samodzielnie przygotujesz ją w domu! Przynajmniej masz pewność, że jest bez dodatku octu! Młoda kapusta właściwie nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli. Dododałam jedynie marchewkę, by surówka cieszyła nie tylko smakiem ale i kolorem. Główki młodej kapusty są na tyle luźne, że do poszatkowania wystarczy zwykły nóż. Im cieniej poszatkowana, tym szybciej się ukisi. Składniki(...)kapusty 2 łyżki soli kamiennej 2 marchewki Wykonanie: odrzucić uszkodzone, wierzchnie liście, pokroić kapustę na ćwiartki i cienko poszatkować odrzucając głąb. Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dodać do kapusty. Poszatkowaną marchew z kapustą wymieszać z solą, wygnieść, ucisnąć i odstawić na 1-2 godziny, by puściła sok wyparzyć dwa 1-litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razu pojawia się rozwiązanie. Szczególnie dobre, gdy mamy w rodzinie osobę, która mięsa nie jada. Propozycja idealna na niedzielny obiad. Składniki: 2 szklanki białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 10 pieczarek 3 suszone pomidory natka pietruszki kapusta - włoska, biała lub pekińska przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry masło lub olej Przygotowanie: kapustę sparzamy(...)minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą
Gotowanie z pasjąserce moje ma zdobyte. Tym razem lekka kombinacja z tradycyjnego paprykarza, tylko bez postaci mięsnej i zamiast ryżu właśnie nasza królowa 😊 Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki pomidorów sól i pieprz do smaku papryka słodka, kurkuma lub curry(...)olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu cebulę pokroić w kostkę i zezłocić w garnku dodać posiekany czosnek marchewkę i pietruszkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach paprykę pokroić w drobną kostkę do zeszklonejcebuli i czosnku dodać warzywa i chwilkę poddusić po chwili dodać pomidory, dokładnie wymieszać i dalej dusić
Gotowanie z pasją