marchewka - 20163 przepisów (strona:337/1345)

Ogórki kanapkowe z papryką w marynacie curry 321

bardzo fajnie smak podkręca dodana papryka. Sami zatem musicie zrobić i zdecydować, bo naprawdę warto :) Składniki: 3 kg długich, prostych ogórków 2 czerwone papryki 1 zielona papryka kilka mini marchewek koper Marynata : 700 ml wody 1 i  3/4 szklanki octu  1 i 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego(...)Sposób przygotowania: Ogórki umyć i pokroić w długie  plastry ok. 1 centymetrowe, paprykę w paski. Do wyparzonych słoików ułożyć bardzo ciasno plastry ogórków i papryki, Powtykać między warzywa marchewki. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Gorącą  marynatą zalać  ogórki. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka

Gosia gotuje
Pizzoplacki 976

przepis na rewelacyjne placuszki :) Kto raz spróbuje, zakocha się w ich smaku oraz łatwości z jaką się je przygotowuje. SKŁADNIKI: 2 jajka 9 łyżek mąki 1 szklanka wody 1 marchewka 20 dag sera żółtego 20 dag wędliny 1 łyżeczka oregano pieprz sól olej do smażenia opcjonalnie: kilka pieczarek, papryka, kukurydza lub inne ulubione dodatki :) Ser i marchewkę ścieramy na grubych

Kuchnia od dwojga
Sałatka z ryżem i paluszkami krabowymi 176

pomysłów na sałatki. takie z makaronem, ryżem, jarzynowe, fit, itp. Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 100 g paluszków krabowych (surimi) 2 duże marchewki (ugotowane) 4-5 ogórków konserwowych 100 g ryżu (ugotowanego) 1/2 pęczka koperku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Jajka pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić na sicie. Marchewkę, ogórki, cebulę

O kuchni z uczuciem
Zupa z prawdziwków na rieslingu 122

prawdziwków i podgrzybków na rieslingu: Składniki: Ok. 800 g uzbieranych prawdziwków/podgrzybków (mogą być kupne ) 5 skrzydełek z kurczaka Ok. 300-400 g wędzonych kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka soli 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Łyżka śmietany + dodatkowa śmietana do dekoracji 200-300 ml relislinga(...)ziemniaki zmiękły. Następnie zahartowałam łyżkę śmietany gorącą zupą i wlałam z powrotem do garnka. Doprawiłam całość do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem. Podałam z dodatkiem pokrojonych w plasterki marchewek i pietruszek z wywaru, łezką śmietany i drobno posiekaną pietruszką. I oczywiście rieslingiem. Smacznego i na zdrowie

Kate's Kitchen
Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 172

naszych dzieci. Wątróbka drobiowa Składniki: 400 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki 100 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku(...)cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha sos do smaku Zacznij od surówki. Obierz marchewki i obierakiem do ziemniaków pokrój na cienkie paski. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, imbir, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj

codojedzenia
Sok z dyni 265

składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, zawiera również błonnik Dzisiaj smacznie, zdrowo i dietetycznie... Składniki: • 1 banan, • 2 jabłka,  • 2 marchewki, • 500 g  dyni • 100 g cukru • 800 ml wody • szczypta cynamonu Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą.  Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę

Anioły w kuchni
Barszcz ukraiński 174

znajdziecie na blogu. Takie tradycyjne i takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe(...)mąki pszennej śmietana Mięso włożyć do garnka i wlać wodę. Gotować około 30 minut. Na patelni rozgrzać masło i  zeszklić cebulę, ale nie rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować

O kuchni z uczuciem
Pieczony pasztet z wątróbką 183

więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por  pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe, sól pieprz gałka muszkatołowa 1mała  bułka namoczona w wodzie 5 łyżek bułki tartej  2 jajka(...)bkę, opłukać i obgotować, bez dodatku soli, jeżeli dodamy sól w trakcie gotowania wątróbka nam stwardnieje. Jak mięso i wątróbka oraz warzywa (marchewka pietruszka oraz seler) będą już wystudzone, zmielić przez maszynkę na n oczkach. Jak już zmielimy gotowane mięso zmielić też boczek oraz bułkę . Żółtka jajek dać do powstałej masy

Pomysłowa kuchnia
Zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym 178

zupa jest kojarzona raczej z wiosną, ale na jesień też można mieć wiosenne smaki. Zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym Składniki na 4 porcje 1 pęczek szczawiu 1 mała marchewka 4 średnie ziemniaki 1 gałązka selera 2 gałązki zielonej pietruszki 1 kawałek liścia pora (ok 10 cm) 1 kostka rosołowa 4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 jogurt naturalny Zupa szczawiowa(...)pokroić na ćwiartki. Szczaw oczyścić i opłukać. Końcówki odkroić, a liście  drobno pokroić razem z selerem, porem i pietruszką (ja pocięłam nożycami do ziół). Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojony szczaw oraz warzywa zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować ok 15 minut. Na spód miseczki dać ziemniaki przepuszczone przez

Pomysłowa kuchnia
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 144

kawiarni.Na spacer zostałam wyprowadzona,a z szafy wydobyłam stos książeczek na wieczór. Pozostały jeszcze frytki z nieprzyzwoitą ilością soli...tylko co do nich? Składniki:   puszka cieciorki duża marchewka ziemniak wielkości pięści pół cebuli 2ząbki czosnku 1jajko łycha koncentratu pomidorowego Przyprawy:   pieprz czarny mielony sól papryka słodka sproszkowane chili zioła prowansalskie czubryca łagodna szczypta cynamonu Co i jak począć(...)ziemniaka. 2.Cieciorkę(można kupić suchą,moczyć12godzin,gotować...ej ej no way jaki student by to zrobił?)odsączyć z zalewy. Przerzucić do dużej miski i ugnieść widelcem/blenderem. 3.Obrać marchewkę. Zetrzeć na tarce.Podobnie postępować z czosnkiem. 4.Posiekać drobno cebulkę. 5.Wszystko do jednej miski. Wbić jajko. Doprawić. Wymieszać. Zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków (ale nie do mięsa

U Fiolki
Co na drugie śniadanie? 141

Farsz 1marchewka pół cebuli 3 plastry wędliny 3łyżeczki kopiaste kukurydzy 3 łyżeczki sosu pomidorowego oliwa koperek serek naturalny kanapkowy Wykonanie : Posiekaj co się da. Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć marchewkę. Obficie dosyp curry.  Dodaj cebulkę. Zarumień.  Dodaj wędlinę i kukurydzę oraz sos pomidorowy. Dopraw pieprzem, słodką papryką, odrobiną soli. (sos miałam z obiadu, można przecież dodać odrobinę koncentratu(...)pomidory z puszki jeśli cierpimy na brak wyżej wymienionego ukochanego sosu). Podziel farsz na 3 części. Nie dodawaj wszystkich składników na raz! Grozi przypaleniem kukurydzy i niedosmazeniem cebulki czy marchewki

U Fiolki
Wege gulasz czyli jak podstępnie nakarmić studenta płci męskiej warzywami 200

dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne tam perfumy czy coś. Powie to tylko wtedy gdy pachniesz obiadem) Składniki: 1cebula 2ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 dużych pieczarek 1cukinia 1papryka puszka cieciorki (bądź szklanka ugotowanej) karton przecieru pomidorowego/pomidorów w puszce+ opcjonalnie koncentratu dwie łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego Przyprawy: czubryca czerwona kumin rzymski sól(...)zachować smak i sok w pieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw. Podawaj z makaronem lub ulubionym pieczywem. Smacznego! *Przepis przetestowany

U Fiolki
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 180

zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty(...)Wykonanie: 1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj

U Fiolki
Zupa z Groszkiem Zielonym i Ziemniakami 148

Ostatnio smaki na zupki warzywne więc dziś zupa z zielonym groszkiem :) SKŁADNIKI: 1l. bulionu 1 duży ziemniak 1 duża marchewka 1 puszka groszku zielonego (może być mrożony) 1 łyżka koperku posiekanego sól pieprz + zasmażka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Do bulionu dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę - chwilkę gotować. 2.Dodać marchewkę poszatkowaną w paseczki - gotować do miękkości. 3.Wrzuci

Dziś Ja gotuje
Prosty przepis na bajeczne ratatouille 478

łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej 2 średniej wielkości bakłażany 2 średniej wielkości żółte cukinie 1 duży pomidor 1 cebula czerwona 1 marchewka 1-2 łyżek oliwy z oliwek posiekane świeże zioła do posypania potrawy np. bazylia, mięta, pietruszka lub kolendra Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do 200st. z termoobiegiem. 2 Paprykę kroję na pół(...)garnka, dodaję czosnek i gotuję około 15 minut aż się rozpadną a czosnek uwolni swój aromat. 9 Bakłażana, cukinię, pomidora i cebulę kroję w 0,5cm krążki. 10 Marchewkę obieram i obieraczką kroję w cienkie paski. 11 Upieczoną paprykę obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pomidorów. 12 Dodaję słodką paprykę, tymianek, pieprz cayenne i sól

Book of spells

Proponowane wyszukiwania