miłą odmianą i stanie się ulubionym śniadaniem na nadchodzące chłodne dni. Jak poznałam Pana męża to zastrzegł mi, że nie lubi absolutnie trzech rzeczy - owsianki, gotowanej marchewki i grochowej zupy z grzankami. Po jakimś czasie udało mi się odczarować te koszmary i nigdy już nie zostaje z obiadu duszona marchewka z masłem, zapach owsianki zawsze wprawia Pana męża
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLASAGNE Z GRZYBAMI Składniki: (forma 20x30) 9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 400 ml bulionu 300 ml śmietany 1 jajko szczypta soli i pieprzu do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy 15-20 minut(...)czasie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy grzyby i chwilę smażymy razem. Grzyby mieszamy ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie studzimy. Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu. Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty
Bon appetit mon amiezwłaszcza jesienią, gdy mam pod dostatkiem świeżo zebrane grzyby. Jeśli Wy także macie w kuchni koszyk pełnen grzybów to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :) Składniki (jedna porcja): pół kapusty marchewka kilka dowolnych, świeżych grzybów liść laurowy natka pietruszki sól, pieprz kiełbaska grzybowa BeVege garść pestek słonecznika oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Nadmiar wody odlewamy(...)wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości (przez ok trzy godziny) razem ze startą marchewką, pokrojonymi grzybami i liściem laurowym. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W czasie gotowania kapusty, kroimy kiełbaskę w plasterki i podsmażamy na patelni oraz prażymy pestki słonecznika. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy podsmażoną kiełbaskę. Potrawkę
Smiling Shrimprazu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana pietruszka lub koperek 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy Marchewkę
My simple kitchengłówki sałaty lodowej, 1 marchewka, 5 szt. rzodkiewek, 1/2 ogórka wężowego, 1/2 pęczka szczypiorku, śmietana 18% (lub jogurt naturalny), sól, pieprz czarny mielony. Niezastąpionym elementem każdego obiadu jest niewątpliwie dobra surówka. Akurat miałam w domu połówkę sałaty lodowej, więc postanowiłam ją wykorzystać. Surówka składa się z dosyć wielu składników, ale komponują się one w idealną całość. Jest(...)naprawdę bardzo smaczna i polecam ją każdemu. Do jej przyrządzenia wykorzystałam śmietanę 18%, ale oczywiście można ją zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatę lodową bardzo drobno posiekać i przełożyć do miski. Marchewkę, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucić do miski z posiekaną sałatą. Szczypiorek drobno posiekać i również wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Całość dobrze wymieszać
Świat Domowej Kuchnizupek chińskich już dawno przypa dła Wam do gustu. Ciekawe jak bę dzie z zapiekanką :) Spróbujcie :) Skła dniki: Makaron z 2 zupek chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczka suszonej bazylii i ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)Makaron zalewamy wo dą we dług przepisu na opakowaniu. Czekamy do spęcznienia. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wo dzie razem z brokułem przez 8 minut. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno w kostkę wraz z obraną cebulą. Przestu dzony makaron, o dce d zone warzywa, paprykę i kukury dzę wkła damy do naczynia żaroo
ChilliJemyJest to podstawa - więc każde dodatki mile widziane :) Ja czasami dodaję pieczarki, czy teraz w sezonie - grzyby, paprykę, cukinię itp Składniki: - pierś z indyka - 1 duża cebula - 1 marchewka - 1 liść laurowy - 1 ziele angielskie - 1 ziele jałowca - sól, pieprz - tłuszcz do smażenia - woda Pierś pokroić na kawałki, cebulę pokroić w piórka. Marchew obrać i pokroić na grubsze plastry(...)wodą tak, aby zakryła ona mięso. Ustawić obroty: 2 temperatura: 100C czas 30 minut. Włączyć. Przygotowanie tradycyjne: Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto mięso. Dodać cebulę i marchewkę. Doprawić, dusić pod przykryciem aż cebulka się zarumieni i zmięknie. Zalać wodą, tak aby ona zakryła mieso. Dusić pod przykryciem ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Smacznego
CookYourselfszerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy. Składniki średnia główka kapusty włoskiej 4 marchewki 2 pietruszki seler 10 średnich ziemniaków mała cebula 200 g wędzonego boczku 5 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe majeranek sól pieprz mielony kilka ziaren pieprzu czarnego koperek Przygotowanie(...)Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki. Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły
R'n'G KitchenWięc tak na szybko na obiadek polędwiczki ze szpinakiem :) Składniki : 0,5 kg polędwiczki drobiowe makaron świderki ( ja użyłam z Lubelli ) 1/2 paczki mrożonego szpinaku mrożonego 1 mała mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta oregano pieprz, sól 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie : Polędwiczki myję, osuszam, kroję w większe kawałki(...)przyprawiam papryką,solą, pieprzem i smażę na dwóch łyżkach oleju . Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, płuczę i ścieram na tarce o dużych oczkach . Gdy mięsko się podsmaży , dodaję warzywa i jeszcze chwilę duszę . Następnie dodaję mrożony szpinak aż ze szpinaku wyparuje woda . Przyprawiam do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą oregano . Duszę ok 10 min . Na sam koniec dodaję śmietanę
Domowa Kuchnia u MamyCiasto 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka startej na małych oczkach tarki marchewki 2 garście orzechów włoskich, posiekanych 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać mąkę wymieszaną z kakao(...)cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać orzechy i wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu babeczki, odczekać aż czekolada zastygnie. Smacznego
Słodkie inspiracjemoże stanowić samodzielne danie. Idealna na jesienne obiady, a w szczególności jeżeli mamy ochotę na szybkie gołąbki :) 1/2 główki kapusty białej 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego 3 1/2 l wody 100 g ryżu białego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka papryki(...)wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć. Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać ryż. Po około 20 minutach, jak ryż będzie miękki, dodać przecier
https:KKuchniaMniamSKŁADNIKI: 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1.8 l. bulionu 0.5kg botwinki z buraczkami 1 łyżeczka mąki pszennej 200ml śmietany 18% sok z cytryny (około pół) sól pieprz WYKONANIE: 1.Do wywaru wrzucić marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach. 2.Gotować aż delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru
Dziś Ja gotujeGęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni(...)masła i 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych w drobną kostkę warzyw: marchewki, dyni, selera 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1/ puszki ciecierzycy z zalewą 3 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku starte na tarce przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny
cool and mintySkładniki : około 300 g ugotowanego makaronu kokardki np: Primo Gusto 2 upieczone pałki i podudzie z kurczaka 4 jajka około 1 szklanki posiekanej słodkiej kapusty 2 cebule 2 marchewki np: z rosołu 1 łyżka masła 6 plastrów żółtego sera 1 opakowanie serka śmietankowego w okrągłych plasterkach Capreze sól pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)obieramy i kroimy w kostkę, kurczaka obieramy z kości i również kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, pokrojoną kapustę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kurczaka, marchewkę z rosołu pokrojoną w plasterki, oprószamy wszystko solą, pieprzem,bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą chili, wszystko podsmażamy co jakiś czas mieszając. Do ugotowanego makaronu dodajemy wszystko z patelni
Sama słodycz i szczypta chilikolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny (ok 150g) -łyżeczka majonezu -sól, pieprz -szczypta ostrej papryki -olej do smażenia(...)Przygotowanie Batata i marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z tej ilości masy wychodzi
Zielona Kuchnia