znał. Zupka cukiniowa jest łatwa w przygotowania. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Składniki na 3 porcje: 1 mała cukinia 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka garść natki pietruszki 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego Ziemniaka i marchewkę obieramy i kroimy. Wrzucamy do gotującej się wody wraz z łyżką oleju i gotujemy
Dieta bez mlekaTaki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"! Składniki: 250 g mięsa drobiowego (u mnie filet z kurczaka) 250 g łopatki 1 cebula garść oczyszczonych kurek 1 jajko 1 marchewka 2 łyżki kaszy manny ziele angielskie liść laurowy majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu śmietana 18% masło klarowane koperek Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem(...)oraz kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy kurki i podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy
Walijskie Pichcenieodkrywanie nowych smaków. Koktajle są zdrowe, szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze mogą zastąpić tradycyjne posiłki. Zachęcam do miksowania także o tej porze roku. W składnikach jarmuż, marchewka, pieczona dynia, orzechy i rozgrzewające przyprawy i nie tylko! Miksujmy dla zdrowia! Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowy z awokado Koktajl bananowy(...)Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Koktajl marchwiowo-bananowy z płatkami owsianymi Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl
Moja smaczna kuchniamiłą odmianą i stanie się ulubionym śniadaniem na nadchodzące chłodne dni. Jak poznałam Pana męża to zastrzegł mi, że nie lubi absolutnie trzech rzeczy - owsianki, gotowanej marchewki i grochowej zupy z grzankami. Po jakimś czasie udało mi się odczarować te koszmary i nigdy już nie zostaje z obiadu duszona marchewka z masłem, zapach owsianki zawsze wprawia Pana męża
Piekarz-Kucharz-Garkotłukplacuszki z warzyw? Ja bardzo dlatego często goszczą na moim stole. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na placuszki cukiniowe, świetny pomysł na obiad lub kolację. Oprócz cukinii dodałam do nich marchewkę oraz kalarepę. Kotleciki smakują wyśmienicie i zapewniam, że nawet mięsożercy będą zadowoleni 🙂 Składniki/na ok. 6 placuszków: – średnia cukinia – 2 małe marchewki … Czytaj dalej PLACUSZKI CUKINIOWE Artykuł
greengoodiesLASAGNE Z GRZYBAMI Składniki: (forma 20x30) 9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 400 ml bulionu 300 ml śmietany 1 jajko szczypta soli i pieprzu do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy 15-20 minut(...)czasie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy grzyby i chwilę smażymy razem. Grzyby mieszamy ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie studzimy. Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu. Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty
Bon appetit mon amiezwłaszcza jesienią, gdy mam pod dostatkiem świeżo zebrane grzyby. Jeśli Wy także macie w kuchni koszyk pełnen grzybów to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :) Składniki (jedna porcja): pół kapusty marchewka kilka dowolnych, świeżych grzybów liść laurowy natka pietruszki sól, pieprz kiełbaska grzybowa BeVege garść pestek słonecznika oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Nadmiar wody odlewamy(...)wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości (przez ok trzy godziny) razem ze startą marchewką, pokrojonymi grzybami i liściem laurowym. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W czasie gotowania kapusty, kroimy kiełbaskę w plasterki i podsmażamy na patelni oraz prażymy pestki słonecznika. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy podsmażoną kiełbaskę. Potrawkę
Smiling Shrimprazu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana pietruszka lub koperek 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy Marchewkę
My simple kitchengłówki sałaty lodowej, 1 marchewka, 5 szt. rzodkiewek, 1/2 ogórka wężowego, 1/2 pęczka szczypiorku, śmietana 18% (lub jogurt naturalny), sól, pieprz czarny mielony. Niezastąpionym elementem każdego obiadu jest niewątpliwie dobra surówka. Akurat miałam w domu połówkę sałaty lodowej, więc postanowiłam ją wykorzystać. Surówka składa się z dosyć wielu składników, ale komponują się one w idealną całość. Jest(...)naprawdę bardzo smaczna i polecam ją każdemu. Do jej przyrządzenia wykorzystałam śmietanę 18%, ale oczywiście można ją zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatę lodową bardzo drobno posiekać i przełożyć do miski. Marchewkę, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucić do miski z posiekaną sałatą. Szczypiorek drobno posiekać i również wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Całość dobrze wymieszać
Świat Domowej Kuchnizupek chińskich już dawno przypa dła Wam do gustu. Ciekawe jak bę dzie z zapiekanką :) Spróbujcie :) Skła dniki: Makaron z 2 zupek chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczka suszonej bazylii i ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)Makaron zalewamy wo dą we dług przepisu na opakowaniu. Czekamy do spęcznienia. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wo dzie razem z brokułem przez 8 minut. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno w kostkę wraz z obraną cebulą. Przestu dzony makaron, o dce d zone warzywa, paprykę i kukury dzę wkła damy do naczynia żaroo
ChilliJemyJest to podstawa - więc każde dodatki mile widziane :) Ja czasami dodaję pieczarki, czy teraz w sezonie - grzyby, paprykę, cukinię itp Składniki: - pierś z indyka - 1 duża cebula - 1 marchewka - 1 liść laurowy - 1 ziele angielskie - 1 ziele jałowca - sól, pieprz - tłuszcz do smażenia - woda Pierś pokroić na kawałki, cebulę pokroić w piórka. Marchew obrać i pokroić na grubsze plastry(...)wodą tak, aby zakryła ona mięso. Ustawić obroty: 2 temperatura: 100C czas 30 minut. Włączyć. Przygotowanie tradycyjne: Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto mięso. Dodać cebulę i marchewkę. Doprawić, dusić pod przykryciem aż cebulka się zarumieni i zmięknie. Zalać wodą, tak aby ona zakryła mieso. Dusić pod przykryciem ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Smacznego
CookYourselfszerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy. Składniki średnia główka kapusty włoskiej 4 marchewki 2 pietruszki seler 10 średnich ziemniaków mała cebula 200 g wędzonego boczku 5 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe majeranek sól pieprz mielony kilka ziaren pieprzu czarnego koperek Przygotowanie(...)Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki. Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły
R'n'G KitchenWięc tak na szybko na obiadek polędwiczki ze szpinakiem :) Składniki : 0,5 kg polędwiczki drobiowe makaron świderki ( ja użyłam z Lubelli ) 1/2 paczki mrożonego szpinaku mrożonego 1 mała mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta oregano pieprz, sól 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie : Polędwiczki myję, osuszam, kroję w większe kawałki(...)przyprawiam papryką,solą, pieprzem i smażę na dwóch łyżkach oleju . Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, płuczę i ścieram na tarce o dużych oczkach . Gdy mięsko się podsmaży , dodaję warzywa i jeszcze chwilę duszę . Następnie dodaję mrożony szpinak aż ze szpinaku wyparuje woda . Przyprawiam do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą oregano . Duszę ok 10 min . Na sam koniec dodaję śmietanę
Domowa Kuchnia u MamyCiasto 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka startej na małych oczkach tarki marchewki 2 garście orzechów włoskich, posiekanych 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać mąkę wymieszaną z kakao(...)cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać orzechy i wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu babeczki, odczekać aż czekolada zastygnie. Smacznego
Słodkie inspiracjemoże stanowić samodzielne danie. Idealna na jesienne obiady, a w szczególności jeżeli mamy ochotę na szybkie gołąbki :) 1/2 główki kapusty białej 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego 3 1/2 l wody 100 g ryżu białego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka papryki(...)wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć. Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać ryż. Po około 20 minutach, jak ryż będzie miękki, dodać przecier
https:KKuchniaMniam