marchewka - 20163 przepisów (strona:333/1345)

Pasztet z gęsi 162

wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 7 ziarenek jałowca 3 gałązki świeżego tymianku 50ml brandy lub koniaku 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól pieprz gałka(...)tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również przyrumienić. Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę. Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na 4 kawałki, dodać do mięsa.  Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek, ziele, jałowiec), zalać gorącą wodą, żeby mięso było na prawie całe przykryte płynem

Obiad gotowy
Zupa gołąbkowa 172

Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)  Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ziaren kminku pół łyżeczki oregano 2 liście laurowe kilka kulek(...)obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy

Czerwień i błękit
Zupa fasolowa z zasmażką 103

bardzo…jednak w tym wykonie jest sto na sto <3 I super ;) Składniki 200 g surowego boczku wędzonego 2 pętka wędzonej kiełbasy ( około 300-350 g ) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łodygi natki pietruszki 1 duża puszka białej fasoli(...)łyżka mąki majeranek mielony kminek sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również   marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą). Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela. Wszystko przez kilka smażymy przez

R'n'G Kitchen
Wegetariańskie bolognese z soczewicą 212

przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie. W tym czasie jak soczewica będzie się gotowała przygotować pozostałe składniki sosu. Posiekać cebulę i czosnek, marchew pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino

Cooking for Emily
Sałatka z awokado i kaszą bulgur – smaczna i zdrowa, idealna do pracy 216

sałatki będziemy potrzebowali: 100 g kaszy bulgur 1 malutka puszka kukurydzy (około 120 g po odsączeniu) 1 malutka puszka czerwonej fasoli (około 120 g po odsączeniu) 1 awokado 1 marchew 2łyżki usiekanej natki pietruszki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem(...)Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia, jeżeli nie mamy kaszy bulgur to możemy użyć kaszy orkiszowej lub komosy ryżowej. Obraną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach, dodaję do niej wystudzoną kaszę, wypłukaną i osączoną kukurydzę i fasolę czerwoną i delikatnie mieszam. Awokado obieram, kroję w drobną kostkę i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Jesienna grochówka. 167

gotuję zupy "treściwe" czyli bardziej sycące. Grochówka z łuskanego grochu bardzo często gości w moim domu... Zapraszam! Składniki; 1 pasek żeberek wieprzowych 1.5 szkl łuskanego grochu  Skworcu 1 marchew 1 pietruszka 2 listki laurowe  Skworcu 2 ziarenka ziela angielskiego  Skworcu 4 ziemniaki laska kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego  Skworcu 2 łyżeczki majeranku(...)Skworcu sól  i  pieprz Skworcu 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle

Radość kipiąca uśmiechem.
Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu 166

kilka łyżek sosu sojowego Marynata do tofu: 1 łyżka oleju 2 cm startego imbiru ząbek czosnku sos sojowy pieprz cayenne Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. po wysmażeniu zdejmujemy , dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone

AZgotuj!
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 225

Lekko solimy, mocno pieprzymy i odkładamy na bok. Obieramy cebule i czosnek – cebule kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki, przekładamy do dwóch osobnych miseczek. Obieramy marchew i pietruszkę, myjemy łodygi selera. Wszystkie naszykowane warzywa kroimy w drobną , równą kostkę i przekładamy do wspólnej miski. Pieczarki i podgrzybki oczyszczamy z piasku/brudu wilgotnym papierowym ręcznikiem. Nie myjemy grzybów(...)kociołka przekładamy do mięsa. W kociołku znowu rozgrzewamy tłuszczu – 2mm warstwa będzie w sam raz na długie smażenie. Pierwszą wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę razem z łodygami selera. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż warzywa staną się szklisto-przeźroczyste, miękkie, a następnie lekko zbrązowione – 10-15 minut

Karo in the Kitchen
Flaki z żołądków drobiowych i kurczaka 132

kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Pysznie smakuje i się prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka 6 szt seler  150 g pietruszka 150 g   marchew 4 szt por 150 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy 4 szt   majeranek dwie garście przecier pomidorowy 2 łyżki sól i pieprz czarny mielony do smaku   Wykonanie: Pyszna(...)flaczki oszukane. Danie idealne na Nowy Rok,pysznie smakuje i prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka 6 szt seler  150 g pietruszka 150 g   marchew 4 szt por 150 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy 4 szt   majeranek dwie garście przecier pomidorowy 2 łyżki sól i pieprz czarny mielony do smaku   Wykonanie

Różowa kuchnia
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 123

słoika ogórków kiszonych 1 jabłko groszek w puszce kukurydza w puszce mała czerwona cebula biała część pora (ja dałam pół) majonez jogurt naturalny łyżeczka musztardy sól, pieprz WYKONANIE : Marchew, ziemniaki i selera dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka tak żeby marchew była na spodzie, a ziemniaki z selerem na wierzchu ponieważ gotują się szybciej. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy

Pani na deser
Gulasz z szynki z warzywami 105

Pożywny obiad dla całej rodzinki.   Składniki: szynka cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1/2 pora olej sól pieprz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 2 szkl. wywaru warzywnego Na patelnię wlewam olej, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Szynkę przekładam do żaroodpornego naczynia. Na tym samym oleju (można ewentualnie dodać trochę więcej) podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę(...)dodaję następnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę. Gdy warzywa się lekko rumienią zalewam je 2 szklankami wywaru warzywnego. Chwilę duszę. Przekładam warzywa do mięsa. Wkładam wszystko do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie wyjmuję szynkę z warzywami. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną i wlewam ją do szynki

MojaQchnia.pl
Flaczki z opieniek-grzybowa inaczej 147

naprawdę pyszną i aromatyczną zupę-szczególnie teraz kiedy opieńków mamy wysyp-polecam  Składniki: 10-20 kapeluszy opieniek 2 czerwone cebule udko z kurczaka kostka rosołowa grzybowa 2 marchewki 5 ziemniaków majeranek 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej,sól,pieprz Przygotowanie: Opieńki oczyścić i obgotować 30 min,odcedzić i pokroić w paski. Udko ugotować w osolonej wodzie ,wyjąć do wywaru dodać(...)kostkę grzybową ,startą na tarce marchewkę i ziemniaki.Ugotować do miękkości. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju,dodać pokrojone opieńki i podsmażać 5 min,następnie dodać do zupy,dodać również koncentrat pomidorowy i pokrojone mięsko z udka doprawić majerankiem,solą i pieprzem do smaku

Swojskie jedzonko
Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty 285

kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek dymek Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka syropu klonowego/agawy lub cukru (np. kokosowego) 3 łyżki prażonych ziaren sezamu(...)łyżki płatków chilli (mniej lub więcej – według uznania) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w słupki, podobnie jak obraną marchewkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu kilkakrotnie

Lamarida.pl
Ciasta drożdżowe z owocami 185

doskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko.  Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka cukru,  2 jajka, szklanka młodej marchewki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 szklanki oleju. W małej misce robimy drożdżowy zaczyn z wody+1 łyżka cukru+drożdże+1 łyżka czubata mąki, mieszamy ipod przykryciem odstawiamy(...)ciepłe miejsce, do czasu gdy wyrośnie. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka, olej i mieszamy łyżką, dolewamy wyrośnięty zaczyn.    Następnie mikserem blendujemy marchewki z cukrem i też dodajemy do miski. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli będzie zbyt suche podlewamy kilka łyżek wody, jak za mokre to 2-3 łyżki mąki

chleba naszego
PIECZONY PASZTET DROBIOWY Z JAJKIEM (BEZ WĄTRÓBKI) 148

zestaw przypraw i foremki aluminiowe od  Tradismak .  Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego z rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu  Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw  Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe(...)pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet, na to ułożyć wzdłuż wcześniej ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół. Na wierzch przykryć resztę masy. Całość

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania