przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie. W tym czasie jak soczewica będzie się gotowała przygotować pozostałe składniki sosu. Posiekać cebulę i czosnek, marchew pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino
Cooking for Emilysałatki będziemy potrzebowali: 100 g kaszy bulgur 1 malutka puszka kukurydzy (około 120 g po odsączeniu) 1 malutka puszka czerwonej fasoli (około 120 g po odsączeniu) 1 awokado 1 marchew 2łyżki usiekanej natki pietruszki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem(...)Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia, jeżeli nie mamy kaszy bulgur to możemy użyć kaszy orkiszowej lub komosy ryżowej. Obraną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach, dodaję do niej wystudzoną kaszę, wypłukaną i osączoną kukurydzę i fasolę czerwoną i delikatnie mieszam. Awokado obieram, kroję w drobną kostkę i dodaję
Uwaga Babcia Gotujegotuję zupy "treściwe" czyli bardziej sycące. Grochówka z łuskanego grochu bardzo często gości w moim domu... Zapraszam! Składniki; 1 pasek żeberek wieprzowych 1.5 szkl łuskanego grochu Skworcu 1 marchew 1 pietruszka 2 listki laurowe Skworcu 2 ziarenka ziela angielskiego Skworcu 4 ziemniaki laska kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego Skworcu 2 łyżeczki majeranku(...)Skworcu sól i pieprz Skworcu 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle
Radość kipiąca uśmiechem.kilka łyżek sosu sojowego Marynata do tofu: 1 łyżka oleju 2 cm startego imbiru ząbek czosnku sos sojowy pieprz cayenne Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. po wysmażeniu zdejmujemy , dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone
AZgotuj!Lekko solimy, mocno pieprzymy i odkładamy na bok. Obieramy cebule i czosnek – cebule kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki, przekładamy do dwóch osobnych miseczek. Obieramy marchew i pietruszkę, myjemy łodygi selera. Wszystkie naszykowane warzywa kroimy w drobną , równą kostkę i przekładamy do wspólnej miski. Pieczarki i podgrzybki oczyszczamy z piasku/brudu wilgotnym papierowym ręcznikiem. Nie myjemy grzybów(...)kociołka przekładamy do mięsa. W kociołku znowu rozgrzewamy tłuszczu – 2mm warstwa będzie w sam raz na długie smażenie. Pierwszą wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę razem z łodygami selera. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż warzywa staną się szklisto-przeźroczyste, miękkie, a następnie lekko zbrązowione – 10-15 minut
Karo in the Kitchenkochani dziś serwuje flaczki oszukane. Pysznie smakuje i się prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka 6 szt seler 150 g pietruszka 150 g marchew 4 szt por 150 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy 4 szt majeranek dwie garście przecier pomidorowy 2 łyżki sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Pyszna(...)flaczki oszukane. Danie idealne na Nowy Rok,pysznie smakuje i prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka 6 szt seler 150 g pietruszka 150 g marchew 4 szt por 150 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy 4 szt majeranek dwie garście przecier pomidorowy 2 łyżki sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie
Różowa kuchniasłoika ogórków kiszonych 1 jabłko groszek w puszce kukurydza w puszce mała czerwona cebula biała część pora (ja dałam pół) majonez jogurt naturalny łyżeczka musztardy sól, pieprz WYKONANIE : Marchew, ziemniaki i selera dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka tak żeby marchew była na spodzie, a ziemniaki z selerem na wierzchu ponieważ gotują się szybciej. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy
Pani na deserPożywny obiad dla całej rodzinki. Składniki: szynka cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1/2 pora olej sól pieprz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 2 szkl. wywaru warzywnego Na patelnię wlewam olej, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Szynkę przekładam do żaroodpornego naczynia. Na tym samym oleju (można ewentualnie dodać trochę więcej) podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę(...)dodaję następnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę. Gdy warzywa się lekko rumienią zalewam je 2 szklankami wywaru warzywnego. Chwilę duszę. Przekładam warzywa do mięsa. Wkładam wszystko do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie wyjmuję szynkę z warzywami. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną i wlewam ją do szynki
MojaQchnia.plnaprawdę pyszną i aromatyczną zupę-szczególnie teraz kiedy opieńków mamy wysyp-polecam Składniki: 10-20 kapeluszy opieniek 2 czerwone cebule udko z kurczaka kostka rosołowa grzybowa 2 marchewki 5 ziemniaków majeranek 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej,sól,pieprz Przygotowanie: Opieńki oczyścić i obgotować 30 min,odcedzić i pokroić w paski. Udko ugotować w osolonej wodzie ,wyjąć do wywaru dodać(...)kostkę grzybową ,startą na tarce marchewkę i ziemniaki.Ugotować do miękkości. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju,dodać pokrojone opieńki i podsmażać 5 min,następnie dodać do zupy,dodać również koncentrat pomidorowy i pokrojone mięsko z udka doprawić majerankiem,solą i pieprzem do smaku
Swojskie jedzonkokimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek dymek Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka syropu klonowego/agawy lub cukru (np. kokosowego) 3 łyżki prażonych ziaren sezamu(...)łyżki płatków chilli (mniej lub więcej – według uznania) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w słupki, podobnie jak obraną marchewkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu kilkakrotnie
Lamarida.pldoskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko. Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka cukru, 2 jajka, szklanka młodej marchewki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 szklanki oleju. W małej misce robimy drożdżowy zaczyn z wody+1 łyżka cukru+drożdże+1 łyżka czubata mąki, mieszamy ipod przykryciem odstawiamy(...)ciepłe miejsce, do czasu gdy wyrośnie. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka, olej i mieszamy łyżką, dolewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie mikserem blendujemy marchewki z cukrem i też dodajemy do miski. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli będzie zbyt suche podlewamy kilka łyżek wody, jak za mokre to 2-3 łyżki mąki
chleba naszegozestaw przypraw i foremki aluminiowe od Tradismak . Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego z rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe(...)pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet, na to ułożyć wzdłuż wcześniej ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół. Na wierzch przykryć resztę masy. Całość
Zrób to smaczniemoże rozgrzewać nas w jesienno zimowe dni. Może chłodzić w letnie upały. Może zwiastować wiosnę stając się coraz lżejszą. Syci, nawadnia, karmi. Inna o każdej porze roku. 5 ekologicznych marchewek biała cebula 2 cm świeżego imbiru szczypta chili szklanka soku z pomarańczy drobina skórki z pomarańczy pół łyżeczki kurkumu świeże oregano ( nie koniecznie) kilka kropel ulubionej oliwy nasiona czarnuszka sól(...)maku Marchewkę i cebulę obrałam i pokroiłam w dość dużą kostkę. Udusiłam w garnku wraz z imbirem startym na tarce i kurkumą. Wlałam wrzątek po 3/4 wysokości naczynia i wsypałam sól. Gotowałam do miękkości warzyw. Wlałam sok z pomarańczy zgotowałam i zmiksowałam zupę. Następnie dodała przyprawy i wymieszałam, aż będzie miała swój smak. Wylałam do misek i okrasiłam oliwą, pestkami
AZgotuj!jest właśnie takie danie. Są też dnia, które oprócz podniebienia cieszą również oczy i to właśnie danie należy do takich. Jesienne barwy żółtej komosy ryżowej ugotowanej w bulionie z marchewką, papryką i szpinakiem z pewnością prócz pysznego wyglądu zachwycają smakiem. Dodatki w postaci prażonych orzechów lasowych, chipsa z szynki parmeńskiej czy parmezanu tylko podkreślają perfekcyjny smak potrawy a przy(...)Idealny pomysł na lekki lunch lub obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 2/3 szklanki komosy ryżowej 200 ml bulionu drobiowego Krakus 200 ml wody 2 marchewki 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej garść świeżego szpinaku 3-4 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów włoskich sól i pieprz
Mango PapajaBardzo fajna łagodna sałatka ziemniaczana z warzywami idealna do pracy czy na imprezę. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 słoik marchewki z groszkiem 1 mała puszka kukurydzy 3 kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, groszek z marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę
W Moim Magicznym Domu