połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić nie za drobno, usunąć głąb. W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać. Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać(...)czosnkową, gotować do miękkości kapusty. Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść - najlepsza młoda kapusta z dodatkiem marchewki, boczku wędzonego i koperku, jest doskonała i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępulpeta kładziemy plaster boczku i plaster sera mozzarella. Przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI: - 150 g grzybków Shimeji - 2 marchewki - ¼ selera - ½ pietruszki - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki sosu sojowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZYBKÓW SHIMEJI: KROK 1: Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w drobne paski, cebulę w piórka. KROK
Związek na patelniminut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 30 g suszonych borowików 100 g karkówki pokrojonej na wielkość kęsa 50 g boczku w kostkach 1 marchewka pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 1 ziemniak pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 150 ml białego wina 250 ml śmietany 2-3 łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu(...)rozpuść trzy łyżki smalcu, wrzuć kawałki karkówki i chwilę podsmaż. Po drugie dodaj cebulę, czosnek, wymieszaj i smaż, aż cebula zmięknie. W punkcie trzecim wrzuć ziemniaki, paprykę, marchewkę, boczek, liście laurowe przyprawy, wymieszaj i chwilkę grzej. Wlej wino, poczekaj, aż alkohol odparują i dodaj śmietanę. Kiedy zupa już się grzeje, odlej grzyby, ale pozostaw płyn, a właściwie
RafalCookdodaje się także szafran imerytyński, cząber, koper i kmin rzymski. Skladniki 2 sztuki salata rzymska 1 duza cebula pokrojona w piorka 3/4 szl wrzatku 2 marchewki pokrojona w plastry 5-6 lodyg selera naciowego pokrojone w 1-1,5 cm 1 duza pietruszka pokrojona w plastry 500ml passaty ,lub przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 2 srednie(...)swanska Wykonanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażyć w suchym garnku na złoto. Dorzucić wymyte ,osuszone i pokrojone pieczarki. Podsmażyć ze 3-5 minut do zarumienienia . Wlać wrzątek .Dodać marchewkę ,pietruszkę i całość wymieszać i dusić 6-8 minut. Dodać przyprawy ,oprócz soli i kopru. Nastepnie dodać seler naciowy,dusić 3-4 minuty. Teraz dodac papryke pokrojona w kostkę ,cukinie
mojej kuchnidodaje się także szafran imerytyński, cząber, koper i kmin rzymski. Skladniki 2 sztuki salata rzymska 1 duza cebula pokrojona w piorka 3/4 szl wrzatku 2 marchewki pokrojona w plastry 5-6 lodyg selera naciowego pokrojone w 1-1,5 cm 1 duza pietruszka pokrojona w plastry 500ml passaty ,lub przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 2 srednie(...)swanska Wykonanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażyć w suchym garnku na złoto. Dorzucić wymyte ,osuszone i pokrojone pieczarki. Podsmażyć ze 3-5 minut do zarumienienia . Wlać wrzątek .Dodać marchewkę ,pietruszkę i całość wymieszać i dusić 6-8 minut. Dodać przyprawy ,oprócz soli i kopru. Nastepnie dodać seler naciowy,dusić 3-4 minuty. Teraz dodac papryke pokrojona w kostkę ,cukinie
w mojej kuchniwzbogacić surówkę o inne dodatki, to warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik w przepisie i zastąpić(...)marchewką. Do surówki z cykorii pasują również bakalie, takie jak orzechy włoskie czy rodzynki. SURÓWKA Z CYKORII I JABŁKA Składniki: 2 kolby cykorii 4-5 surowych brukselek 2 jabłka na miodowy sos vinegret: 1 łyżka miodu sok z 1 cytryny 4-5 łyżek oliwy szczypta soli Wykonanie: Główki cykorii myjemy, pozbywamy się wierzchnich liści. Przekrawamy na pół i wycinamy głąby
Wiszniówkakaszy jęczmiennej drobnej ( jeżeli nie lubisz kaszy jęczmiennej możesz użyć białego i brązowego ryżu, czy kaszy gryczanej lub pęczak) 1 duże jajko 1 czerstwa bułka zamoczona w wodzie świeża marchewka starta na tarce 5 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy- Składniki 100 gram koncentratu pomidorowego lub 3/4 szklanki passaty pomidorowej 1,5 litra bulion warzywnego lub drobiowego świeża pietruszka(...)wodą, jak bułka zrobi się miękka to wyjmij ją i następnie odsącz nadmiar nagromadzonej w niej wody. Do dużej miski włóż mięso mielone, surową kaszę jęczmienną i startą marchewkę. Następnie wbij do środka jedno jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną na mniejsze kawałki bułkę i przyprawy. Wszystko dokładanie wyrób wyrób do uzyskania jednolitej masy. Z wyrobionej masy uformuj małe kuleczki, podczas formowania
To Musisz Wiedziećpatelni. Smaczne i łatwe w wykonaniu, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 śląskie kiełbasy 2 marchewki kawałek selera 1 czerwona papryka 1/4 główka kapusty sól, pieprz, jarzynka do smaku słodka i ostra papryka do smaku PRZYGOTOWANIE : Na patelnię przekładamy pokrojony boczek, cebulę(...)kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i paprykę, mieszamy, chwilkę podsmażamy i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko doprawiamy przyprawami. Wlewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy, wlewamy jeszcze trochę wody i dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając. Danie jest gotowe, podajemy gorące
Kulinarne Fantazje Mariolisoku znajdziemy wiele witamin. Oczywiście są one uzależnione od tego co dodany do naszej wyciskarki. Dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy i błonnika. Dlatego naprawdę warto wyciskać soki. To też jednej(...)obranego imbiru Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie. Sok a la “kubuś” Brzoskwinie możemy zamienić np. na kubeczek malin lub truskawki. Składniki: 4 marchewki 1 soczyste jabłko 1 brzoskwinia Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie. Letnie orzeźwienie Idealny sok na upały i ugaszenie pragnienia. Składniki: 0,5 obranego orabuza mała garść świeżej mięty
Słodkie okruszkitego typu rzeczy, a nasza piwnica zdecydowanie się do tego nie nadaje. Spiżarnia to byłoby coś. Może kiedyś. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 jabłko 2 plastry ananasa pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce(...)największych oczkach, bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy do tego obraną, umytą marchewkę startą także na największych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ananasa w trochę większą, dodajemy do miski z kapustą. Surówkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy do niej olej, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można ją lekko dosolić. Podobne przepisy: Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty
Kardamonovymoże kogoś akurat zainspiruję. Składniki: 700 g mięsa z rosołu (ja użyłam kurczaka zagrodowego) 1 kg obranych ziemniaków 400-450 g mąki pszennej 2 jajka 3 cebule 1 duża marchewka z rosołu 1 duży korzeń pietruszki z rosołu 1 łyżka suszonego majeranku 5 łyżek rosołu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 knedli) Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę
Kardamonovyinnym razem upiec w piekarniku! Pomysłów jest mnóstwo, a wszystko zależy od tego, co akurat macie w lodówce. I tak u mnie znalazła się musztarda, śmietana i kawałek marchewki (i oczywiście mięso mielone). Czy da się z tego zrobić obiad? Oczywiście! A że wyszedł tak dobry, to postanowiłam się z nim podzielić i tak oto powstał właśnie przepis na drobiowe(...)rodziny! Składniki 400 g mielonego mięsa drobiowego (polecam indyka) 2 plasterki wędzonego boczku jajko pół białej cebuli ząbek czosnku łyżeczka majeranku pół czerstwej kajzerki + mleka 2 łyżki masła pół marchewki 200 ml śmietanki min. 30% 300 ml wody lub bulionu łyżka mąki przyprawy: liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka musztardy francuskiej sól i pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Czas
Analiza SmakuSkładniki: 500 g mięsa z udek kurczaka 250 g małych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała puszka groszku 2 marchewki 300 ml śmietany słodkiej 18% 200 ml mleka koziego 2 łyżki mąki 2 łyżki pudru z kani sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, kroimy w większe kawałki. Razem(...)pokrojoną w kostkę, marchewką i oczyszczonymi pieczarkami, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (około 300 ml). Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę, mleko i śmietanę rozrabiamy, dodajemy do mięsa i dusimy chwilę pod przykryciem wrzucając papryki i groszek. Dodajemy lubczyk, puder z kani i pieprz. Całość doprawiamy solą. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenmakaronu (najlepiej kolanka lub tubetti - króciutkie rurki ale może też być inny. Ja np. dałem muszelki, bo akurat miałem pod ręką) 500g ziemniaków (waga obranych) 1 średnia cebula 1 marchew 100g pomidorków koktajlowych 1 łodyga selera naciowego 100g wędzonego sera (najlepiej Provola lub Scamorza ale można zastąpić nawet polskim serem salami) oliwa bulion lub woda sól i pieprz do smaku(...)opcjonalnie: kawałki skórki od Parmezanu Wykonanie: cebulę, marchew i seler obrać i drobno posiekać; ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę; pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki; ser pokroić w drobną kostkę; w większym garnku (mają się w nim docelowo zmieścić wszystkie składniki) rozgrzewamy solidny chlust oliwy i wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Podsmażamy kilka minut; dodajemy ziemniaki i smażymy kolejną
Pasta Po Polskuktóra jest bardzo zdrowa. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 1 cebula · 2 marchewki · 20 dag kapusty kiszonej · ½ kg pieczarek · 2 łyżki ketchupu pikantnego(...)rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą do gulaszu. 2. Na drugiej patelni smażymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz posiekaną drobno kapustę kiszoną. Następnie dodajemy ketchup. 3. Pieczarki kroimy w plasterki również prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą
Kulinarna Chwila