marchewka - 20163 przepisów (strona:327/1345)

Krem z pomaranczowych warzyw 189

dyni z indyjskim akcentem , który aż eksploduje od pysznych aromatycznych przypraw. A teraz delikatny, ale równie dobry krem :) SKŁADNIKI: 500 g dyni najlepiej Hokkaido 2 bataty 2 ziemniaki 1 marchewka 1 mała cebulka 2 łyżki masła najlepiej klarowanego 2 l rosołu  1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Ziemniaków(...)powinny ważyć tyle co dynia. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki. Jeśli mamy Hokkaido wystarczy ją dokładnie umyć i od razu pokroić. Podobnie robimy z ziemniakami, batatami i marchewką. Nie musimy kroić ich w idealną kostkę, bo i tak zostaną zblendowane. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Najlepiej jeśli jest ono klarowane, nada fajnego aromatu i na pewno się

Kuchnia od dwojga
PASZTET Z CUKINII DOSKONAŁY! 202

banalny w wykonaniu i tani w składnikach. Smak ma delikatny, jest mokry, ładnie się rozsmarowuję... no po prostu doskonały!😎  Składniki na 2 keksówki (36x12) -3 cukinie  -2 marchewki -5 jajek  -2 ząbki czosnku -300 g sera żółtego -2 duże cebule  -1 i 1/4 szklanki bułki tartej (u mnie domowa żytnia) -3/4 szklanki oleju -1 łyżka(...)tymianku -1 łyżka ziół prowansalskich  -1 łyżeczka gałki muszkatołowej  -1 łyżeczka ostrej papryki -natka zielonej pietruszki wedle uznania -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1.Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy sok z cukinii. 2.Oddzielamy białka od żółtek. 3.Czosnek przeciskamy przez praskę. 4.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.  5.Cebulę i natkę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa z kurczakiem i soczewicą 137

Aromatyczna zupa, dość syta. Nie zabrakło w niej delikatnego mięsa, warzyw i zdrowej zielonej soczewicy. Wszystko doprawione ze smakiem, tak jak lubię Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 1 por 2 ziemniaki 1 cebula Pół szklanki zielonej soczewicy 3 małe liście laurowe 3 ziela angielskie Sól, pieprz, lubczyk do smaku ok. 2 łyżek oleju Łyżka(...)masła woda Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy, pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mięso i soczewicę, łyżkę masła, trochę wody. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych, wlewamy wodę lekko ponad stan warzyw

Zasmakuj Kuchni
ziemniaczany makaron z zupa szczawiowa 164

Gotowe koszyczki uzupełnić jajkiem ,zalać zupą :)) ZUPA Składniki: 2-3 łyżki masła 4-6 jajek 200 ml śmietanki duży pęczek szczawiu- u mnie z ogródka 3 l wody 2 marchewki obrane i pokrojonego 1 pietruszka obrana pokrojona kość szpikowa na wywar sól do smaku pieprz do smaku łyżeczka cukru kilka ziaren ziela angielskiego Wykonanie Wodę ,kość ,marchewkę i pietruszkę zagotować

w mojej kuchni
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie 219

czosnku garść posiekanej natki pietruszki 100 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz tłuszcz do smażenia (olej, smalec) SOS: 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1 marchewka ½ litra rosoły 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie) garść kaparów POLENTA ½ litra rosołu ½ litra mleka 200 g kaszki kukurydzianej sól do smaku 60 g masła(...)rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pulpeciki, żeby się zarumieniły, przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce – dodać do cebuli, podsmażyć ok 10 minut mieszając. Z pomidorów zdjąć skórkę ( po sparzeniu wrzątkiem), pokroić na kawałki ( w miarę możliwości, pozbawić gniazd nasiennych). Pomidory przełożyć

Cooking for Emily
Ciasto marchewkowe 181

oleju 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao naturalnego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki karobu, np. Skworcu 4 starte średnie marchewki (2 szkl) Wykonanie: Jajka zmiskować z cukrem na puszystą masę, dodać olej, stopniowo przesianą mąkę, sodę, proszek, cynamon, kakao, karob, mieszać mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać startą marchewkę

Trufelkowo
Spaghetti z groszkiem i marchewką 168

idealny na chłodniejsze dni.   Składniki: ulubiony makaron spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (np. Develey ) mała puszka groszku mała puszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania spaghetti Wykonanie: Makaron(...)dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy sos). Przyprawić wg uznania. Makaron wymieszać z sosem i posypać serem (np. parmezanem). I gotowe! :) Smacznego

Trufelkowo
Ciasteczka owsiane z marchewką 153

grzeje, idealna niedziela na spacer. Zaraz ruszam do mojej przyjaciółki z tymi właśnie ciasteczkami :). Pyszne, mega proste w wykonaniu i zdrowe! :) Zapraszam! Składniki: 1 jabłko, pokrojone w kostkę 2 marchewki, starte na grubych oczkach 2 jajka 2,5 szkl płatków owsianych (mogą być z dodatkami orzechów, rodzynek, itd) 2 łyżki masła (miękkiego) 1/3 szkl cukru 4 łyżki mąki tortowej(...)wymieszać razem (najlepiej ręką). Tworzyć ciasteczka wg uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok 15 minut. I gotowe! :) A jakie pyszne.... A tu mój Pomocnik :)! (w wyjadaniu marchewki pomaga

Trufelkowo
Zupa gulaszowa 158

stole we Wszystkich Świętych, taka tradycja się przyjęła. Zapraszam i życzę smacznego :). Składniki: 400 g mięsa na gulasz 1 cebula - w kostkę 3 ząbki ząbku przeciśnięte przez praskę 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 8-10 pieczarek pokrojonych w paski 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie Develey ) ziele angielskie liście laurowe(...)Kiedy zrumieni się ze wszystkich stron zalać 2l wody, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach i gotować na małym ogniu ok 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i seler, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, następnie podsmażyć paprykę, a na końcu pieczarki. Dodać do naszej zupy razem z pomidorami z puszki, przyprawić wg uznania przyprawami

Trufelkowo
Barszcz ukraiński SyS 180

mną :). Pierwszy do garnka poszedł barszcz ukraiński. A to jest moja wersja jego przygotowania - miało być na dwa obiady, wyszło na jeden, bo był dokładki :). Zapraszam... Składniki: 2 małe marchewki kawałek selera 1 pietruszka garść suszonych grzybów barszcz ukraiński firmy SYS 2 ugotowane wcześniej buraki liście laurowe ziele angielskie pieprz w kulkach sok z cytryny sól pieprz pietruszka zielona - posiekana(...)opcjonalnie śmietanka Wykonanie: Z marchewki, selera, pietruszki, suszonych grzybów, liści laurowych, ziela i pieprzu w kulkach ugotować wywar warzywny. Kiedy warzywa będą miękkie dodać mieszankę suszonych warzyw z barszczu ukraińskiego SyS oraz pokrojone w kostkę buraki. Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać przyprawy z barszczu i gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie doprawić jeszcze barszcz solą, pieprzem

Trufelkowo
szybki ratatuj w towarzystwie ciasta francuskiego z dodatkami 205

szafy, na postępy budowy naszego gniazdka (taka brzydka pogoda nam to koliduje). Tymczasem zapraszam Was na szybki obiad. Wyszło naprawdę smacznie! :) Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 starta marchewka 1 puszka pomidorów 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło oliwa z oliwek 1 łyżeczka koncentratu (u mnie Develey ) zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz 1 opakowanie ciasta(...)kostkę, cukinię zetrzeć obieraczką do warzyw na paseczki, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory z puszki zmiksować blenderem. W drugim garnku podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć paprykę, cukinię i marchewkę, po 5-10 minutach dodać pieczarki oraz czosnek, smażyć jeszcze 5 minut (odłożyć małą miseczkę warzyw do ciasta francuskiego), po czym dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem

Trufelkowo
Risotto z Botwinką 120

próbował, niech biegnie do sklepu po botwinkę, póki jeszcze jest sezon :). ZAPRASZAM! Składniki: 1 szkl ryżu risotto arborio pęczek botwinki 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 marchewka 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu 2 łyżki masła 2 garście sera typu parmezan Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, następnie dodać startą marchewkę i podsmażać 5 minut

Trufelkowo
Krem marchewkowo-kalafiorowy pod grana padano 153

Dzisiaj zapraszam Was na szybką zupę. Krem marchewkowo-kalafiorowy. Są chętni? Szybko, zdrowo i pysznie :). Składniki: 1,5 l wody liście laurowe pieprz w kulkach ziele angielskie 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalafior 2 ziemniaki 1 pęczek koperku 1/2 sera grana padano sól pieprz Wykonanie: Marchewki, seler i korzeń pietruszki obrać. Zalać wodą, dodać ziele, liście laurowe

Trufelkowo
Krem ze świeżych pomidorów 183

pierwszego ciasta, pierwszego obiadu, śniadania... :) Dzisiaj mam dla Was, już dawno obiecany krem ze świeżych pomidorów. Zapraszam!   Składniki: 6 szt pomidorów dojrzałych 1 puszka pomidorów bez skórki 4 marchewki 1 mała seler 1 korzeń pietruszki liść lubczyku liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty sól pieprz świeżo mielony 2 kulki sera Mozarella Wykonanie: Marchewki, seler i korzeń pietruszki obrać

Trufelkowo
Rozgrzewający krem z czerwonej soczewicy 167

dobry film lub ciekawa książka, do tego kubek gorącej herbaty, albo... rozgrzewającego kremu z soczewicy! :) Zapraszam na przepis! Składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 marchewki 1/3 selery 1 korzeń pietruszki ziele angielskie pieprz w kulkach liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól pieprz oliwa dodatkowo: starty parmezan(...)Wykonanie: Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć. Do garnka wlać ok 1 litr wody, dodać warzywa, ziele, liście laurowe i pieprz w kulkach i ugotować wywar. Warzywa wyjąć i pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, po chwili dodać warzywa, chwilę przesmażyć, na koniec dodać pomidory z puszki. Jeżeli mamy małą patelnię, można całość przelać do głębokiego

Trufelkowo