Mahfe. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – 1-2 ⏰ – 60 minut 🇲🇷 – Mauretania Co potrzebujesz by zrobić Mahfe 125 g polędwicy wołowej 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 nie duża rzepa pokrojona w kostkę Małą główka białej kapusty pokrojona drobno Słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę(...)podsmaż. Oczywiście w międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej rondel, wlej dwie łyżki oliwy z orzeszków, dodaj masło orzechowe i kubek wody. Zagotuj i dodaj pomidory, cebulę, czosnek, marchewkę, rzepę i dynię. Skosztuj i bez wątpienia dopraw solą, pieprz i płatkami chili. Gotuj sos na średniej temperaturze, aż lekko zgęstnieje, pamiętaj by, często go mieszać
RafalCookzrobić Maru we-llham 300 g piersi z kurczaka pokrojonej na wielkość kęsa 1 cebula drobno pokrojona Mała główka kapusty pokrojona w cienkie paski 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego Marchewka pokrojona w kostkę Bakłażan pokrojony w kostkę 2-3 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki Tapioki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej z orzeszków ziemnych Ryż biały Poniżej dowiesz się jak zrobić(...)chwilę całość gotować, aż cebula zmięknie. Jeszcze chwila i będzie obiad. Dodaj musztardę, sól i pieprz, wymieszaj, wlej tyle wody by, przykryć mięso i zagotuj ją. Ostrożnie dodaj marchewkę, bakłażan, kapustę i tapiokę, wymieszaj, w razie potrzeby dolej wody, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie ugotuj ryż, według instrukcji na opakowaniu. Gotowego
RafalCookwiem, nie będę oceniać, nigdy nie jadłam takiej wersji. Póki co nie mam parcia na eksperymenty. Może kiedyś. Składniki: 1,5 l wody 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki mały kawałek selera pół szklanki kaszy jęczmiennej (ja użyłam wiejskiej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz (przepis na 4 porcje(...)Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę tej samej wielkości. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy jarzyny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 5 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Do gotujących warzyw wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 10 minut). Następnie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy
Kardamonovyłyżki czerwonej soczewicy 1/2 główki białej kapusty 3 ziemniaki cebula pojedyncza pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów z zalewy marchewka puszka pomidorów krojonych litr wody masło klarowane koperek sól pieprz curry słodka papryka Przygotowanie: Kapustę poszatkowałem. Marchewkę umyłem , po obraniu
R'n'G Kitchentrybowanych filetów z udek kurczaka 3 łyżki oleju 6 łyżek ryżu arborio 50 ml metaxy 1 papryka czerwona 2 pomidory malinowe 1 por biała część 2 marchewki 150 g różyczek kalafiora 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka fasoli w pomidorach 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski. Mniej więcej 5 mm. Podobnie czynimy z papryką, selerem, marchewką i porem. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, również kroimy w paski. Kukurydzę osączamy, kalafior dzielimy na różyczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, podlewamy metaxą, alkohol odparowujemy. Dodajemy warzywa
R'n'G Kitchensmażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu). Gładzica pieczona z warzywami w papilotach Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 gładzice 1 marchewka 1 cebula masło świeży rozmaryn - 2 gałązki sól grubo mielony pieprz plasterki cytryny Wykonanie: Ryby patroszymy i płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w cienkie
Kulinarne przygody Gatitymięsa z łopatki wieprzowej · ½ kg ziemniaków · ½ kg kapusty kiszonej · 3 marchewki · 1 cebula · 2 papryki czerwone · 200 g przecieru pomidorowego(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków. 3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem . 4. Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką
Kulinarna ChwilaSałatka warzywna z makaronem i pieczarkami marynowanymi - składniki: około 200-250 ugotowanego makaronu 1 słoiczek pieczarek marynowanych (średni) 1 puszka groszku konserwowego 2 ogórki kiszone 2 ugotowane marchewki (średni) 1 ugotowana pietruszka 1 papryka (średnia) biała część pora Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: 100g żółtego sera (startego) 100g szynki/pieczonego lub wędzonego kurczaka Sałatka warzywna(...)makaronem i pieczarkami marynowanymi - przygotowanie: Pieczarki z groszkiem odcedzić z zalewy. Pieczarki z porem pokroić w plasterki, a marchewki, pietruszkę oraz paprykę w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą soli oraz pieprzu
Di gotujesprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 900 g mięsa mielonego 4 średnie jajka 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – 70 g 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 szklanki bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, majeranek 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Marchew i pietruszkę obieram, zalewam wodą i gotuję(...)miękkości z liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Trzy z czterech jajek gotuję na twardo. Wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję niecałe 10 minut. Gdy marchewka i pietruszka będą miękkie odcedzam je, kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa wkładam do misy blendera, wlewam śmietankę, dodaję surowe, całe jajko i miksuję na gładko. Na 2 łyżkach oleju przesmażam
Zasmakuj Kuchnipodnosi również odporność. W składzie tego koktajlu mamy dla odmiany seler naciowy, który ma zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i zaburzeń. Bombę witaminy C zapewnią nam pomarańcze, marchewka, jabłko i kiwi. Odnośnie jabłka nigdy nie rezygnuje ze skórki, wycinam jedynie gniazdo nasienne. SKŁADNIKI: 2 pomarańcze kiwi 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 jabłka 3-4 cm kawałek
W Kawiarencesmaczny obiad – gulasz z serc drobiowych. Można podawać go z ziemniakami, kaszą, lub z ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 0.5 kg serc indyczych pociętych w drobne paski 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, troszkę estragonu, może być lubczyk 1 łyżka oleju mąka do zagęszczenia sosu śmietanka 30% Sposób przygotowania: Serduszka(...)smażę na oleju na rumiano i w międzyczasie dorzucam cebulę w kostkę i rozdrobniony czosnek, zalewam wodą, dodaję przyprawy i marchewkę. Gotuję do miękkości serc, tak około 2,5 godziny. Dodaję śmietankę i zaciągam mąką. Autor przepisu: Magda Bk Artykuł Gulasz z serc drobiowych pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyprzygotowania pasty ryżowej: 2 szklanki wody 2 łyżki mąki z białego ryżu kleistego Windmill 2 łyżki cukru brązowego Warzywa i owoce: 1 duża biała rzodkiew 5 marchewek 8 cebulek ze szczypiorkiem 1 biała cebula ok. 25 ząbków czosnku 4 cm korzenia imbiru 1 świeży ananas Przyprawy: pół szklanki sosu rybnego z sardeli Oyster - może być(...)cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Po połączeniu składników pasta musi całkowicie wystygnąć. W dużej misce mieszamy zimną pastę ryżową, pokrojony drobno ananas, posiekane cebule i szczypiorek, rzodkiew i marchewka pokrojone w słupki, starty imbir i przeciśnięty czosnek. Dodajemy suszoną paprykę, posiekane fermentowane krewetki i sos rybny. Dodajcie odrobinę wody jeśli składniki nie chcą się połączyć w gęstą pastę
Spektrum Smakupodać na stół również saute , czyli bez dodatków, lub z chlebem. Ryba po grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g) 1 łyżka mąki olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego(...)kawałki. Solimy i posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z dwóch stron przez 3-4 minuty, aż ryba się usmaży. Gotowe kawałki ryby przekładamy do salaterki. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dorzucamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
Wiszniówkawyszła przepyszna. Może to kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało(...)buraków. Teraz, na samą myśl o kiszonkach, mam ślinotok. Też tak czasami macie? Jeżeli chodzi o sam przepis, postanowiłam póki co opublikować kapustę bez dodatków. Mam tutaj na myśli marchewkę, ziele angielskie czy liście laurowe. Myślę, że przy okazji kiszenia kolejnej główki, dodam do niej jakieś przyprawy. Na pewno nie dodam kminku, u mnie w domu to nie przejdzie. Składniki
Kardamonovygrochówkę . Ta różni się jedynie tym, że kapusta jest zastąpiona ziemniakami. Reszta proporcji jest prawie bez zmian. Składniki: 2 l wody 200 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego ćwierć główki małej włoskiej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół(...)łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w mniejszą kostkę, cebulę w małą. Umyty seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie wcześniej wymienione warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Groch dokładnie
Kardamonovy