około 1/2 kciuka) 1 cebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów mun 1 marchewka 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez(...)około 10 minut. Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekany imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około
Oryginalny smakmięsne. Domowa kostka rosołowa: 1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki) 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 duże marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała pietruszka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 białych części pora 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 suszony liść laurowy 1 suszony grzybek(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2,5 łyżeczki soli (lub więcej w razie potrzeby) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Na desce
Poezja smakugulaszowa, szykuje się też kapuśniak, ale dzisiaj uraczyliśmy się w południe pyszną, rozgrzewającą zupą brokułową , która jest banalna w przygotowaniu! Składniki : 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni(...)parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć papki ;)) Gdy warzywa są ugotowane, rozpoczynam akcję: blendowanie! Aby zupa nie miała zbyt luźnej konsystencji
Kitchens AlphabetJest to omlet japoński podany w formie koreczków z boczkowym czipsem. Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej w minimalną kostkę marchewki (marchew kroimy julienne i następnie w kostkę) garstka roszponki FIT&EASY cienkie plastry boczku wędzonego sól, pieprz mix sałat FIT&EASY ACTIVE Wykonanie: Boczek smażymy na chrupko(...)wkładamy w kawałek ręcznika papierowego i od razu formujemy na wykałaczce. Jajka wbijamy do miseczki delikatnie roztrzepujemy widelcem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy cienko pokrojonego pora, marchewkę, pokrojoną roszponkę. Mieszamy starając się nie spienić jajka. Nagrzewamy patelnię, Wylewamy część jajek na patelnię cienką warstwą, kiedy zaczną się lekko ścinać łopatką zaczynamy zwijać je jak naleśnika i pozostawiamy
Malinowe Pocałunkiszklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki pół szklanki cukru szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy
prawdziwe jedzeniechora w domu i nie mam jak iść do sklepu, zadowolić musiałam się ciasteczkami, bo wszystkie składniki były pod ręką :) Składniki: - 2,5 szklanki mąki - 2 duże drobno starte marchewki - kostka masła / margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - powidła, jakie kto lubi - 0,5 szklanki cukru pudru + trochę do posypania Na początek robimy ciacho - dwie szklanki mąki mieszamy z proszkiem(...)pieczenia i cukrem pudrem, siekamy z zimnym masłem, a następnie dodajemy marchewki i wyrabiamy całość na kształtną kulkę. Jeśli ciasto będzie lepkie, podsypujemy je częścią pozostałej mąki, reszta ląduje na stole / stolnicy, na której będziemy je wałkować. Powinno być jak najbardziej cienkie. Teraz przed nami najbardziej źmudna część pracy - wykrawanie z niego kwadratów (tak na oko o boku
Kulinarne zapędy Kokosamąki gryczanej 2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 0/5 szklanki cukru dark muscovado 3 jajka 1 szklanka oleju 3 szklanki drobno startej marchewki skórka starta z pomarańczy sok z jednej pomarańczy pomarańcza mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej(...)pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce owoców. Przykrywamy je jeszcze dwoma łyżkami ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogcukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej drobno marchewki 0/5 szklanki puree z dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 6-7 suszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem(...)stopniowo dodajemy do niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone drobno suszone morele i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do formy do pieczenia (wymiar ok. 20 x 20 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzony piernik
Mienta blogledwie 5 minut i już możemy cieszyć się wspaniałym, naturalnie mętnym sokiem z ulubionych owoców i warzyw! Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 2 kieliszki Składniki: 3 jabłka 3 marchewki Jabłka i marchewki dokładnie myjemy. Wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Nalewamy do szklanek i podajemy :) W ciepłe dni najlepiej użyć produktów z lodówki wtedy sok będzie chłodny bez konieczności
Kolizje Smakówmarynaty z dodatkiem miodu i ostrej musztardy.ja do tej marynaty wykorzystałam musztardę rosyjską Develey .. 1 kg żeberek 2 łyżki musztardy rosyjskiej Develey 2 łyżki miodu cebula marchewka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku Żeberka pokroić na porcje Przygotować marynatę.Musztardę, miód i przyprawy dokładnie wymieszać.Do marynaty włożyć żeberka(...)noc.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć żeberka na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla, dolać wodę, tak prawie do zakrycia żeberek.Dodać pokrojoną marchewkę, cebulę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu do miękkości żeberek
Moje domowe kucharzenieMoja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo
prawdziwe jedzenieDzisiaj pierwszy przepis z bardzo rozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 5 Składniki: 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego Szklanka czerwonego wytrawnego wina Kilka łyżek mleka Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz Marchewkę i cebule
Kolizje SmakówIdealna dla słodkich łakomczuszków i dzieci. Powinna przypaść do gustu również osobą, które nie maja czasu na długie siedzenie w kuchni, a chciałaby zaserwować jakieś świeże witaminki :) Składniki: 2 marchewki 2 jabłka łyżka rodzynek łyżka majonezu odrobina cukru Jabłka i marchewki myjemy, a następnie trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy majonez oraz rodzynki i odrobinę cukru. Ilość cukru można
Kolizje Smakówmałe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek(...)Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz
Kolizje Smakówwarzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe! Składniki: Kawałek ugotowanego karpia Jajko ugotowane na twardo Groszek Ugotowana marchewka 1 łyżka żelatyny 1 litr zupy rybnej W wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek groszku(...)pokrojoną ugotowaną marchewkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy rybnej. Przygotowanym płynem zalewamy rybę z warzywami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy tuż przed podaniem. Podajemy w przygotowanych naczyniach lub wyjmujemy na półmiski.* *My przygotowujemy galarty w małych szklankach. Tuż przed podanie oblewamy szklanki ciepłą woda z kranu. Wówczas galarty bez problemu „wyskoczą” na talerz. Można
Kolizje Smaków