patelni. Smaczne i łatwe w wykonaniu, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 śląskie kiełbasy 2 marchewki kawałek selera 1 czerwona papryka 1/4 główka kapusty sól, pieprz, jarzynka do smaku słodka i ostra papryka do smaku PRZYGOTOWANIE : Na patelnię przekładamy pokrojony boczek, cebulę(...)kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i paprykę, mieszamy, chwilkę podsmażamy i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko doprawiamy przyprawami. Wlewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy, wlewamy jeszcze trochę wody i dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając. Danie jest gotowe, podajemy gorące
Kulinarne Fantazje Mariolisoku znajdziemy wiele witamin. Oczywiście są one uzależnione od tego co dodany do naszej wyciskarki. Dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy i błonnika. Dlatego naprawdę warto wyciskać soki. To też jednej(...)obranego imbiru Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie. Sok a la “kubuś” Brzoskwinie możemy zamienić np. na kubeczek malin lub truskawki. Składniki: 4 marchewki 1 soczyste jabłko 1 brzoskwinia Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie. Letnie orzeźwienie Idealny sok na upały i ugaszenie pragnienia. Składniki: 0,5 obranego orabuza mała garść świeżej mięty
Słodkie okruszkitego typu rzeczy, a nasza piwnica zdecydowanie się do tego nie nadaje. Spiżarnia to byłoby coś. Może kiedyś. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 jabłko 2 plastry ananasa pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce(...)największych oczkach, bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy do tego obraną, umytą marchewkę startą także na największych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ananasa w trochę większą, dodajemy do miski z kapustą. Surówkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy do niej olej, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można ją lekko dosolić. Podobne przepisy: Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty
Kardamonovymoże kogoś akurat zainspiruję. Składniki: 700 g mięsa z rosołu (ja użyłam kurczaka zagrodowego) 1 kg obranych ziemniaków 400-450 g mąki pszennej 2 jajka 3 cebule 1 duża marchewka z rosołu 1 duży korzeń pietruszki z rosołu 1 łyżka suszonego majeranku 5 łyżek rosołu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 knedli) Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę
Kardamonovyinnym razem upiec w piekarniku! Pomysłów jest mnóstwo, a wszystko zależy od tego, co akurat macie w lodówce. I tak u mnie znalazła się musztarda, śmietana i kawałek marchewki (i oczywiście mięso mielone). Czy da się z tego zrobić obiad? Oczywiście! A że wyszedł tak dobry, to postanowiłam się z nim podzielić i tak oto powstał właśnie przepis na drobiowe(...)rodziny! Składniki 400 g mielonego mięsa drobiowego (polecam indyka) 2 plasterki wędzonego boczku jajko pół białej cebuli ząbek czosnku łyżeczka majeranku pół czerstwej kajzerki + mleka 2 łyżki masła pół marchewki 200 ml śmietanki min. 30% 300 ml wody lub bulionu łyżka mąki przyprawy: liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka musztardy francuskiej sól i pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Czas
Analiza SmakuSkładniki: 500 g mięsa z udek kurczaka 250 g małych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała puszka groszku 2 marchewki 300 ml śmietany słodkiej 18% 200 ml mleka koziego 2 łyżki mąki 2 łyżki pudru z kani sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, kroimy w większe kawałki. Razem(...)pokrojoną w kostkę, marchewką i oczyszczonymi pieczarkami, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (około 300 ml). Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę, mleko i śmietanę rozrabiamy, dodajemy do mięsa i dusimy chwilę pod przykryciem wrzucając papryki i groszek. Dodajemy lubczyk, puder z kani i pieprz. Całość doprawiamy solą. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenmakaronu (najlepiej kolanka lub tubetti - króciutkie rurki ale może też być inny. Ja np. dałem muszelki, bo akurat miałem pod ręką) 500g ziemniaków (waga obranych) 1 średnia cebula 1 marchew 100g pomidorków koktajlowych 1 łodyga selera naciowego 100g wędzonego sera (najlepiej Provola lub Scamorza ale można zastąpić nawet polskim serem salami) oliwa bulion lub woda sól i pieprz do smaku(...)opcjonalnie: kawałki skórki od Parmezanu Wykonanie: cebulę, marchew i seler obrać i drobno posiekać; ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę; pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki; ser pokroić w drobną kostkę; w większym garnku (mają się w nim docelowo zmieścić wszystkie składniki) rozgrzewamy solidny chlust oliwy i wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Podsmażamy kilka minut; dodajemy ziemniaki i smażymy kolejną
Pasta Po Polskuktóra jest bardzo zdrowa. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 1 cebula · 2 marchewki · 20 dag kapusty kiszonej · ½ kg pieczarek · 2 łyżki ketchupu pikantnego(...)rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą do gulaszu. 2. Na drugiej patelni smażymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz posiekaną drobno kapustę kiszoną. Następnie dodajemy ketchup. 3. Pieczarki kroimy w plasterki również prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą
Kulinarna Chwilamojej nudnej opowieści, życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇴🇲 – Oman 🫒 – Dom Oliwny Potrzebujemy oczywiście kilku składników 1 cebula drobno pokrojona 2 łyżki masła 1 marchewka drobno pokrojona 2 ziemniaki obrane i oczywiście drobno pokrojone 0/5 główki kapusty białej tak zgadza się drobno pokrojonej 3 szklanki wody 2-3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych(...)pieprz do smaku Kawałki cytryny Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić warzywną zupę Shurba zajrzyj poniżej Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą dużą patelnię i rozpuść masło, wrzuć cebulę, marchewkę, ziemniaki i kapustę, wymieszaj i chwilę smaż, następnie wlej wodę, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotują, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie wsyp płatki do szklanki wody. Po drugie kiedy warzywa
RafalCookgatunku „co mam, to wrzucam”. Często modyfikuję przepis w zależności od tego, co mam w danym momencie w kuchni. Jednak zawsze staram się zachować bazowe składniki – marchewkę, selera naciowego, kurczaka, ziemniaki i soczewicę. Pokochaj resztki Bardzo często przygotowuję tę zupę, by wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Dzięki temu zupa z kurczakiem i soczewicą idealnie wpasowuje się(...)pierś z kurczaka lub udka bez kości 100 g zielonej soczewicy 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 marchewki 8 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki lubczyku natka pietruszki do podania olej rzepakowy sól
Na-talerzu.plkości wieprzowych 1-2 większe korpusy z kurczaka (ok 1 kg) 5-6 ząbków czosnku 5 szalotek kawałek imbiru (mniej więcej 2×6 cm) 1-2 marchewki płat wodorostów konbu (jako, że jest rzadko dostępny możesz zastąpić 1/3 szklanki wodorostów wakame) 100 ml japońskiego sosu sojowego 1 łyżka pasty miso opcjonalnie :100 ml sake czyli wina ryżowego Do podania(...)jeszcze zalać wodą tak, aby zakryła mięso. Do zupy należy teraz dodać ząbki czosnku pokrojone na kilka kawałków, imbir pokrojony na mniejsze kawałki, szalotki pokrojone na 2-4 kawałki, marchewkę obraną i pokrojoną w plastry oraz wodorosty kombu lub wakame. Całość zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień palnika do średniego. Ja w mojej kuchence indukcyjnej ustawiam 5. Na takim niewielkim
nietylkopasta.plmąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na około 60 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski(...)poparzyć. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy i wsypujemy do miski. Mięso, marchewkę i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub rozdrabniamy w rozdrabniarce, dodajemy do kaszy. Ja najczęściej korzystam z rozdrabniarki, bo jest mniej dokładna niż maszynka do mielenia. Lubię w pierogach czuć
Kardamonovyulubionego sushi, albo po prostu dodać to co masz w kuchni, albo lubisz najbardziej. Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Użyliśmy jednak wędzonego łososia, a nie świeżego. Dorzuciliśmy też rzodkiewkę dla koloru i chrupkości. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje(...)majonezem jest pyszny. Nasza misa sushi bez zawijania powstała z kompilacji przepisów z kilku blogów, najwięcej wzięliśmy z Foxandbriar.com Składniki: 100 g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu 2 marchewki 1 ogórek 1 awokado Pęczek rzodkiewek 2 garści jarmużu Suche glony nori Sezam do posypania Sos do ryżu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżeczka cukru
Niedzielny kucharzgrecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej pikantnej – można nabyć tutaj 1 liść laurowy sól olej Jak zrobić(...)szybkowarze. Następnie czas na przygotowanie dania. Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Następnie cebulę szklimy na oleju w garnku z grubym dnem. Zaraz potem do cebuli dodajemy marchewkę pokrojona w kostkę oraz pokrojony drobno boczek i przesmażamy wszystko dwie minuty. W kolejnym kroku dodajemy fasolę razem z wodą – jeśli tej wody zostało mało, dolewamy szklankę. Potem dodajemy również
Dorota Smakujekostki zagłębimy się w mięsie. Smaż na oleju na ciemno złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. Rada: kotlety pożarskie podaliśmy z bardzo prostą surówką z marchewki – przepis znajdziecie na dole tego wpisu. Bardzo prosta surówka z tartej marchewki. Idealna do obiadu. PRZEPIS Artykuł Kotlety pożarskie według starego przepisu. Niesamowicie pyszne pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie
Kulinarna Polska