Składniki: 1 słoik śledzi w zalewie octowej 140 g fasoli czerwonej z puszki 140 g kukurydzy konserwowej 140 g marchewki konserwowej 3 kawałki papryki marynowanej 1/3 papryczki chili lub do smaku suszone oregano 1 łyżka ulubionego oleju posiekany szczypiorek Śledzie, fasolę, kukurydzę, marchewkę odcedzić. Śledzie pokroić na kawałki. Przełożyć składniki do miski. Dodać pokrojone chilli, oregano, szczypiorek. Polać olejem. Źródło
Moja Galeria SmakuSkładniki na 3-4 osoby: 200 g nudli (makaron chiński taki, który gotuje się poniżej 10 minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule(...)czosnkiem. Dodać mięso i chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i sosy: sojowy i rybny. Smażyć przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić chili i nudle i zalać wodą tak, aby przykrywała makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013
Moja Galeria Smakudodatkiem kaszy jaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 4 ziemniaki 1/4 korzenia selera natka pietruszki 1,5 l wody liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz Kaszę jaglaną uprażyć kilka minut na suchej patelni(...)pozbyć się goryczki. Następnie przepłukać na sitku ciepłą wodą. Włożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka z kaszą. Dodać przyprawy i masło, zalać 1,5 l wody. Gotować 10 minut, dodać natkę pietruszki. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem. Na podstawie tego przepisu < klik
Moja Galeria SmakuWyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Marchewkę
Moja Galeria Smakuokazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować! Składniki na 2 porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula 1 główka czosnku natka pietruszki 3 łyżki oleju suszony rozmaryn słodka papryka sól, pieprz 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić(...)miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki
Moja Galeria SmakuWarzywa pieczone z miodem i sosem balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika. Składniki: 1 cukinia 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 buraki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku rozmaryn 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu balsamicznego 30 g rozpuszczonego masła(...)sól, pieprz Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić na mniejsze części (ja piekłam w całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut w 200 stopniach
Moja Galeria SmakuGotowi na porządną dawkę witaminy C? W okresie jesiennym i zimowym warto wspomóc odporność za jej pomocą. W tym koktajlu zapewnią nam ją pomarańcze, jabłka i marchewka. Imbir również na działanie wzmacniające odporność, ponadto działa przeciwzapalnie i pomaga walczyć z bakteriami w okresie choroby. Seler naciowy dodatkowo pomoże w odtruciu organizmu. Takie soki to istna bomba witaminowa! Zapewniają(...)tylko zdrowie, ale i urodę ;) Skusicie się na szklaneczkę? Składniki na 2-3 porcje: z przepisu z bloga Moja Delicja 2 duże pomarańcze 3 jabłka 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 cm kawałek imbiru Pomarańcze, marchew i imbir obrać ze skórki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Po kolei przekładać do sokowirówki i wycisnąć sok. Podawać od razu
Moja Galeria Smakułyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym(...)sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego
Moja Galeria Smakudoda sił. Buraki pomogą w walce z anemią, a także odkwaszą organizm. Wraz ze szpinakiem dostarczą także kwasu foliowego. Składniki na 1 porcję: 2 małe buraki 4 marchewki garść liści szpinaku Marchewkę i buraki obrać. Pokroić na kawałki. Wraz ze szpinakiem przełożyć do sokowirówki/wyciskarki i wycisnąć sok. Inspiracja
Moja Galeria Smakuźródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu. Składniki na 3 porcje: 1/2 ananasa 1 marchewka 1 pomarańcza 2 szklanki wody Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Tak samo postąpić z marchewką i pomarańczą. Do blendera wlać wodę, dodać wszystkie składniki i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuWitam się po dłuższej przerwie spowodowanej chorobą. Antybiotyk zadziałał i w końcu mam trochę więcej siły :) Zapraszam Was na szklaneczkę ananasowo-marchewkowego smoothie! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/2 ananasa 1/2 dużego banana 1 szklanka soku ananasowego szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Marchewkę, ananasa i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Zalać sokiem ananasowym oraz
Moja Galeria Smakubył nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki 2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu(...)wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie dodać gotową kaszę i wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. Papryki napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu
My simple kitchenSkładniki: 0.5 kg marchewki 0.5 kg selera sok z cytryny 3 łyżki jogurtu sól, cukier Wykonanie: Marchewkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, sól do smaku oraz jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy
magiczna kuchnia Kasiłopatki wieprzowej. Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/4 kawałka selera sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody(...)dodać mięso i listki laurowe. Gotować około 30 minut. Co jakiś czas zbierać szumowiny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zalać wodą (aby nie zmieniły koloru). Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, przekroić na pół i opalić. Seler obrać. Do mięsa dodać cebulę, seler i por. Gotować kilka minut. Gdy będą
Ugotowaćmożna je albo upiec, albo usmażyć, więc to tylko od nas zależy, którą z dwóch opcji wybierzemy. Idealnie smakują podane z sosem czosnkowym :) Składniki: 3 średnie cukinie 3 marchewki 2 łyżki natki pietruszki 3/4 szklanki mąki jajko łyżka jogurtu naturalnego zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka sól, pieprz Przepis na sos czosnkowy ---> TUTAJ Przygotowanie(...)Cukinie obieramy, a marchewki skrobiemy. Warzywa myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy umytą pietruszkę i wraz z jajkiem, mąką, przyprawami oraz jogurtem dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli pieczemy placuszki w piekarniku to na blachę wykładamy papier, na którym delikatnie rozcieramy oliwę. Wykładamy łyżką porcje na placki i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika
ChilliJemy