wstawiamy do lodówki, by smaki się przeszły. Składniki na ok. 6-8 burgerów: - 2 puszki ciecierzycy (lub 200g suchej namoczonej przez noc i ugotowanej przez ok. 50 min) - 3 marchewki - 100g płatków owsianych - 1/2 papryki - 20g płatków drożdżowych - 1 łyżka ketchupu - 1 łyżka tahini - 1 łyżeczka octu jabłkowego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki(...)Dodatki: - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek - rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i miksujemy
Be Fit Be Strongproduktów, nie przesiąka innymi zapachami, a opakowanie stanowi skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami. SKŁADNIKI: ( 4 roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy(...)plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut. W tym czasie na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, pora i startą marchew – doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na mięso nakładamy farsz, zwijamy ciasne roladki i zawijamy pokrojonym w paseczki ciastem francuskim tworząc dekoracyjny wzór. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na SłodkoSkładniki na 2 porcje: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 marchewka 250 g pieczarek 1 ząbek czosnku 2/3 szklanki makaronu orzo (użyłam pełnoziarnistego) 1 szklanka bulionu warzywnego świeży rozmaryn i natka pietruszki sól, pieprz do smaku W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pieczarki. Smażyć kolejne 5-7 minut. Dodać
Moja Galeria Smakudodatek do kaszy, mięsa, makaronu. Na ciepło lub na zimno. 1 seler, 2 buraki, 3 młode ziemniaki w łupinie, 1 mały batat, 1 średnia pietruszka. 2-3 młode marchewki, kilka rzodkiewek, 1/2 brokuła. Pierwszą część warzyw kroimy w plastry i układamy w formie warstwami. Na wierzch kładziemy różyczki brokuła, rzodkiewkę w całości lub jej połówki, marchewkę. Warzywa pieczemy pod przykryciem
Kucharzycapasuje do wszystkiego. Fajnie sprawdza się i na grillu i w towarzystwie tradycyjnego, niedzielnego schabowego. Na surówkę z młodej kapusty potrzebujemy: 1 główkę młodej kapusty 3 młode marchewki 1 kalarepkę 1 jabłko ½ pęczka koperku 1 cebula dymka (wraz z białą częścią) ½ szklanki (125 ml) oleju (oliwa jest za intensywna w smaku) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Kapustę bardzo drobno siekamy(...)tego mandoliny, ale ostry nóż też wystarczy. Nie trzyjcie kapusty na tarce, puści za dużo wody i będzie papka. Kapustę lekko solimy i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła. Marchewki, kalarepkę i jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja
ladykitchenZupa krem z batata z rozmarynem, marchewką i niewielką ilością śmietany kremówki. Aksamitna, słodka o pięknym kolorze. Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek lub podać z grzankami smażonymi na maśle. Spróbujcie Składniki: 1 duży batat 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła
Oryginalny smakTaki szybki smaczny obiadek z dodatkiem marchewki z groszkiem powinien każdemu zasmakować. Ja już nie mogę doczekać się tylko młodych ziemniaczków. Składniki 2 ćwiartki z kurczaka opłukatne i oczyszczone 500 g pieczarek pokrojonych w grube plastry 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 mała papryczka chilli 1 duży ząbek czosnku 1 kostka do mięs pieczeniowa 1 śmietana 18% 1/4 szklanki(...)kurczak w środku będzie dobry a nie niedosmażony). Na talerz wykładamy nasz sos pieczarkowy i na nim układamy ćwiartki, podajemy z ziemniaczkami okraszonymi tłuszczem ze smażenia i np marchewką z groszkiem
Piekielna Kuchnia Patidanie brałam od Ani S. ona natomiast znalazła przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać
moj przepis naSkładniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 małe jabłka 2 małe marchewki 6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek szczypta soli i imbiru W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia(...)sodę oraz cynamon. Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche składniki oraz rodzynki. Wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach
Moja Galeria Smakugęsta i mocno kremowa, takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna!!! Składniki: 2-3 średnie bataty (ok. ½ kg) 2 średnie marchewki 1 litr bulionu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy(...)oliwek 1 łyżka masła przyprawy: ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki do smaku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
bistro mamapierwsze takie święta :) Tylko sałatkę zrobię i żurek ugotuję. I mam nadzieję, że prognoza pogody się sprawdzi :) Zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt! Składniki: 3 średnie marchewki 2 ziemniaki 1 średnia pietruszka, korzeń 1/2 średniego selera korzeniowego 3 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego (400 g) 5 ogórków kiszonych 1 średnia cebula 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz(...)czarny mielony Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera oczyszczamy (ale nie obieramy) i gotujemy w do miękkości. Warzywa powinny być jędrne, nie można ich przegotować, bo sałatka będzie wodnista. Idealnym wyjściem jest - jeżeli mamy taką możliwość - ugotowanie warzyw na parze. Wtedy gotujemy warzywa wcześniej obrane. Smak jest bardziej wyrazisty, bo nie zostaje w wywarze. Bardzo polecam. Ugotowane jarzyny
bistro mamaSkładniki: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500 - 700 g schabu bez kości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie) W garnku rozgrzać olej(...)oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka i dusić kolejne 30-45 minut, aż mięso będzie kruche. Przesiać obie mąki do garnka, dodać śmietanę, jeżeli używamy. Wymieszać i zagotować. Gotowe
Moja Galeria SmakuCiasto jest miękkie, mokre w środku, po prostu wyśmienite :) Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie Ilość porcji: Duża blacha Składniki: Na ciasto: 280g mąki pełnoziarnistej pszennej 200g startej marchewki 175 ml oleju słonecznikowego 100g ksylitolu 60g płynnego miodu 75g wiórków kokosowych 3 duże jajka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Na polewe: 300g kremowego serka 50 wiórków kokosowych(...)miód przez kilka minut, aż do całkowitego połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do masy jajecznej i ostrożnie mieszamy. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach, dodajemy do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy
Kolizje Smakówporcje: 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 buraka czerwonego 3 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 łyżka syropu z agawy Warzywa myjemy, buraka i marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Łodygi selera naciowego oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki. Do blendera wlewamy wodę, wsypujemy część składników, blendujemy. Dodajemy konejną porcję składników i ponownie blendujemy - do uzyskania gładkiej
peggiwkuchniPrzepis na szybką zupę z fasolą z puszki i pomidorami. Smaczna i sycąca. Składniki: puszka czarnej fasoli (może być biała lub czerwona) duża marchew puszka pomidorów 250 g dobrej kiełbasy 200 g boczku cebulka ok 1, 5 l bulionu łyżka sosu sojowego oregano, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)maśle. Dodajemy startą na tarce marchew i smażymy jeszcze chwilę. Podsmażone składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy zmiksowane pomidory i zagotowujemy. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolkę, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około
e-PrzepisyKulinarne