dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana 18% Opis przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy wszystko przez godzinę(...)czasie wyjmujemy seler, por oraz pietruszkę. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy je do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany oraz posiekany koperek. Zupę podajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneciasto, które szybko się przyrządza. Dobre jest z polewą czekoladową bądź też posypane cukrem pudrem. Składniki: 2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl drobno startej marchewki 2/3 szkl maślanki 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać masło i maślankę, Dodać mąkę(...)lekko przemieszać. Dodać marchewkę i wymieszać do połączenia składników. Piec w okrągłej formie (26 cm) wysmarowanej masłem do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni
Motylkowa KuchniaProsta, znana i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem startej marchewki i cebuli. Idealna do ryby Składniki: 600 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 średnia cebula 5 łyżek oleju rzepakowego około 1 łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną lekko posiekać. Jeżeli jest zbyt kwaśna trzeba ją wcześniej opłukać. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną
Oryginalny smakSkładniki: 1/2 główki małej kapusty włoskiej 2 ogórki konserwowe 1 marchewka 1 mały por koperek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w drobne paski, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy sok. Obraną marchewkę ścieramy na tarce razem z ogórkami. Pora kroimy
Qchnia po prostuObiad dla całej rodziny. Soczysty, aromatyczny, po prostu pyszny. Składniki: 1 kurczak 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 główka czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej papryki liść laurowy 4 ziela angielskie 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego majeranku Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i oregano. Zostawiamy na 3 godziny na blacie kuchennym(...)całą noc w lodówce. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę trochę obok kurczaka, trochę do środka. Pokrojone w grube plastry marchewkę i pietruszkę. Trochę obok kurczaka, trochę do środka. Dokładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Pokrojoną w piórka cebulę – część do środka kurczaka, część na wierzch. Dolewam na dno naczynia żaroodpornego dodatkowo 1/4 szkl wody. Piekę
MojaQchnia.plZostało kawałek kapusty pekińskiej, no i tak oto powstała pyszna zupka..ilość składników oczywiście wedle własnego gustu. 3 l bulionu drobiowego 2-3 marchewki kawałek kapusty pekińskiej kilka ziemniaków 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz vegeta listek, ziele koperek Marchewki pokroić w półtalarki, ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować.Pokrojone warzywa wrzucić do gorącego bulionu , dodać przyprawy i gotować
Moje domowe kucharzeniemięsa mielonego wieprzowego 100 g kaszy gryczanej 1 duża cebula mała główka kapusty (ok. 1 kg) 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1,5 l wody 1 duża marchewka 1 mała pietruszka listek laurowy, ziele angielskie majeranek, bazylia, tymianek, słodka i ostra papryka sól, pieprz 1. Kaszę ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. 2. Cebulę obrałam i starłam na tarce(...)tymi najmniejszymi, których nie dało się złożyć i tymi które się porwały). Dopiero na nie wyłożyłam gołąbki. Resztę kapusty można porwać na mniejsze cząstki i rozrzucić na gołąbkach. 6. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w talarki i dorzuciłam do garnka. 7. Całość zalałam 1,5 l gorącej wody, do której dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa listki laurowe i odrobinę
Vroblewska-fitlifeSzybka suróweczka. por marchewka sól, pieprz śmietana koperek Pora pokroić w półplasterki, marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać sól, pieprz i wymieszać.Dodać śmietanę i ponownie razem wymieszać.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła
Moje domowe kucharzeniejako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około 150 g) 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 0,3 kg włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera oraz pora) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżeczki domowej wegety 2 liście laurowe sól, pieprz 2 l wody posiekana zielona pietruszka do dekoracji Kaszę i żołądki opłukać(...)dodać liście laurowe i wsypać kaszę oraz żołądki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości żołądków. Jeśli pojawią się szumy to należy je zebrać. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Por umyć i pokroić w talarki. Miękkie żołądki wyjąć z garnka i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć żołądki
Ugotowaćdania jednogarnkowe, które nie wymagają ciągłego doglądania i mieszania. Poświęcamy pół godziny, a potem wszystko gotuje się samo Zapraszam na zupę gulaszową! SKŁADNIKI: 0,5 kg rostbefu wołowego 4 marchewki 4 pietruszki 4 duże ziemniaki 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej 1,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, ostra(...)papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę na centymetrowe talarki, ziemniaki na ok. centymetrową kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso i smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki
Kuchnia w bieguporze roku bardzo często nasz dom wypełnia zapach ciasta marchewkowego. Podobnie miało być i tym razem, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i zamiast marchewki użyć dyni. Wszak sezon na dynie w pełni. I wiecie co? To była dobra decyzja;) Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, przyjemnie pomarańczowe, z lekką cynamonową nutą i chrupiącymi kawałkami orzechów. Powtórka niebawem:) Składniki: 1 i 3/4 szklanki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 3/4 szklanki cukru 3 duże jaja 1/2 szklanki oleju rzepakowego 250g startej na średnich oczkach dyni (marchewki lub pół na pół) sok i skórka otarta z jednej pomarańczy 1 pomarańcza 1/2 szklanki orzechów (dałam włoskie) 1/2 szklanki rodzynków Polewa: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru orzechy, kandyzowana
Obiad gotowyryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy! Składniki: (4-6 porcji) 300 g filetów z dorsza 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200 g zielonego groszku mrożonego pęczek szczypiorku 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego 200 g ryżu 1 łyżeczka cukru(...)kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną cebulą. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do garnka
Kuchnia MagdaLenywojny. Pobrany z angielskiej książki kucharskiej lekko zmodyfikowany dodatkiem buraka cukrowego. Choć modyfikacja niezbyt wielka, bo zasadniczo w tym czasie wkładano do garnka wszystko co się dało :) Składniki: - marchewka - seler - cebula - buraki cukrowe - ziemniaki - płatki owsiane Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę pokroiłem w plasterki, bo lubię. Wszystko
Kryzysowa Książka Kucharskawszystkich trendów kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem(...)dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę i dusimy jeszcze jakiś czas. Podajemy w głębokim naczyniu z porcją dania na samym środku. Oryginalnie je się tak, że urywamy kawałki brzegu i nabieramy nimi to co mamy po środku
Kryzysowa Książka Kucharskapodawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać(...)skórki i pokroić w grubą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne