marchewka - 20163 przepisów (strona:296/1345)

Surówka z czerwonej kapusty 129

Smaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odciskamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy startą marchew i pora pokrojonego w półplasterki. Dodajemy również sok z cytryny, pieprz i majonez. Mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Marchewka z groszkiem - jarzynka do obiadu 169

Składniki: 4 marchewki pół szklanki groszku mrożonego 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej sól Sposób wykonania: Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka zalewamy wodą (tak aby tylko przykryła marchew). Dodajemy masło i sól. Gotujemy. Gdy marchew zacznie mięknąć wsypujemy groszek. Gotujemy razem jeszcze około 3 minut. Warzywa powinny być al dente. Mąkę

Qchnia po prostu
Bulion warzywny z pieczarkami 173

tygodni. Buliony można również mrozić (do 3 miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego(...)można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich? Dowiedzie się już niebawem! Składniki: (ok. 2 litry bulionu) 50 g masła 350 g białych części pora 250 g obranej marchewki 200 g obranej cebuli 200 g obranych pieczarek 100 g selera naciowego 3 listki laurowe pół małego pęczka z natki pietruszki 3 gałązki świeżego tymianku 2 litry wody   Przygotowanie bulionu

Moja Delicja
Ryż z kalafiora z warzywami i pieczarkami 194

warzywa.  Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.  Cebulkę obieramy, myjemy i drobno siekamy.  Wszystkie papryki myjemy wydrążamy środek nasienny i kroimy w kostkę.  Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. czosnek wyciskamy przez praskę, a pomidorki kroimy w kosteczkę.  Kalafior myjemy dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do miksera i miksujemy(...)Cebulkę smażymy na małej ilości tłuszczu kiedy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki, lekko solimy i dodajemy pieprzu 3. Kiedy pieczarki zmiękną i będą złociste dodajemy papryki i marchewkę ponownie lekko solimy dodajemy pieprzu i po szczypcie z każdych przypraw. Możemy lekko podlać warzywa wodą.  4. Dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, pomidorka i zmiksowany kalafior, całość dokładnie

Mój pomysł na
Surówka z sałaty lodowej i pomidorków 164

Świetna, prosta i szybka surówka do obiadu - sałata, pomidorki, marchewka i winegret - tyle potrzeba, gdy po raz kolejny zastanawiacie się, co podać "trzecie do drugiego" :) Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb :)  SKŁADNIKI (dla 2 osób  - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie

Moje Kuchenne Rewelacje
Żeberka 157

Pyszne żeberka w sosie.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki sól,pieprz  listki laurowe, ziele angielskie majeranek  bulion Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące.Rozgrzać olej i podsmażyć żeberka lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć.Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Koktajl jabłko - marchew 132

Gęsty koktajl z jabłkiem i marchewką z nutą cynamonu i wanilii Zdrowe pyszne i pożywne sobotnie śniadanko. :) Smaki wspaniale się komponowały.  Moim zamiarem było uzyskanie gęstej formy, oczywiście jeśli chcecie rzadszy dodajcie więcej bazy do koktajlu, w moim przypadku było to mleko sojowe.  Serdecznie polecam  Zapraszam do przepisu... Przepis: Składniki: ( około 450 ml ) 3 jabłka 4 marchewki

Mój pomysł na
ZUPA KURKOWA 131

Pyszna zupa kurkowa z ziemniakami, ale w nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam!   Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera

Kuchnia MagdaLeny
Domowa wegeta do słoików (przyprawa na mokro) 174

wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli.  Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej (300 g) 6 marchewek (około 0,6 kg) 2-3 pietruszki (około 0,3 kg) 2 pory (biała i zielona część; około 0,5 kg) 1/2 selera 3 średniej wielkości cebule 3 pomidory(...)malinowe 2-3 ząbki czosnku pęczek zielonej pietruszki pęczek koperku Warzywa umyć. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać oraz pokroić na mniejsze części. Z pomidorów wykroić szypułki, przeciąć je na 4 części. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek obrać. Z zielonej pietruszki i koperku odkroić łodygi. Wszystkie warzywa zmielić w maszynce do mielenia za pomocą sitka

Ugotować
Zupa fasolowa 165

potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc, ewentualnie zalać gorącą wodą(...)odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie fasolę odcedzić na sicie i zalać świeżą zimną wodą, dodać kawałek boczku wędzonego, marchewkę , pietruszkę, pokrojone suszone pomidory.Dodać przyprawy i  gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie  prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić , zeszklić na oleju ,dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem

Moje domowe kucharzenie
Marchewkowe ciasto 111

lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :) Składniki: 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu cukier wanilinowy 1 szklanka bakali szczypta soli Sposób(...)kolejno 4 jajka  sypkie składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki sody dodać do masy i dokładnie wymieszać marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i wraz z bakaliami dodać do ciasta, zamieszać  wyłożyć ciasto do keksówki - formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką piec około 40 minut

Z notatnika
Siekane jaglane kotleciki z suszonymi pomidorami 163

jaglanych z pełną paletą dodatków smakowych i aromatycznych. Serdecznie zapraszam na Jaglany Wtorek w tę pięknie dżdżystą środę ;) Składniki: saszetka ugotowanej kaszy jaglanej śre dnia pierś z kurczaka 1 marchewka 20dag żółtego sera 1 cebula 15dag suszonych pomidorów 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe łyżka jogurtu naturalnego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz łyżka mąki łyżeczka curry łyżeczka(...)bazylii Przygotowanie:   Aby przygotować kotleciki siekane musimy wykonać kilka prostych kroków. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy, a 3 jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, a kurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce razem z przestudzoną kaszą jaglaną. Przyprawami

ChilliJemy
Zupa dyniowo-marchewkowa 147

naprawdę ekspresowym tempie, co dla mnie w obecnej sytuacji stanowi priorytet przy wyborze gotowanych przeze mnie dań. Składniki: 500 g dyni 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 duże marchewki 3 szklanki bulionu* sól, pieprz, słodka papryka Dynię wydrążamy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy marchewkę z dynią i smażymy

My simple kitchen
Zapiekane ziemniaki z warzywami 148

się smakami. Zobaczycie, że będziecie zadowoleni z efektów.  Przepis:  Składniki: (dla 4 osób) 13 większych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 4 małe marchewki lub 2 duże serek w kostkach typu śródziemnomorskiego o smaku czerwonej papryki i chilli oregano, sól, pieprz  oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy(...)tylko al'dente 2. Papryki myjemy wydrążamy środek i kroimy w paseczki tak samo marchewkę  3. Małą cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie talarki solimy i odstawiamy na 10 min, aby pozbyć się nadmiaru wody.  4. Ziemniaki kroimy również w talarki 5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania