Kolejnym atutem jest to, że sprawdzi się idealnie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dodatek do kolacji. Możliwości są nieograniczone! Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska duża marchewka papryka czerwona ogórek zielony duży pomidor puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól Kapustę pekińską drobno poszatkować. Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych
PatiGotujedwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z cytryny(...)partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek. Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do warzyw, a drugą zostawiamy do dekoracji. Warzywa mieszamy, dodajemy pestki, orzechy i polewamy wszystko sosem. Dokładnie
PatiGotujedwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części z dwóch dymek posiekane orzechy ziemne do posypania(...)części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (ja użyłam różnokolorowych), pokrojone w paseczki zielone części dymki oraz
Poezja smakuPyszna surówka z kiszonej kapusty do obiadu. :).Oprócz kapusty kiszonej i marchewki dodałam czerwoną paprykę.Surówka wyszła pyszna :). SKŁADNIKI 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka mała papryka czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek pieprz kolorowy WYKONANIE Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć i pokroić,przełożyć do miski.paprykę umyć oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki albo zetrzeć
Mała w garnku mieszaostatnio zaczęłam ją przygotowywać dość często w uproszczonej, zdrowej i lekkiej wersji, którą dziś się z Wami podzielę. :) Dietetyczna seleryba po grecku Składniki: 1 kg marchewki 0,7 kg pietruszki 2 cebule 1 jabłko przecier pomidorowy 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól himalajska, pieprz 1 seler 4 arkusze nori opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Obrany(...)seler pokrój na 1 cm plastry. Przełóż pokrojony seler do garnka z osoloną wodą i dodaj pokruszony arkusz nori. Gotuj, aż seler będzie miękki. Obraną marchewkę, pietruszkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój w piórka. Następnie starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka i zalej wodą do połowy ich objętości. W razie potrzeby podczas
wegujemyciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki na formę o średnicy(...)marchewki, startej na tarce o małych oczkach (u mnie 500 g odpadów po soku z marchwi i buraków) 100 g oleju kokosowego (następnym razem dodam 50 g) 100 g pokrojonego ananasa (u mnie 150 g jabłka (1 jabłko) starte na tarce o dużych oczkach) 150 g ksylitolu (następnym razem dodam mniej) 150 ml mleka roślinnego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
moj przepis naSkładniki: 1/2 szklanki wody kokosowej garść orzechów laskowych 1 marchewka 2 pomarańcze ananas (użyłam wcześniej zamrożonego - około 160 g) Pomarańcze i marchewkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuDoskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb 25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki
chleba naszegoDziś zapraszam na bardzo szybką, prostą i pyszną surówkę z białej rzodkwi i marchewki. Taka surówka będzie bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. Polecam :) Składniki: 1 biała rzodkiew 2 marchewki 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pietruszkę drobno posiekać, dodać do warzyw, wymieszać. Na koniec
magiczna kuchnia Kasikolejna zupka..tym razem koperkowa z kluseczkami. porcja rosołowa koperek 1-2 marchewka kilka ziemniaków śmietana sól,pieprz listek laurowy,ziele angielskie domowa vegeta około 1 szkl. mąki 1 jajko sól Jajko wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać.Ciasto będzie dość gęste, ale kluski można robić różne -w zależności od ilości(...)mąki. Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.Pod koniec gotowania wrzucać kluski z mąki i jajka.Dodać posiekany koper, śmietanę.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniemnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie), 1 średniej wielkości cebulka, zioła do smaku (najlepiej sprawdzą się te klasycznie włoskie: oregano, bazylia, tymianek), czosnek – 3 ząbki, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz papryczka(...)rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty a następnie wrzucamy resztę warzyw (paprykę i startą marchewkę). Jeżeli użyliśmy świeżych pomidorów dolewamy wodę (tyle, aby zakryć dno patelni warstwą wody około 3-4cm). Chcemy nasze składniki poddusić na patelni a dzięki wodzie nic się
Gar Zdrowiaprzygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler naciowy Mini kukurydze Groszek cukrowy Kumin Ziarna kolendry Cynamon Imbir w proszku Kurkuma Pomidory w puszce Miód Daktyle Jogurt naturalny Sól, pieprz i oliwa Amarantus oraz ciecierzycę zalewamy wodą(...)minut do momentu, aż ciecierzyca będzie miękka. W dużym garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, Gdy nabierze ładnego koloru, dodajemy utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy
MarcinChefznalazłam młodą, polską kapustkę. Na myśl przyszło mi od razu: „kapuśniak” i oto jest, a właściwie był… pyszny Składniki: młoda kapusta 30 dag kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera (korzeń) sól pieprz natka pietruszki Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejską. Czekamy aż wodą się zagotuje. Smak(...)kiełbaski przejdzie do wody. Wrzucamy pokrojoną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, selera i pietruszkę. Solimy wodę i gotujemy. Gdy warzywa są miękkie doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Niby nic a pyszne Artykuł Kapuśniak pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmasła; 1 łyżka czerwonego octu winnego; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Dodatkowo: Olej do smażenia; Laski selera naciowego - do podania; 2 duże marchewki - do podania. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Sposób przygotowania: Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część(...)ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Usmażone skrzydełka zamaczać w rondelku z gorącym sosem i układać na talerzu. Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z słupkami marchewek i laskami selera naciowego oraz np. z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Skrzydełka należy panierować bezpośrednio przed włożeniem do gorącego oleju
Gospodyni MiejskaSkładniki: 3 litry rosołu marchewka z rosołu ziemniaki 2 słoiki szczawiu śmietana 18% (duży kubek) jajko mąka Marchewkę z rosołu pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka. Dodać szczaw, gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno na pół-twardo. Dodać do zupy. Śmietanę rozprowadzić żółtkiem i łyżką mąki, zahartować zupą, dodać do garnka. Jeszcze chwilę gotować
stajnia gołębie od kuchni