ryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy! Składniki: (4-6 porcji) 300 g filetów z dorsza 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200 g zielonego groszku mrożonego pęczek szczypiorku 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego 200 g ryżu 1 łyżeczka cukru(...)kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną cebulą. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do garnka
Kuchnia MagdaLenywojny. Pobrany z angielskiej książki kucharskiej lekko zmodyfikowany dodatkiem buraka cukrowego. Choć modyfikacja niezbyt wielka, bo zasadniczo w tym czasie wkładano do garnka wszystko co się dało :) Składniki: - marchewka - seler - cebula - buraki cukrowe - ziemniaki - płatki owsiane Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę pokroiłem w plasterki, bo lubię. Wszystko
Kryzysowa Książka Kucharskawszystkich trendów kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem(...)dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę i dusimy jeszcze jakiś czas. Podajemy w głębokim naczyniu z porcją dania na samym środku. Oryginalnie je się tak, że urywamy kawałki brzegu i nabieramy nimi to co mamy po środku
Kryzysowa Książka Kucharskapodawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać(...)skórki i pokroić w grubą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTreściwa, idealna na zimowe dni, kremowa zupa marchewkowa. Lubicie? Składniki : kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego(...)sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość
Smak mojego domurybę, a mieszanka warzyw podkręci smak. Tofu po grecku Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego 180 g 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka 1/4 małego selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz olej Panierka: 4 łyżki mąki pszennej(...)panierki namaczamy) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut, aż się zeszkli. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz i pieprz cytrynowy, sos sojowy oraz ziela angielskie i liście
Bananowe Poleodgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą(...)dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 1 godzinę, aż zmięknie. Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJeśli z podanych składników zrobimy dwie porcje gulaszu, to każda będzie miała tylko 350 kcal. Składniki: puszka fasoli czerwonej 250 g pieczarek cebula cukinia puszka krojonych pomidorów papryka czerwona marchew 2 ząbki czosnku oregano, rozmaryn, papryka ostra sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w plasterki. Składniki podsmażamy
e-PrzepisyKulinarneBarszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki Majeranek Sól, pieprz 1 cytryna Sposób przygotowania: Na początku żeberka myjemy i wkładamy do dużego garnka(...)tego dodajemy obrane 3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy przez 25-30 minut. W tym czasie marchewkę, buraki, seler, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru. Całość gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy żeberka i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneosób: 6 średniej wielkości ziemniaków (wagowo około 0,7 kg obranych ziemniaków) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 4 podłużne pomidory 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 pora (biała część) 1/4 selera 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia(...)Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie za cienkie plastry. Cebulę obrać i przekroić na pół. Jedną część pokroić w piórka, a drugą w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w cienkie talarki. Do garnka
Ugotowaćjakie jest..Ja kurczaka podsmażam, a ziemniaczki lekko podgotuję i wtedy krócej to wszystko się piecze. 1,5 kg ramion z kurczaka 0,5 kg pieczarek ziemniaki marchewka 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki imbiru przyprawa do kurczaka sól koperek Musztardę wymieszać z miodem i przyprawami.Do tej mieszanki włożyć kurczaka(...)lodówki na przynajmniej 0,5 godziny lub nawet na całą noc.Ziemniaki obrać, pokroić i gotować kilka minut [ szybciej wtedy się upieką ].Następnie kurczaka podsmażyć, przełożyć na blaszkę.Cebulę, marchewkę i pieczarki pokroić, lekko podsmażyć i dodać do kurczaka.Dodać także lekko podgotowane i odcedzone ziemniaki.Wymieszać, piec aż, mięso i ziemniaki będą miękkie
Moje domowe kucharzeniePyszna zupka ogórkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej.. kilka ogórków kiszonych 1 -2 marchewki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej 2 łyżki masła bulion lub wywar z kurczaka ziemniaki 2-3 łyżki śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę
Moje domowe kucharzeniePrzecież wykonanie własnoręcznie budyniu czy kisielu zajmuje niewiele więcej czasu, za to walorami smakowymi i właściwościami bije na łeb, na szyję paczkowane zamienniki. A więc do roboty! Składniki: -marchew, obrana i starta na tarce o małych oczkach -sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy + miąższ -łyżka mąki kukurydzianej/ skrobi ziemniaczanej -1/3 szklanki zimnej wody -stewia(...)inny słodzik -cynamon, imbir, kurkuma Dodatki: -u mnie babka płesznik i kruszone ziarno kakaowca (do dorwania w lidlu!) Wykonanie: Startą marchew wrzucamy do garnka i zalewamy po połowy poziomu wodą. Dusimy do miękkości ( jeśli czas was nagli użyjcie jednodniowego soku marchwiowego, wystarczy go wtedy podgrzać). Dodajemy sok,miąższ z pomarańczy, przyprawy i stewię. Skrobię łączymy z zimną
Gawron w rosoleDawno nie było żeberek...no i zrobiłam..w sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybków..mniam.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki kilka suszonych grzybków sól,pieprz listki laurowe, ziele angielskie majeranek bulion około 1 szkl.śmietany koperek Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące.Rozgrzać olej i podsmażyć żeberka lekko(...)rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć.Dodać przyprawy,suszone grzybki, wlać bulion i gotować do miękkości.Pod koniec dodać śmietanę i koperek.W razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieobowiązkowy. Cudowny czas spędzony z dala od komputera. :) Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na pyszną surówkę. Po raz kolejny kupiłam fantastyczny miks sałat i kapusty z dodatkiem marchewki. Bardzo lubię takie miksy, bo zamiast kupować każdy produkt z osobna mam parę w wystarczających proporcjach. Miłego dnia dla was ... Przepis: Składniki: dla 2 osób miks sałat z białą kapustą(...)marchewką - sałata radicchio i cykoria endywia. - 200 g 150 g kukurydzy 2 pomidorki pół czerwonej papryki 250 g creme fraiche 38% lub śmietana 22 % do sałatek 1 sos sałatkowy grecki (ziołowo - czosnkowy) Wykonanie: 1. Miks sałat przepłukujemy i wkładamy do salaterki 2. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do sałat 3. Pomidorki i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałat
Mój pomysł na