duże jajko 1 łyżka mąki, np. kukurydzianej 1 cebula sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia kasza kuskus z warzywami 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka wrzącej wody 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) sól, pieprz Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę tłuszczu i przesmażyć warzywa. Następnie podlać je wodą i dusić na średnim ogniu
Ugotowaćżółtym sosie curry podane z ryżem. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 200 g groszku mrożonego duża czerwona papryka puszka krojonych pomidorów puszka mleczka kokosowego (400g) duża marchew pół łyżeczki imbiru dwie płaskie łyżeczki curry szczypta cynamonu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki sosu chili słodkiego pieprz, sól Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę(...)Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Dodajemy marchew pokrojoną w słupki, po chwili paprykę pokrojoną w paski i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy do momentu kiedy sos uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Ja dusiłam ok 30 min, aby dość sporo się zredukował i uzyskał kremową konsystencję
e-PrzepisyKulinarnenadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny. Składniki: 2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)szczyptą soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do jajek na przemian mąkę i masło. Miksować na małych obrotach. Na koniec dodać cynamon, wymieszać a następnie marchewkę i dobrze połączyć składniki za pomocą łyżki. Piec w 180C około
Amatorka kuchennaszybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 mała cebula kawałek pora (biała część) sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem(...)cytryny. Przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny masła klarowanego lub oleju. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać por. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec dodać starte warzywa, wlać połowę szklanki
Ugotowaćosób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g) (papryka, por, kiełki fasoli Mung, groszek zielony, groszek cukrowy, grzyby mun, marchewka) 4-5 łyżek sosu sojowego 3-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju sól, pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem oraz polać sosem sojowym (2-3 łyżkami). Całość wymieszać(...)godziny. Do woka wlać 2 łyżki oliwy/oleju. Gdy będzie bardzo mocno rozgrzany to dodać mięso. Usmażyć. Kawałki piersi z kurczaka przesypać na inny talerz. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Por w talarki. Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać ponownie 2 łyżki oliwy/oleju. Dodać warzywa. Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą
Ugotowaćogóle sucha ani za mocno spieczona. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 dużej czerwonej cebuli 2 i 1/2 szklanki wody sól, pieprz natka pietruszki bułka tarta Marchewki oraz cukinię obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso
Ugotowaćnajmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 3 małe cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy odrobina oleju lub oliwy z oliwek ewentualnie śmietana 30% Cebulę obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę obrać
Ugotowaćdziś: - kanapki - dwie kromki razowego chleba, kilka liści sałaty lodowej, dwa plasterki chudej szynki, kilka plasterków ogórka kiszonego, pieprz, sól, czerwona papryka do smaku - dwie obrane, umyte i pokrojone marchewki - kilka pomidorków koktajlowych - wybrany owoc, u mnie mandarynka - mix ulubionych bakalii - u mnie po kilka migdałów, orzeszków ziemnych (niesolonych!), pestek dyni i owoców suszonej żurawiny. I tyle. Mamy pożywne kanapki(...)pomidorki, bakalie i marchewki do pochrupania w charakterze przekąski i słodki deser w postaci ulubionego owocu. Kolejne lunchboxowe inspiracje już wkrótce :) Jeśli chcecie być na bieżąco, zapraszam na facebooka , instagrama i google+ , gdzie możecie również podzielić się ze mną zdjęciami Waszych lunchboxów :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosatylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej. 4-6 porcji średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek(...)octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli to również drobniutko
Simple Dishsumie zaczęłam już jeść i przypomniało mi się o tej śmietanie..no i dodałam...no i powiem wam, że smakowała mi taka zupka.. 50 dkg kapusty kiszonej marchewka ziemniaki bulion listek laurowy, ziele angielskie majeranek kminek sól, pieprz Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę.Kiedy
Moje domowe kucharzeniewieprzowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 nieduże marchewki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki duża szczypta świeżo mielonego pieprzu(...)twardo. Bułkę namaczamy w mleku, aż będzie miękka. Do mielonego mięsa z karkówki dodajemy surowe jajko, bułkę odciśniętą z mleka, bardzo drobno posiekaną cebulę, kaszę manną, śmietanę, dwie marchewki obrane i starte na tarce o drobnych oczkach, musztardę, paprykę, ziele angielskie, sól, posiekaną natkę pietruszki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wyrabiamy całość ręką, aż wszystkie składniki się połączą
Poezja smakuwiększe (albo 3 mniejsze) udka z kurczaka (lub 3-4 żeberka) 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak 10 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 mały lub 0,5 średniego selera ok. 10 cm kawałek pora 6 średnich ziemniaków świeżo siekana natka pietruszki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso(...)mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości. Gotuj warzywa 10 minut , po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól i popieprz zupę do smaku ponownie. Gotuj
Słodko-Słony Świat Ilonywrzucić makaron. Gotować makaron aż będzie all dente, odcedzić i przelać gorącą wodą. Makaron wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku z lekko osoloną wodą gotować marchewki pokrojone w talarki. Jak już są miękkie wyjąć je z wody, odcedzić. W ten samej wodzie gotować strączki fasoli lub groszku, od zagotowania 2 minuty. Piersi kurze umyć, osuszyć i pokroić(...)mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki. Przygotowanie sosu – śmietanę, jajka, bulion warzywny, trochę soli, gałkę muszkatołową i pieprz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperku i poszarpane listki bazylii. Wymieszać i zalać
Kuchnia Pokoleńwykonaniu. A smak? Jak zwykle jest to sprawa względna. Mnie taka wegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem. 6-8 porcji 2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół pęczka natki(...)olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zgnieciony czosnek i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. W międzyczasie cukinię obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie na plasterki (w sezonie młodych cukinii nie obieram). Dodajemy do smażących się warzyw. Całość doprawiamy
Simple Dishlekkie spaghetti. Absolutnie do zrobienia jesli tylko mamy składniki pod reką i wolne 20 minut. 4 porcje 250 g pełnoziarnistego spaghetti 2 cukinie 5 dużych marchewek 4 ząbki czosnku (lub więcej jeśli są małe) łyżeczka suszonego tymianku pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek 4-5 łyżek sól i pieprz do smaku parmezan lub inny podobny(...)posypania ( często używam Dziugasa Litewskiego) Na dużą patelnie wlewam oliwę i wrzucam zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Gdy zaczną wydzielać zapach wrzucam marchewkę i cukinię pokrojone na bardzo cieniutkie paseczki (jak spaghetti). Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego nożyka, krajalnicy lub temperówki do warzyw. Kilka minut przesmażam warzywa, aż zmiękną, ale wciąż będą lekko twardawe. Doprawiam
Simple Dish